Primarul Ionel Turcea a renuntat la fotoliul de lider PSD

Ionel Turcea a debutat cu statut de independent în politica. Dupa ce a câstigat alegerile ca primar, a aderat la PSD, devenind si lider al filialei locale. A obtinut apoi înca doua victorii în alegeri, pentru functia de primar, Consiliul Local fiind majoritar pesedist. În toate campaniile electorale, locale sau generale, pesedistii buhuseni au obtinut numai victorii. Surprinzator pentru unii, primarul Ionel Turcea a demisionat din functia de lider al filialei locale PSD. Evident, data fiind migratia unor lideri pesedisti catre alte orizonturi, speculatiile de tot felul au aparut si în acest caz. Se zice ca multi si l-ar dori pe Ionel Turcea evadat din PSD si înregimentat în alt partid. Demisionarul dezminte însa aceasta perspectiva: “Am renuntat la functia de lider al filialei PSD Buhusi, dar am ramas primar PSD si vicepresedinte al organizatiei judetene PSD. Nici vorba despre evadare. Eu nu ma plimb din partid în partid. Demisia a fost înaintata organizatiei din motive personale. Vreau sa vad daca si altii pot oferi, prin activitatea lor, stabilitate si – de ce nu? – cresterea calitativa a filialei. Am fost zece ani lider al organizatiei, am demonstrat ceea ce trebuia. Lider interimar al organizatiei este Vasile Zaharia. Interimatul va dura, probabil, pâna în aprilie, când vor avea loc alegeri la nivelul organizatiei”. Vasile Zaharia este inginer, viceprimar si are state vechi în PSD.
Sursa

Traversare neregulamentara cu urmari grave

Poliţia Buhuşi a fost sesizata despre faptul ca pe strada Libertaţii s-a produs un accident de circulaţie soldat cu ranirea grava a unei persoane. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca accidentul s-a produs pe fondul traversarii neregulamentare, prin loc nepermis şi fara sa se asigure de Ioan V., de 60 de ani, care a fost transportat iniţial la Spitalul oraşenesc Buhuşi, şi ulterior transferat la Spitalul Judeţean Bacau cu diagnosticul „traumatism cranio-cerebral acut deschis, plaga parietala stanga, fractura antebraţ stang,coma grad IV”. Conducatorul auto, Iulian S.,, de 27 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, a fost testat cu aparatul etilotest iar rezultatul a fost 0,00 mg/l alcool pur in aerul expirat. Atat victimei cat şi conducatorului auto le-au fost recoltate probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. S-a intocmit dosar penal.
Sursa

Atentie cum traversati!

Poliţia oraşului Buhuşi a fost sesizata ca pe strada Nicolae Balcescu a avut loc un eveniment rutier cu victima. Poliţiştii au stabilit ca Ciprian M., in timp ce conducea un autoturism, a surprins şi accidentat pe minorul P. E., de 10 ani, care se angajase in traversarea strazii prin loc nepermis şi fara sa se asigure.
Minorul a fost transportat şi internat la Spitalul Judeţean Bacau, cu diagnosticul :,,fractura deschisa gamba stanga”.
Conucatorul auto a fost testa cu aparatul etilotest iar rezultatul a fost negativ şi a fost condus la Spitalul Buhuşi, unde i s-au recoltat probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. S-a intocmit dosar penal sub aspectul savarşirii infracţiunii de vatamare corporala din culpa. 

Sursa

Oameni care se complac în mizerie


“Nimeni nu privează de drepturi nici pe această familie, nici pe altcineva. Ei au inclusiv dreptul la muncă, pe care însă nu îl revendică, dimpotrivă…”, spune pe bună dreptate primarul oraşului Buhuşi, Ionel Turcea.
Un caz copleşitor, un exemplu de viaţă tribală la începutul mileniului al treilea, în Buhuşi, oraşul unei Românii europene, este cel al unei familii care reuneşte 25 de oameni ce trăiesc într-o singură cameră, fără sursă de iluminat electric, închiriată, la una dintre casele construite de peste jumătate de secol şi care acum scrâşnesc morbid, stând să se preschimbe oricând în mormane de moloz, din zona denumită “În poarta fabricii”.
“Capul” acestei familii este o femeie cu mulţi copii şi nepoţi, care spune că este foarte bolnavă (astm, ulcer, discopatie, eventraţie, colicistită, litiază biliară…). Şi mai spune că nu primeşte ajutor de şomaj. Ea susţine, de asemenea, că toţi cei 25 de oameni supravieţuiesc din ajutorul de şomaj al şoţului ei în valoare de 494 lei şi din  alocaţia de stat pentru copii. Majoritatea acestor copii nu au absolvit decât trei clase elementare, unul singur fiind acum în clasa a Vlll-a.
În legătură cu iluminatul, femeia susţine că a achitat la zi, din anul 2006, plata consumului de energie electrică, însă ei locuiesc de zece ani în întuneric, pe motivul că mai trebuiau plătite unele taxe prestări servicii pentru rebranşare şi nu mai dispune de bani… Un alt necaz al femeii este acela că are în întreţinere şi trei copii minori, abandonaţi de mama lor (nora ei) şi în lipsa unei anchete sociale, refuzată de autorităţi, după cum spune ea, riscă să nu mai poată beneficia de alocaţia de stat. De asemene, femeia afirmă că una dintre fiice a fost violată, la vârsta de 15 de ani, de un individ care execută acum o condamnare cu închisoarea, în Spania, pentru că şi-a violat şi propria fiică. În aceste condiţii, nu a obţinut nici un ban, din suma de 40 000 000 de lei vechi, pretinşi ca daune morale în proces. Peste toate acestea se mai adaugă faptul că nu au un grup social şi, spune femeia, folosesc un ciubăr într-o cameră cu douăzeci şi cinci de oameni, “aşa cum au fost batjocoriţi părinţii noştri, în vagoanele pentru vite, în timpul deportărilor de la Bug”, mai precizează.

“Biblionet”, un succes de anvergură al Bibliotecii Orăşeneşti Buhuşi


Din perspectiva interesului pe care îl suscită pentru comunitate Biblioteca Orăşenească Buhuşi, cea care ţine cultura necălcată la pământ (fără îndoială că şi cu sprijinul Primăriei, căreia, pe linie administrativă i se secondează, dar şi al Asociaţiei Culturale “Renaşterea”), revenim în oraşul din această margine de judeţ, Buhuşi, unde nu se termină frumuseţea, ci începe! Astfel, trecem pragul bibliotecii, de data aceasta!
Unitate cu o istorie de 60 de ani
Biblioteca Orăşenească “George Bacovia” Buhuşi a fost înfiinţată în 1949. Are un fond de carte de peste 65 000 volume şi în jur de 500 utilizatori. Dispune de o suprafaţă de 500 metri pătraţi, cu o sală de lectură de 50 locuri, 6 depozite de carte, o sală de împrumut, cu acces liber la raft. Are mai multe abonamente la diverse publicaţii, printre ele, desigur, cu bunăvoinţa ziarului însuşi, ziarul “Informatorul Moldovei”, este asociată într-un parteneriat cu mai multe instituţii, pentru sponsorizări, în scopul dotărilor specifice şi al organizării de activităţi. La această bibliotecă lucrează un bibliotecar – Gheorghe Silvaş şi conservatorul Eduard Mihăilă.
Eveniment inaugural
Nu demult biblioteca buhuşeană a evedenţiat, printr-un moment festiv, rodul acestor parteneriate: inaugurarea calculatoarelor primite prin Programul Naţional “Biblionet-lumea în biblioteca mea”. Acest program se referă la o investiţie importantă, pentru facilitarea accesului public la internet, în România. Finanţarea, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este făcută de Fundaţia Bill & Melinda Gates, derulându-se pe o perioadă de 5 ani, prin Fundaţia International Research & Exchanges Board. Aşa a devenit posibil ca, 1 600 de biblioteci publice din România să primească mai multe calculatoare, printr-o selecţie bazată pe o documentaţie din partea bibliotecilor candidate. Trebuie precizat că “Biblionet” se integrează într-un parteneriat cu IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia Educating for an Open Society (EOS), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. În cadrul programului, Microsoft Corporation, participă cu software în valoare de 15 milioane dolari.

Vânzătorii de iluzii sunt atacaţi din toate părţile


Tineretul buhuşean şi nu numai, dar îndeosebi cei tineri, chiar foarte tineri, din păcate, au reacţionat pozitiv, ca şi alţi tineri de pretutindeni, faţă de apariţia fenomenului plantelor etnobotanice – aşazisele droguri uşoare, halucinogene. Ele au indus îngrijorare la nivel naţional, drept pentru care, pe 15 februarie anul acesta, Guvernul a emis o Ordonanţa de Urgenţă care se referă la interzicerea comercializării, procesarea, extragerea, prezervarea, consumul acestor plante care, odată cu apariţia actului normativ, sunt asimilate substanţelor interzise.
Potrivit menţiunii făcute de agentul principal Daniel Silvaş, de la Poliţia Buhuşi, “sunt la dispoziţie 10 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, pentru a fi distruse aceste plante şi substanţe, timp în care orice activitate de comerţ, procesare, consum se consideră infracţiune”.
Faţă de fenomenul “droguri uşoare”, senatoarea buhuşeană Elena Mitrea s-a adresat Parlamentului şi Guvernului României, atrăgând atenţia că “aceste droguri duc la epuizarea fizică, afecţiuni ale creierului şi inimii, chiar decese”. Trebuie menţionat că senatoarea Elena Mitrea, pe lângă această atenţionare, a făcut şi o solicitare de a fi alocate urgent fonduri necesare “Programului Naţional Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin”.
La Buhuşi au funcţionat câteva “magazine de vise”, cu denumirea de “Coffe-Shop”. În consecinţă, Poliţia oraşului a executat o acţiune cu lucrătorii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Bacău, în toate localităţile unde se comercializează produsele (inclusiv unde se consumă). “Depistările de după data de 15 februarie sunt considerate infracţiuni. Suntem pregătiţi să preîntâmpinăm distribuirea de astfel de substanţe, în scopul epuizării celor rămase în stoc”, a declarat insp. Florin Vizitiu, Şeful Formaţiunii de Ordine Publică a Poliţiei Oraşului Buhuşi.
La rândul său, prof. Ion Fercu, directorul Colegiului Tehnic “Ion Borcea” Buhuşi, a menţionat că “în şcoli, acţiunile educative s-au intensificat”. 

Accident mortal pe calea ferata

Politia Transporturi Feroviare (TF) Bacau a raportat ieri dimineata producerea unui accident pe calea ferata. Anuntul a fost facut la ora 08.35, dupa ce o persoana a fost accidentata de tren. Evenimentul s-a produs la km 24 A 100, la intrarea in statia CFR Buhusi. “Victima a fost identificata in persoana lui Vasile M., 53 ani, din orasul Buhusi. Accidentul s-a produs pe fondul neasigurarii la trecerea la nivel cu calea ferata. Intr-un moment de neatentie, barbatul a fost lovit de trenul personal 5452, Bicaz – Bacau”, a spus subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Corpul neinsufletit al barbatului a fost depus la morga Spitalului Judetean Bacau, in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cauzelor mortii. 
Sursa

Apel disperat către DGASPC Vaslui


Mihăiţă, copilul suferind de la Buhuşi, nu are bani de recuperare, iar fundaţia “Cristi’s Outreach” la exclus din program pentru că n-a adus sponsorizări!
În ediţiile anterioare ale “Informatorului Moldovei” a fost publicat un anunţ umanitar care prezenta cazul, cu totul ajuns la limita speranţei, al unui copil, în vârstă de 6 ani, Mihai Marin Bădiţa, diagnosticat cu autism infantil, o boală care necesită tratament de recuperare specific, îmbinat cu psihoterapie (terapie ABA). Copilul a făcut această terapie la Bârlad, la Fundaţia româno-americană “Cristi’s Outreach”. Mama copilului, Mihaela, care l-a însoţit la Bârlad, fapt presupus de severitatea bolii, mărturiseşte că această perioadă a fost neînchipuit de grea, datorită cheltuielilor pentru cazare şi întreţinere.
Acum, fiind nevoiţi, atât ea, cât şi copilul, să revină la Buhuşi, unde îşi au domiciliul, se adresează Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, directorului general, Ionel Armeanu, spre a-i prezenta cazul. Ea susţine că a plătit la fundaţie câte 50 lei lunar, pentru care nu i s-au eliberat nicio chitanţă. Mama susţine, de asemenea, că din cauza numărului mare de copii înscrişi, fundaţia nu mai făcea faţă la un nivel de maximă eficienţă terapeutică. “În consecinţă, spune ea, copilul a fost exclus din program. La fundaţie sunt primiţi copiii în mod preferenţial – dintre cei din partea cărora se obţin donaţii”.
În afară de aceste precizări, Mihaela Bădiţa susţine că directoarea fundaţiei de la Bârlad a făcut contract de confidenţialitate, impunând părinţilor să nu mai comunice între ei, fapt posibil datorită inexistenţei unui for superior, care să poată monitoriza continuu activitatea fundaţiei – finanţarea venind din America, prin Fundaţia Woodall Kids.
Această mamă a unui copil diagnosticat cu una dintre cele mai severe boli infantile, încheie şirul nemulţmirilor sale cu menţiunea că fundaţia româno-americană “Cristi’s Outreach” refuză eliberarea unui formular de contract între părţi (fundaţie-părinte) şi că nu a solicitat retragerea copilului din programul de recuperare, fundaţia, însă, susţinând contrariul.
În prezent, situaţia copilului Mihăiţă şi a părinţilor săi este la fel de grea, datorită posibilităţilor insuficiente pentru ameliorarea suferinţelor copilului. De aceea ei îşi pun în continuare speranţa într-un sprijin umanitar, în contul în lei RO69RNCB0502051107020001; tel. nr. 07433633706 – Mihaela Bădiţă.

Buhuşeni ajunşi la limita subzistenţei


Un caz copleşitor, al unei familii care trăieşte în ceată, un exemplu de viaţă tribală la început de mileniu lll, în Buhuşiul unei Românii europene, este cel al unei familii care reuneşte 25 de oameni, ce trăiesc într-o singură cameră, fără sursă de iluminat electric, închiriată, la una dintre casele construite de peste jumătate de secol şi care stă să se preschimbe oricând în mormane de moloz, din zona denumită “În poarta fabricii”.
După modul organizării de tip matriarhal, “şefia” acestei familii este preluată de către M. T., o femeie cu mulţi copii şi nepoţi, care mărturiseşte că este foarte bolnavă (astm, ulcer, discopatie, eventraţie, colicistită, litiază biliară…), neprimind însă ajutor de şomaj, pentru considerente contrarii. Toţi aceşti oameni supravieţuiesc din ajutorul de şomaj al şoţului acestei femei în valoare de 494 lei şi din alocaţia de stat pentru copii. Majoritatea acestor copii nu au absolvit decât trei clase elementare, unul singur fiind acum în clasa a Vlll-a.
Faţă de această situaţie, cei  25 de oameni care coabitează într-un spaţiu inimaginabil de îngust, de insalubru, fără condiţii de hrană şi încălzire, lipsiţi de banii necesari pentru a-şi cumpăra o haină călduroasă, se adresează oamenilor buni, ca să le dea un sprijin, spre a putea trăi de azi pe mâine. Orice ar primi, (alimente, îmbrăcăminte, detergenţi, bani…) le-ar folosi, pentru că laţul sărăciei s-a strâns în jurul grumazurilor lor şi îi sugrumă! Mila nu dovedeşte nimic de folos, numai binefacerea! De aceea, oamenii care vor să dăruiască îi pot găsi la adresa: Str. 9 Mai, nr. 22, oraş Buhuşi, judeţul Bacău şi îi pot contacta la tel. nr. 0742586568.

Familie buhuşeană, în impas


O familie buhuşeană disperată cere ajutorul oamenilor cu suflet şi cu o minimă posibilitate de a veni în sprijinul copiilor, cu o sumă oricât de mică, cu alimente, îmbrăcăminte, orice, pentru că nu au nimic! Sunt cinci suflete care locuiesc într-o cameră închiriată, la casele naţionalizate din Buhuşi, str. Libertăţii, nr. 88, (de fapt este vorba despre o casă şi un hol, holul însă fiind nelocuibil). Este vorba despre Vlad Benone Dumitru şi Cristina Nicolae – părinţi, împreună cu trei copii: unul de 7 ani, unul de 3 ani şi jumătate şi o fată în clasa a V-a.
Copilul Vlad Benone Cristian, de 7 ani, este foarte bolnav, având un handicap de gradul I, cu însoţitor. A fost diagnosticat de Clinica de Cardiologie Pediatrică Târgu Mureş cu: malformaţie congenitală de cord, retard neuropsihomotor sever, sindrom convulsivant necontrolat, stridar laringian, hipotrofie staturo-ponderală. Mama copilului este suferindă şi ea, având o tumoră nazală pe care nu o tratează, din cauză că nu poate lăsa copiii nesupravegheaţi, în primul rând, dar şi pentru că nu dispune de bani.
Singurul venit din care se întreţine această familie îl asigură salariul de însoţitor şi alocaţiile de stat ale copiilor. Din bruma aceasta de bani ei îşi asigură hrana, lemnele de foc, îmbrăcămintea, medicamentele, plata chiriei şi a întreţinerii locuinţei, rechizite şcolare… Copilul cu handicap nu dispune de un fotoliu rulant, care să îi ajute la deplasare şi foloseşte un cărucior pentru copii, gen “london”.
Dacă se pune în calcul preţul tratamentului pentru acest copil nefericit şi nevinovat, totodată, în valoare de 1 400 000 lei vechi, lunar, preţul unei căruţe de lemne pe lună, în valoare de 4 000 000 lei etc., reiese că nu rămân bani pentru mâncare, măcar! Chiar şi în aceste condiţii, este impresionant faptul că fata care-i elevă se situează printre copiii care învaţă bine.
În această situaţie disperată, familia se adresează tuturor celor care le află suferinţa să îi ajute. O pot face în cont nr. RO53BTRL00401201N86075XX. Telefon de contact: 0752656783

Calculatoare de la Bill Gates, pentru Biblioteca Oraseneasca Buhusi

Biblioteca Oraseneasca Buhusi a organizat pe 11 februarie, a.c. un moment festiv prilejuit de darea in folosinta a calculatoarelor, in numar de sase, primite in cadrul “Programului National “Biblionet-lumea in biblioteca mea”. “Biblionet” este un program de informatizare a bibliotecilor publice din tara, care dispune de o finantare de 26,9 milioane de dolari, din partea Fundatiei Bill&Melinda Gates. In prima runda a competitiei pentru accesarea la acest program au cistigat 240 de biblioteci din 12 judete, printre care si Bacau.
Festivitatea inaugurarii lor s-a bucurat de participarea unui numar mare de cititori ai bibliotecii, a insp. scolar prof. Petru Botezatu, presedintele Asociatiei Culturale “Renasterea”, prof. Bogdan Bitire, prof. Vasile Aurel, elevi. De asemenea, au fost prezenti Monica Grecu, din partea IREX Bucuresti, Ioan Enache, coordonatorul proiectului, din partea Bibliotecii Judetene, Gabriela Moraru, directoarea Bibliotecii Judetene “Costache Sturza”, Bacau, bibliotecarii Gheorghe Silvas si Eduard Mihaila, de la Biblioteca Oraseneasca Buhusi, Elena Munteanu, bibliotecara la Blagesti, Geta Vamanu, bibliotecara la Racova, Felicia Baciu, bibliotecara la Lipova, Mihaela Schiopu, bibliotecara la Girleni. Din partea Administratiei locale a participat Vasile Zaharia, viceprimarul orasului Buhusi, care a precizat ca buhusenii mai au aceste facilitati de informatizare prin calculatoarele instalate la Casa de Cultura din oras.
Cele sase calculatoare de la biblioteca au fost conectate la reteaua de internet, accesul la ele fiind liber, dupa programul institutiei, si gratuit. 

Sursa

Drogurile din Buhusi, la tribuna Parlamentului

In Buhusi, consumul de droguri usoare/plante etnobotanice cu efect halucinogen este ultima moda nenorocita care a prins foarte bine la tineri si adolescenti. Ca sa citez un adolescent, „etnobotanicele se cumpara/consuma in draci si e ok ca nu mai exista interdictii”. Fenomenul buhusean a ajuns si la surdele urechi ale Parlamentului si Guvernului, prin vocea ing. Elena Mitrea, senator, care a avut o interpelare si a facut o declaratie politica in acest sens, asteptând si raspunsul scris al guvernantilor. „Fenomenul este ingrijorator si ia amploare. Tocmai de aceea, as dori ca strategia dumneavoastra in acest sens sa aiba in vedere: intensificarea controalelor, declansarea unor campanii de informare pentru parinti si elevi. Informarea nu este suficienta si trebuie sa aveti in vedere ce li se intampla in continuare acestor tineri: epuizare fizica si psihica, afectiuni ale inimii si creierului, chiar decese. Nu am intrat intr-un «magazin de vise», dar am avut discuii cu autoritatile locale, cu parintii, care sunt ingrijorati de aparitia si functionarea nestânjenita a acestor centre de distributie. Intr-un oras mic, Buhusi, cel din care provin, exista cel putin trei magazine sub denumirea de «Coffe–Shop», unul fiind amplasat la nici 200 de metri de o scoala cu invatamânt primar si gimnazial”, a spus senatorul. In aceeasi zi, Elena Mitrea i-a interpelat pe cei (i)responsabili de aplicarea „Programului National de Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin”, solicitând ca acestuia sa fie gasite urgent „resurse de finantare pentru demararea sa cu prioritate”.
In ultimele trei zile, politistii buhuseni si-au intetit raidurile la cele… sase “magazine de vise” din Buhusi. „Deocamdata nu sunt insa pârghiile legale necesare incetarii activitatii acestora, precizeaza comisarul sef Ioan Chiriloiu, seful politistilor, dar noi monitorizam atent fenomenul, actionam preventiv”. „Doua dintre aceste magazine si-au incetat activitatea, pentru ca le expirase perioada de functionare si nu le-am mai prelungit termenul, ne-a spus primarul Ionel Turcea. La celelalte magazine, inspectorii comerciali cauta tot felul de … amanunte legale, pentru a-i determina sa nu mai vânda. Important este sa avem, cât mai repede, un cadru legal de interzicere a comertului pe aceasta relatie. Dar raul a fost facut. Am inteles ca unii dintre cei dependenti vor comanda pe internet aceste plante. Am ramas surprins de amploarea fenomenului in oras. Un asemenea magazin are, zilnic, si incasari de 3o de milioane, in vreme ce unui magazin alimentar ii trebuie câteva zile pentru a incasa acesti bani”. In scoli, actiunile educative s-au intensificat.

Sursa

Jandarmul indragostit de istorie si literatura


Fara a-i subestima colegii, pot spune ca Vasile Enache, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, mi se pare unul dintre cei mai cititi oameni imbracati in uniforma militara din toti cei care i-am intalnit pana acum. S-a nascut la Buhusi, acum 51 de ani, in aceeasi luna si an cu sotia sa, Maria. Au un baiat, Silviu Catalin, absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii “Al. Ioan Cuza”, din Iasi. Colonelul Vasile Enache si-a petrecut anii copilariei in Buhusi, unde a absolvit si liceul.
Erati decis sa imbracati haina militara? “Vedeti, la vremea respectiva, armata, indiferent de arma, era cautata, pentru ca erai mai sigur in viata. Am ales aceasta cariera dupa un mic incident care m-a marcat foarte mult dupa terminarea liceului. Nu ma laud, dar in liceu invatam foarte bine. Imi placea foarte mult istoria. Din acest motiv, profesorul meu de istorie, Mihai Vasiliu, m-a inscris la Facultatea de Istorie de la Universitatea “Al. Ioan Cuza”, din Iasi. Eu insa ma hotarasem, impreuna cu cei de acasa, sa urmez Scolala Militara. Pe atunci, examenul de admitere la Scoala de ofiteri de la Baneasa se dadea inaintea celui de la facultatate. Asa ca m-am inscris la Bucuresti si am intrat cu nota 10. Cu o zi inainte de a se da examenul de admitere la Facultate, ma intalnesc pe strada cu profesorul meu de istorie, Vasiliu, care, mirat, m-a intrebat, de ce nu ma aflu la Iasi, sa dau examen? I-am raspuns ca, imi pare rau, dar am intrat la Scoala de ofiteri de la Baneasa. S-a suparat foarte tare si multa vreme dupa aceea n-a mai vorbit cu mine”.
Imi inchipui ca era mai greu examenul la facultate decat cel de la scoala de ofiteri… “Va inselati. Am dat examen la limba si literatura romana, la istorie, filozofie si la o limba straina. Toate scris. Nu ca era mai greu, dar era vorba despre locurile puse la dispozitie. La Scoala de ofiteri de la Baneasa puteau da examen de admiterere si cei din productie si cei care veneau direct din bancile scolii. Erau 70 la suta din locuri rezervate pentru cei veniti din productie si care trebuiau sa fie, obligatoriu, membri PCR, iar restul de 30 la suta era pentru liceeni. Asa cum v-am spus, am fost admis cu nota 10”. Era grea viata de elev militar? “Cam dura, nu grea. Eu eram cam revolutionar. Nu-mi placea regimul cazon. Trebuia sa umblu incheiat la copca, in uniforma, sa studiez obligatoriu dupa-amiaza. Ei bine, eram cativa si mai destupati putin la minte si prindeam totul din clasa, din ceea ce ni se preda la ore. Asa ca, dupa-amiaza, vroiam sa ma odihnesc si sa citesc. Imi placea la nebunie beletristica. Asa ca, in loc sa studiez, eu citeam. Aveam insa un sef de clasa care ma turna. Si pentru ca citeam alta carte decat ceea ce ni se preda, eram pedepsit. A doua zi luam o nota mica, 3, la regulamente, pe care apoi trebuia sa ma chinui s-o indrept”.
Sa inteleg faptul ca era interzis cititul ?



Masina rasturnata in decor

Ieri dimineata, un autoturism Renault Megane s-a rasturnat in satul Lespezi, comuna Girleni din judetul Bacau. Masina condusa de Constantin Romeo A., 47 ani, din orasul Buhusi, a iesit de pe carosabil dupa ce a intrat cu viteza intr-o curba. Drumul era acoperit cu zapada si pe fondul vitezei excesive, s-a rasturnat. In urma accidentului a rezultat o victima, in persoana Contestinei L., 29 ani, pasagera in autoturism. Transportata la Spitalul Buhusi, tinara a fost diagnosticata cu traumatism cranio cerebral acut si tasare de vertebre. “In cauza a fost intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa”, a precizat inspector Gabriel Stefanescu, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.
Sursa

Portret : Ion Fercu


Scriitorul consideră jurnalismul o pasiune şi crede că meseria de profesor este cea mai frumoasă din lume. A publicat opt volume de eseuri, poeme şi romane.
Dacă se apropie cineva de profesorul, scriitorul şi jurnalistul Ion Fercu va trăi o experienţă unică. Acesta este un munte de snoave, idei şi reflecţii, care pot schimba viaţa unui om. Domnul Fercu poate fi considerat un demn urmaş al domnului Trandafir, dar gândirea lui profundă ţinteşte mai sus, spre Dostoievski. 
Zâmbind, recunoaşte că a avut profesori destoinici, care i-au canalizat energiile creatoare şi l-au transformat într-unul din „ionii“ pozitivi din Valea lui Ion, sătucul de lângă Buhuşi unde a văzut lumina zilei.„M-am trezit pe lume îndrăgostit de bibliotecă. Acest sentiment nu poate fi explicat“, se justifică profesorul. 
Este recunoscător destinului. A avut marele noroc ca în timpul liceului să-l aibă ca mentor pe renumitul profesor Mihail Andrei, care i-a produs o adevărată revoluţie în suflet, concretizată peste ani în numeroase creaţii literare. Ion Fercu a început să scrie în revista liceului şi în publicaţii naţionale. 
„Oamenii se închinau şi la literatură“
„N-am dat nimic la tipar înainte de 1996, ca scriitor. De ce? Poate şi din cauza faptului că trăind în provincie, ca profesor, director de şcoli, am fost prea acaparat de măruntele griji ale lumii“,explică domnul Fercu. Prima sa apariţie editorială datează din 1996. A fost un volum de poeme, un adevărat balsam pentru sufletele avide de divin, în pofida titlului său: „Iadul de paradă“. 
Acest prim pas a fost urmat de o adevărată reacţie în lanţ. În numai nouă ani, Ion Fercu a publicat încă opt volume, de la poeme şi eseuri, până la romane. „A fost o vreme în care oamenii se închinau şi la literatură. Acum, alţii sunt zeii: banul, sexul, puterea. Dacă peste o sută de ani unui scriitor nu-i mai pomeneşte nimeni numele, măcar de rău, totul a fost vânare de vânt“, spune amar Ion Fercu.
„Mă duc la ziar ca la amantă“
Profesorul din Buhuşi recunoaşte cu mândrie că are o pasiune nestăvilită pentru Dostoievski, despre care crede că este un „personaj fabulos al omenirii“. Sunt câţiva ani de când Ion Fercu lucrează la nişte studii critice despre marele scriitor rus, unele dintre ele fiind publicate în reviste de cultură naţionale. 
„Am un proiect pentru un alt roman. Ţintele acestea ajută supravieţuirii. Sau să-l citez pe Cioran, «o carte este o sinucidere amânat㻓, mărturiseşte Fercu. În jurnalism a debutat în 1992. „Jurnalismul este un hobby. Mă duc la ziar ca la amantă. Dacă ar fi să iau totul de la început, tot profesor aş alege să fiu“,a spus în final  Ion Fercu.
Profil
Născut. 8 ianuarie 1952, Valea lui Ion, judeţul Bacău.
Studii. Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, promoţia 1977.
Familie. Căsătorit, are doi copii.
Întrebări şi răspunsuri
Cât de greu este să scrii o carte?
Uneori cuvintele vin singure, te caută. Alteori, când într-un roman trebuie să decizi soarta unui personaj, să-l trimiţi sub lespede de pildă, cuvântul este însoţit de lacrimă. Asemenea momente au fost cele mai tulburătoare în actul creaţiei mele.
Ce reprezintă pentru Ion Fercu satul unde s-a născut?
La început, Valea lui Ion a fost Cosmosul. Pentru mine, universul însemna, în copilărie, cerul, părinţii, fraţii, surorile. Ciudat, pe măsură ce trec anii, Valea lui Ion începe să fie tot aşa ceva: Cosmosul. Este punctul de unde am apărut şi în care mă voi întoarce definitiv. Am făcut deja alegerea. Cunosc şi crucile care îmi vor fi vecine. 
Ce-i place
„Nu există pe lume meserie mai frumoasă decât cea de dascăl“, declară Ion Fercu. De asemenea, este foarte mândru de copiii săi.


Ce nu-i place
Nu-i place făţărnicia oamenilor pe care i-a considerat şi tratat ca prieteni. „Nu sunt capabil să mă apăr de prieteni. Cu duşmanii nu am nicio problemă, chiar suntem în relaţii de oarece respect. Nu-mi place că trăiesc într-o ţară în care  corupţia şi impostura au fost transformate în vedete aplaudate“, spune tăios profesorul.
Sursa

Produse furate, ascunse in pantaloni

Inventivitatea hotilor din supermarket-uri pune la incercare vigilenta agentilor de paza. Unul dintre indivizii care au vrut sa fure duminica a ascuns produsele alimentare in pantaloni. Jandarmii care au fost chemati de paznicii magazinului l-au identificat pe Constantin C., 22 ani, din orasul Buhusi, judetul Bacau care, profitind de aglomeratia din supermarket si neatentia personalului, a sustras de pe raft mai multe produse. In urma celor constatate, persoanei respective i s-au intocmit actele premergatoare pentru comiterea infractiunii de furt calificat. Dosarul urmeaza sa fie inaintat Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau in vederea continuarii cercetarilor. Prejudiciul a fost recuperat si predat reprezentantului magazinului.
Sursa

Un buhusean a accidentat un vasluian

Vineri seara, pe strada Alecu Donici, din municipiul Vaslui in timp ce P.Adrian, de 21 ani, din oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, conducea un autovehicul pe strada Alecu Donici, l-a accidentat pe L.Petru, de 34 ani, din municipiul Vaslui. Acesta din urmă se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure. Victima a fost transportată la spital. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind de 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că P.Adrian nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul. 
Sursa

Inscrieri la scoala

Scoala cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu" Buhusi, face inscrieri in clasa I pentru anul scolar 2010-2011.
Cererea si copia certificatului de nastere al copilului, se depun la secretariatul scolii.
Adresa: str. Tineretului, nr. 1
Telefon: 0234 261 520
Anunt preluat de pe Tv-Bit

Competitia sincronizarii si supletei

Prima editie a unui concurs judetean de dans, al carui amfitrion se numeste Scoala “Mihai Eminescu” din Buhusi, a reunit peste o suta douazeci de participanti, din Bacau, Moinesti, Darmanesti, Rosiori si, desigur, Buhusi. Competitia s-a desfasurat in Sala de Sport a scolii, iar juriul s-a constituit din prof. univ. dr. Radu Ababei, de la Universitatea Bacau, prof. Mihaela Florea, inspector scolar si Natalia Oancea, coregraf, o distinsa fosta balerina, apoi profesoara de coregrafie, careia i se datoreaza nenumarate spectacole, in care arta coregrafica are un “desen” scenic inconfundabil, semnat “Natalita”.
A fost, mai presus de competitie, un spectacol magnific, al copiilor, realizat in parteneriat cu ISJ Bacau si Directia Judeteana de Sport. Probele de concurs au fost: majorete, aerobic, dans de caracter, modern, sportiv, tematic, popular. Organizatori au fost prof. Ana Maria Dumitrache, in colaborare cu prof. Radu Iani. Premiile au fost distribuite astfel: la proba de dans – Scoala “Mihai Eminescu” din Buhusi si Clubul Elevilor din Moinesti – la dans modern – Clubul Elevilor Moinesti, Scoala Darmanesti, Scoala Rosiori – la dans popular – Scoala “Mihai Eminescu” Buhusi -, la aerobic – Scoala “Mihail Andrei Buhusi -, iar la majorete, cistigatori au fost, in primul rind spectatorii, deoarece competitorii au adus in scena stralucirea unui spectacol cuceritor. Denumirile trupelor de dans au avut sugestie si amuzament: “Broscutele vesele”, “Wijd Cats”, “Crazy Girls”, “Floricelele”, “Allegretto”, “Fluturasii”, “Dynamic Team”, “Etno”
“Succesul spectacolului deschide drumul in continuitate, pentru anii viitori, pentru ca la aceasta editie s-a exemplificat frumusetea si gratia unui concurs artistic, al sincronizarii si supletei dansului”, a precizat prof. Vasilica Ivan, directoarea institutiei de invatamint, gazda, Scoala “Mihai Eminescu”. 

Sursa

Noua „cetateni” din Orbic, fugariti cu focuri de arma!

Luni, 1 februarie, in jurul orei 14.30, in timp ce politistii din cadrul Biroului de Politie Romani, judetul Neamt, efectuau o activitate de patrulare impreuna cu mai multi proprietari de padure, in punctul denumit „ Drumul Ciresului”, au surprins in padure, un grup de 9 persoane din Cartierul Orbic, orasul Buhusi, din judetul Bacau, care taiau fara drept material lemnos. Fiind somate sa-si inceteze activitatea, cei noua au fugit, abandonand doi cai si materialul lemnos, dupa care, calare si amenintand cu topoarele, s-au indreptat catre agentii de politie pentru a-si recupera caii. In situatia creata, un agent de politie a folosit armamentul din dotare, tragand un foc in plan vertical. Cele doua cabaline si materialul lemnos au fost ridicate in vederea confiscarii, iar politistii continua cercetarile pentru identificarea persoanelor implicate si luarea masurilor care se impun.
Sursa

Buhusean, urmarit national, depistat in judetul Neamt

Duminica, 31 ianuarie, in comuna Hangu, din judetul Neamt, a fost depistat Romeo Baciu, de 38 de ani, din orasul Buhusi, care era dat in urmarire nationala de Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau, deoarece se sustragea de la executarea unui mandat cu pedeapsa inchisorii de 1 an si 5 luni pentru comiterea de infractiuni la regimul circulatiei. Barbatul a fost preluat sub escorta de politisti ai I.P.J. Bacau.
Sursa