Jandarmul indragostit de istorie si literatura


Fara a-i subestima colegii, pot spune ca Vasile Enache, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, mi se pare unul dintre cei mai cititi oameni imbracati in uniforma militara din toti cei care i-am intalnit pana acum. S-a nascut la Buhusi, acum 51 de ani, in aceeasi luna si an cu sotia sa, Maria. Au un baiat, Silviu Catalin, absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii “Al. Ioan Cuza”, din Iasi. Colonelul Vasile Enache si-a petrecut anii copilariei in Buhusi, unde a absolvit si liceul.
Erati decis sa imbracati haina militara? “Vedeti, la vremea respectiva, armata, indiferent de arma, era cautata, pentru ca erai mai sigur in viata. Am ales aceasta cariera dupa un mic incident care m-a marcat foarte mult dupa terminarea liceului. Nu ma laud, dar in liceu invatam foarte bine. Imi placea foarte mult istoria. Din acest motiv, profesorul meu de istorie, Mihai Vasiliu, m-a inscris la Facultatea de Istorie de la Universitatea “Al. Ioan Cuza”, din Iasi. Eu insa ma hotarasem, impreuna cu cei de acasa, sa urmez Scolala Militara. Pe atunci, examenul de admitere la Scoala de ofiteri de la Baneasa se dadea inaintea celui de la facultatate. Asa ca m-am inscris la Bucuresti si am intrat cu nota 10. Cu o zi inainte de a se da examenul de admitere la Facultate, ma intalnesc pe strada cu profesorul meu de istorie, Vasiliu, care, mirat, m-a intrebat, de ce nu ma aflu la Iasi, sa dau examen? I-am raspuns ca, imi pare rau, dar am intrat la Scoala de ofiteri de la Baneasa. S-a suparat foarte tare si multa vreme dupa aceea n-a mai vorbit cu mine”.
Imi inchipui ca era mai greu examenul la facultate decat cel de la scoala de ofiteri… “Va inselati. Am dat examen la limba si literatura romana, la istorie, filozofie si la o limba straina. Toate scris. Nu ca era mai greu, dar era vorba despre locurile puse la dispozitie. La Scoala de ofiteri de la Baneasa puteau da examen de admiterere si cei din productie si cei care veneau direct din bancile scolii. Erau 70 la suta din locuri rezervate pentru cei veniti din productie si care trebuiau sa fie, obligatoriu, membri PCR, iar restul de 30 la suta era pentru liceeni. Asa cum v-am spus, am fost admis cu nota 10”. Era grea viata de elev militar? “Cam dura, nu grea. Eu eram cam revolutionar. Nu-mi placea regimul cazon. Trebuia sa umblu incheiat la copca, in uniforma, sa studiez obligatoriu dupa-amiaza. Ei bine, eram cativa si mai destupati putin la minte si prindeam totul din clasa, din ceea ce ni se preda la ore. Asa ca, dupa-amiaza, vroiam sa ma odihnesc si sa citesc. Imi placea la nebunie beletristica. Asa ca, in loc sa studiez, eu citeam. Aveam insa un sef de clasa care ma turna. Si pentru ca citeam alta carte decat ceea ce ni se preda, eram pedepsit. A doua zi luam o nota mica, 3, la regulamente, pe care apoi trebuia sa ma chinui s-o indrept”.
Sa inteleg faptul ca era interzis cititul ?



 “Cam asa ceva. Cititul oricarei carti in afara celor militare. Dar am reusit sa ma descurc. Fiecare clasa avea bibliotecarul ei. Asa ca am facut tot ce m-am priceput si am ajuns bibliotecarul clasei. In acest fel, aveam acces la biblioteca atunci cand doream eu. Nici nu va imaginatI ce fel de biblioteca avea scoala de ofiteri de la Baneasa. Am avut ocazia sa citesc ceea ce, la vremea respectiva n-o putea face oricine, cum ar fi contrarevolutia din Ungaria sau romanele cenzurate. Timp de trei ani am citit tot ce mi-a cazut in mana si nu mai eram nici sanctionat.”
Cand ati absolvit scoala de ofiteri? ”In 1981 am terminat scoala cu media 9, 10. Am fost repartizat la Tecuci, la Trupele de securitate. Acel an cat am stat acolo il consider drept cel mai frumos din viata mea de militar. Eram deja casatorit, o facusem chiar inainte de absolvirea scolii, la 22 de ani. Era vorba despre nostalgia inceputului. Ma intalneam cu sotia de doua sau trei ori pe luna. Pe atunci era program ca la birou. Terminam sambata la trei, luam trenul si ajungeam la Bacau, unde stateam pana duminica seara. Apoi, ma intorceam la cazarma si ajungeam la 5, 30, luni. Dar nu erau masini ca acum, trenul mai intarzia, mai pierdeam legatura la Marasesti, ori se inzapezea, si asa ca mai intarziam. Dupa un an, am fost mutat la Bacau.”
Unde ati si ramas…”Da. Am fost comandantul unitatii de garda care pazea Aerostarul. Era vremea cand Aerostar insemna ceva in Romania si in lume. A fost o experienta interesanta. In 1986, anul in care mi s-a nascut si baiatul, am fost numit comandantul subunitatii antiteroriste pentru judetul Bacau, functie care am ocupat-o pana in 1990. Din aceasta subunitate faceau parte doar militari selectionati cu mult simt de raspundere si atentie. Imi placeau aplicatiile lunare, impreuna cu cei de la politie si securitate”.
Unde erati la Revolutie, in Bacau? ”Nu, eram la Fetesti, unul din cele patru centre de instructie antiterorista din tara. De acolo am fost trimisi la Calarasi, unde am stat din 22 decembrie pana pe 9 ianuarie 1990. Am dat telefon acasa si mi-am anuntat sotia ca sunt viu. Apoi am fost trimisi la Bucuresti. Sotia si o prietena a sa au venit la mine, la Calarasi, sa ma vada. Dar tocmai in acea noapte trebuia sa plecam la Bucuresti, asa ca ne-am urcat in tren si am pornit-o spre Bucuresti. Vagoanele erau cu geamurile sparte, era iarna si un frig patrunzator. Noroc de o sticla de rachiu cu care ne-am incalzit cu totii. Am ajuns la Bucuresti, eu am plecat spre Baneasa, iar sotia si prietena ei spre Bacau. Am participat la toate evenimentele desfasurate in Bucuresti la vremea aceea. Am stat pana pe 15 februarie. Cu greu ne dadeau voie sa plecam. Ma duceam in fiecare zi la comandant. Cand m-a chemat sa-mi spuna ca imi da drumul acasa, mi-a zis sa tin minte o vorba, ca atunci ai de rezolvat o problema legitima, sa insisti, iar daca esti dat afara pe usa, sa intri pe geam. Eram locotent major si aveam pe mine o manta, era frig, gradele eau acoperite. La poarta, un soldat mi-a spus “Tu pleci in permisie si eu stau aici, in post”.
Care a fost traseul in Bacau? “In 1990, am fost numit comandant de companie la unitatea comandata atunci de colonelul Calancea. In 1991 am intrat in Statul Major al Marii Unitati de Jandarmi, iar intre 1998 – 2002 am fost consilier juridic. Intre timp, in 1986 dadusem examen de admitere la Facultatea de Drept de la Iasi, la fara frecventa, unde am intrat cu 8, 50, fiind 50 de locuri si peste o mie de candidati. In vara lui 1991 am absolvit facultatea. Am un regret. In anul intai am primit doua propuneri de la profesori sa trec la zi, sa abandonez cariera militara. I-am rezfuzat si acum imi pare rau. Am foarte multi colegi care au trecut in sistemul judecatoresc. In 1993 am absolvit un curs post universitar de stiinte penale. Fara falsa modestie pot spuna ca am fost unul dintre pionierii meseriei de consilier juridic in Jandarmeria Romana. Am fost opt condilieri care am dat examen si timp ce cinci ani am fost consilier juridic pe toata Moldova, in toate cele opt unitati existente”.
Cum ati ajuns comandantul Gruparii Mobile? 
“In 2002 am dat examen siam fost comandant la CJJ Bacau pana in 2005, cand a avut loc reorganizarea Jandarmeriei si am devenit prim adjunct al generalului Nicolae Rugina, comandantul IJJ. In 2004, d-l general de brigada mi-a spus ca am doua variante, ori comandant la Gruparea Mobila de Jandarmi, ori prim adjunct la IJJ. Am ales-o pe cea de a doua.” Si totusi…”Asa este, in aprilie 2009 am fost numit comandant la Gruparea Mobila de Jandarmi, functie pe care sper s-o duc la bun sfarsit…”
Maria Enache, sotia comandantului Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau a lucrat timp de 27 de ani in invatamant. Din cauza incertitudinilor din acest domeniu de activitate, in 2006 a dat concurs si a ocupat functia de subofiter la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau, la ordine interioara.
*In 2006, colonelul Vasile Enache a terminat masteratul la Universitatea “George Bacovia”, specializarea management in institutiile publice.



*85 de subofiteri din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau sunt absolventi de studii superioare sau sunt in curs de absolvire. Toti ofiterii GMJ au studii superioare

*Colonelul Vasile Enache este un suporter infocat al echipei de fotbal Dinamo Bucuresti. In calitate de comandant al GMJ Bacau, a fost de fata, pe stadioanele din Moldova, la succesele sau esecurile favoritilor.
Sursa

2 comentarii:

buhusinet spunea...

am luat de la tine cateva numere de telefon si distantele rutiere. multumesc.

katalynn spunea...

ok. cu placere

Trimiteți un comentariu