“Biblionet”, un succes de anvergură al Bibliotecii Orăşeneşti Buhuşi


Din perspectiva interesului pe care îl suscită pentru comunitate Biblioteca Orăşenească Buhuşi, cea care ţine cultura necălcată la pământ (fără îndoială că şi cu sprijinul Primăriei, căreia, pe linie administrativă i se secondează, dar şi al Asociaţiei Culturale “Renaşterea”), revenim în oraşul din această margine de judeţ, Buhuşi, unde nu se termină frumuseţea, ci începe! Astfel, trecem pragul bibliotecii, de data aceasta!
Unitate cu o istorie de 60 de ani
Biblioteca Orăşenească “George Bacovia” Buhuşi a fost înfiinţată în 1949. Are un fond de carte de peste 65 000 volume şi în jur de 500 utilizatori. Dispune de o suprafaţă de 500 metri pătraţi, cu o sală de lectură de 50 locuri, 6 depozite de carte, o sală de împrumut, cu acces liber la raft. Are mai multe abonamente la diverse publicaţii, printre ele, desigur, cu bunăvoinţa ziarului însuşi, ziarul “Informatorul Moldovei”, este asociată într-un parteneriat cu mai multe instituţii, pentru sponsorizări, în scopul dotărilor specifice şi al organizării de activităţi. La această bibliotecă lucrează un bibliotecar – Gheorghe Silvaş şi conservatorul Eduard Mihăilă.
Eveniment inaugural
Nu demult biblioteca buhuşeană a evedenţiat, printr-un moment festiv, rodul acestor parteneriate: inaugurarea calculatoarelor primite prin Programul Naţional “Biblionet-lumea în biblioteca mea”. Acest program se referă la o investiţie importantă, pentru facilitarea accesului public la internet, în România. Finanţarea, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este făcută de Fundaţia Bill & Melinda Gates, derulându-se pe o perioadă de 5 ani, prin Fundaţia International Research & Exchanges Board. Aşa a devenit posibil ca, 1 600 de biblioteci publice din România să primească mai multe calculatoare, printr-o selecţie bazată pe o documentaţie din partea bibliotecilor candidate. Trebuie precizat că “Biblionet” se integrează într-un parteneriat cu IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia Educating for an Open Society (EOS), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. În cadrul programului, Microsoft Corporation, participă cu software în valoare de 15 milioane dolari.

Judeţul Bacău, câştigătorul grantului din prima rundă
În prima rundă de selecţie au primit dreptul la internet gratuit 12 biblioteci judeţene şi 235 biblioteci locale. Printre ele se numără şi cele ale judeţului Bacău. Faptul se datorează unei documentaţii laborioase, realizate de echipa Bibliotecii Judeţene “Costache Sturdza”, din Bacău, formată din Gabriela Moraru, directoare, Crina Ifrim, şef birou relaţii cu publicul şi Ioan Enache, scriitor, publicist, om de cultură, coordonatorul proiectului.
Alături de biblioteca judeţeană bacăuană, au primit sau vor primi calculatoare bibliotecile din următoarele localităţi: Buhuşi, Blăgeşti, Racova, Ştefan cel Mare, Podu Turcului, Palanca, Glăvăneşti, Gârleni, Coloneşti, Sascut, Agăş, Faraoani, Lipova, Gura Văii, Livezi, Zemeş, Hemeiuşi, Stăniseşti, Caşin, Răcăciuni.
Festivitate inaugurală la Buhuşi
La festivitatea prilejuită de inaugurarea proiectului la  Biblioteca Orăşenească “George Bacovia” Buhuşi au participat Monica Grecu, din partea IREX, Gabriela Moraru, directoarea Bibliotecii Judeţene “Costache Sturdza” Bacău, Ioan Enache, personalitate a culturii bacăuane, coordonatorul proiectului, bibliotecarii Gheorghe Silvaş şi Eduard Mihăilă, de la Buhuşi, Elena Munteanu, Mihaela Şchiopu, Georgeta Vamanu, Felicia Baciu, de la bibliotecile din Blăgeşti, Gârleni, Racova, Lipova. Au mai participat prof. Petru Botezatu, inspector şcolar, preşedintele “Renaşterii”, profesorii Bogdan Bitere şi Vasile Aurel, elevi, utilizatori ai bibliotecii, viceprimarul Vasile Zaharia. Accesul, liber şi gratuit al utilizatorilor este programat în funcţie de orarul bibliotecii. “Succesul accesării la Programul Naţional <> este deplin benefic oraşului Buhuşi, aşa cum este benefică şi prezentarea lui, fiind o <> prin care tehnologia informaţională globală preia şi oraşul Buhuşi ducându-l pretutindeni !…”, a precizat primarul oraşului Buhuşi, Ionel Turcea. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu