Bacau-orasul privat de respect:Topul monumentelor lasate in ruina

Timpul implacabil, istoria ingrata si, mai ales, retrocedarile de dupa 1990 au dus la degradarea unor importante monumente de patrimoniu din municipiul, dar si judetul Bacau. Oferim cititorilor un top trist al ruinei la care au ajuns o serie de cladiri istorice pentru luarea aminte.
Ierburile, pet-urile si gunoaiele sunt cele cateva elemente care demonstreaza degradarea accelerata a majoritatii monumenteleor de patrimoniu, atat din municipiul Bacau cat si din judet. Cladirile istorice de pe lista Directiei Judetene pentru Cultura Bacau devin, pe masura ce trec anii, mai putine, mai „furate“ (pentru caramida, fier), mai nebagate in seama de catre primari. Statistic, dintre monumentele din listã detinute de primarii, doar unul este în stare foarte buna, 19 au o stare buna, 25 - mediocra, 9 - rea, 1- foarte rea si 3 au intrat deja în stare de colaps. Situatia este si mai grava la nivelul parohiilor. Sunt, insa, monumente de patrimoniu importante care aproape ca se prabusesc fara sa miscam un deget. Si daca unele sunt situate la margine de sat sau aflate in singuratati de padure, alte monumente sunt chiar in centrul municipiul Bacau fara ca acest lucru sa schimbe ceva. De ce se degradeaza monumentele de patrimoniu? Ne raspunde Gheorghe Barbu, consilier la Directia judeteana de Cultura: „Revendicarile de dupa 1990 sunt marea pacoste pentru monumente. Proprietarii au luat cladirile, nu le-au restaurat pentru ca nu erau interesati de asa ceva. Daca erau bine intentionati puteai fi ajutati“. Alte motive - nepasarea generala a administratiilor, putini specialisti in patrimoniu, fonduri inexistente. Prilej pentru directorul Directiei de Cultura, Petre Cimpoesu sa sublinieze ca: „vom încerca un program de educatie în scoli pentru ca sansa noastra este ca, macar cei tineri sa aiba o atitudine pozitiva fata de patrimoniu“. (Gabriel Pop)
„Top 5“ delasare in municipiul Bacau
1. Casa Alecsandri - construita la sfarsitul secolului XVIII. Aceasta casa facea parte dintr-un ansamblu de case si acareturi ce au aprtinut vornicului Alecsandri. In prezent, se gaseste in tr-o stare avansata de degradare. Propietar este un cetatean italian. De ani intregi primarul municipiului Bacau declara ca se va implica in cumpararea casei, dar acest lucru pare sa fie doar un slogan electoral.
2. Casa Sterian - construita in 1921 de cel mai mare arhitect al Bacaului, George Sterian si se remarca printr-o arhitectura originala, cu ornamentatii de o plastica deosebita. Practic, e ce ami impozanta cladire, dupa cea care gazduieste Consilul Judetean si prefectura. Din pacate, la Casa Sterian structura de rezistenta este grav afectata. Nu exista nici un proiect de consolidare. Casa apartine firmei TERMLOC.
3. Casa Rafaila - una dintre cele mai vechi case din oras, construita in 1820. Se spune ca in aceasta casa ar fi stat si domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Se afla intr-o avansata stare de degradare. Nu exista proiect de consolidare si nici proprietarul nu este interesat de consolodare.
4. Fatada Hotelului de la Teatrul Bacovia - Cladirea hotelului istoric al Bacaului se degradeaza continuu. A fost construita in anii 1927 si 1928 si inaugurata in 1929. Denumita Palatul Marasti, cladirea gazduia un hotel, un teatru si un cinema. Acum apartine unei firme particulare care refuza sa se implice in reconsolidare.
5. Casa Anania - cladirea aflata in str. George Bacovia nr. 49 aflatã într-o stare mediocra de conservare. În aceasta cladire a functionat în 1917 comandamentul armatei a II-a. Operatiunile au fost conduse din Casa Anania de maresalul Ion Antonescu. În acest moment în casa locuiesc sapte famili de chiriasi.
Clasamentul degradarii culturale in judet
1. Hanul de la Gura Orbicului - este singurul han din Moldova care mai pastreaza forma initiala din perioada sec. XVIII prin zidurile groase de piatra nefasonata, prin dispunerea incaperilor etc. Retrocedarea a facut ca frumosul han sa devina o ruina in doar cativa ani. S-a discutat cu Primaria Buhusi pentru inceperea demersurilor de cumparare a hanului. Care, fireste, spune ca nu are bani.
2. Conacul Gheorghe Buzdugan - citam dintr-un referat realizat de Directia de Cultura Bacau: „Din cauza inflitratiilor, caramida peretilor a început sa se erodeze, fundatiile au crapat, coloanele în stil grecesc si frontoanele cu ornament geometric se naruie încet-încet. Tamplaria cu elemente decorative la nivelul montantilor, al tabliilor si al sprosurilor aroape ca au disparut“. Conacul lui Gheorghe Buzdugan a fost revendicat si castigat de urmasi.
3. Conacul „Secara“ - construit in 1891 in satul Versesti, comuna Sanduleni. Monumentul este izolat de sat, prilej pentru oameni de a fura caramida din cladirea aflata in stare de ruina. Nu exista proiect de consolidare. Si primaria din localitate si chiar propietarul refuza sa faca ceva la cladire.
4. Biserica de lemn lipoveneasca din Plopana - biserica avand hramul „Acoperamantul Maicii Domnului“ este construita in 1790 si este cunoscuta ca „biserica la care nu s-a batut nici un cui din fier“. Se afla intr-o stare avansata de degradare-colaps. Este singura biserica lipoveneasca din judetul Bacau - pana in judetul Braila nu se mai gaseste nici o comunitate de lipoveni si implicit, nici o alta biserica. Nu exista proiect de restructurare.
5. Complexul de instalatii tehnice hidraulice - ansamblu construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, functional aproape o suta de ani, ajuns in colaps dupa inundatiile din 2005. Propietarul nu este interesat de refacerea lui.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu