SC Stofe, ultimul mohican veritabil al industriei textile


„Oamenii de afaceri din Italia care au acelasi obiect de activitate mi-au spus ca în acest an au o cifra de afaceri mai mica decat în anul trecut cu 40 si chiar60 la suta.” Ing. Stefan Campanu, manager SC Stofe BuhusI
Fostul colos textilist buhusean, SC STOFE, mai are 120 de salariati, dar supravietuieste frumos. „Suntem, spune managerul firmei, ing. Stefan Campanu, singura firma de profil din tara care a pastrat integral procesul tehnologic de la spalatul lanii pana la realizarea produsului finit: stofa”. Astfel, SC STOFE ramane ultimul mohican veritabil al industriei noastre textile. În balamucul crizei mondiale, managerii acestei firme au gasit si o nisa interesanta prin care pot valorifica suplimentar competenta si renumele inginerilor textilisti buhuseni. „De doi ani, avem încheiate contracte de cercetare în domeniul textil cu firme din strainatate. Avem ingineri autorizati în aceasta activitate, care reprezinta o foarte buna oportunitate pentru a traversa mai usor criza”, a adaugat managerul firmei. Pentru postavarii romani, practic, piata interna aproape lipseste: „Nu mai absoarbe nimic aceasta piata prin comenzile de la stat. Statul nu-i mai îmbraca pe politisti, pe jandarmi, pe cei din Justitie sau penitenciare. Institutiile statului nu mai scot aproape nimic la licitatie, iar atunci cand este o exceptie te pomenesti ca licitatia castigata este anulata, din lipsa de resurse financiare. Lupta-te cu statul, daca poti…” (S.C.). Piata externa, afectata si ea de criza, este mai tot mai putin primitoare pentru romani: „În China, de pilda, cu pretul de vanzare pe care-l practica ei nu acoperim nici macar costul materiei noastre prime pe care o cumparam doar din strainatate”. Fata de anul trecut, daca luam ca reper cifra de afaceri pe primele sase luni ale acestui an, constatam ca la firma buhuseana aceasta este cu aproximativ 30 la suta mai mica. Insa nici altii n-o duc mai bine. Viitorul? „Suntem optimisti cu viitorul firmei noastre, dar costurile crizei, eforturile sunt foarte mari. Pe termen scurt, anticipam însa ca ultima parte a anului va fi si mai proasta”. (S.C.). Optimismul firmei buhusene este vizibil si atunci cand privesti si catre strategia de asigurare a fortei de munca. S.C. STOFE pastreaza înca o legatura foarte buna cu liceul din localitate, cunoscut prin traditia si valoarea actului educational.
În vreme ce foarte multe firme care au acelasi profil si-au încetat activitatea, specialistii de la SC STOFE se încapataneaza frumos, purtati de speranta fireasca a reînvierii cererii pentru stofele ei renumite. A mentine în viata, în vremuri de restriste, o traditie atat de valoroasa reprezinta deja un motiv pentru a aplauda. Chiar si faptul, aparent banal, ca firma este singura din tara care a pastrat procesul tehnologic de la A la Z reprezinta pentru specialisti un fel de gest eroic despre care se crede ca va culege si roadele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu