Batran sechestrat in propria casa


Un batrân din Buhusi a fost incuiat in propria sa locuinta de cei carora le-a lasat prin testament casa. Omul traieste fara apa, caldura si intr-o mizerie greu de imaginat de aproape un an. Redactorii “Observator de Bacau” au reusit, impreuna cu lucratori ai Politiei si ai Primariei, sa patrunda in locuinta batrânului. “Cunoastem bine cazul, dar nu avem pârghii legale ca sa facem ceva”, a declarat Vasile Zaharia, viceprimarul Buhusiului.
Herscu Caster, de 76 de ani, traieste de aproape un an incuiat in propria sa locuinta, intr-o mizerie de nedescris. Ca sa nu iasa afara, cei care ar trebui sa-l ingrijesca - si pe numele carora exista un testament prin care le ramâne apartamentul - i-au scos clanta de la usa de la intrare si au pus lacate la bucatarie si la restul camerelor care comunica cu exteriorul. In plus, in toata casa este un miros pestilential de urina deoarece batrânul isi face nevoile pe unde apuca. Omul primeste din când in când câte o strachina de mâncare de la fratele celui pe numele caruia s-a intocmit testamentul si care acum este plecat in Italia. Vecinii afirma ca batrânul este bolnav si ca nu e in deplinatatea facultatilor mintale. Acesta este motivul pentru care locatarii au solicitat oprirea gazului si a apei, pentru ca - spun ei - de câteva ori au fost inundati sau era cât pe ce sa sara blocul in aer. “Centrala lui era stricata si nimeni nu vine s-o repare. Omul lasa aragazul deschis si apa curgea mereu. Inunda toata scara sau puteam oricând sa sarim in aer. Este jale ce e acolo! Ne este mila de el, dar, sincer, ne-am si saturat. Nimeni nu are grija de el”, a afirmat Elena Gâtu(45 de ani), una dintre vecine. Altii sustin ca mereu batrânul bate in usa, in speranta ca il va auzi cineva si il va elibera. “Mereu bate in tevi si in usa. Face galagie de se aude in toata scara. Sta singur toata ziua in mizerie. Din când in când mai vine cineva pe la el si ii aduce câte o strachina de mâncare. Sta ca un animal, nu ca un om”, a afirmat Sofia Alterescu, de 70 de ani, o alta vecina.
Autoritatile au mâinile legate
Asistentii sociali din cadrul Primariei Buhusi sustin ca stiu situatia batrânului, dar nu au pârghiile legale ca sa intervina. De altfel, acestia, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Comunitare si cu redactorii cotidianului nostru, au reusit sa patrunda in cele din urma in casa batrânului pentru a vedea cu exactitate conditiile cumplite in care traieste acesta. “Nu am mai iesit de mult din casa. Am aici niste tocana. E de ieri”, a afirmat batrânul pe un ton incoerent. “Noi am facut mai multe anchete, dar nu avem puterea sa intervenim, deoarece o persoana, acum plecata in Italia, si-a asumat in scris ca ii va purta de grija in schimbul apartamentului”, a declarat Elvira Orac, referent din Primaria Buhusi. “L-am contactat telefonic pe cel care trebuie sa il ingrijeasca si ni s-a spus ca a lasat pe cineva sa ii poarte de grija. Noi, ca Primarie, nu avem in aceasta situatie calitatea sa intervenim. Nu avem pârghiile legale”, a afirmat viceprimarul Zaharia. In replica, Teodor Mihalache, fratele celui care ar fi trebuit sa il ingrijeasca pe batrân si cel care ii incaseaza lunar pensia (1.600 de lei) este convins ca omul este ingrijit la ca carte. “Vine o fata de trei ori pe zi ii face si mâncare si curatenie, pentru ca fratele meu este plecat in Italia. Eu o platesc, cu bani din pensia batrânului. Este ingrijit bine!”, a afirmat fratele viitorului proprietar al locuintei.
Comunitatea evreilor vrea sa-l ajute
Deoarece Herscu Caster este evreu, comunitatea evreilor doreste sa-l ajute, insa batrânul refuza sa colaboreze cu ei. “Noi avem un camin foarte bine dotat la Bucuresti, dar omul refuza colaborarea cu noi. Sunt convins ca acolo ar fi foarte bine ingrijit. Zice ca-l asteapta pe baiatul plecat in Italia. Nici nu vrea sa auda ca va pleca din apartamentul sau”, a declarat Hari Vigdar, presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Omul moare cu zile,si autoritatile nu pot interveni.Hai ca rade lumea de voi.Doamna Orac,si asistenta sociala.Baba si mitraliera.Daca ar iesi ceva la afacerea asta,imediat s-ar rezolva.Dupa ce moare ,sigur o sa spune-ti ca era o solutie.

katalynn spunea...

Cred ar putea fi tras la raspundere cel care si-a asumat in scris ca va avea grija de batran.

Trimiteți un comentariu