Marea Debarasare

O noua campanie Marea Debarasare are loc sambata, 3 octombrie. Scoate in strada, in fata casei, obiectele electrice si electrocasnice vechi, ce nu-ti mai folosesc, pentru a fi ridicate de operatorul de salubritate in vederea reciclarii.


Recicleaza!


Este important de stiut ca de la calculatoare la frigidere, de la cuptoare cu microunde la televizoare, echipamente electrice si electronice aflate la sfarsitul ciclului de viata devin deseuri (DEEE). In aceasta categorie intra si telefoanele mobile, componentele electronice, sursele de iluminat (tuburi fluorescente de tip neon, "becuri economice" si sursele de iluminat cu descarcare in gaz etc.).


Ce impact au DEEE asupra mediului ?DEEE au in compozitie substante deosebit de periculoase pentru mediu si sanatate: mercur, plumb, crom, brom, substante halogene precum CFC (cloro-fluoro-carbon, responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).
Cateva date legate de efectele pe care aceste DEEE-uri le pot genera:
un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani;
sistemul electronic al ceasului desteptator contine mercur;
frigiderele contin cloro-fluoro-carbon;
telefoanele celulare, calculatoarele contin metale grele si metale rare;
daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu.
Fiind atat de periculoase, aceste deseuri nu mai trebuie sa ia calea gropilor de gunoi. Ele trebuie colectate separat si reciclate.


De ce ar trebui companiile sa se implice in reciclarea DEEE ?
Inainte de a vorbi de implicare, ar trebui sa privim fenomenul reciclarii din perspectiva beneficiilor economice si de mediu. Printre acestea se numara:
reducerea cantitatii de energie si de materii prime necesare fabricarii de noi produse;
reintrarea in circuitul economic a unor importante cantitati de materie prima;
reducerea cantitatilor de deseuri depozitate la rampele de gunoaie sau la incineratoare;
reducerea riscurilor asupra sanatatii noastre si a mediului;
reducerea poluarii aerului si a apei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu