Biciclist lovit cu portiera

Coborirea din masina la semafor nu a fost cea mai buna alegere pentru o bacauanca. Iulia B., 36 ani, din orasul Buhusi, a vrut sa coboare dintr-o masina oprita la semafor in municipiul Piatra Neamt, insa, in momentul ales de ea, tocmai trecea un biciclist. Femeia nu l-a vazut insa pe acesta, iar in secunda urmatoare l-a lovit cu portiera masinii pe Aurel S., 32 ani, din Piatra Neamt. Barbatul se deplasa cu bicicleta pe B-dul Traian, pe acelasi sens de mers, iar in urma impactului a fost accidentat usor. Cercetarile sunt continuate de Politia municipiului Piatra Neamt. (Ramona IONESCU)
Sursa

“Sf. Gheorghe” l-a lasat fara permis
La citiva kilometri distanta de Bacau, un echipaj de politie, l-a “mirosit” in trafic pe Costel B., 55 ani, din orasul Buhusi. Acesta se afla la volanul unui autoturism si circula pe DN 15, in comuna Hemeius, desi avea o concentratie alcoolica de 0,60mg/l alcool pur in aerul expirat. Barbatul a ramas fara permisul de conducere, insa, la schimb, a primit un dosar penal. 
Sursa

Istorie şi continuitate în viaţa spirituală a oraşului Buhuşi


De la 1 aprilie anul acesta, la Buhuşi, judeţul Bacău, a fost reînfiinţat Protopopiatul Buhuşi, ceremonia de învestire a părintelui protopop, Vasile Cozma, de la parohia Buda-Blăgeşti, judeţul Bacău având loc pe 22 aprilie, la sediul Protopopiatului din curtea bisericii Sfântul Nicolae din Buhuşi.
Protopopiatul a existat în trecut, fiind desfiinţat în 1968 când protopop era părintele Vasile Nica. El face acum parte din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, cuprinzând parohii din partea nordică a judeţului Bacău precum şi parohiile Români, Hociungi, Bahna şi Moldoveni din judeţul Neamţ.
„Demersurile acestei reînfiinţări – precizează Ionel Turcea, primarul oraşului Buhuşi – au început în urmă cu patru ani. Are o însemnătate deosebită pentru spiritualitatea aşezării, pentru prosperitatea ei culturală şi economică”.
Cu ocazia învestirii părintelui protopop Vasile Cozma în funcţia de protopop, s-a oficiat o slujbă religioasă, de către un numeros sobor de preoţi, în frunte cu PS Episcop Ioachim Bacăuanul. Au participat aproape 100 de preoţi din oraşul Buhuşi, precum şi din comunele Blăgeşti, Racova, Gârleni, Filipeşti, Iteşti, Români, Bahna şi Moldoveni. Au fost, de asemenea, prezenţi un mare număr de credincioşi de pretutindeni, autorităţi locale, stareţa mănăstirii Ciolpani, Lucia Chirvase, Tudoriţa Lungu subprefect de Bacău, Dumitru Brăneanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, autorităţi locale din comunele cuprinse în protopopiat, oameni de cultură…
„Nota de fundamentare care a stat la baza reînfiinţării acestei instituţii o constituie istoria şi continuitatea. A fost învestit în funcţia de protopop părintele paroh Vasile Cozma, deoarece este un preot gospodar şi foarte angajat în problemele administrative ale bisricii. Sperăm să se creeze un buchet de flori spirituale din cele 40 de parohii reunite în cadrul Protopopiatului Buhuşi, care să prozaveze cu acrilie viaţa spirituală a sa”, a afirmat PS Iochim Bacăuanul.
La rândul său, părintele protopop Vasile Cozma a menţionat că vrea să dea un nou dinamism, un suflu nou pentru biserică şi credincioşi şi că se va îndrepta către partea socială. „A fost un moment înălţător, de mare însemnătate pentru oraşul Buhuşi, reprezentând un pas pentru creşterea vieţii spirituale şi sperăm că şi economice”, a concluzionat Vasile Zaharia, viceprimarul aşezării. (Aurel V ZGHERAN)

Îngeri în sicrie. Trei surori au murit asfixiate, la Buhuşi


Copii in mormant
Toţi locuitorii oraşului Buhuşi au fost consternaţi în urma unui eveniment tragic prin care trei fetiţe – de un an şi patru luni, 4 şi 5 ani şi-au pierdut viaţa asfixiate cu monoxid de carbon, degajat de la un incendiu provocat într-o garsonieră de la blocul cunoscut de localnici sub denumirea de Blocul NATO. Copii au fost lăsaţi fără supraveghere, de către mama lor Cristina Roman, care a plecat de acasă, la o cumnată, iar tatăl Costel Roman lucra la Cimitirul Central din localitate.
Incendiul s-a produs de la o sobă improvizată, prin căderea jarului pe nişte materiale textile care au ars mocnit şi au eliberat gazul toxic ce a curmat vieţile celor trei fetite.. Vecinii au observat fumul ieşind din casă şi au forţat uşa, însă nu s-a mai putut face nimic, găsindu-le pe cele trei copile moarte alături, într-un pat, aşa cum precizează plt. Adina Tănase, ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. Locatarii din bloc afirmă că acum este pentru a doua oară când Cătălina Roman şi-a lăsat copiii nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă, iar ei au provocat incendiu. Prima oară, însă, au reuşit să intervină la timp şi să salveze copiii.
,,Ancheta în cauză se află în derulare şi s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, efectuându-se cercetări pentru ucidere din culpă şi punerea în primejdie a persoanelor lipsite de apărare”, a precizat cms. Mihai Tănase de la Poliţia oraşului Buhuşi.
Copiii au fost conduşi pe ultimul drum de o mare de oameni cu lacrimi în ochi. ,,Consider că este nevoie de o implicare mai promptă şi responsabilă, din partea Administraţiei Publice Locale. În acest sens am făcut împreună demersul unor măsuri importante. Dorim să recurgem la unele constrângeri legale, pentru a determina etnia romă să se implice în viaţa socială a oraşului, să participe la activităţile comunităţii şi să îşi dea copiii la şcoală”, a declarat Valentin Sascău, preşedintele nou ales al Partidei romilor ,,Pro Europa” Buhuşi. Mai trebuie menţionat faptul că mama copiilor este însărcinată în luna a lV-a şi este distrusă psihic.
Oamenii de bine ai oraşului, care au participat financiar şi material pentru a face o înmormântare după rânduiala creştin ortodoxă, sunt, în primul rând, preşedintele romilor, Valentin Sascău, care s-a ocupat de organizare şi a participat şi financiar, oamenii de afaceri Adrian Ichim, Cristi Teslaru, Cristi Cojocaru, Dan Buzilă, Roşu Constantin, Vlasie Adrian, primarul Ionel Turcea, viceprimarul Vasile Zaharia si altii. Fetiţele nevinovate au avut parte de o înmormântare creştinească, nelipsindu-le nimic în acest sens, dar, din păcate nu au avut parte de copilărie şi de viaţa care le-a fost răpită atât de tragic. Este cutremurător să vezi trei îngeri în sicrie, conduşi în lumea eternă de aproape toată suflarea oraşului Buhuşi, în cel mai dureros convoi funerar, cu atîtea feţe cernite, răpuse de durere!(Aurel V ZGHERAN)

A calcat-o cu masina pe picior

O femeie din orasul Buhusi a ajuns la spital dupa ce un conducator auto i-a trecut cu roata masinii peste piciorul sting. Evenimentul s-a petrecut in zona tirgului saptaminal din zona strazii Libertatii, din Buhusi. La volanul masinii in cauza se afla Dorel L., 52 ani, care a accidentat-o pe Dorica M., 50 ani, care desfasura activitati de comert, in zona. Victima a fost diagnosticata la Spitalul Buhusi cu “entorsa la glezna stinga, contuzie sold sting”, nefiind necesara internarea. Atit conducatorul auto, cit si victima au fost testati cu aparatul etilotest, iar rezulatatele au fost negative. In cauza s-a intocmit dosar penal. (Ramona IONESCU)
Sursa

Protopopiatul Buhusi a fost sfintit

Targ cu o veche traditie religioasa, manastireasca si bisericeasca, Buhusi revine in centrul atentiei prin reinfiintarea Protopopiatului. Manastirea de maici Ciolpani fiinta aici inca din secolul al XII-lea, in vreme ce manastirea Runc este zidita in vremea domniei lui Stefan cel Mare. Biserica „Sf. Inviere”, ultima ctitorie moldava construita in stil medieval, se apropie de sarbatorirea a 200 de ani. Desfiintat in 1968, pe cand protopop era preotul Nica, Protopopiatul Buhusi a fost reinfiintat incepand cu 1 aprilie, 2010. Sediul Protopopiatului, care apartine de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, se afla la biserica „Sf. Nicolae” Buhusi, intr-o cladire recent renovata, unde isi vor desfasura activitatea cinci salariati. Protopop a fost numit parohul bisericii Buda-Blagesti, preotul Vasile Cozma.


Oaspeti din toate zarile
Ieri, la biserica „Sf. Nicolae” fost mare sarbatoare. In cadrul unei impresionante ceremonii religioase, a fost instalat protopopul Vasile Cozma iar sediul a fost sfintit. Din partea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului a participat P.S. Episcop Ioachim Bacauanul. Aproape o suta de preoti din localitatile bacauane Buhusi, Racova, Blagesti, Garleni, Itesti, Filipesti, dar si din asezarile nemtene Romani, Bahna si Moldoveni – care fac parte din structura Protopopiatului Buhusi – au participat la aceasta ceremonie. Printre invitati prezenti la ceremonie s-au numarat stareta manastirii Ciolpani, Lucia Chirvase, Tudorita Lungu, subprefect, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, senatorul Elena Mitrea, primari, enoriasi.


Slujba emotionanta
P.S. Episcop Ioachim Bacauanul a fost intampinat, la intrarea in curtea bisericii „Sf. Nicolae”, de soborul de preoti, cu „Pe arhiereul nostru il pazeste”. Emotionanta slujba a culminat cu instalarea protopopului. In cuvinte alese, PS Ioachim Bacauanul a vorbit nu doar despre misia bisericii, in general, ci si despre rolul protopopului Vasile Cozma, al tuturor enoriasilor. A urmat sfintirea sediului Protopopiatului, care deja a devenit functional. „Infiintarea Protopopiatului Buhusi este de bun augur, ne-a spus preotul paroh al bisericii «Sf. Nicolae», Puiu Breahna. Ne-am bucurat mult pentru aceasta initiativa a P.S. Episcop Ioachim Bacauanul si am oferit, ca sediu, casa parohiala pe care am renovat-o impreuna cu mai multi oameni”. 
„Credem ca infiintarea acestei institutii este benefica si din perspectiva faptului ca vom economisi timp, sediul fiind acum mult mai aproape de parohiile noastre”, a adaugat parohul bisericii Valea lui Ion, preot Ioan Lupan.


Beneficiu spiritual si de imagine 
Emotionat, protopopul Vasile Cozma ne-a spus: „Ma onoreaza aceasta sarcina. Impreuna cu toti preotii si slujitorii manastirilor din zona, voi conferi acestei institutii nobilul sau statut. Protopopiatul Buhusi va coordona activitatea administrativa, religioasa si filantropica a 40 de parohii si manastiri”. „A fost o manifestare impresionanta astazi. De vreo patru ani intreprindem demersuri pentru reinfiintarea Protopopiatului, ne-a declarat primarul Ionel Turcea. Pentru Buhusi vom avea nu doar un beneficiu de imagine, ci si unul social, de natura spirituala”. (Ion Fercu)
Sursa

Tragedie la Buhusi: Trei fetite ucise in incendiu @ Antena 1


Nenorocire intr-o familie din Buhusi! Toti cei trei copii au pierit intr-un incendiu izbucnit in garsoniera unde locuiau. Cativa taciuni au cazut din soba improvizata si au aprins totul in jur. Cei mici erau singuri acasa si, pana sa observe vecinii, fetitele de 1, 4 si 5 ani s-au intoxicat cu fum.

Mama fetitelor era plecata de acasa si isi lasase copiii singuri, desi stia ca fata cea mare se pricepe la aprinderea focului in mica soba improvizata. Saptamana trecuta avusese loc inca un incendiu, de mica amploare insa, in casa, insa de aceatsa data soarta nu a mai fost la fel de norocoasa.

Doua dintre fetite au fost gasite de salvatori decedate, iar cea de-a treia s-a strins din viata la spital, inecata cu fum. Pompierii spun ca sistemul de incalzit era improvizat.
Ca o ironie trista, tatal copilului este gropar de meserie. Mama copiilor poate fi acuzata acum de ucidere din culpa.

Trei copii morti in incendiu la Buhusi @ TPDesteptarea

Spitalul Orăşenesc Buhuşi, în faliment


  • managerul spitalului a demisionat
  • fondurile alocate pentru alimente, medicamente, utilităţi, sunt insuficiente
  • proiectul de buget cuprinde numai salariile, iar, în aceste condiţii, regimul de funcţionare a spitalului este de ,,supravieţuire”
Spitalul Orăşenesc Buhuşi are o datorie la Direcţia de Gospodărie Comunală (DGC) uriaşă. Banii primiţi în avans de la Consiliul Local au fost atribuiţi pentru achitarea salariilor angajaţilor instituţiei însă debitorii nu au nicio facilitate, fapt pentru care spitalul poate fi debranşat de la serviciile DGC Buhuşi. De asemenea, DGC reclamă debite la Apele Române, agenţi economici, populaţie şi Electrica. Tuturor acestor debite li se adaugă penalităţile. Neîncasarea debitelor conduce la lipsa banilor pentru servicii, întreţinere şi reparaţii. Numai utilităţile la Spitalul Oraşenesc Buhuşi înseamnă 7 miliarde lei pe an iar, după menţiunile făcute de către primarul oraşului, Ionel Turcea, Ministerul Sănătăţii pune aceste cheltuieli în sarcina comunităţii, ceea ce nu ar fi corect. Acesta mai spune că spitalul din Buhuşi deserveşte, în afara oraşului şi toată zona limitrofă. De la începutul anului spitalul funcţionează în regim de avarie.
În aceste condiţii tensionate, managerul spitalului, Marcela Mihai şi-a înaintat demisia. Potrivit declaraţiilor sale, motivele sunt acelea de a se dedica profesiei de medic şi, nu în ultimul rând, familiei. “În puţinul timp avut la conducerea spitalului am vrut să fac lucruri care să fie în sprijinul personalului medical, aşa încât să aibă satisfacţia lucrului bine făcut şi a datoriei împlinite. În acest sens am reuşit ca personalul medical să primească prime de stabilitate. Problemele care se referă la serviciile medicale sunt induse în chiar aceste măsuri. Altele n-au depins numai de voinţa mea”, spune fostul manager al spitalului.

Reorganizare la Partida romilor


În cadrul unei şedinţe Partida romilor Pro Europa din Buhuşi şi-a ales noua conducere. La adunarea de alegeri au participat peste cinzeci de romi, iar din partea Comitetului de conducere al Organizaţiei Judeţene Bacău a fost prezent preşedintele Paustin Balan.
S-a discutat despre problemele cu care se confruntă minoritatea romă locală, iar preşedintele organizaţiei judeţene a declarat că se află în derulare unele proiecte care privesc îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, educaţie şi cultură pentru această etnie. Gheorghe Butuc, expert pe problemele romilor la Primăria Buhuşi, a recomandat dizolvarea Comitetului de conducere al partidului şi alegerea unei noi conduceri. În legătură cu aceasta, preşedintele Paustin Balan a afirmat că partidul se află la „ora 0 a unui nou început în cadrul organizaţiei Buhuşi”.
A fost înlocuit preşedintele Constantin Lupu, cu Valentin Sascău, iar comitetul de conducere are acum 21 membri, faţă de 11 câţi erau înainte. Primvicepreşedinte a fost ales fostul preşedinte, Constantin Lupu, secretar a fost ales Ionel Ficuţă iar vicepreşedinte, Dumitru Năstase. Stabilirea organigramei este în curs, iar modul de lucru se face pe departamente.

Alcool la volan

Sfirsitul de saptamina s-a dovedit a fi bun prilej pentru unii conducatori auto de a “trage la masea” inainte de a se urca la volan. Un echipaj de politie rutiera care actiona pe str. Libertatii din orasul Buhusi l-a depistat pe Gheorghe S., 62 ani, din judetul Tulcea, care conducea un autoturism in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Soferul in cauza a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicind o concentratie de 0,74 mg/l alcool in aerul expirat. Pentru stabilirea alcoolemiei, conducatorul auto a fost condus la Spitalul Buhusi, unde i s-au recoltat probe biologice de singe. Gheorghe S. a ramas astfel fara permisul de conducere si s-a ales cu dosar penal.
Sursa

Trei fetite au murit intr-un incendiu la Buhusi

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, s-a produs un incendiu intr-una din garsonierele asa-numitului bloc NATO din Buhusi, imobil aflat in administrarea Primariei. Datorita fumului de pe casa scarii, vecinii au patruns in garsoniera a carei usa era incuiata si au scos afara corpurile neinsufletite a trei fetite cu varste de un an si patru luni, patru ani si, respectiv, cinci ani. Din declaratiile vecinilor a reiesit ca fetitele erau nesupravegheate, parintii (mama, de 25 de ani, fara ocupatie, iar tatal, de 31 de ani) lipsind de acasa in momentul producerii incendiului. Din primele cercetari, s-a stabilit ca incendiul s-a produs de la jarul care a sarit din soba pe pat, focul arzand multa vreme mocnit.
Sursa

Spitalul buhusean este in pragul colapsului

Managerul spitalului si-a prezentat demisia. Institutia nu are bani pentru utilitati, medicamente si hrana. De la începutul anului, institutia functioneaza în regim de avarie, cu un proiect de buget care vizeaza doar salariile. Casa de Asigurari de Sanatate nu da niciun semn de viata.
Spitalul Buhusi este în corzi. Directia de Gospodarie Comunala i-a înaintat acestei institutii, ieri, o somatie care vizeaza solicitarea de a achita, în termen de cinci zile, suma de 26.948,78 lei, reprezentand contravaloarea facturilor neonorate la apa potabila si canal, cu penalitatile aferente. Ing. Maxim Alexandru, directorul Directiei de Gospodarie Comunala, ne-a spus: “Pentru a achita salariile angajatilor nostri, am luat bani în avans, pentru luna trecuta, de la Consiliul Local, dar nu-i mai putem tolera pe debitori. Daca în cinci zile nu va fi achitat debitul de catre spital, aceasta institutie va fi debransata de la serviciile noastre. La randul nostru, avem debite în raport cu Apele Romane, Electrica, alte firme, carora trebuie sa le platim si penalitati. Eu nu am, la aceasta ora, niciun leu pentru întretinere, reparatii. N-am bani nici pentru a cumpara un amarat val de carton, daca întelegeti ce înseamna asta. În plus, încasarile de la populatie, de la agentii economici, scad, lunar, cu 10 la suta, pana cand vom ajunge sa… Nu mai putem supravietui în conditiile în care beneficiarii serviciilor noastre nu-si achita datoriile.” Primarul Ionel Turcea completeaza: “Ministerul Sanatatii stie una si buna: vrea sa scape de plata utilitatilor, care la Buhusi ar fi în valoare de 7 miliarde pe an, si sa le arunce în sarcina noastra. Dar asa ceva nu este posibil, nu este logic, pentru ca acest spital deserveste toata zona, nu numai orasul Buhusi”. Ec. Stefan Macovei, consilier, membru al Consiliului de Administratie al Spitalului, zice: “De la începutul anului, institutia a functionat cu un buget provizoriu, în regim de supravietuire. Au fost asigurate doar salariile, dar si acestea cu întarziere. Pentru utilitati n-am primit nici un leu. Casa de Asigurari nu ne-a invitat pana acum la negocieri. Asteptam aceasta invitatie, pentru a stabili un buget firesc al institutiei”. Managerul spitalului buhusean, dr. Marcela Mihai, spune: “Pentru luna trecuta, Casa de Asigurari ne-a virat doar bani pentru salarii, nu si pentru medicamente si hrana. Am primit somatia respectiva, dar nu avem bani pentru a achita debitul. Pot sa taie alimentarea cu apa. Ce sa facem?” Mai mult, punand cireasa pe tortul amaraciunii, managerul spitalului spune: “Mi-am dat demisia, de ieri; dar din alte motive”. (Ion Fercu)

Sursa

Spor nelegal la Primaria Buhusi?

Disputa intre doua institutii bugetare

Corectarea statelor de functii conform Legii unice a salarizarii din unitatile bugetare si avizarea lor favorabila de catre Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau a fost incheiata. Aproximativ 400 ordonatori de credite din judet (scoli, primarii etc.) au trebuit sa-si adapteze statul de personal dupa noua lege. Totusi, exista un stat de functii care nu a primit unda verde, si aceasta pentru ca institutia in cauza a refuzat sa-l corecteze dupa cerinta formulata de catre conducerea AJPS Bacau. “Primaria Buhusi a inclus in statul de personal un spor care nu este prevazut de lege, afirma Gheorghe Alexe, director coordonator, interimar, al AJPS Bacau. Este vorba despre sporul de stabilitate care este dat prin dispozitia primarului si aprobarea de catre consiliul local. El este mentionat in contractul colectiv de munca pe institutie, dar nu-i legal. Un asemenea spor se da in sanatate, respectiv medicilor care lucreaza in zone izolate, pentru a-i mentine acolo.” Sporul de stabilitate care se acorda la Primaria Buhusi este in cuantum de 15 la suta din salariul de baza. Conducerea AJPS Bacau mai spune ca primaria ar putea sa-si aleaga un alt spor, prevazut de lege. Cum, insa, nu a reusit sa o convinga sa renunte la sporul de stabilitate, va sesiza Curtea de Conturi cu privire la acesta. 



„Am contract avizat de AJPS“

Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi, nu se teme, insa, de Curtea de Conturi, dimpotriva, ameninta, la randul lui, ca va sesiza instanta. “Eu am un contract colectiv de munca, avizat chiar de AJPS, pe care sunt obligat sa-l respect. Nu poti sa aprobi un drept, sa i-l dai omului si apoi sa-l retragi.” Edilul e hotarat sa plateasca acest spor pana in decembrie 2010, cand expira contractul. “Din punctul meu de vedere, eu aplic legea. Stiti ca 80 la suta dintre angajati au salarii sub 1000 de lei? Cat sa ia, 700-800 de lei pe luna? In situatia asta, toti vor pleca, nimeni nu munceste gratuit. Au familii de intretinut si credite de achitat.” Ionel Tucea se teme ca Primaria Buhusi ar putea ramane fara oameni. “Sa ne trimita Curtea de Conturi, iar eu ii voi actiona in instanta. Daca judecatorii vor decide ca sporul e ilegal, angajatii vor da banii inapoi, dar eu cred ca vom castiga!” (Elena Tintaru, Silvia Patrascanu)

Sursa

4x4 Buhusi - Urcare pe Ceahlau

Deţinut, pictor de sfinţi

Vasile Moscu, de 50 de ani, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Bacău pentru omor calificat  a expus la Biblioteca Judeţeană 15 icoane pictate de el. Bărbatul afirmă că înainte de a ajunge la închisoare a fost sculptor în Buhuşi şi în perioada de detenţie a găsit de cuviinţă că cel mai simplu mod să se împace cu Cel de Sus este să picteze icoane. “Sunt reproduceri ale icoanelor din biserici. Am pictat pe scoarţă de copac, iar culorile le-am primit de la conducerea penitenciarului. Pictez aşa cum simt! Nu am făcut nicio şcoală în domeniul picturii. Starea sufletească îmi dictează cum să pictez”, a afirmat Moscalu. Lorena Bolfă, psihologul Penitenciarului Bacău a spus că picturile au fost realizate în cadrul proiectului Art –Terapie, de care au beneficiat 11 persoane private de libertate.“Încercăm schimbarea percepţiei negative asupra realităţii folosind tehnici de artă combinată – teatru, joc, pictură – pentru ridicarea stimei de sine care să-i ajute pe cei aflaţi în penitenciar la reintegrarea în societate”, a declarat psihologul închisorii băcăuane. (Olimpia FILIP)
Sursa

Icoana din sufletul micilor artişti buhuşeni


Aspectele tradiţiei, atât a Bisericii, cât şi a celei ritualice, populare, inspirate de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos au prilejuit o expoziţie cu genericul “Icoana din sufletul copilului”, organizată la Muzeul de Istorie a Oraşului Buhuşi, filială a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău. Până la desfacerea acestei expoziţii va mai fi o săptămână, iar faptul de a se fi prelungit perioada de expunere a lucrărilor decurge din dorinţa ca ele să fie privite de cât mai mulţi vizitatori.
Această expoziţie cuprinde icoane pe sticlă realizate de elevi ai şcolilor “Mihai Eminescu”, “Mihail Andrei”, Nr. 2 şi Nr. 5, din Buhuşi, ai şcolii nr. 3 Români, judeţul Neamţ, precum şi de către copiii preşcolari de la Grădiniţa nr. 6 Buhuşi. Se află la cea de-a treia ediţie, iar cadrele didactice coordonatoare sunt: Elena Sandu, Petrina ţuglea, Mălina Maria Tofoleanu, Gabriela Hogea, Mioriţa Scutaru, Cezarina Gheorghiţă. Au fost invitaţi, la deschidere, reprezentanţi din administraţia locală, profesori, elevi şi părinţi, inspectori şcolari, sponsori…
Dotarea cu valori culturale şi artistice se oglindeşte în rândurile copiilor buhuşeni, nu numai prin creaţiile plastice ale lor, ci şi prin serbările de poezie şi muzică ritualică răsfrânte stilistic în cântecul popular şi epic, specific moldovenesc. În această atmosferă, ceremonioasă şi în acelaşi timp încărcată de sacralitate şi pioşenie decurg Sărbătorile Sfinte ale Paştelui, an de an, la Buhuşi.
Aceasta se întâmplă deoarece, cotidianul, oricât de sumbru, nu poate dezrădăcina credinţa; norii trecătoarelor întunecări ale Cerului sunt etern învinşi de Lumina Slavei Învierii! (Aurel V ZGHERAN)
Sursa

Cum poti plăti obligatiile fiscale zâmbind?

Asociatia Renasterea Buhusi a invitat orasul la vernisajul expozitiei de icoane pe sticlă si lemn, de reprezentări decorative, peisaje si portrete. Expozitia a fost organizată la cochetul sediu al Directiei Finantelor Publice, în parteneriat cu elevii si profesorii Colegiului „Ion Borcea”, ai scolilor nr. 2 si 5, respectiv „Mihail Andrei” si „Mihai Eminescu”. Lucrările vor putea fi admirate si săptămâna viitoare. „Impresionează la aceste lucrări sinceritatea exercitiului si talentul multora dintre expozanti”, ne-a spus prof. Florentina Zaharia. „Este o plăcere să-i vezi pe cei care vin să-si achite obligatiile fiscale cum zâmbesc fericiti privind la aceste lucrări. Ati văzut multă lume zâmbind într-un alt context, atunci când sunt depusi banii în vistieria statului?”, întreabă, cu umorul său elevat, prof. Petru Botezatu, liderul Renasterii. „Ne bucură faptul că, de Pasti, această expozitie a devenit, la sediul nostru, traditională. Lucrările copiilor sunt minunate”, spune managerul buhusean al Directiei Finantelor Publice, ec. Constantin Stoica, un artist care cochetează fericit si cu penelul. (Ion Fercu)
Sursa

Primarul care munceste asistat de sute de sfinti

Când intri în biroul unei persoane publice, încerci sa-i surprinzi personalitatea si dupa obiectele care-o înconjoara. De pilda, am înteles ca primarul de Blagesti, Laurentiu Munteanu, are umor de multe carate dupa ce am vazut pe peretele biroului sau un superb bici. Primarul mi-a spus ca ori de câte ori are necazuri cu un subaltern sau cu un reclamant mai insistent, dar care n-are dreptate, îi arata din ochi biciul si totul se rezolva ca prin minune…
Cum intri în biroul primarului de Buhusi, Ionel Turcea, te izbeste faptul ca în vitrine, pe birouri, pe pereti, peste tot se afla diferite cadouri, distinctii si diplome primite cu varii ocazii. Unele sunt de-a dreptul interesante. De pilda, primarul pastreaza niste pietre pe care este desenata stema Lituaniei, cadou primit de la niste liceeni din acea tara, dar si o diploma prin care liceenii buhuseni l-au declarat, stiind ca “tine” la gluma, “Napoleon al campaniilor electorale”, dat fiind faptul ca a iesit mereu zdrobitor de victorios din aceste crâncene lupte. Totusi, între cadouri, vedetele sunt cele aproape o suta de icoane de tot felul - pictate pe lemn, pe sticla, pe piatra, în tehnici dintre cele mai variate - din care ochii a sute de sfinti te privesc de peste tot. Cele mai multe dintre icoane sunt asezate frumos, ca într-o expozitie tematica, într-o vitrina speciala. Numai cele care nu si-au mai gasit loc aici au ajuns sa onoreze alte zone ale biroului, inclusiv peretii. “Da, zice primarul, sunt primite cu diferite ocazii, si nu le duc acasa. Ce pot sa-i aduca prietenii unui primar care nu primeste nimic altceva…. Care este icoana cea mai valoroasa? Toate sunt valoroase, nu numai pentru ca au fost facute cadou, ci pentru ceea ce semnifica.” Îndraznesc: “De ce i se ofera unui om mai ales icoane? Este un pacatos care trebuie vindecat sau… un sfânt, un sfânt în devenire?” Primarul râde, râde… “Nu sunt rau. Sunt om. În viata mea n-am facut rau nimanui. Daca am putut face bine, am facut. Sfânt? Suntem oameni, suntem pacatosi… Numai Dumnezeu îi alege pe sfinti… La noi (se uita cu subînteles spre mine…), la mine - râde, râde… - nu este cazul…” Legatura cu religia, credinta… “Dupa cum stiti, adauga primarul, eu merg frecvent la biserica, la slujbe. Si asta nu de când sunt primar, nu doar în campaniile electorale. Am ajutat cât am putut bisericile, nu doar ca primar. Fac parte dintr-o familie credincioasa. Când eram copil, la Silistea-Români, parintele Vasile m-a dojenit o singura data, întrebându-ma de ce am lipsit de la o slujba de duminica. Apoi, n-a mai fost cazul. Credinta ne tine aproape de oameni, ne ajuta sa-i întelegem mai mult si sa-i sprijinim, daca putem.” 

Primarului i-au iesit, în ultimul timp, si doua pasiente importante: i-a vrut pe Victor Ponta si Adrian Nastase lideri si vrerea i-a fost îndeplinita. Ultima data când s-a întors de la Bucuresti, unde a participat la sedinta Consiliului National, l-am întrebat: “Nu-i asa ca ati fost asistat cu folos si de catre sfintii din icoanele aflate în birou?” A raspuns zâmbind, trecând astfel cu brio de testul care-i evalua umorul…(Ion Fercu)
Sursa

Fotbal - Liga a IV-a: ASO Buhusi - Bradul M. Casin 3-0

ASO Buhusi castiga in etapa a 22-a cu 3-0 la "masa verde" prin neprezentarea oaspetilor de la Bradul M. Casin. Astfel, buhusenii mai strang 3 puncte acumuland un total de 19 din 17 meciuri. In fata a doar cativa suporteri, jucatorii Buhusiului au ramas sa faca un meci de pregatire.

„Cetăţeanul”, un proiect civic al şcolarilor buhuşeni


Proiectul ,,Cetăţeanul” este o metodă inovativă de a preda educaţia civică în şcoli, care promovează participarea activă a  elevilor în procesul de luare a deciziilor la nivelul autorităţilor locale ori chiar naţionale, pe probleme care privesc civismul, atitudinea cetăţeanului în societate. Principiul constituirii acestui proiect este unul de solidarizare a cetăţenilor, pentru a se implica în toate etapele guvernării, astfel încât politicile publice rezultate să reprezinte şi perspectivele intereselor, aspiraţiilor individuale, itinerate pe coordonatele coabitării într-o societate democratică.
„Un asemenea comportament trebuie activat de pe băncile şcolii şi tocmai de aceea proiectul se adresează elevilor”, afirmă prof. Tinca Vârlan, coordonator al activităţilor.
Acest proiect dezvoltă o serie de metode de predare şi activităţi didactice moderne, elaborate prima dată în SUA, de către Florida Law Related Education şi Center for Civic Education. În prezent se derulează în întreaga Americă şi în alte ţări, de pe diferite continente. În România, derularea lui se face prin coordonarea activă a Institutului Intercultural Timişoara, membru al reţelei internaţionale ,,Civitas”. Începând cu anul şcolar 2005/2006 a fost implementat şi la şcoala cu clasele l-Vlll Mihai Eminescu, din Buhuşi, judeţul Bacău, prin iniţiativa profesoarei Tinca Vârlan, cu susţinerea elevilor, părinţilor şi din partea administraţiei locale. „Plăcut impresionaţi de faptul că adulţii, autorităţile locale cu care au venit în contact, în timpul derulării proiectului, i-au tratat cu seriozitate, elevii buhuşeni au primit acest tip de activtate cu entuziasm, cu atât mai mult, cu cât au avut posibiltatea valorificării unui potenţial organizatoric neexplorat”, mai precizează prof. Tinca Vârlan.
Activităţile derulate până acum, în cadrul proiectului „Cetăţeanul” au vizat schimbarea aspectului dezolant, la un moment dat, al Parcului Dendrologic din centrul oraşului Buhuşi, îmbunătăţirea activităţilor Muzeului de Istorie, desfiinţarea unui grup social situat în vecinătatea şcolii care devenise o adevărată „bombă ecologică” şi reabilitarea Sălii de Sport a oraşului.
În acest an, proiectul are genericul „Somnul civic naşte gunoaie”, propunându-şi drept ţintă cetăţenii oraşului, vinovaţi de insalubritatea străzilor, spaţiilor verzi, aleilor… Scopul este de sensibilizare a lor, în privinţa determinării de a acţiona în direcţia transformării Buhuşiului într-un oraş curat şi civilizat; este o iniţiativă dinamică, de orientere civică a cetăţeanului, pentru a decide civilizat unde să arunce o hârtie, un chiştoc de ţigară, cojile de seminţe, un ambalaj etc. Pe această linie se axează toate activităţile întreprinse până acum; de exemplu, colaborarea cu o unitate comercială buhuşeană care a fost solicitată să vândă seminţele însoţite de pungi pentru colectarea cojilor sau curăţarea albiei pârâului Orbic, infestat de resturi menajere, gunoaie, cadavre de animale etc (acţiune desfăşurată chiar în Săptămâna Patimilor din acest an).
Proiectul „Somnul civic naşte gunoaie” a deschis şcolii Mihai Eminescu din Buhuşi calea colaborării cu instituţii interesate de aspectul curat al societăţii buhuşene: Primăria oraşului, televiziunea locală, presa, Colegiul Tehnic Ion Borcea, asociaţii ecologice locale, senatoarea Elena Mitrea, Inspectoratul {colar Judeţean Bacău etc. „Pentru a evidenţia doar o facilitate care rezidă din aceste colaborări m-aş referi, de exemplu, la sprijinul acordat de către primărie, prin Ana Timofte, un sprijin care constă în punerea la dispoziţie a unor materiale necesare activităţilor noastre (mănuşi, pungi, salopete…)”, a mai făcut menţiunea, coordonatoarea proiectului, dintotdeauna susţinătoare a diverselor activităţi cu elevii, o profesoară care are resurse inepuizabile de idei, în sensul acesta, Tinca Vârlan.  (Aurel V ZGHERAN)