Protopopiatul Buhusi a fost sfintit

Targ cu o veche traditie religioasa, manastireasca si bisericeasca, Buhusi revine in centrul atentiei prin reinfiintarea Protopopiatului. Manastirea de maici Ciolpani fiinta aici inca din secolul al XII-lea, in vreme ce manastirea Runc este zidita in vremea domniei lui Stefan cel Mare. Biserica „Sf. Inviere”, ultima ctitorie moldava construita in stil medieval, se apropie de sarbatorirea a 200 de ani. Desfiintat in 1968, pe cand protopop era preotul Nica, Protopopiatul Buhusi a fost reinfiintat incepand cu 1 aprilie, 2010. Sediul Protopopiatului, care apartine de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, se afla la biserica „Sf. Nicolae” Buhusi, intr-o cladire recent renovata, unde isi vor desfasura activitatea cinci salariati. Protopop a fost numit parohul bisericii Buda-Blagesti, preotul Vasile Cozma.


Oaspeti din toate zarile
Ieri, la biserica „Sf. Nicolae” fost mare sarbatoare. In cadrul unei impresionante ceremonii religioase, a fost instalat protopopul Vasile Cozma iar sediul a fost sfintit. Din partea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului a participat P.S. Episcop Ioachim Bacauanul. Aproape o suta de preoti din localitatile bacauane Buhusi, Racova, Blagesti, Garleni, Itesti, Filipesti, dar si din asezarile nemtene Romani, Bahna si Moldoveni – care fac parte din structura Protopopiatului Buhusi – au participat la aceasta ceremonie. Printre invitati prezenti la ceremonie s-au numarat stareta manastirii Ciolpani, Lucia Chirvase, Tudorita Lungu, subprefect, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, senatorul Elena Mitrea, primari, enoriasi.


Slujba emotionanta
P.S. Episcop Ioachim Bacauanul a fost intampinat, la intrarea in curtea bisericii „Sf. Nicolae”, de soborul de preoti, cu „Pe arhiereul nostru il pazeste”. Emotionanta slujba a culminat cu instalarea protopopului. In cuvinte alese, PS Ioachim Bacauanul a vorbit nu doar despre misia bisericii, in general, ci si despre rolul protopopului Vasile Cozma, al tuturor enoriasilor. A urmat sfintirea sediului Protopopiatului, care deja a devenit functional. „Infiintarea Protopopiatului Buhusi este de bun augur, ne-a spus preotul paroh al bisericii «Sf. Nicolae», Puiu Breahna. Ne-am bucurat mult pentru aceasta initiativa a P.S. Episcop Ioachim Bacauanul si am oferit, ca sediu, casa parohiala pe care am renovat-o impreuna cu mai multi oameni”. 
„Credem ca infiintarea acestei institutii este benefica si din perspectiva faptului ca vom economisi timp, sediul fiind acum mult mai aproape de parohiile noastre”, a adaugat parohul bisericii Valea lui Ion, preot Ioan Lupan.


Beneficiu spiritual si de imagine 
Emotionat, protopopul Vasile Cozma ne-a spus: „Ma onoreaza aceasta sarcina. Impreuna cu toti preotii si slujitorii manastirilor din zona, voi conferi acestei institutii nobilul sau statut. Protopopiatul Buhusi va coordona activitatea administrativa, religioasa si filantropica a 40 de parohii si manastiri”. „A fost o manifestare impresionanta astazi. De vreo patru ani intreprindem demersuri pentru reinfiintarea Protopopiatului, ne-a declarat primarul Ionel Turcea. Pentru Buhusi vom avea nu doar un beneficiu de imagine, ci si unul social, de natura spirituala”. (Ion Fercu)
Sursa

1 comentarii:

Anonim spunea...

VACS

Trimiteți un comentariu