Istorie şi continuitate în viaţa spirituală a oraşului Buhuşi


De la 1 aprilie anul acesta, la Buhuşi, judeţul Bacău, a fost reînfiinţat Protopopiatul Buhuşi, ceremonia de învestire a părintelui protopop, Vasile Cozma, de la parohia Buda-Blăgeşti, judeţul Bacău având loc pe 22 aprilie, la sediul Protopopiatului din curtea bisericii Sfântul Nicolae din Buhuşi.
Protopopiatul a existat în trecut, fiind desfiinţat în 1968 când protopop era părintele Vasile Nica. El face acum parte din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, cuprinzând parohii din partea nordică a judeţului Bacău precum şi parohiile Români, Hociungi, Bahna şi Moldoveni din judeţul Neamţ.
„Demersurile acestei reînfiinţări – precizează Ionel Turcea, primarul oraşului Buhuşi – au început în urmă cu patru ani. Are o însemnătate deosebită pentru spiritualitatea aşezării, pentru prosperitatea ei culturală şi economică”.
Cu ocazia învestirii părintelui protopop Vasile Cozma în funcţia de protopop, s-a oficiat o slujbă religioasă, de către un numeros sobor de preoţi, în frunte cu PS Episcop Ioachim Bacăuanul. Au participat aproape 100 de preoţi din oraşul Buhuşi, precum şi din comunele Blăgeşti, Racova, Gârleni, Filipeşti, Iteşti, Români, Bahna şi Moldoveni. Au fost, de asemenea, prezenţi un mare număr de credincioşi de pretutindeni, autorităţi locale, stareţa mănăstirii Ciolpani, Lucia Chirvase, Tudoriţa Lungu subprefect de Bacău, Dumitru Brăneanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, autorităţi locale din comunele cuprinse în protopopiat, oameni de cultură…
„Nota de fundamentare care a stat la baza reînfiinţării acestei instituţii o constituie istoria şi continuitatea. A fost învestit în funcţia de protopop părintele paroh Vasile Cozma, deoarece este un preot gospodar şi foarte angajat în problemele administrative ale bisricii. Sperăm să se creeze un buchet de flori spirituale din cele 40 de parohii reunite în cadrul Protopopiatului Buhuşi, care să prozaveze cu acrilie viaţa spirituală a sa”, a afirmat PS Iochim Bacăuanul.
La rândul său, părintele protopop Vasile Cozma a menţionat că vrea să dea un nou dinamism, un suflu nou pentru biserică şi credincioşi şi că se va îndrepta către partea socială. „A fost un moment înălţător, de mare însemnătate pentru oraşul Buhuşi, reprezentând un pas pentru creşterea vieţii spirituale şi sperăm că şi economice”, a concluzionat Vasile Zaharia, viceprimarul aşezării. (Aurel V ZGHERAN)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu