„Sa ne fereasca Dumnezeu de cutremur!“


La ultimul mare cutremur, buhusenii s-au ales cu o groaznica sperietura, cu mai multe obiecte cazute în cap. Unei asistente de la actuala sectie de psihiatrie, o caramida cazuta în cap i-a fost fatala. Teama de urmarile unui mare cutremur exista înca si la buhuseni. Blocul-turn, singurul din târg, de pe strada 1 Mai, de pilda, poreclit si Turnul Pisa în devenire, naste felurite speculatii, dat fiind faptul ca între tronsoanele sale exista un spatiu (sunt „dezlipite”), despre care nespecialistii spun ca ar fi semn al înclinarii… Trotuarele strazii Balcescu, aflate în mare deranj-ondulatoriu chiar în preajma blocurilor de locuinte, trezesc din nou suspiciuni cu privire la rezistenta constructiilor din zona. Unii spun ca apa care balteste generos în subsolul unor blocuri ar fi afectat rezistenta constructiilor. Cert este ca în Buhusi n-a fost realizata o expertiza a cladirilor, din cauza unui motiv mioritic: nu sunt bani…
Autoritatile buhusene spun ca, în cea mai mare parte, temerile sunt nejustificate. „La blocul-turn de pe strada 1 Mai, spune ing. Vasile Zaharia, viceprimar, între cele trei tronsoane exista, conform proiectului, rosturi de lucru firesti. În caz de cutremur, acestea au rolul lor, conform legilor fizicii, de protectie, de amortizare a undei seismice. Trotuarele denivelate, «ondulate», nu au nicio legatura cu rezistenta constructiilor din vecinatatea lor. Cele mai multe blocuri de locuinte sunt construite dupa 1980, cu fundatii de 6,8 m, fiind proiectate pentru a rezista si la un cutremur de 7,6 pe scara Richter.
Subsolurile inundate cu apa nu afecteaza prea mult rezistenta, dar aceasta este o problema a locatarilor. În Buhusi, blocurile nu au un grad de înaltime care sa reprezinte un grad suplimentar de periculozitate, în caz de cutremur. Exista totusi câteva imobile particulare, vechi, de grad D, care ar putea reprezenta o problema în caz de cutremur”. Primarul Ionel Turcea confirma: „Nu ne dorim un cutremur, dar orasul Buhusi nu este, din acest punct de vedere, o zona de risc. Sa ne fereasca, totusi, Dumnezeu de cutremur”. (Ion Fercu)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu