Buhuseanca de echipa nationala si Champions League


In copilarie, buhuseanca Andreea Laiu parea putin ciudata atunci când era vazuta mereu pe terenul de fotbal, jucând doar cu baietii. Era aplaudata preferential, stârnind invidia competitorilor. Fotbalul a fost marea sa pasiune. Prof. Crisostom Dantz, nimeni altul decât cel consacrat pe scena nationala a handbalului feminin de performanta, a avut inspiratia de a crea, in jurul ei, o echipa de fotbal-fete a Colegiului „Ion Borcea” Buhusi, care a devenit vicecampioana nationala.
La absolvirea liceului, in 2004, Andreea a ajuns jucatoare la Clujana Cluj, câstigatoare a campionatului national, echipa pentru care a jucat si in Champions League. De un an de zile, Andreea a fost transferata, ca jucatoare profesionista, in Cipru, la Apollonia Ladies, din Limasol, impreuna cu alte patru coechipiere de la Clujana. Efectul a fost imediat: Apollonia Ladies a cucerit titlul de campioana nationala si Cupa Ciprului, participând cu rezultate foarte bune si in Champions League.
Polivalenta, jucând ca atacant sau mijlocas stânga, titular al echipei, Andreea se bucura nu numai de aprecierile antrenorului grec, ci si de cele ale antrenorului echipei nationalei a României, unde este convocata din nou, alaturi de celelalte patru coechipiere românce de la Apollonia, pentru a sustine doua meciuri de verificare cu Belgia (5-7 septembrie).
„Campionatul din Cipru este, ca valoare, aidoma celui din România, dar are un trend pozitiv fata de al nostru, daca avem in vedere ca o echipa precum Clujana este aproape de desfiintare“, spune Andreea.
Banii? „Conditiile de pregatire si  veniturile sunt net superioare in Cipru. Am semnat recent un contract pentru inca doi ani si, probabil, voi prelungi contractul. Avem cazare individuala, nu in grup,  masa gratuita, masina oferita de club, o baza materiala foarte buna. Sunt foarte multi fani ai fotbalului feminin. In plus, veniturile mele curente sunt de unsprezece ori mai mari decât in România. La acestea se adauga primele de joc si primele de obiectiv“, adauga Andreea.
Regimul de munca?  „Sase antrenamente specifice pe saptamâna, plus trei antrenamente la sala de forta. In fiecare duminica avem meci in campionat”.
Viitorul? „Ma voi pregati si pentru a fi chemata din nou la selectionata României. Intentionez sa finalizez si cursurile facultatii de educatie fizica, unde sunt in ultimul an. Dupa retragerea din activitatea de jucatoare – dar mai e mult pâna atunci! - intentionez sa revin in România, la Bacau sau la Piatra Neamt, unde as dori sa molipsesc lumea cu microbul fotbalului feminin. Fireste, mai intâi ar trebui sa molipsesc niste sponsori…“.
Care sunt secretele succesului ei? „Pasiunea, in primul rând.Apoi,  responsabilitatea si seriozitatea in pregatire. Imi face o deosebita placere sa joc, dar sunt si foarte bucuroasa pentru ca imi pot ajuta si familia. Nu este vorba doar despre bani, ci si despre bucuriile pe care le ofer familiei, prin evolutiile mele. Si cu bucuriile poti ajuta“.

Parcul Industrial Buhusi duduie...in instanta


Cum ar arata, pe scurt, o istorie a amenajarii mult-doritului Parc Industrial Buhusi? În decembrie 2005, firma ARRES Onesti câstiga licitatia de concesionare pentru: trei parcele cu o suprafata de 116.514 m.p. de teren, 19.342 m.p. de constructii si o suprafata de 4.207 m.p. platforme industriale betonate. Acestea erau în incinta SC STOFE Buhusi. A urmat o lunga perioada în care firma câstigatoare a fost contestata de o alta firma. Când se credea ca totul va intra în grafic, ARRES a solicitat demolarea a 18 din cele 19 cladiri concesionate, aflate acum în proprietatea Consiliului Local, motivând ca acestea nu corespund standardelor unei activitati performante. Dupa dezbateri îndelungate, consilierii buhuseni au aprobat cererea. Unii termeni ai contractului initial au fost renegociati. Prin contract, ARRES se obliga sa realizeze 5.000 de locuri de munca. Potrivit proiectului din 2005, acum, Parcul Industrial trebuia sa… duduie prin unele dintre componentele sale, dar totul este în faza de demolare. În sedinta sa din luna mai 2009, Consiliul Local Buhusi a reziliat contractul care viza realizarea Parcului Industrial Buhusi de catre firma ARRES, invocând faptul ca aceasta nu a respectat clauzele contractuale. În repetate rânduri, ing. Dorin Antalut, administratorul firmei ARRES, ne-a spus ca interesul pentru derularea contractului a ramas mereu viu. Au existat chiar si investitori straini interesati în acest sens, dar birocratia locala/ nationala si conjunctura economica nefavorabila au pus piedici, potrivit opiniei sale, proiectului. Prin rezilierea de drept a contractului, pentru neachitarea obligatiilor contractuale, Consiliul Local a formulat doua cerinte: achitarea de catre ARRES a unui debit de 1.490.139 lei (cu tot cu penalitati) si predarea bunurilor, însotita de constatarea rezilierii de drept a contractului. Se precizeaza ca ARRES ar trebui sa plateasca penalitati zilnice de 1 000 lei, daca va refuza plata. Buhusenii au încercat si realizarea unei întâlniri pentru a finaliza conflictul pe cale amiabila. ARRES a refuzat.
Mai mult, ARRES se considera lovita în interese de aceasta reziliere a contractului, motiv pentru care administratorul firmei, ing. Dorin Antalut, a trimis Consiliului Local o adresa în care precizeaza: „Va solicit, în scopul solutionarii definitive si amiabile a prezentului litigiu, sa ne remiteti suma de 640.000 euro, suma reprezentând exclusiv cheltuieli efectuate de subscrisa” ARRES. Fiecare dintre parti se crede prejudiciata. Cine are dreptate? Consiliul Local a formulat doua plângeri catre instanta. Una vizeaza plata unor debite, alta urmareste predarea bunurilor de catre ARRES si constatarea rezilierii de drept a contractului. Noi am pronosticat o disputa de vreo doi ani în instanta. Unii cred ca acest termen nu este realist, pronosticând chiar o durata mai mare.

Fotbal - Liga a IV-a : Magura Tg. Ocna - ASO Buhusi 1-1

In cea de-a 3-a etapa a acestui sezon de Liga a IV-a, ASO Buhusi a remizat in delasare, scor 1-1, cu formatia Magura Tg. Ocna. Este cea de-a 2-a remiza a echipei buhusene din 3 meciuri.


Celelalte rezultate inregistrate in aceasta etapa sunt:


Siretul Prãjeşti – Mondo Sport Bacău
AS Filipeşti – FCM Oneşti
Vointa Podu Turcului – Bradul M. Caşin
AS Margineni – Inter Cãiuţi
Consart Serbãneşti – Sportul Rãcãciuni
AS Negri – AS Mesagerul
Înfrãţirea Ghimeş – Athletic Dãrmãneşti
CS Aerostar II– Viitorul Oituz


Clasament:

Romii buhuseni schimba macazul politic

Partida Romilor din Buhusi a ramas fara obiectul muncii ca urmare a infiintarii filialei locale a Aliantei Nationale a Romilor. Valentin Sascau, presedintele organizatiei buhusene spune ca filiala pe care o conduce va deveni in scurt timp un model pentru celelalte organizatii. “Nu m-as fi angrenat intr-o astfel de treaba daca nu as fi stiut ca pot sa-mi fac o echipa puternica la Buhusi si nu as fi avut sustinere de la centru”, spune Sascau. Nae Butuc, consilier pe probleme de integrare a romilor in cadrul Primariei Buhusi a fost ales secretar general al A NR. “Sper ca in noua formula sa reusim continuarea proiectelor demarcate in oras, sustinute de primarie. Valentin Sascau are si el mai multe proiecte ambitioase pe care doreste sa le implementeze la Buhusi si cred ca in actuala formula vom reusi”, spune Butuc. In maxim 10 zile, cei de la Buhusi doresc sa inventarieze toate problemele comunitatii rome si sa-si stabileasca proiectele. In scurt timp, mai multi membri ai comunitatii vor fi angajati in constructii si vor lucra pe doua santiere din Bucuresti. “Imi doresc o deschidere reala din partea agentilor economici din Buhusi. Avem de munca si aici, in urbe se executa lucrari importante in infrastructura si sunt convins ca in rândul etniei exista destui muncitori calificaiI”, mai spune Sascau. Si, ca totul sa fie o treaba seriasa, de Hramul Buhusiului, de Zilele Orasului, care se organizeaza in perioada 11-14 septembrie, cei de la A NR vor sa organizeze o zi a lor. “Sunt totusi 2000 de romi. Il aducem pe Cristi Nuca sa sustina un spectacol”, promite Vali Sascau

Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a III-a, 29.08.09, ora 11:00, Tg. Ocna

AS Magura Tg. Ocna - ASO Buhusi

Arbitrii: Patriche George
Barcan Cristi
Palade Alex
Hodina (obs.)

Hipermarket la Buhusi

Primul hipermarket construit la Buhusi si-a deschis oficial portile. Compania de retail cu profil de discount Pludi Market, parte a grupului german Tengelmann, a deschis, ieri, un magazin la Buhusi, al 81-lea al retelei din România, pentru care a investit aproximativ 1,5 milioane euro. Acest tip de magazin este al patrulea din judetul Bacau si are o suprafata totala de 1.300 metri patrati, dintre care 1.000 metri patrati suprafata de vânzare si 300 metri patrati spatii aferente. Magazinul este o constructie de tip „freestander” si dispune de 158 de locuri de parcare. In scurt timp, la Buhusi se va inaugura cel de-al hipermarket care va fi construit de o alta companie de retail. F.C

Sursa: www.observatordebacau.ro

Copil inecat in apele raului Bistrita

Un copil de doar 9 ani a murit inecat in riul Bistrita. Nefericitul eveniment s-a petrecut simbata in jurul orei 13.21, cind a fost chemat in Buhusi si un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Bacau. Operatiunile de cautare s-au realizat cu ajutorul barcii pneumatice din dotarea pompierilor. Victima D.V., 9 ani, a fost scoasa din apele riului si predata unui echipaj din cadrul Serviciului de Medicina Legala Bacau.

La final de e-Vacanta!

Competitia nationala „e-Vacanta!”, ce a reunit elevi a 118 scoli, a ajuns la final. Proiectul are drept scop sa trezeasca interesul pentru tehnologie prin utilizarea creativa a computerului. Organizatorii sunt Ministerul Comunicatiilor si Societatea Informationala, in parteneriat cu Ministerul Educatiei. In finala au ajuns 77 de scoli cu 9768 de materiale. Din judetul Bacau au participat 3 scoli: Scoala cu Clasele I-VIII „M. Eminescu” Buhusi, câstigator detasat in acest an (117,6 puncte), Scoala I-VIII Traian, locul 10, (91,6 puncte) si Scoala I-VIII Palanca, locul 35 (65,8 puncte).

Liceenii buhuseni, cei mai buni debateri ai Moldovei

In perioada 18-21 august, Slanic Moldova a gazduit Regionala de debate a zonei Moldova. Au participat echipe ale liceelor din aceasta zona. Dupa dispute foarte atractive, la individual (vorbitor) pe locul I s-a clasat Ana Maria Bujor, membra a clubului NEURON de la Colegiul „Ion Borcea” Buhusi. Echipa aceluiasi colegiu buhusean, coordonata de prof. Carmen Zaharia, s-a clasat, si ea, tot pe locul I.
Sursa: www.desteptarea.ro

S-au razbunat incendiindu-i un stog de fan

Politia orasului Buhusi a fost sesizata telefonic prin SNUAU 112, ca in curtea locuintei lui Neculai T., de 73 ani, din comuna Blagesti, a izbucnit un incendiu. Din primele verificari efectuate, politistii au stabilit ca Neculai T. a apelat la D. F., de 17 ani, si Dumitru C., de 23 de ani, pentru a cosi o suprafata de teren. Dupa ce acestia au terminat de cosit, Neculai T. a refuzat sa le plateasca munca efectuata, motiv pentru care, D. F. i-a incendiat un stog de fân, situat in apropierea locuintei! Prejudiciul cauzat a fost de 1.000 lei. Incendiul a fost lichidat de pompierii civili din Buhuşi. In urma incendiului nu au rezultat victime omenesti ori alte pagube materiale. A fost intocmit dosar penal si se efectueaza cercetari sub aspectul savârsirii infractiunii de distrugere prin incendiere.
Sursa: www.observatordebacau.ro

Fotbal - Liga a IV-a : ASO Buhusi - Sportul Racaciuni 3-0

ASO Buhusi a facut instructie cu Sportul Racaciuni, in primul meci disputat pe teren propriu din acest sezon, invingand cu 3-0.

Celelalte rezultate din liga a IV-a :

Mãgura Tg Ocna - Voinţa Podu Turcului 4-0
Bradul M Caşin - AS Filipeşti (Duminicã, ora 11)
Inter Cãiuţi - Consart Serbãneşti 3-2
Athletic Dãrmãneşti - AS Negri 0-1
Viitorul Oituz - Înfrãţirea Ghimeş 1-1
Mondo Sport Bacãu - CS Aerostar (Duminicã, ora 11:00)
FCM Oneşti - Siretul Prãjeşti 9-0


Clasament:
1. Magura Tg. Ocna 2 2 0 0 6-0 6
2. ASO Buhusi 2 1 1 0 6-3 4
3. AS Mondo Sport 2 1 1 0 3-1 4
4. Vointa Oituz 2 1 1 0 4-3 4
5. Aerostar II Bacau 2 1 0 1 7-3 3
6. Mesagerul Bacau 1 1 0 0 7-3 3
7. FCM Onesti 2 1 0 1 10-7 3
8. Inter Caiuti 1 1 0 0 3-2 3
9. AS Filipesti 1 1 0 1 3-3 3
10. AS Negri 2 1 0 1 3-3 3
11. Bradul M. Casin 2 1 0 1 3-4 3
12. Infratirea Ghimes 2 0 2 0 2-2 2
13. Vointa P. Turcului 2 0 1 1 3-7 1
14. AS Margineni 0 0 0 0 0-0 0
15.Athletic Darmanesti 1 0 0 1 0-1 0
16. Sportul Racaciuni 1 0 0 1 0-3 0
17.Consart Serbanesti 2 0 0 2 5-10 0
18. Siretul Prajesti 2 0 0 2 1-11 0

Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a II-a, 22.08.09, ora 18:00, stadion Textila, Buhusi

ASO Buhusi - Sportul Racaciuni

Arbitrii: Ariton Cristi (central)
Sava Adrian (tusier)
Diac Alexandru (tusier)

Premiera chirurgicala buhuseana

În urma cu putin timp, semnalam faptul ca eterna domnisoara a târgului Buhusi, cea mai curtata fiinta de genul feminin a asezarii, Fata cu ulciorul, a suferit de pe urma actiunii unor vandali, ramânând doar cu niste fragmente amarâte din mâna stânga. Este vorba, ati înteles, despre statuia astfel denumita, care, de zeci de ani ofera buhusenilor apa printr-un ulcior pe care-l tine în mâna dreapta. Printre cei deranjati de patania domnisoarei s-a numarat si Pusa Teslaru, actrita a Teatrului National, fiica lui Vasile Teslaru, sculptorul care a realizat statuia amintita. Apelul nostru – care invoca si un grabnic transplant de mâna – nu a ramas fara ecou. Peste numai doua zile, specialistii în chirurgie plastica, domeniul statui, au diagnosticat betesugul si au pornit la treaba. Noi, care avem mare încredere în orice administratie locala, credeam ca va fi asteptat un nefericit accident mortal al unei statui asemanatoare, pentru a realiza transplantul.

Iata ca, într-un timp record, bratul a fost creat în laboratoarele tehnice de specialitate ale locului si domnisoara arata ca noua. Mai mult, s-a procedat si la o revigorare a „vestimentatiei”, cu ajutorul unei pelicule de bronz. Domnisoara arata de parca ar fi gata de o întâlnire romantica. Asadar, daca mai sunt administratii locale care au de reparat domnisoare, acestea pot apela cu încredere la buhuseni.

Sursa: www.destetarea.ro

Scoala Marginea, o ruina cu staif


Cu putin timp în urma semnalam faptul ca imobilul fostei scoli primare din catunul Marginea, Buhusi, a ajuns o ruina. Au mai ramas din scoala niste pereti aiurea si suprafete mici din acoperisul trecut prin poftele unui incendiu. S-a ajuns aici si pentru ca scoala a fost desfiintata în urma cu vreo opt ani, copiii catunului, vreo 34 la numar, urmând cursurile la o scoala din oras. Imobilului nu i-a putut fi asigurata paza, din motive financiare. În consecinta, fiinte ale locului, responsabile si cu mare admiratie fata de scoala, s-au simtit obligate si au luat acasa câte ceva din cladire: usi, ferestre, dusumea, mobilier, elemente ale instalatiei electrice si zidului etc. E bine sa ai o amintire… materiala din scoala la care ai învatat, sa-ti faci acasa chiar si un mic muzeu din lucrusoarele de aici care s-au lipit de mâna ta, nu? Eu, de pilda, am un coleg care pastreaza si acum varga pe care doamna învatatoare o folosea ca stimulent pentru minte, si, drept sa va spun, este omul pe care-l vizitez cel mai des. E un privilegiu sa te poti întâlni cu trecutul tau intelectual. Dupa ce noi am semnalat prezenta ruinei - reclamata chiar de vandali, pentru ca a devenit un focar epidemic si un real pericol pentru betivii care-si fac veacul prin ea –, lipsind din nomenclatorul mioritic Inspectia de Stat pentru Ruine, s-a autosesizat Inspectia de Stat în Constructii. Apoi, Consiliul Local Buhusi, având ca piese forte si articolul si fotografiile noastre, a întocmit un dosar consistent pe care l-a depus la Inspectoratul Scolar al Judetului Bacau. Administratia buhuseana solicita ca ruina si terenul pe care aceasta supravietuieste suferind cronic sa treaca în proprietatea sa, pentru a purcede demolarea. Edilii buhuseni argumenteaza cu statistici care vizeaza si natalitatea ca nu se pune problema reînfiintarii unei scoli în acest catun, întrucât elevii, putini fiind, pot ajunge în conditii civilizate, la o scoala din oras.
Solicitarea administratiei locale va da ceva de lucru I.S.J. Bacau, caci a înstraina o proprietate care apartine domeniului educatiei si învatamântului nu reprezinta un demers facil. Cred ca problematica acestei ruine va poposi putin chiar si prin birourile Ministerului Educatiei, Tineretului si Inovarii. Cu alte cuvinte, fosta scoala a devenit o ruina cu staif. În orice necaz exista si o mica satisfactie, nu?

Ruinele si cladirile parasite ale targului Buhusi


Hanul de la Gura Orbicului, monument istoric si de arhitectura laica, înaltat în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, ca rates (han postal fortificat), se numara, în urma cu vreo treizeci de ani, printre cele mai bine pastrate hanuri moldovenesti. A jucat, cândva, un rol important pe drumul comercial de pe Valea Bistritei. „Daca n-a murit înca, îl omoara sigur timpul, spunea primarul Ionel Turcea, în urma cu vreo doi ani. Timpul îl va darâma definitiv. Statutul juridic al hanului a împiedicat, în mare parte, restaurarea. Cumpararea hanului de la proprietari ar fi costat Consiliul Local, în urma cu mai multi ani, vreo zece miliarde… Un privat nu poate restaura un asemenea monument. Acum, credem ca restaurarea nu mai este posibila, deoarece nu exista nici documente pe baza carora ar putea fi realizat proiectul“. A avut dreptate. Ratesul este acum ruina cea mai importanta a orasului. Nu mai e loc de întoarcere catre istorie decât cu regretele. În vecinatatea sa, fostul restaurant de lux „Pescarusul” este tot o ruina; una privata. Nu mai e nimic de furat de aici. Proprietarul rataceste prin Italia. Pe DN 15, strada Libertatii, face cu ochii înca o ruina: fosta autogara. Spectacolul pe care-l ofera este dezagreabil. Din ferestre, unele usi si alte utilitati au ramas amintirile. A ajuns locul ideal pentru vagabonzii aflati în criza de habitat. Proprietarul, SC Bistrita, plateste într-o veselie amenzile „aplicate” de functionarii de la Mediu, dar nu da semne ca ar putea sa-l reabiliteze cumva ruina. În fostul camin de familisti al SC STOFE, din strada Pionierului, tiuie, de aproape 2o de ani singuratatile. Degradarea e accentuata, trecerea sa în patrimoniul Consiliului Local întârzie, desi eforturi au fost realizate în acest sens. Acelasi statut îl are stadionul Textila, cu vestiarele de sub tribuna vandalizate, cu fostul teren de handbal pierdut în balarii, cu tot cu tribunele furate. Pentru „celebrul” bloc de locuinte NATO (str. 9 Mai) – lipsit de ferestre, retea electrica, instalatii sanitare si termice, cu statut de bomba epidemica si rampa infractionala, candidând la statutul de infern – nu mai avem nici un epitet al disperarii. Fostul cinematograf „Victoria”, din buricul târgului, mai are un putin pâna la prabusirea acoperisului. Nu i se gaseste o destinatie. Buhusenii care au finalizat în acest an cursurile liceului n-au apucat a vedea aici un spectacol de cinema…Daca ar fi bani pentru reabilitare, poate ca ar prinde viata… Gradina zoologica si-a gasit obstescul sfârsit oficial. Toate animalele si pasarile au fost transferate în locatii din tara si strainatate.
Vreo trei câini amarâti îsi mai fac veacul pe-aici. Satul de vacanta Runc nu mai gazduieste, de câtiva ani, tabere pentru copii. Lipseste autorizatia de functionare. În plus, terenul face obiectul unor revendicari de proprietate. Între timp, încet si sigur, germenii ruinarii si fac datoria. Din scoala din catunul Marginea nu au mai ramas decât peretii. Se solicita cu febrilitate aprobari pentru demolare. Toate acestea sunt, mai ales, costuri sociale ale tranzitiei, lipsei resurselor financiare sau ale amânarii catre calendele grecesti a clarificarii statutului lor juridic. Institutiile nationale cu staif, carora le-a fost solicitat sprijinul, au o mare parte din vina. Am uitat vreo ruina a târgului?…

Puya @ Aqua Club Bacau - 29 august

Sambata, 29 august, Puya va concerta la Aqua Club din Bacau (situata la intrarea in Parcul Gheraiesti).

Warm-up: Dj Oldskull
Pret intrare: 15 lei
Informatii si rezervari: 0744 853 046


Sursa: www.kristofer93.com

Secretele si haosul subteranei buhusene


Proiectul buhusean „Reabilitarea arterei principale: drum catre accelerarea pulsului economic buhusean”, care are ca tinta reabilitarea a 2,12 km de strazi, aflat in derulare de vreo luna de zile, are o valoare a investitiei 8,890 milioane de lei, din care contributia orasului va fi de 0,158 milioane de lei. Partea principala a finantarii este asigurata de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Vor fi reabilitate strazile Republicii, Tineretului, Voioaga si, partial, Siretului. Spatiile verzi si semnalizarea rutiera vor avea accente europene, spun investitorii. Vor fi realizate 290 de locuri de parcare. O zona de peste o suta de metri, de pe strada Republicii, va fi consolidata. Va fi reabilitata, pe o lungime de aproape doi kilometri, reteaua de canalizare. in esenta, reteaua apei pluviale va fi separata de reteaua apei uzate. Peste 16 luni, proiectul trebuie finalizat. „Ne aflam in grafic, ne-a spus primarul Ionel Turcea, cu toate lucrarile. Firma CORETTI isi face foarte bine treaba”. Discutând cu salariatii firmei care executa lucrarea, a rezultat ca in subteranele orasului exista multe secrete, multe surprize, mult haos. Primarul Ionel Turcea spune: „Acum, când sunt efectuate sapaturi, constatam ca in subteran sunt foarte multe conducte sparte, cabluri parasite, instalatii abandonate. Pe alocuri este un haos.
Nimeni nu a elaborat o documentatie din care sa rezulte ce se afla in subteranul orasului. Singurele informatii pe care le primim in acest sens sunt cele de la salariatii vechi ai orasului, care au lucrat in domeniu, dar si acestea sunt aproximative. Tocmai din acest motiv, acum avem unele necazuri in derularea proiectului. Mai sunt modificari la proiect, trebuie unele aprobari etc. Vom realiza o documentatie riguroasa a zonei de subteran la care lucram”. Si in subteranul altor strazi ale orasului este acelasi haos. „De pilda, pe strada 1 Mai, trebuie sa sapam in zece locuri, pentru a depista problema care ne intereseaza, in cazul unei interventii. Incet-incet, trebuie sa realizam o documentatie pentru tot subteranul orasului”, a mai adaugat primarul.

Izvoare periculoase la Buhusi

Potrivit analizelor specialistilor de la Directia Apelor, pinza freatica de sub fundatia orasului Buhusi, depaseste, in prezent, la unele izvoare si fintini, parametrii de potabilitate, sau chiar folosinta industriala. Cauzele nu sint numai patrunderea substantelor impurificatoare ale apei de plaoie care spala solul, ci si a apelor de canalizare, infiltrate in straturile permiabile ale solului, din cauza neetanseitatii retelelor conductelor de aductiune. In primul rind, in suprafata de teren depresionara a localitatii se colecteaza toata mizeria de la gunoaiele menajere, dejectii animaliere, vidanjari, ori deversari curente sau accidentale ale apelor reziduale.
Astfel, la intrarea in Buhusi, dinspre Costisa, o cismea e inadusita de gunoaie si brusturi iar firul de apa e strangulat si are un debit mic, fie din cauza infiltrarii lui in sol, prin conducta macinata de rugina, fie pentru ca a fost captat pentru irigare de cei pe care istoria i-a asezat pe cursul lui ; de asemenea, o cismea aflata la iesirea din Buhusi, spre Bacau, la “Bulgarie”, este folosita ca rampa de spalare a masinilor iar izvorul depaseste valoarea maxima admisa a unor parametri care se refera la compozitia normala a apei. “Fata cu ulciorul”, de pe “Radulita”, aduce de la Runc un izvor poluat si fizic, si chimic, si biologic, dupa constatarile continuue ale specialistilor, constatari care au condus la interdictia folosirii apei, pentru consum.
Alte izvoare si fintini din Buhusi si imprejurimi, nu se inscriu in normele de potabilitate, ori nu sint nici chiar corespunzatoare utilizarii industriale, si au si un aport la modificarea echilibrului ecologic. In legatura cu aceasta, prof. Ioan Mihalcea mentioneaza : “geochimia apei se ingemaneaza in istorie, cu civilizatia. Apa este un element primordial al existentei vietii si dezvoltarii comunitatii umane, iar efectele sociale ale poluarii apelor sunt incomensurabile”!…

Sursa: www.ziaruldebacau.ro

Tineri cercetati pentru furt calificat

Alfred M., de 49 de ani, a sesizat prin 112 Politia orasului Buhusi, ca persoane necunoscute i-au distrus geamul de la portiera dreapta fata a autoturismului proprietate si au incercat sa sustragă sistemul GPS incorporat in bordul masinii. Politistii au stabilit ca autoturismul a fost parcat de proprietar pe strada Dragos Voda si nu a mai fost utilizat în ultima perioada de timp. Autorii au distrus geamul portierei din partea dreapta fata si au incercat sa smulgă sistemul GPS incorporat in bordul autoturismului din fabricatie, dar nu au reusit decât sa-l distruga, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 3.000 lei. În urma cercetarilor, politistii i-au identificat si conddus la sediul Politiei orasului Buhusi pe Ioan M., de 20 de ani, si Adrian T., de 18 ani. S-a intocmit dosar penal iar politistii vor extinde cercetarile pentru a stabili întreaga activitatea infractionala a celor doi tineri.

Elena Ciubotaru s-a intors acasa in vacanta si vorbeste despre anii de glorie ai echipei de handbal feminin


„Nu mi-a placut niciodata sa ies in fata“, spune Elena Ciubotaru, una din componentele echipei de aur de la Stiinta anilor ‘80. La 20 de ani de la câstigarea Cupei Cupelor, handbalista bacauana venita in vizita acasa a redeschis totusi cufarul cu amintiri din anii de glorie ai „studentelor“: „a fost cea mai frumoasa perioada“.
30 de ani distanta
La scoala generala din Buhusi, „pe când aveam 11-12 ani, faceam ora de educatie fizica cu un profesor care era si antrenorul echipei mari, Textila. El a fost cel care m-a intrebat daca vreau sa fac handbal si mi-a indrumat pasii. Se intâmpla acum mai mult de 30 de ani“, povesteste Elena Ciubotaru. A inceput in scoala, a continuat in Divizia B, iar apoi a promovat cu Textila in prima divizie: „am imagini foarte placute din acei ani de inceput. Jucam afara, pe zgura, uneori indepartam zapada…“. La Textila a debutat in 1974 si a jucat pâna in sezonul 1982-1983, dupa care a venit mutarea la Stiinta Bacau.
De la lot
„La Bacau am venit prin faptul ca eram deja la lotul national, iar antrenorul Eugen Bartha m-a vrut la echipa. In ‘83 am venit la institut, eram studenta si trebuia sa merg la o echipa studenteasca“, explica Elena Ciubotaru, care a ramas la Stiinta pâna in 1990, intr-o perioada in care „studentele“ au contabilizat mai multe titluri (‘83, ‘84, ‘85, ‘86, ‘87) si s-au incununat cu Cupa Cupelor (1989). „Colectivul Stiintei il stiam de la echipa nationala, pentru mine nu a fost o schimbare prea brusca si nu am avut nicio problema. M-am inteles bine cu toata lumea“, mai spune Elena Ciubotaru.
Titograd…
La Stiinta „au fost foarte multe amintiri placute, foarte multe meciuri frumoase. Când am câstigat Cupa Cupelor in ‘89 a fost momentul cel mai fericit“. Daca nu mai stie cu exactitate care a fost primul meci jucat in tricoul Stiintei, in schimb Elena Ciubotaru raspunde fara ezite când vine vorba despre cine a marcat ultimul gol la Buducnost Titograd, in semifinala Cupei Campionilor Europeni din ‘86. „Adriana Popa, pe un contraatac, bineinteles ca-mi amintesc. Atmosfera a fost de nedescris atunci, lumea ne spunea ca o sa ne dea 10 goluri… La pauza eram in afara calificarii, dar am reusit sa schimbam meciul si am câstigat la un gol“. A fost atunci victorie cu 31-30, dupa ce in tur Stiinta câstigase cu 30-23. Cupa a ajuns apoi la Spartak Kiev.
Peste timp
La revenirea de la Titograd, handbalistele au fost asteptate de galerie la Poiana Sarata. „Cred ca abia dupa ani de zile am realizat ce a fost atunci, cum ne-au primit oamenii Bacaului in acele momente“, spune Elena Ciubotaru, care gaseste un echivalent in câstigarea Cupei Cupelor din 1989, dupa „dubla“ cu Kuban Krasnodar: „sunt amintirile cele mai frumoase din viata unui sportiv, când se câstiga o cupa europeana. Ar mai fi desigur Jocurile Olimpice, dar generatia noastra nu a avut sansa sa ajunga pâna acolo. Pentru mine, ca jucatoare, câstigarea Cupei Cupelor a fost momentul cel mai important“.
„E trist“
Dupa ‘90, Elena Ciubotaru a plecat in Spania: „Tin minte ca la primul meci au fost patru persoane in tribuna. Am intrebat-o pe o colega «ce se intâmpla, unde este lumea?». A fost un soc mare. La Stiinta eram obisnuite cu sala plina. Este asa de trist sa joci handbal intr-o sala goala…“, spune fosta mare jucatoare, acum antrenoare. „Vin multi copii care nu fac sport de performanta, ci de placere. Incerc sa le transmit ceea ce am invatat, dar este un alt nivel“. La peste 30 de ani de când a jucat primele meciuri, Elena Ciubotaru spune ca „perioada Stiinta a fost cea mai frumoasa“.

La Buhusi, autoturismele ne cer "ajutor"!

Formatiunea de Ordine Publica a Politiei Buhusi, coordonata de catre inspector Florin Vizitiu, a initiat un program local de masuri, intitulat, “autoturismele ne cer ajutorul”, care se va derula pina in luna septembrie. El se impune dupa cazurile de furturi din autoturisme, in anii anteriori - numai anul trecut au fost 12 astfel de cazuri, nesolutionate in totalitate, deoarece unele au avut ca autori grupuri infractionare voiajoare. Autoturismele vizate sint cele in care se afla lasate la vedere sisteme GSP, detectoare radar si alte dispozitive electronice.
Obiectivele programului sint identificarea tuturor parcarilor autoturismelor, pet imp de noapte si luarea masurilor de iluminare a lor; prelucrarea cu detinatorii de autoturisme a masurilor de prevenire antivictimala - prin sedinte in mijlocul populatiei, realizate de agentii de proximitate; actiuni si pinde pet imp de noapte, cu efective in tinuta civila; popularizarea actiunii,in reteaua informativa locala; monitorizarea permanenta a persoanelor cu antecedente pe linia furturilor din autoturisme. Au fost atrasi, ca parteneri locali: Primaria, Sectia de Jandarmi, Politia Comunitara, mass media si, nu in ultimul rind, societatea civila.
“Programul se doreste a fi de prevenire, in primul rind, ca latura mult mai eficienta a reducerii infractionalitatii stradale”, a mentionat inspector Florin Vizitiu.

Sursa: www.ziaruldebacau.ro

A debutat liga a IV-a

Sambata de la ora 11:00, in prima etapa a acestui sezon de liga a IV-a, echipa din Buhusi a terminat nedecis meciul din deplasare, impotriva echipei Vointa Podul Turcului, scor 3-3.

Celelalte rezultate inregistrate in etapa I a ligii a IV-a:
Bradul Caşin – Siretul Prãjeşti 2-1
Mãgura Tg. Ocna – AS Filipeşti 2-0
Voinţa Podu Turcului – ASO Buhuşi 3-3
Sportul Rãcãciuni – Inter Cãiuţi (amânat)
AS Mãrgineni - Athletic Dãrmãneşti (amânat)
Consart Serbãneşti – CS Mesagerul 3-7
Viitorul Oituz – AS Negri 3-2
Înfrãţirea Ghimeş – Mondo Sport Bacãu 1-1
CS Aerostar – FCM Oneşti 7-1

Iar clasamentul:
1 Aerostar Bacãu 1 1 0 0 7-1 3p
2 Mesagerul Bacãu 1 1 0 0 7-3 3p
3 Mãgura Tg. Ocna 1 1 0 0 2-0 3p
4 Viitorul Oituz 1 1 0 0 3-2 3p
5 Bradul M. Caşin 1 1 0 0 2-1 3p
6 ASO Buhuşi 1 0 1 0 3-3 1p
7 Voinţa P. Turcului 1 0 1 0 3-3 1p
8 Mondo Sport 1 0 1 0 1-1 1p
9 Înfrãţirea Ghimeş 1 0 1 0 1-1 1p
10 AS Negri 1 0 0 1 2-3 0p
11 Siretul Prãjeşti 1 0 0 1 1-2 0p
12 AS Filipeşti 1 0 0 1 0-1 0p
13 Consart Serbãneşti 1 0 0 1 3-7 0p
14 FCM Oneşti 1 0 0 1 1-7 0p
15 AS Mãrgineni 0 0 0 0 0-0 0p
16 Athletic Dãrmãneşti 0 0 0 0 0-0 0p
17 Sportul Rãcãciuni 0 0 0 0 0-0 0p
18 Inter Cãiuţi 0 0 0 0 0-0 0p

Amenda pentru mizerie la Spitalul Buhusi

Inspectorii sanitari au aplicat recent inca doua amenzi la Spitalul Buhusi, dupa ce, in urma cu o luna, au sanctionat sectia de Chirurgie a unitatii pentru “neefectuarea igienizarii si revizuirii instalatiilor si echipamentelor si nerealizarea reconditionarii si repararii cladirii”. “Au fost aplicate o amenda in valoare de 500 de lei pentru neintretinerea curateniei in spalatoria spitalului si una de 1000 de lei pentru neindeplinirea masurilor dispuse de inspectori cu privire la blocul alimentar”, se arata intr-un raport al Directiei de Sanatate Publica Bacau. Am incercat sa o contactam pe Carmen Pahoncea, directorul economic al Spitalului Buhusi (cu care am discutat si despre situatia sectiei de Chirurgie), dar aceasta nu a fost de gasit.
Sursa: www.observatordebacau.ro

Lacune "legale" la casieriile din Buhusi

Prevenirea distrugerii si vandalizarii bancomatelor, unitatilor bancare, a caselor de amanet si de schimb valutar a constituit tema unei actiuni organizate de Formatiunea de Ordine Publica din cadrul Politiei orasului Buhusi, sub coordonarea insp. Florin Vizitiu, sef de formatiune, actiune la care a participat si ag. principal Daniel Silvas, impreuna cu efectivele de siguranta publica. Pe raza orasului sint 7 bancomate, 6 unitati bancare, o casa de schimb valutar si 2 case de amanet. Actiunea a constat intr-o intilnire cu fiecare sef de institutie, controlarea lor, veerificarea sistemelor video si a sistemelor de alarma antiefractie autorizate, precum si a modului de interventie al agentilor de paza, la declansarea butoanelor de panica, de catre angajati. Potrivit mentionarilor sefului Formatiunii, “s-au intilnit reticente din partea bancilor, la asigurarea casieriilor cu geamuri securizate, pe fondul lacunelor din lege, datorita carora politia are la indemina doar posibilitatea recomandarii inchiderii casieriilor cu geamuri securizate si nu dreptul constringerii, permisibilitatea legii, referindu-se si la existenta casieriilor de tip deschis”. Cu privire la instalarea sistemelor video si de alarma, precum sI la intervenetia in timp util a agentilor de paza, insp. Florin Vizitiu a precizat ca nu s-au constatat cazuri sanctionabile, fapt datorat si controalelor periodice anterioare. Aceaasta actiune a fost directionata in toata tara de IGPR.
Sursa: www.ziaruldebacau.ro

Domnisoara eterna are nevoie de un transplant


Domnisoara eterna a târgului Buhusi - celebra fata cu ulciorul – este în mare suferinta. Vorbim despre interesanta statuie în bronz realizata de sculptorul Vasile Teslaru, tatal actritei Pusa Teslaru, care, de zeci de ani, stând în mâna dreapta cu un ulcior prin care curge apa unui izvor de pe strada Republicii, i-a fericit pe buhuseni la vreme de restriste acvatica, în comunismul prosper. Uneori, la domnisoara eterna cu ulciorul se formau cozi de sute de metri, pentru apa. Cu o silueta de invidiat, domnisoara scruta zarile, cu mâna stânga la ochi, aflându-se parca mereu în asteptarea oaspetilor. Iata ca niste vandali au atentat la integritatea sa fizica, rupându-i bratul stâng. Palma stânga lipseste de tot. Figura domnisoarei tradeaza durere si dezamagire. Vecinii, mai ales, sunt de-a dreptul scandalizati. Unii ne-au sugerat sa anuntam cazul la Politie, în ideea declansarii unei anchete care sa conduca la repararea onoarei si integritatii fizice.
Primarul Ionel Turcea, care are mare respect pentru aceasta domnisoara, ne-a promis ca, într-un timp scurt, va lua masuri pentru restabilirea integritatii fizice a statuii. Desi nu este vorba despre un transplant spectaculos, unii cred ca pudica domnisoara n-ar trebui lasata în compania unor cârpaci-chirurgi de duzina. Poate se gaseste un mester cu suflet de artist. Aceasta investitie merita, zice un sugubat, nu numai pentru faptul ca este cea mai virtuoasa domnisoara a târgului, ci pentru ca a lecuit restristea acvatica a zeci de mii de suflete.
Sursa: www.desteptarea.ro

A disparut de la domiciliu! Cine poate da relatii?


Postul de Politie Racova a fost sesizat luni, 10 august, ca minorul Alexandru-Vasilica Cimpoiesu, de 12 ani, a plecat de la domiciliu pe 1 august, la ora 7:00, si nu a mai revenit.
In urma cercetarilor, politittii au stabilit ca sâmbata1 augiust. La ora 7:00, in timp ce mama sa nu se afla la domiciliu, minorul a plecat fara a spune nimanui unde merge. Din cercetari a mai rezultat ca minorul a mai plecat de la domiciliu, dar dupa 3 - 4 zile revenea sau era gasit de mama sa, fapt pentru care aceasta a sesizat postul de politie abia luni, 10 august. La data disparitiei, minorul era îmbracat intr-un costum sport de culoare bleumarin, bluza cu mâneci lungi cu dungi rosii si pantaloni cu inscriptia „Pokemon” , iar in picioare avea pantofi sport de culoare alba. Semnalmente: inaltime 1,30-1,39m, ten alb, par saten drept, fata rotunda, nas scurt, ochi caprui, greutate 31 - 39 kg, cicatrice in parte stânga a capului. Poliţiştii au cautat minorul in comuna Racova si in orasul Buhusi, dar rezultatul a fost negativ. Cei care pot oferi date care sa conduca la identificarea minorului sunt rugati sa apeleze numarul de urgenta 112 sau sa sesizeze cea mai apropiata unitate de poliţie.

Senatoarea de Buhusi,corupta de Securitate

Elena Mitrea, inginer, senator PSD, a surprins atunci când, la ultimele alegeri parlamentare, novice in politica, a obtinut cel mai mare numar de voturi din judet, in comparatie cu toti candidatii pentru fotoliul de parlamentar. O statistica recenta a Senatului arata ca aceasta are numarul cel mai mare de prezente la vot dintre toti parlamentarii bacauani, in vreme ce la nivel de judet continua sa fie un globe-trotter al colegiului electoral care a ales-o, croind si sustinând proiecte. Peste toate acestea a venit insa recent vestea ca Elena Mitrea a fost colaborator al Securitatii, semnând un angajament sub numele de cod Martinas. Intr-o nota transmisa de CNSAS catre instanta se precizeaza: „Doamna Mitrea Elena a fost recrutata de catre Inspectoratul Judetean Bacau la data de 23.03.1978, in calitate de informator in scopul stapânirii situatiei operative in rândul elevilor, a starii de spirit, a prevenirii crearii de anturaje ce pot degenera in actiuni ostile, identificarea unor relatii suspecte cu cetatenii straini”. Elena Mitrea n-a avut nicio ezitare atunci când am invitat-o la dialog; dimpotriva: a spus ca este datoare sa ofere explicatii celor care au votat-o. Pentru ca exista un proces pe rol, care implica si prezumtia de nevinovatie, nu vom comenta raspunsurile sale – un fel de „marturisire a unui adult care plateste pentru ce a fost nevoit sa faca in copilarie” –, lasând concluziile pe seama cititorului. Instanta i-a trimis in acest sens si o citatie, pentru 22 septembrie 2009, la Curtea de Apel Bucuresti…

„Eram dezorientata si speriata!”

„Este vorba despre perioada 1978/1982. Sosisem la Buhusi, de la sat, ca eleva, si, incepând cu 1978, am stat la caminul scolii. Parintii erau foarte bolnavi, tata era operat la Fundeni, eram singura, speriata. Pedagoga Trifan mi-a spus ca trebuie sa fac asta, sa spun ce vad si aud, pentru ca nu se va intâmpla nimic. M-a dus in fabrica, unde avea biroul un ofiter, despre care acum am inteles ca era capitanul Sufaru Ionel. Acesta mi-a spus ce trebuie sa fac. Eram dezorientata si speriata! Am semnat acel angajament, dar nu m-am considerat niciodata colaborator al Securitatii. Nici nu stiam ce inseamna Securitatea. Aveam 16 ani si trei luni. Eu abia in clasa a saptea am avut acces la televizor. Ofiterul mi-a pus in vedere ca nu trebuie sa spun nimanui ce am vorbit, ce voi vorbi cu el. Se interesase de tata. Stia cum il cheama. Când ma chema la el si n-aveam ce-i spune, zicea mereu: «Nu spui nimic? Nu spui nimic? Ce mai face mos Ghita?». Simteam asta ca pe o amenintare. Eram terorizata. Ma duceam acolo ingrozita de faptul ca nu aveam ce spune, ca nu-mi placea ce se intâmpla. Singurul lucru despre care stiu ca am scris a fost ceva despre o masina straina care era stationata pe o strada. Nu era nimeni in masina. Am scris despre un obiect, n-am legat acest obiect de vreun nume, de vreo persoana. Am curajul sa ma intâlnesc acum cu acest Sufaru. Sa se uite in ochii mei si sa-mi spuna daca acesta este adevarul”.

„Cine este rezidentul Paladi?”

„Din Nota de constatare care mi-a fost trimisa de CNSAS, Directia de Investigatii (pe care noi am citit-o; n.n., I.F.) aflu ca as fi relatat si despre: faptul ca m-a intrebat cineva cum se traduce un cuvânt din ruseste; desfasurarea conflictului dintre China si Vietnam, in care Uniunea Sovietica era vinovata; ca o colega avea cruciulite si icoane sau ca alta asculta Europa Libera, ca muncitorii si maistrii nu poarta ecusoane… stiti ce este interesant in toata povestea aceasta? Mereu, ofiterul Sufaru scrie ca a primit notele informative de la mine «prin rezidentul Paladi». Vreau sa stiu si eu cine este acest Paladi. De unde stim ca nu a scris acele note chiar acest «rezident Paladi», care, probabil, trebuia sa-si justifice munca? De unde Dumnezeu sa fi stiut eu, la acea vreme, un copil sosit dintr-un sat, care n-aveam acces, in camin, din când in când, decât la o vizionare comuna la emisiunile TV, despre conflictul chinezilor cu vietnamezii, despre Europa Libera si celelalte? Am incalcat drepturile omului spunând despre acea masina straina, de frica, pentru ca trebuia sa spun ceva?”

„Vreau sa stiu ce-au patimit ofiterii Sufaru si Arnautu”

„Daca am fost un colaborator al Securitatii, de ce nu figurez in aceasta calitate si dupa ce n-am mai fost eleva? Am plecat la Iasi, unde eram studenta si lucram, si este drept ca am fost oprita pe strada, in piata, de un alt ofiter despre care acum inteleg, din documentele CNSAS, ca era locotenentul Vladimir Arnautu. N-am spus nimic, decât ce stia toata lumea: ca m-am mutat la Iasi. CNSAS imi comunica faptul ca acest Arnautu a notat ca eu as fi trimis la ei, de la Iasi, o carte postala nedatata prin care le comunicam unde ma aflam! SUNT INCADRAT| LA TES|TORIA DE M|TASE IASI. Cica asta as fi scris, cu litere de tipar. Doamne fereste! Vreau sa vad acea carte postala! Inca nu mi-am vazut dosarul, dar il voi vedea si voi clarifica toate aceste lucruri. Nu cumva acest Arnautu a trimis acea carte postala? Figurez numai de pe vremea când nu aveam 18 ani impliniti, ca as fi dat informari. Pe când se pretinde ca am scris aceasta carte postala aveam 19 ani. Atât. Au luat act de retragerea mea tacita. Vreau sa stiu un singur om caruia i-am incalcat drepturile. Vreau sa stiu ce-au patimit pedagoga, ofiterii Sufaru si Arnautu, «rezidentul Paladi», din cauza ca au atras un copil in aceasta poveste urâta? Nu recunosc faptul ca am relatat sau scris despre ceea ce spun ei. Nimeni nu intreaba, in asemenea situatii, daca au fost incalcate si drepturile copiilor momiti astfel de Securitate, de informatorii lor. Nimeni nu ma intreaba daca in sufletul meu am fost informator macar o secunda, pentru ca nu stiam ce inseamna asa ceva. Ei au probabil pensii foarte bune, invârt afaceri si pe mine ma terorizeaza”.

„N-am avut avantaje”

„Sunt lucruri trimise de CNSAS care ma uimesc. Se zice ca am discutat cu ofiterul despre un incendiu de la Pitesti care ar fi fost provocat pentru a-l ucide pe Ceausescu. Mai aflu ca am fost instruita pentru «actiunea Bistrita 1980». Habar n-am despre ce este vorba! Ma intrebati daca am beneficiat de pe urma acestei semnaturi. Daca imi ofereau avantaje, nu ma tineau in structura lor atunci când am devenit majora? Astazi vad ca puteau sa-mi ofere avantaje. Dar n-aveau ce avantaje sa-mi ofere, atâta vreme cât n-am solicitat nimic, nu le-am fost cu nimic de folos. Nimeni nu m-a ajutat cu nimic, nu mi-a fost facuta nicio favoare. N-am avut, nici inainte de 1989, nici dupa, vreo functie de partid sau de stat. Am intrat in partid cu doua luni inainte de Revolutie”.

„Nu intrebati despre ce era in sufletul copilului haituit”

„Este adevarat ca la intrarea in Parlament m-am gândit daca trebuie sa spun ca am fost sau nu colaborator al Securitatii. Ce sa scriu? Nici nu mi-am imaginat ca o singura relatare nevinovata, despre o masina, poate fi considerata ca activitate de colaborator… Dar, in afara de faptul ca am semnat si am dat acea nota nevinovata – singura pe care o recunosc, pentru ca toate celelalte sunt fabricate – nu am ce-mi reprosa. Dar eram un copil. Toti ma intrebati despre date, despre note, despre ce am zis, dar niciunul nu ma intrebati ce era in sufletul acelui copil haituit. Ati sarit toti la mine: ziarele, televiziunile… Dar incercati sa fiti in postura acelui copil cu pedagogul si ofiterul lânga el, cu parintii prin spitale, singur, neinformat, fara habar despre pericole… Da, am recunoscut ca am semnat acel angajament, dar nu ma simt nici azi fost colaborator al Securitatii. Voi merge in instanta. Sper ca adevarul sa nu fie pus sub pres. Am incredere in Justitie. Pâna atunci, incepând de astazi, voi merge in colegiul care m-a votat, ma voi intâlni cu alegatorii si le voi spune sincer, asa cum v-am spus si dumneavoastra, ce s-a intâmplat. Am incredere si in judecata alegatorilor. Nu solicit ingaduinta sau favoruri. Vreau doar o judecata dreapta. Vreti sa stiti daca am fost tentata sa demisionez din functia de senator. Of, nu ma intrebati ce calvar este in sufletul meu, dar nu ma simt vinovata.”

Verdictul

Noi asteptam verdictul instantei. Elena Mitrea ne-a promis ca, indiferent de acest verdict, va fi la fel de deschisa dialogului cu noi, cei care repetam: nu comentam cele marturisite de senator. Am vazut/citit toate documentele despre care s-a facut vorbire si credem ca instanta are multe de clarificat, mai ales in situatia in care sunt precizate trei nume – Sufaru, Arnautu, Paladi – de la care sunt asteptate niste raspunsuri. Ar fi interesant sa asistam la o premiera cu fosti securisti si cu un fost educator chemati in instanta. Stim ca prezentele rânduri seamana aproape cu o aparare, dar in aceasta faza a prezumtiei de nevinovatie demersul nu ni se pare nefiresc. Asteptam si opinia celor acuzati…

Sursa: www.desteptarea.ro