Santiere in lucru

De cateva saptamani se lucreaza pe santierul de pe strada Republicii la ridicarea magazinului PENNY MARKET, iar de curand s-a deschis un altul, pe strada Voioaga, unde va fi ridicat magazinul PLUS. Lucrarile vor fi finalizate prin septembrie, conform datelor publice oferite de constructori. Cum privesc buhusenii aceste investitii? Cum era de asteptat, nu toti au aceleasi puncte de vedere. Consumatorii spun ca e bine venita concurenta, si spera ca preturile, calitatea si diversitatea sa-i avantajeze. Nu putini sunt cei care isi faceau cumparaturile la Bacau sau Piatra Neamt, si acum ar fi scutiti de aceste drumuri. Oamenii de afaceri, insa, nu sunt multumiti, unii au inceput sa-si vanda magazinele. De ce oare? Simplu, nu vor putea face fata concurentei, si vor da faliment! Iata cateva opinii ale unor patroni de magazine din Buhusi:

Vasile Manea, om de afaceri care gestioneaza magazinele COROANA si EFRATA, zice: „O sa dispara toti comerciantii din oras. Putea fi evitata aceasta situatie. Nicaieri in lume nu sunt construite supermarketuri in centrul orasului, ci la 3-5 km in afara acestuia. O sa dispara si vreo suta de locuri de munca. Si câte locuri de munca vor fi create? Cel mult 30…”

Ion Saulea, omul de afaceri care a investit in alt magazin ultracentral, SASTRA, spune: „Ne va afecta pe toti; chiar si pe cumparatori. Noi am depus suflet, am investit bani in acest oras si acum niste aprobari ne strica totul. De unde vor mai veni bani pe impozite si taxe la bugetul local? Falimentul bate la usa pentru multi agenti economici. Toate magazinele mici vor fi inchise, dar vor fi afectate si cele mari. Am inteles ca vrea sa vina si Billa in oras. Eu nu inteleg cum de sunt permise, aprobate asemenea investitii. Consider ca la mijloc este o smecherie. Nu stiu daca este normal ca sa li se creeze agentilor economici autohtoni o concurenta cu agentii economici straini. Populatia nu va fi avantajata, din cauza ca produsele nu vor fi, in marea lor majoritate, de calitate, in vreme ce preturile vor fi mai mici doar promotional, la doua-trei produse, dar mult mai mari la celelalte. Strategia acestor magazine in Buhusi? Nu vor neaparat afaceri, ci doar sa aiba o prezenta aici”

Un alt om de afaceri, dar si consilier local, Dan Teslaru, patronul firmei STEFEL, nuanteaza: „Foarte multi dintre salariatii calificati, buni, din actualele magazine, vor migra catre PLUS si PENNY. E clar. Exista riscul ca noi sa ramânem cu… In al doilea rând, nu vor mai rezista pe piata decât comerciantii care pot face fata concurentei”

Primarul Ionel Turcea nu este strain de aceste reactii: „Ca primar, nu am nicio problema. Trebuie sa incurajam concurenta, sa ne gândim la interesele cumparatorilor”



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu