Icoana din sufletul copilului


Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau a organizat la sediul Muzeului de Istorie Buhusi, în parteneriat cu Scoala „Mihai Eminescu” Buhusi si Scoala Nr. 3 Români, jud. Neamt, vernisajul expozitiei de icoane pe sticla, „Icoana din sufletul copilului”, editia a III-a.
Expozitia a cuprins desenele copiilor coordonati de prof. Elena Sandu, Petrina Tuglea, Malina Maria Tofoleanu. La organizarea manifestarii au mai participat scolile „Mihail Andrei”, Nr. 2 si Nr. 5 Buhusi, precum si Gradinita Nr. 6 Buhusi, prin cadrele didactice Gabriela Hogea, Miorita Scutaru, Cezarina Gheorghita si Viorica Fusaru. Printre invitati s-au numarat si reprezentanti ai I.S.J. Bacau, administratiei locale, parinti, sponsori. Interesanta, cuprinzând lucrari de o mare sensibilitate, expozitia va mai putea fi înca vizitata si în zilele urmatoare. (Ion Fercu)

Eleva buhuseana calificata la Olimpiada Nationala de Franceza

Patru elevi de clasele a XI-a si a XII-a din Bacau vor reprezenta judetul la etapa nationala a Olimpiadei de limba franceza, care se va desfasura in perioada 6 – 11 aprilie 2010, la Cluj. Dintre cei 103 participanti bacauani la faza judeteana, s-au calificat pentru nationala Elena Tincu (clasa a XI-a, Colegiul National “Ferdinand I”, prof. Nicoleta Grozav), Ioana Marian Rosu (clasa a XII-a, Colegiul Tehnic “Ion Borcea” Buhusi, prof. Oana Andrei), Ana Gabriela Zisman (clasa a XII-a, Colegiul National “Grigore Moisil” Onesti, prof. Loredana Hanganu) si Anda Popovici (clasa a XI-a, COlegiul National “Vasile Alecsandri”, prof. Gabriela Petre – Caseriu). (Laura HUIBAN)


Ioana Marian Rosu a obtinut 93,75 puncte din 100 posibile. Succes in continuare la faza nationala!
Sursa

Pe 27 Martie 2010, intre orele 20.30-21.30, stinge lumina! Cu tine vom fi un miliard!

Unul din sloganurile acestei miscari globale este: "Lasa Pamantul sa respire!".
Pun o poza facuta astazi, pentru a va arata cum lasam noi Pamantul sa respire.




Sunt curios cati cetateni vor stinge astazi becurile, in "Ora Pamantului", la Buhusi.

Prescolari si elevi buhuseni, ,,la semafor”

Proiectul “Atentie la neatentie”, care vizeaza determinarea prescolarilor si a scolarilor din invatamintul primar de a cunoaste si respecta regulile de circulatie, de a circula corect pe drumurile publice, se afla in plina derulare la Buhusi. Astfel, zilele acestea, la scoala gimnaziala “Mihail Andrei” din localitate s-a organizat un concurs de desene cu expozitie si un concurs pe teme rutiere, precum si prezentarea de filmulete de educatie rutiera, de catre Politia oras Buhusi (coordonatori : inv. Cezarina Gheorghita, inv. Antonina Gheorghiu, politist de proximitate Cristian Pintilie).
Proiectul este national si cuprinde in parteneriat 165 unitati scolare din 13 judete si politiile locale. “Are un scop educational si ofera activitati extracurriculare, in vederea constientizarii de catre prescolari si elevi a importantei respectarii regulilor de circulatie, in orice imprejurare”, a precizat inv. Cezarina Gheorghita. (Aurel V ZGHERAN)

Sursa

Un betiv cu caruta a accidentat un betiv pe bicicleta

Un carutas si un biciclist, unul mai beat ca altul, au fost implicati intr-un accident rutier produs pe str. Orbic din orasul Buhusi. Carutasul Constantin P., 29 ani, a incercat sa-l depaseasca pe biciclistul Dumitru B., 62 ani, care circula regulamentar pe partea dreapta a soselei, insa, l-a acrosat, trintindu-l la pamint. Biciclistul a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Buhusi, unde a fost diagnosticat cu fractura de clavicula dreapta, fiind transferat ulterior la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Ambii barbati implicati in accident au fost testati cu aparatul etilotest. Carutasul avea o imbibatie alcoolica de 0,90 mg/l alcool pur in aerul expirat, iar biciclistul avea o concentratie de 0,51 mg/l alcool pur in aerul expirat. In cauza a fost intocmit dosar penal, Constantin P. fiind cercetat pentru vatamare corporala din culpa.
Sursa

Circula cu viteza dar cu permisul de conducere suspendat

In dimineata zilei de 23 martie, in jurul orei 8.40, un echipaj de politie din cadrul Serviciului Rutier Neamt l-a oprit, pe DN 15, in comuna Costisa, pe Constantin C., de 34 de ani, din Buhusi, judetul Bacau, aflat la volanul unei autoutilitare,deoarece se deplasa cu viteza de 75km/h in localitate. In urma verificarii in baza de date, s-a constatat ca soferul avea permisul de conducere suspendat, in perioada 3 martie – 30 iunie 2010. A fost intocmit dosar penal. (D.M.)
Sursa

Fotbal, Liga a lV-a: ASO Buhusi, „gradinita“ lui Vasile Gaciu


Amintiri
Odinioara exista Textila Buhusi, echipa care urca pâna in Divizia B, mizând pe jucatori cu experienta si cu…nume. Acum, din Textila nu a mai ramas decât amintirea, iar Buhusiul fotbalistic este reprezentat, doar la nivel de liga a patra, de Asociatia Sportiva Oraseneasca. O echipa tânara, cu o medie de vârsta de numai 21 de ani, antrenata cu entuziasm si pricepere de Vasile Gaciu. „Din lotul de 20, sase sunt juniori“, isi prezinta Gaciu „gradinita“.
Locul 13
Gaciu a preluat pe ASO Buhusi in noiembrie. Ocupa locul pe care se afla si acum: 13. Daca situatia din clasament a ramas neschimbata, in schimb efectivul a suferit modificari majore. S-a renuntat la noua jucatori si s-a implementat un regim disciplinar care a dat roade, cel putin in cadru statistic. „Daca in primele zece etape, echipa primise 5 cartonase rosii si 28 galbene, in urmatoarele noua runde, nu s-au mai inregistrat decât sapte avertismente“, subliniaza antrenorul buhusean.

Fotbal - Liga a IV-a: ASO Buhusi - Magura Tg. Ocna 0-0

Meci nul in etapa a XX-a la Buhusi. Echipa locala a remizat 0-0 in compania formatiei Magura Tg. Ocna dupa un meci condus in mare parte de buhuseni, acestia putand chiar sa castige cu putin noroc. Si in tur meciul s-a terminat nedecis, scor 1-1. Partida a fost arbitrata de  Unguraşu Florin din Moinesti, Macaru Romeo si Caprã Roberto, ambii din Bacau.
Dupa aceasta etapa, ASO Buhusi ocupa pozitia a 13-a a clasamentului cu 14 puncte.
Saptamana viitoare, jucatorii buhuseni se vor deplasa pe terenul echipei Consart Serbanesti.
Vezi si celelalte rezultate si clasamentul dupa aceasta etapa!



S-a aruncat de la etaj

Politia orasului Buhusi a fost sesizata ca o femeie a cazut de la etajul IV al unui bloc situat pe strada Tineretului. S-a stabilit ca Liovia J., de 43 de ani, pe fondul consumului de alcool, a avut un conflict spontan cu Florin P., de 42 de ani, concubinul ei, in apartamentul de pe strada Tineretului. La un moment dat, femeia a parasit camera si si-a anuntat concubinul ca se va muta la mama sa, dupa care a intrat intr-o alta camera a apartamenttului. Dupa vreun sfert de ora, Florin P. A intrat in camera concubinei dar n-a mai vazut-o, fara sa observe insa ca femeia era cazuta pe acoperisul unui magazin de la parterul blocului. A fost transportata la spital un stare de coma gradul IV, ulterior aceasta decedand.
Sursa

Buhuşi – Spectacolul vervei şi candorii copilăriei


Sensul simbolic al primăverii este renaşterea lumii, reînnoirea vieţii, speranţei, iubirii. Aceste simboluri sunt prefigurate tematic în două dintre întâile zile ale primăverii, în tradiţia româneaască, printr-un şir de serbări, la 1 şi la 8 martie. Mesajul sărbătoresc al vieţii, al biruinţei iubirii, al iubirii şi rodului ei şi, totodată, candoarea şi iubirea mugurilor candidaţi la umanitate, recunoştinţa lor pentru fiinţele pe care le adoră, mamele ce i-au născut, îi apără şi cresc la sân, este cel mai desăvârşit şi încărcat de ambianţa sărbătorii de gingăşie şi emoţie, la ziua de 8 Martie.
Acesta a fost şi efectul unui spectacol, susţinut pe scena Casei de Cultură a oraşului Buhuşi, de către copiii Clubului Elevilor din oraş, pregătiţi de prof. Mariana Barcan. Spectacolul a adus pe scenă o boare primăvăratică, deşi e semn că primăvara nu va fi timpurie anul acesta. A avut loc pe 9 martie, sub genericul “Un zâmbet pentru mama mea”.
Costumele copiilor şi decorul scenic au constituit o expoziţie a culorilor şi simbolurilor anotimpului reînverzirii câmpiilor, al înmuguririi şi al explodării mugurilor pe lujeri şi ramuri trezite din somnul îngheţat al iernii. Spectacolul a conţinut muzică uşoară, muzică populară, dans modern, dans popular, dans ţigănesc şi un moment vesel «Flacăra şi State». Însăşi profesoara Mariana Barcan a interpretat trei melodii noi: “Bine e să fii bunică”, “Dor de mamă”, “Astăzi e ziua mea”. Ioana Munteanu, o interpretă deja consacrată, care deţine nenumărate distincţii şi premii obţinute la concursuri şi festivaluri naţionale şi europene, a interpretat, în duet cu elevul Ioan Claudiu, melodia “Iubită mamă”. Grupul vocal de preşcolari “Ghioceii” a interpretat piese deosebite, în cor şi cu solişti. Dintre ei, copiii Derla Andra, Briana Olteanu sau Cosmin Eusebiu Chelariu, un prichindel care nu poate cuprinde în braţe atâtea diplome şi premii câte a obţinut până acum, au fost explozivi, au copleşit sala plină de spectatori. “Dansul păpuşilor” susţinut tot de grupul de preşcolari a încântat prin coregrafie şi frumuseţea costumelor. Grupul vocal “Flori buhuşene”, înfiinţat în anul 2007, a interpretat melodii populare moldoveneşti, cu solişti care s-au afirmat şi au fost premiaţi la concursuri judeţene, interjudeţene şi naţionale.
Timp de două ore spectatorii prezenţi au fost conectaţi la verva şi candoarea copilăriei! (Aurel V ZGHERAN)

Infractionalitatea stradala combatuta la ceas de seara

Politistii bacauani au impinzit judetul la sfirsitul saptaminii trecute, nelasind nici o portita de scapare soferilor aflati in afara legii. Fie ca au actionat pe linia combaterii consumului de alcool la volan sau pur si simplu pe legalitatea transportului de marfuri sau persoane, misiunea politistilor a avut drept scop diminuarea fenomenului infractional.


La capitolul “alcool”, recordul zilei de vineri a fost adjudecat de Neculai S., 36 ani, din orasul Buhusi. Acesta se urcase la volanul unui autoturism desi era sub influenta bauturilor alcoolice. Rezultatul testarii cu aparatul etilotest a aratat o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur in aerul expirat. Soferul turmentat a fost condus la Spitalul Buhusi, unde i s-au recoltat probe biologice de singe in vederea stabilirii alcoolemiei, dupa care politistii i-au intocmit dosar penal si i-au retinut permisul de conducere.


Cel putin trei suspecti de comiterea mai multor furturi in judetul Bacau au fost pentru citeva ore in atentia politistilor bacauani. Printr-un filtru organizat de politisti a trecut si Ion F., 20 ani. Pe numele acestuia exista mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea emis in luna octombrie 2010, de Judecatoria Buhusi. Acesta avea de executat o pedeapsa de 10 luni inchisoare pentru savirsirea infractiunii de furt calificat. Ion F. a fost introdus in arestul IPJ Bacau.
Sursa

Fotbal - Liga a IV-a: Sportul Racaciuni - ASO Buhusi 4-1

Startul returului ligii a IV-a de fotbal aduce pentru ASO Buhusi o infrangere categorica in vizita acasa la Sportul Racaciuni, scor 4-1. Desi in tur, ASO reusise sa se impuna cu 3-0 si era chiar pe locul 2 dupa acea victorie, acum, dupa o jumatate de sezon nu tocmai buna, buhusenii se afla pe pozitia a 13-a a clasamentului.
Vezi si celelalte rezultate si clasamentul dupa aceasta etapa!


A cazut de la etajul IV

Din pacate se intampla si in Buhusi incidente de felul acesta. O femeie de varsta medie s-a aruncat( sau a fost impinsa) de la etajul 4 cazand pe terasa unui magazin(Coroana).Ciudat a fost faptul ca aceasta purta doar o pereche de pantaloni. 
Salvarea a ajuns imediat, dar degeaba.Medicii de la urgente au constatat ca nu au scara iar cei de la pomperie au ajuns in 30 de minute.Minute in care femeia a stat ranita pe acoperisul magazinului.
Dupa acordarea "primul ajutor", si-au dat seama ca nu au cum sa o coboare pe scara si a trebuit sa o scoata prin balconul unui locatar.
Femeia a ajuns de urgenta la siptalul orasenesc Buhusi.
Mai jos cateva poze facute cu telefonul mobil!











A sustras porumbeii unui vecin

Alexandru B. s-a prezentat la Poliţia Oraşului Buhuşi şi a sesizat faptul ca in noaptea de 9 spre 10 martie 2010, persoane necunoscute i-au sustras 18 porumbei şi o gaina, provocandu-i un prejdiciu de 110 lei. In baza sesizarii la faţa locului s-a deplasat echipa operativa, care in urma cercetarilor l-a identificat Gheorghe L., de 31 de ani, din orasul Buhusi, stabilindu-se ca acesta a patruns in curtea locuinţei persoanei vatamate prin escaladarea gardului imprejmuitor si a sustras cei 18 porumbei şi o gaina.
Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 90 la suta. S-a intocmit dosar penal sub aspectul savarşirii infracţiunii de furt calificat. Cercetarile continua cu autorul in stare de libertate. 

Sursa

A accidentat mortal o femeie si a parasit locul accidentului!


Marti, 9 martie, la ora 19:08, pe DN 15, in interiorul localitaţii Racova, Daniela S., de 42 de ani, din comuna Racova, care se deplasa pe partea carosabila, a fost accidentata mortal de un autovehicul, al carui conducator auto a parasit locul faptei. In urma cercetarilor efectuate la faţa locului, au fost descoperite fragmente de plastic şi cioburi de sticla stabilind faptul ca acestea provin de la o autoutilitara care se deplasa pe DN 15, avand direcţia de mers Buhuşi-Bacau. In aceeasi zi, a fost identificat Viorel R., de 57 de ani, din Buhuşi, stabilindu-se ca acesta, in seara zilei de marti, 9 martie, in jurul orei 19:00, in timp ce conducea o autoutilitara pe DN 15, in interiorul localitatii Racova, a acroşat-o pe Daniela S. cu partea dreapta fata a autoutilitarei, proiectand-o in afara partii carosabile, dupa care a parasit locul accidentului. Cu ocazia testarii conducatorului auto cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,67 mg/l alcool pur in aerul expirat. Conducatorului auto i s-au recoltat probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. Se efectueaza cercetari sub aspectul savarşirii infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului fara incuviinţarea organelor de poliţie şi consum de alcool, dupa producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea unei persoane, pana la recoltarea probelor biologice ori pana la testarea cu un mijloc tehnic omologat.
Sursa

O eroina a Buhusiului


La cutremurul din 4 martie 1977, asistenta Maria Teslaru şi-a pierrdut viaţa salvând o pacientă nedeplasabilă. Au trecut 33 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Moarte, distrugeri materiale, tulburări psihice…, au fost consecinţele acelui dramatic seism! După ce balansul pământului s-a oprit şi forţele naturii s-au eliberat de energia distructivă, iar oamenii şi-au căutat printre ruine semenii, s-a văzut că acele clădiri care s-au prăbuşit erau deja surpate, aveau “osatura” frântă şi măcinată, aşa cum o au şi astăzi, multe altele construcţii ce scrâşnesc morbid, fără să-şi alipească nimeni urechea de ele, ca să le audă; în ceea ce-i priveşte pe oamenii care au avut de suferit astăzi au rănile cicatrizate, iar balsamul uitării le-au adus vindecarea sufletească.
Oamenii care nu au însă acest drept-dreptul la uitare şi vindecare sunt aceia care au răspunderea “sănătăţii” clădirilor (arhitecţii, proiectanţii, constructorii, edilii…); cine însă îşi asumă şi o răspundere cu valoare memorială, aceea de a nu lăsa încremeniţi sub platoşa uitării pe victimile dezastrului sau pe eroii care au sărit în ajutorul semenilor lor, unii dintre ei, plătind cu viaţa chiar?! Aşa a fost cazul asistentei Maria Teslaru, de la “Spitalul Fabricii” din Buhuşi care, încercând să salveze viaţa unei bolnave nedeplasabile, la acel cutremur şi-a sacrificat viaţa. ,,În timpul groazei, a panicii am fugit cu toţii din incinta spitalului – bolnavi şi personal medical. O bolnavă însă nu putea să coboare treptele de la ieşire şi se târa. Asistenta Maria Teslaru observând-o s-a desprins, în fugă, dintre noi şi a sărit să o ajute. În acelaşi moment, coşul din cărămidă de pe acoperiş s-a prăbuşit, iar Maria, pentru a o proteja pe pacientă, a acoperit o cu propriu-i trup. Cărămizile s-au rostogolit, una lovind-o fatal în cap, iar ea s-a prăbuşit peste bolnavă, sfârşindu-şi zilele, în clipele în care salva o altă viaţă !” Această mărturisire a făcut-o colega asistentei eroine, Teodora Busuioc, cea carea asistat îngrozită la întâmplările tragice. Aici nu este vorba în niciun caz de patos, de parabolizarea faptelor, este vorba numai de exactitatea unor întâmplări, de descrierea unui gest uman, al asistentei care a căzut la datorie şi, prin aceasta, ea este o eroină a Buhuşiului. Ce ar mai fi de adăugat?! Doar nedumerirea că pentru titlul de cetăţean de onoare al oraşului – post mortem – care i s-ar fi cuvenit, nu au fost suficienţi cei 33 de ani, aşa cum nu au fost suficienţi nici pentru punerea unei plăci comemorative pe zidul spitalului, care să reamintească locuitorilor aşezării despre preţul pe care îl pun eroii pe vieţile lor, atunci când semenii sunt căzuţi la pământ, înfrânţi de neputinţe şi aşa cum nu au fost suficienţi pentru ca spitalul să îi poarte chiar numele, aceasta făcând să fie alăturat instituţiei şi actualelor cadre didactice prestigiul supremului sacrificiu! “Acest prestigiu ţine de buna dispoziţie a unor oameni cu funcţii, cărora eu, cel puţin, le bat la uşă, pentru comemorarea doctorului Valerian Pintilii, printr-o placă inscripţionată şi atribuirea numelui său Secţiei de Pediatrie a Spitalului. Inutil însă!”, afirmă medicul de familie dr. Ioan Miron, referindu-se la cel care a pus prima cărămidă la zidirea actualului Spital Orăşenesc Buhuşi, fostul director, doctorul pediatru Valerian Pintilii, stins curând, după o îndelungată suferinţă fizică. Câtă vreme nimeni nu înţelege că acei care mor jertfindu-se reclădesc viaţa se clatină puterea de a înţelege şi mesajul lăsat de martiri. Ce alt mesaj a lăsat asistenta eroină Maria Teslaru, vremii de acum, decât acela că dezastrele seismelor, soldate cu moartea oamenilor şi pagube materiale, sunt cauzate de pereţii construcţiilor, care cedează, de conductele de gaz avariate, de cabluri electrice rupte, de obiecte care cad etc. Cu câtă îngrijorare trebuie să ne gândim la viaţa noastră, a semenilor şi a copiilor noştri, dat fiind faptul că un cutremur violent poate să elibereze o energie chiar de 10 000 de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima?! şi ce intruziune brutală, în liniştea noastră, este libertatea lipsită de orice control, dată meşterilor de astăzi care au găurit toate blocurile! Nu este bloc, la Buhuşi şi nu numai, în care cineva să nu fi făcut modificări interioare, care slăbesc structura de rezistenţă a construcţiei. Fără a mai vorbi de dughenizarea blocurilor, de faptul că oamenii, cei mai mulţi proveniţi de la ţară, au adus la Buhuşi tradiţia coşmeliilor, eroina Maria Teslaru vorbeşte din mormânt, cât poate fi de grav, pentru că toate blocurile au găuri şi chiar pereţi întregi, lipsă!… Cu toate acestea, “picamerele” moderne străpung zilnic pereţii, chiar până în exteriorul blocurilor, unele dintre ele, ce e drept, alarmant de cosmetizate cu var, pe afară!( Aurel V ZGHERAN)

„Sa ne fereasca Dumnezeu de cutremur!“


La ultimul mare cutremur, buhusenii s-au ales cu o groaznica sperietura, cu mai multe obiecte cazute în cap. Unei asistente de la actuala sectie de psihiatrie, o caramida cazuta în cap i-a fost fatala. Teama de urmarile unui mare cutremur exista înca si la buhuseni. Blocul-turn, singurul din târg, de pe strada 1 Mai, de pilda, poreclit si Turnul Pisa în devenire, naste felurite speculatii, dat fiind faptul ca între tronsoanele sale exista un spatiu (sunt „dezlipite”), despre care nespecialistii spun ca ar fi semn al înclinarii… Trotuarele strazii Balcescu, aflate în mare deranj-ondulatoriu chiar în preajma blocurilor de locuinte, trezesc din nou suspiciuni cu privire la rezistenta constructiilor din zona. Unii spun ca apa care balteste generos în subsolul unor blocuri ar fi afectat rezistenta constructiilor. Cert este ca în Buhusi n-a fost realizata o expertiza a cladirilor, din cauza unui motiv mioritic: nu sunt bani…
Autoritatile buhusene spun ca, în cea mai mare parte, temerile sunt nejustificate. „La blocul-turn de pe strada 1 Mai, spune ing. Vasile Zaharia, viceprimar, între cele trei tronsoane exista, conform proiectului, rosturi de lucru firesti. În caz de cutremur, acestea au rolul lor, conform legilor fizicii, de protectie, de amortizare a undei seismice. Trotuarele denivelate, «ondulate», nu au nicio legatura cu rezistenta constructiilor din vecinatatea lor. Cele mai multe blocuri de locuinte sunt construite dupa 1980, cu fundatii de 6,8 m, fiind proiectate pentru a rezista si la un cutremur de 7,6 pe scara Richter.
Subsolurile inundate cu apa nu afecteaza prea mult rezistenta, dar aceasta este o problema a locatarilor. În Buhusi, blocurile nu au un grad de înaltime care sa reprezinte un grad suplimentar de periculozitate, în caz de cutremur. Exista totusi câteva imobile particulare, vechi, de grad D, care ar putea reprezenta o problema în caz de cutremur”. Primarul Ionel Turcea confirma: „Nu ne dorim un cutremur, dar orasul Buhusi nu este, din acest punct de vedere, o zona de risc. Sa ne fereasca, totusi, Dumnezeu de cutremur”. (Ion Fercu)