Cercetat in stare de arest preventiv pentru talharie

In timp ce se afla in Piata Centrala din municipiul Bacau, un minor de 14 ani a fost acostat de un barbat, care, prin amenintare cu acte de violenta, l-a deposedat de telefonul mobil si de suma de 5 lei. Minorul şi-a anunţat mama, care a sesizat imediat o patrula de poliţie. In baza sesizarii, poliţiştii s-au deplasat in zona respectiva, unde l-au depistat pe faptuitor, asupra caruia au fost gasite bunurile sustrase.

Gheorghe G., de 26 de ani, din Buhuşi, a fost condus condus la sediul Politiei Municipiului Bacau şi a fost reţinut pe baza de ordonanţa. El a fost prezentat Judecatoriei Bacau, care a emis mandat de arestare preventiva pentru 25 de zile sub aspectul savarşirii infracţiunii de talharie.Incercarea de a lua un bun aflat in posesia sau deţinerea altei persoane prin violenţa fizica sau psihica, se transforma intr-o infracţiune penala mai grava – talharie, sancţionata mai aspru.

Talharia este „furtul savarşit prin intrebuinţarea violenţei sau ameninţarilor ori punerea victimei in stare de inconştienţa sau neputinţa de a se apara, precum şi furtul urmat de intrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca faptuitorul sa-şi asigure scaparea”. Pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 18 ani. Din cauza fricii victimei de razbunarea agresorului, cele mai multe fapte de acest gen nu sunt reclamate, continuand sa se produca şi asupra altor persoane. De multe ori, agresorii cunosc starea psihica a victimelor şi le ameninţa cu infaptuirea celor mai mari grozavii in cazul in care acestea ar indrazni sa-i reclame la poliţie. Cea mai buna arma de aparare in cazul unui atac sau agresiuni este strigatul. In astfel de situaţii strigaţi dupa ajutor, ripostaţi in masura in care conştientizaţi ca nu va puneţi viaţa in pericol, adoptaţi o atitudine hotarata astfel incat sa descurajaţi agresorul şi incercaţi sa reţineţi cat mai multe detalii despre agresor(i), respectiv: varsta, imbracaminte, statura, conformaţia fizica, semne particulare etc., şi anunţaţi imediat Poliţia. (D.M.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu