Buhusi, un santier fara precedent


Când intri în Buhusi, nu-ti vine a crede ca nenorocita criza îsi face mendrele. Orasul este un santier de proportii fara precedent. Initiativa privata este prezenta prin santierele de constructii care vor finaliza, la începutul acestei toamne, magazinele PLUS si PENNY MARKET. Pe strazile Mihai Viteazul, Tineretului, Aleea Scolii, 1 Mai, si în parcul dendrologic, pe o suprafata de vreo doua hectare, este derulat proiectul care vizeaza reamenajarea parcurilor si spatiilor verzi. La începutul toamnei, proiectul – în valoare de aproape sase miliarde de lei vechi - va fi pregatit pentru receptie. Pe strazile Republicii, Tineretului, Voioaga, Siretului se circula pe un singur „fir”. Au început promitator lucrarile la cel mai ambitios proiect postdecembrist: reabilitarea cailor de acces (strazi, trotuare, semafoare), a retelelor de apa si de canalizare. Lucrarile, care vor costa peste 50 de miliarde de lei vechi, ar trebui finalizate peste opt luni de zile.

Viceprimarul Vasile Zaharia ne-a spus ca toate lucrarile vor fi efectuate conform graficului. Ultima lucrare, executata de firma CORETTI, are si garantia unui constructor cu experienta. Administratorul firmei, ing. Cornel Avramutoaiei, ne-a spus: „Aceasta lucrare este de o complexitate deosebita, dar, având resursele financiare asigurate, vom efectua lucrari de calitate si în termenele prevazute de contract. Orasul va avea o infrastructura europeana în aceasta zona”. Santierul buhusean este prezent si în scoli, unde lucrarile de reparatii, igienizare, reabilitare a unor instalatii termice etc. sunt în plina desfasurare.
Sursa: www.desteptarea.ro

Speriat de cal, a uitat de pasagera din dreapta

Ilie Aga, de 51 de ani a fost implicat intr-un accident banal pe raza orasului Buhusi. In timp ce circula regulamentar pe strada Libertatii, Ilie a remarcat o cabalina nesupravecheata care se indrepta la galop spre el. A incercat sa evite impactul cu exemplarul pe patru picioare prin miscari specifice. Dupa câteva eschive si miscari in trafic stânga- dreapta, impactul a fost evitat partial. Nu acelasi lucru se poate spune despre pasagerul din dreapta. Ionita Aldea, de 50 de ani s-a ales datorita manevrelor facute de Ilie cu câteva contuzii si leziuni pe corp.
Sursa: www.observatordebacau.ro

L-a luat pe sus cu Matizul

Sâmbata la orele prânzului, la Lilieci-Hemeius s-a produs un accident de circulatie soldata cu accidentarea unui octogenar. Lucian Siclovan, de 52 de ani se indrepta spre Buhusi, orasul natal. La un moment dat l-a surprins si accidentat grav pe Anton Faraoanu, pensioner din localitate. Octogenarul Anton a traversat DN15 intr-un loc nemarcat fara sa se asigure in prealabil ca nu vine nici un autovehicol. S-a trezit direct pe capota Matizului, dupa care la Spitalul Judetean de Urgenta unde a fost internat cu diferite traumatisme sI fracture. Siclovan s-a ales cu dosar penal sI permis suspendat iar Faraoanu cu o spitalizare de lunga durata.
Sursa: www.observatordebacau.ro

Suna la 166.111: Educatie si pentru copiii saraci

Asociatia Ovidiu Rom lanseaza un mesaj pentru comunitatea bacauana: „Cunosti un copil care nu merge la scoala? Afla cum îl poti ajuta. Suna la 116.111“. Grupul tinta este format din toti cei care cunosc copii care cersesc, muncesc sau stau acasa.
Asociatia Ovidiu Rom si-a inceput activitatea in judetul Bacau in urma cu 8 ani, fiind interesata sa sprijini mai ales acele comunitati care sunt discriminate social din cauza etniei si saraciei: e vorba de Cartierul Izvoare din Bacau si Colonia Buhusi. Intre timp, asociatia si-a extins activitatea, ultima dintre campanii, “Scoala te face mare” având un caracter national. „Scopul acesteia este sa previna analfabetismul si abandonul scolar. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este aducerea copiilor la scoala la vârste cât mai mici“, declara Maria Gheorghiu, director. Saptamâna aceasta, Leslie Hawke, presedinte Ovidiu Rom, si Maria Gheorghiu, director executiv, insotite de Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv „Salvati Copiii“ au promovat campania „Scoala te face mare“ in Bacau. In luna care a trecut de la demararea acesteia, 169 de persoane au sunat la 116.111 pentru a semnala probleme legate de educatie, potrivit raportului Asociatiei Telefonul Copilului. „Multi dintre cei care au sunat au fost copii ce cautau solutii pentru ei insisi, pentru fratii si prietenii lor“, arata Maria. Apelurile au raportat inscrierea copiilor ce au depasit vârsta de scolarizare: 86 (50%). Aproape un sfert din ele se refereau la copii intre 9-12 ani ce nu au fost niciodata inscrisi la scoala. Urmarea a fost ca 42 de copii (25 la suta) au fost inscrisi la gradinita, iar alti 41 (25 la suta), in clasa I.
1800 de copii in atelierele de vara
„Computeriada“, „Scoala te face mare“, atelierele de vara „Sotron“ slujesc aceleiasi idei: fiecare copil trebuie si are dreptul sa invete. „Sotronul“ cuprinde activitati educationale interactive menite sa trezeasca apetitul copiilor de a învata si, în acelasi timp, sa îi obisnuiasca cu mediul structurat al scolii pentru o integrare optima în sistemul de învatamânt. Prin acestea se urmareste suplinirea absentei anilor de gradinita din educatia copiilor din familii sarace si integrarea lor mai usoara în sistemul de învatamânt. In vara 2009, 1800 de copii participa la programele educationale, dintre care 600 prin programele directe ale Ovidiu Rom si 1200 prin programe sustinute de comunitati locale, care au preluat metodologia asociatiei. 100 dintre acesti copii sunt din Bacau si Buhusi.

  „Aceste ateliere au devenit deja o traditie în Bacau si sunt asteptate cu nerabdare atât de cei mici, cât si de parinti, educatori si învatatori, declara Maria Gheorghiu. În acest an, temele alese sunt «10 zile, 10 povesti», «Universul timpului» si «Totul despre mine». Vor fi si sesiuni dedicate copiilor care au nevoie de sprijin educational suplimentar. În cadrul atelierelor, sportul, limba engleza, stiintele, literatura si artele se vor îmbina pentru a-i atrage pe copii catre scoala. Oricine doreste, ne poate vizita între 27 iulie si 7 august la centrele «Stefanita» din Bacau si Buhusi“.
Sursa: www.desteptarea.ro

Bill Gates ajuta Biblioteca Judeteana


Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, a anuntat într-o conferinta de presa, ca Biblioteca Judeteana „C. Sturdza“ face parte de luni, 20 iulie, din Programul National „Biblionet - lumea in biblioteca mea“, program cu o valoare totala de 26,9 milioane de dolari, finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani, având ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in România.
În prima faza a programului, au completat aplicatii online un numar de 31 de biblioteci judetene si 714 biblioteci locale, intrând în competitie pentru a câstiga un loc în etapa întâi de aplicare a proiectului. Pentru selectie, reprezentantii Fundatiei IREX au efectuat vizite pe teren, iar un comitet de evaluare independent, compus din reprezentanti ai Asociatiei Comunelor din România, Centrul International pentru Intreprinderi Private (CIPE) România, Microsoft România, Corpul Pacii România, World Vision România, Asociatia Pro Democratia si Camera de Comert Americana, a finalizat selectia. Cele 12 judete care au intrat în prima runda a programului Biblionet sunt: Bacau, Bihor, Braila, Constanta, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Neamt, Salaj, Suceava si Vâlcea.

In aceasta prima etapa, aproape 120.000 de locuitori ai judetului Bacau vor avea acces la servicii de internet gratuite în Biblioteca Oraseneasca Buhusi si 19 biblioteci comunale: Faraoani, Gura Vaii, Livezi, Zemes, Hemeiusi, Stanisesti, Casin, Racaciuni, Lipova, Blagesti, Racova, Stefan cel Mare, Podu Turcului, Palanca, Glavanesti, Gârleni, Colonesti, Sascut si Agas. Aceste biblioteci vor beneficia de donatii constând în computere si software, disponibile în biblioteci în cursul lunii noiembrie anul acesta, dar si de cursuri de formare profesionala pentru bibliotecari, urmând ca în urmatoarele etape ale proiectului, sa se adauge si alte biblioteci orasenesti si comunale. Echipa care a coordonat acest proiect la biblioteca bacauana a fost compusa din Gabriela Muraru, director, Crina Ifrim, sef birou Relatii cu Publicul, si Ioan Enache, bibliotecar metodist.
Sursa: www.desteptarea.ro

Atentie la copii!

Un alt minor, de aceasta data din satul Lespezi, comuna Gârleni, a fost victima unui accident de circulatie cauzat de traversarea neregulamentara a strazii. Accidentul a avut loc joi, 16 iulie, pe DN 15, când Mihai S., de 51 de ani, din Buhusi, a fost surprins de aparitia in fata masinii VW pe care o conducea, a minorului Silvestru R., de 9 ani, angajat in traversare prin loc nepermis si fara sa se asigure. Minorul a suferit o comotie cerebrala si un traumatism toracic, ramânând internat in spital. S-a intocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Sursa: www.observatordebacau.ro

Aurolaci cu laptop

Agentii Politiei Primariei Bacau efectuau marti, 14 aprilie, serviciu de patrulare in Piata Centrala, cind au primit informatia ca un grup de persoane, care fac parte din rindul aurolacilor, detin un laptop. Pentru ca asocierea dintre aceasta categorie sociala si aparatura electronica este una atipica, agentii au cautat si identificat grupul intr-un loc mai ferit din zona pietei. Tinerii in cauza au negat initial ca ar avea un laptop, motivind ca nici nu stiu cum arata unul. “Politistii au observat aparatul in sacosa uneia dintre persoane, aceasta fiind condusa, in ciuda faptului ca a opus rezistenta, la sediul Politiei Primariei. Din declaratiile lui Romeo Marian G., 18 ani, din Buhusi, a reiesit faptul ca a gasit laptopul la un tomberon”, a declarat Florin Podoleanu, purtator de cuvint la Politia Primariei Bacau. Pentru ca baiatul nu a putut face dovada provenientei laptopului, s-a luat masura de predare a acestuia si a aparatului lucratorilor Sectiei 2 Politie, in vederea definitivarii cercetarilor.
Sursa: www.ziaruldebacau.ro

Sute de pelerini sunt asteptati la manastirea Ciolpani

Mii de credinciosi din Bacau, Buhusi, si din alte zone ale judetului sint asteptati simbata, 18 iulie, la manastirea Ciolpani pentru a serba hramul Sfintului Mucenic Emilian de la Durostorum. Manastirea amplasata la circa 5 kilometri de orasul Buhusi, intr-un cadru natural deosebit, este singurul lacas de rugaciune din tara ce poarta hramul acestui martir care a trait si a murit pentru credinta in Hristos in secolul al IV-lea si ale carui sfinte moaste au fost ingropate la Gedina, linga orasul bulgaresc Durostorum. Este cel de-al 11-lea an cind aceasta oaza de spiritualitate ortodoxa, in care isi gasesc alinare sufleteasca mii de credinciosi si pelerini, isi serbeaza patronul spiritual. Si in acest an, soborul de maici s-a pregatit asa cum se cuvine pentru a-l cinsti pe sfintul ocrotitor si pentru a veni in intimpinarea sutelor de pelerini care vor fi prezenti la slujba arhiereasca din ziua praznuirii Sfintului Emilian de la Durostorum.
Manastirea Ciolpani este unul din locurile de pelerinaj consacrate din judetul Bacau, aflata in imediata apropiere a altei manastiri, Runc, pina la care mai sint de parcurs vreo trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de sulitasul Ciolpan, calugarit aici, si de la care se trage si numele schitului. In 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuta din lemn de stejar, care exista si azi in cimitirul manastirii, ca monument istoric. Ramasa pustie de-a lungul vremii, manastirea a fost redeschisa in anul 1991 cu obste de maici. Cu osteneala maicilor si a arhimandritului Emilian Panait, staretul manastirii Runc si duhovnicul maicilor, s-au construit trei cladiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila calugareasca si biserica mare. Sfintirea bisericii mari cu hramul “Sfintul Mucenic Emilian” s-a facut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, in fiecare an la 18 iulie, crestinii vin sa serbeze pe sfintul Emilian.
Sursa: www.ziaruldebacau.ro

Foaie verde salba moale!

O poveste cu cocosei din aur si cu doi rromâni de-ai nostri, care pun pe treaba politia româna. Nu ca n-ar fi avut ce face baietii in uniforma, dar parca nici sa alergi asa, degeaba, dupa cai verzi pe pereti. Madalina C., de 55 de ani, din Darmanesti, a sesizat Politia municipiului Bacau la inceputul acestei luni ca, in timp ce se afla in Piata Centrala din Bacau, i s-a smuls de la gât, de catre un cetatean rrom, o salba cu banuti de aur. Si au alergat politistii timp de zece zile sa dea de urma tâlharului, dar nici urma de acesta. In ajutor le-a venit tot Madalina, mânânca-i-ar tata gura ei, care le-a soptit politistilor luni, 13 iulie, ca, de fapt, alearga degeraba, ca ea il cunoaste pe hot, Vasile N., de 34 de ani, din Buhusi. Madalina dadu cu ochii de Vasile in ziua de 2 iulie, in Piata Centrala, i-a aratat salba si l-a rugat s-o ajute sa vânda câtiva banuti. I-a si dat lui vreo zece, stabilind o ora de intâlnire in dupa-amiaza aceleeasi zile. Intre timp, Madalina s-a intâlnit cu alti rromi, ca de astia e plina piata, care i-au spus sa n-aiba incredere in Vasile, ca nu mai vede banutii! De teama sa nu fie pacalita, Madalina a sesizat Politia ca banii i-a furat unul pe a carui mama o cheama…Sugarina! Telenovela s-a sfârsit bine, cei doi s-au impacat iar Madalina si-a atârnat din nou salba cu banuti de aur, la gât!
Sursa: www.observatordebacau.ro

A crezut ca se strecoara

Dorel D., de 49 de ani, din Buhusi, circula pe un moped pe pe strada Tolstoi, din Bacau. Ajuns in intersectia acesteia cu Calea Onesti, ce si-o fi zis in gând Dorel, “lasa ca ma strecor, ca sunt mai suplu”, si nu a acordat prioritate de trecere autoturismului Ford Siera, condus de Vasile C. Surprins de tupeul mopedistului, Vasile C. n-a mai avut timp sa reactioneze, asa ca cele doua autovehicule s-au ciocnit precum ouale de Paste, cel care a avut de suferit cel mai mult fiind…Dorel, internat in spital cu mai multe coaste fracturate. De suferit a avut si Eusebiu G., de 24 de ani, din Sarata, aflat pe locul din spate al lui Dorel, care s-a ales cu un traumastism cranio cerbral acut si comotie cerebrala. Conducatorul mopedului si colegul sau nu purtau casca de protectie.

Cersetor trimis acasa

O patrula a Sectiei 2 Politie l-a prins in flagrant pe Florin Liviu N., de 25 de ani, din Buhusi, in timp ce acesta apela la mila publicului, in fata Bisericii Sf. Neculai, din Bacau. A fost sanctionat contraventional la Legea 61/1991 si apoi urcat in tren si trimis acasa, la Buhusi. Sa cerseasca acolo?

Prins cu arma nedeclarata

Lucratorii Serviciului Arme, Explozive si Substante Periculoase au depistat la domiciliul lui Ciprian J., de 31 de ani, din Buhusi, o arma cu aer comprimat, cumparata din 2000, pe care posesorul ei n-o declarase pentru luarea in evidenta si nici nu solicitase eliberarea unui permis de port arma. Arma a fost ridicata pentru continuarea cercetarilor iar pe numele detinatorului s-a intocmit dosar penal.

Ofticosul de la DSV

Vasile Zaharia, fost sef al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, actual adjunct, este banuit de inspectorii sanitari-veterinari ca le aduce pe cap tot felul de controale de la Bucuresti. Motivul spun ei, este acela ca Zaharia moare de necaz ca a pierdut functia de prim sef al institutiei si face tot posibilul sa ii gaseasca nod in papura actualului director, Alin Iordanescu. In plus, este banuit de colegi ca este autorul unei sesizari postate pe site-un Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin care, sub un nume fictiv, a “demascat” o serie de nereguli la Buhusi.

Fostul sef al Directiei Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) este banuit de catre subalternii din institutie ca le aduce pe cap puhoi de controale de la Bucuresti. Motivul , spun ei, este acela ca vrea musai sa il scoata vinovat pe Alin Iordanescu, proaspat uns ca sef al institutiei. De fapt, inspectorii sanitari-veterinari din Bucuresti au venit la Buhusi in urma unei sesizari conform careia la groapa de gunoi a Buhusului se afla doua capete de vaca, unul de cal si resturi de peste. O parte dintre veterinari cred ca tot Vasile Zaharia sta la baza reclamatiei inregistrate pe site-ul ANSVSA. “Toata treaba a fost lucrata. Au venit cu un anumit scop. O neregula mica a fost exagerata. Eu nu vreau sa dau nume, dar atâta afirm: inainte erau mai multe probleme! Mult mai multe! Desi erau adunate multe nereguli, totul parea bun si frumos. Acum, pentro o chestie minora s-a facut un mare tambalau. Totul a fost cusut cu ata alba”, a declarat Ionel Turcea, primarul Buhusului. In urma sesizarii, ancheta a fost realizata nu doar de inspectorii ANSVSA, ci si de comisarii Garzii de Mediu Bacau si firma care asigura salubrizarea si monitorizarea gropii de gunoi din Buhusi a fost amendata cu 2.500 de lei.

Reclamantul e fictiv

Conform inscrisurilor de pe site-ul ANSVSA cel care reclama neregulele de la Buhusi este Constantin Pârvu. In urma verificarilor de la Evidenta Populatiei, acest nume nu exista. “Noi ne deplasam in teritoriu daca exista o reclamatie facuta cu nume si CNP. Nu avem cum sa verificam la Evidenta Populatiei daca acest om exista sau nu”, a precizat Biroul de Presa al ANSVSA. Ionel Floroiu, seful Garzii de Mediu Bacau a explicat ca pâna de curând la groapa de gunoi din Buhusi nu a fost paza si orice persoana putea arunca acolo orice cu mare usurinta. “Am dispus acum, paza permanenta. Am amendat firma care se ocupa de salubrizarea gropii de gunoi. Eu sunt convins ca cineva se ocupa de reclamatii de astea, pentru a face rau”, a declarat Ionel Floroiu.

Zaharia, in concediu medical

In ciuda efortului depus, Vasile Zaharia a refuzat sa ne raspunda la telefon pentru a ne da o declaratie vizavi de situatia creata. Reprezentantii DSVSA ne-au informat ca acesta este in concediu medical de câteva saptamâni. Actualul director al institutiei, Alin Iordanescu, nu a vrut sa comenteze in niciun fel cele intâmplate.

Posibila razbunare politica

Surse din cadrul DSVSA afirma ca la impartirea functiilor intre PSD si PDL, democratii au vrut cu tot dinadinsul sefia institutiei. Cu atât mai mult cu cât Marian Zlotea, actualul presedinte al ANSVSA, cu rang de secretar de stat este coleg de partid cu Vasile Zaharia (PDL). In cele din urma democratii au reusit doar instalarea lui Zaharia pe functia de adjunct, in locul doctorului in stiinte medicale Sorin Ivanciu, care in acest moment a ramas fara loc de munca.

Sursa: www.observatordebacau.ro

Buhusenii vor avea un nou reper pentru promenada

Centrul orasului Buhusi a devenit un adevarat santier. Ambitiosul proiect de reamenajare a parcului dendrologic, a celui din centrul orasului, dar si a unor spatii verzi aferente ansamblurilor de locuinte, îsi are aici punctul de interes cel mai important. Valoarea proiectului este de peste cinci miliarde de lei vechi iar suprafata pe care vor fi realizate amenajari este de aproximativ doua hectare. Se lucreaza înca din primavara. Termenul de finalizare a lucrarilor este finalul lunii septembrie, dar buhusenii cred ca n-ar fi rau ca SC GLOBAL INVEST SRL, constructorul, sa adere la deviza „Totul înainte de termen…” si sa inaugureze totul chiar la jumatatea lunii septembrie, anul curent, când vor fi organizate „Zilele orasului Buhusi”. Viceprimarul Vasile Zaharia este optimist: „Credem ca lucrarile vor fi terminate înca din vara”. Acum, a prins deja contur profilul fântânii arteziene. În vecinatatea acestei fântâni, peste trotuarul din strada Nicolae Balcescu a fost aruncat un interesant pod pe sub care va trece apa rezultata din jocurile fântânii arteziene. De pe planseta zâmbesc prieteneste banci schitate în maniera moderna, un gazon cu aer englezesc, lampioane romantice.


Centrul clasic al promenadei buhusene era reprezentat pâna acum de pietonalul, dar mai ales de caldarâmul strazii Republicii, unde magnoliile atrag ca un magnet. Cu siguranta, centrul promenadei buhusene se va muta acum în jurul acestei fântâni arteziene. Prind contur si investitiile specifice din parcul dendrologic, dar si cele din jurul mai multor blocuri de locuinte de pe mai multe strazi din oras. Mai ramâne o nimica toata: ca buhusenii sa protejeze aceasta investitie…

A dat foc la casa

Revenit de la munca din Italia, Valentin B., de 27 de ani, s-a dus sa-i faca o vizita unchiului sau, Dumitru B., de 58 de ani, care locuia pe strada Marginea, din orasul Buhusi. Acolo isi petrecuse el copilaria si a vrut sa revada locurile unde se jucase odinioara. Numai ca, starea de degradare in care se afla locuinta unchiului nu i s-a parut la locul ei, asa ca, duminica seara, i-a dat foc! Au sosit pompierii, incendiul a fost stins, iar Valentin B. a fost prezentat medicilor, care au decis internarea lui la Sectia de Psihiatrie, tinând cont si de antecedentele acestuia. El mai fusese internat vreo 20 de zile in aceeasi sectie, unde i se administrase un tratament pe care ar fi trebuit sa-l urmeze si dupa externare, insa n-a facut-o. Prejudiciul creat este de 4.000 lei, iar pe numele “incendiatorului” s-a intocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de distrugere

Mopedistii, printre principalele pericole din trafic

O tânara de 18 ani, Loredana B., circula cu un moped marca „Aprilla” pe strada Libertatii din Buhusi, inspre comuna Racova. Pentru ca nu a adaptat viteza la conditiile de drum, intr-o curba, a derapat si s-a oprit cu mopedul in gardul unui imobil. A fost internata in Spitalul orasenesc din Buhusi, fiind apoi transferata la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. De mentionat ca tânara nu purta casca de protectie, de aici si traumatismul cranio crebral acut deschis suferit.

Tot in zona, in afara localitatii Racova, pe DJ 207, un autoturism Opel, condus de Ionut V., de 23 de ani, din Buhusi, a acrosat un moped condus de Andrei Cristian R., de 16 ani, care se deplasa in aceeasi directie de mers. In urma impactului, a fost accidentat grav Silviu M., de 17 ani, din Racova, care se afla pe locul din spatele conducatorului mopedului, fiindu-i fracturata o coasta. Conducatorul mopedului nu purta casca de protectie si n-a putut face dovada ca absolvise cursurile de legislatie.

Personalitati - Mihail Roller

Mihail Roller (n.1908 - m.1958) a fost un comunist evreu care s-a născut în Buhuşiîntr-o familie de rabini, la 6 mai 1908, a urmat liceul în Bacău, iar studiile universitare la Moscova. A fost făcut academician odată cu transformarea Academiei Române în Academia Republicii Populare Române în anul 1948, şi a ocupat un şir de funcţii în structurile de partid: director—adjunct al Institutului de istorie a Partidului, şeful Secţiei de ştiinţă a C.C., însă sectorul asupra caruia şi-a pus amprenta nefastă cel mai mult a fost cel al istoriografiei, cu precizarea că nici măcar nu avea studii de specialitate. Mihai Roller a fost în capul listei autorilor care au "compus" manualul sovieto-român de "Istoria României" după anul 1947 şi care nu reprezenta decât un mod de propagandă al PCR.

A fost criticat aspru de tovarăşii săi de partid în şedinţa în care a fost exclus, în 1958, unde hotărârea decisivă a fost luată de Gheorghe Gheorghiu-Dej şi s-a sinucis la o săptămână după aceea.

Ieronim Hristea: "În istoria lui Roller, Basarabia şi Bucovina nu erau pamânturi româneşti, limba româna nu provenea din latina, jafurile ruseşti au fost acte de binefacere, trupele sovietice erau eliberatoare. Pentru Mihail Roller, Ştefan cel Mare n-a fost mare, iar Mihai Viteazul n-a fost viteaz, amândoi au fost niste domni feudali care exploatau ţărănimea săracă. Nicolae Iorga era, potrivit lui Mihai Roller, un om politic reacţionar, un istoric burghez".

Istoricul Gheorghe Buzatu: "impostori notorii, unii de calibru cosmic, cum a fost Mihai Roller, erau introduşi şi cocoţaţi în academie".

Raportul Tismăneanu la pagine 659 consideră manualul de istorie făcut sub coordonarea lui Roller ca fiind "plin de falsificări şi profund antipatriotic".

A intrat intr-un copac

In noaptea de 1 spre 2 iulie, la ora 0:15, pe strada Libertatii, din orasul Buhusi, a avut loc un accident de circulatie in urma caruia conducatorul auto al unui autotuturism VW a fost internat in stare grava in spital. Valentin F., de 54 de ani, a pierdut controlul asupra volanului, masina a parasit carosabililul intrând in coliziune cu un copac, iar de aici a ricosat in gardul unui imobil. Conducatorul auto a fost internat in spitalul din Buhusi, fiind suspect de ruptura de splina, dupa care a fost transferat la Spitalul Judetean din Piatra Neamt.