Suna la 166.111: Educatie si pentru copiii saraci

Asociatia Ovidiu Rom lanseaza un mesaj pentru comunitatea bacauana: „Cunosti un copil care nu merge la scoala? Afla cum îl poti ajuta. Suna la 116.111“. Grupul tinta este format din toti cei care cunosc copii care cersesc, muncesc sau stau acasa.
Asociatia Ovidiu Rom si-a inceput activitatea in judetul Bacau in urma cu 8 ani, fiind interesata sa sprijini mai ales acele comunitati care sunt discriminate social din cauza etniei si saraciei: e vorba de Cartierul Izvoare din Bacau si Colonia Buhusi. Intre timp, asociatia si-a extins activitatea, ultima dintre campanii, “Scoala te face mare” având un caracter national. „Scopul acesteia este sa previna analfabetismul si abandonul scolar. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este aducerea copiilor la scoala la vârste cât mai mici“, declara Maria Gheorghiu, director. Saptamâna aceasta, Leslie Hawke, presedinte Ovidiu Rom, si Maria Gheorghiu, director executiv, insotite de Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv „Salvati Copiii“ au promovat campania „Scoala te face mare“ in Bacau. In luna care a trecut de la demararea acesteia, 169 de persoane au sunat la 116.111 pentru a semnala probleme legate de educatie, potrivit raportului Asociatiei Telefonul Copilului. „Multi dintre cei care au sunat au fost copii ce cautau solutii pentru ei insisi, pentru fratii si prietenii lor“, arata Maria. Apelurile au raportat inscrierea copiilor ce au depasit vârsta de scolarizare: 86 (50%). Aproape un sfert din ele se refereau la copii intre 9-12 ani ce nu au fost niciodata inscrisi la scoala. Urmarea a fost ca 42 de copii (25 la suta) au fost inscrisi la gradinita, iar alti 41 (25 la suta), in clasa I.
1800 de copii in atelierele de vara
„Computeriada“, „Scoala te face mare“, atelierele de vara „Sotron“ slujesc aceleiasi idei: fiecare copil trebuie si are dreptul sa invete. „Sotronul“ cuprinde activitati educationale interactive menite sa trezeasca apetitul copiilor de a învata si, în acelasi timp, sa îi obisnuiasca cu mediul structurat al scolii pentru o integrare optima în sistemul de învatamânt. Prin acestea se urmareste suplinirea absentei anilor de gradinita din educatia copiilor din familii sarace si integrarea lor mai usoara în sistemul de învatamânt. In vara 2009, 1800 de copii participa la programele educationale, dintre care 600 prin programele directe ale Ovidiu Rom si 1200 prin programe sustinute de comunitati locale, care au preluat metodologia asociatiei. 100 dintre acesti copii sunt din Bacau si Buhusi.

  „Aceste ateliere au devenit deja o traditie în Bacau si sunt asteptate cu nerabdare atât de cei mici, cât si de parinti, educatori si învatatori, declara Maria Gheorghiu. În acest an, temele alese sunt «10 zile, 10 povesti», «Universul timpului» si «Totul despre mine». Vor fi si sesiuni dedicate copiilor care au nevoie de sprijin educational suplimentar. În cadrul atelierelor, sportul, limba engleza, stiintele, literatura si artele se vor îmbina pentru a-i atrage pe copii catre scoala. Oricine doreste, ne poate vizita între 27 iulie si 7 august la centrele «Stefanita» din Bacau si Buhusi“.
Sursa: www.desteptarea.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu