Un versant cultural, in trepte


De la intaile scoli - cea din 1864, apoi cea de la 1886, despre care vorbeste un document gasit intr-un mormant din cimitirul parohial Sf. Inviere - invatamantul buhusean a urcat, in timp, zi cu zi, an de an, treapta cu treapta, pana azi, cand se afla in localitate 5 scoli gimnaziale si un colegiu. Drumul pana aici a fost lung si, poate, abrupt. Inainte de 1945, educatia scolara, la Buhusi, a fost structurata pe trei trepte: scoala primara cu clasele l - lV, obligatorii, scoala profesionala cu durata de 2-3 ani, profil textil, scoala medie, liceu (Liceul Teoretic Mixt Particular Buhusi), cu durata de 5, apoi de 4 ani.

Colegiul Tehnic Ion Borcea de astazi s-a organizat in timp, prin mai multe transformari succesive, in functie, de viata sociala, de profilul profesional al locuitorilor care, in majoritate erau textilisti - de aceea, pe drept cuvant, s-a spus intotdeauna ca Buhusiul a fost al fabricii de postav si nu fabrica, a Buhusiului. Denumirea actuala dateaza din anul scolar 2004-2005 si se datoreaza numelui savantului Ion Borcea, nascut la Buhociu Nou, dar stabilit, impreuna cu familia, in comuna Racova, din apropierea orasului Buhusi (tatal sau fiind preot a primit pentru slujire, aceasta parohie). Ion Borcea a trait intre 1879-1937 si s-a dedicat cunoasterii ecosistemelor marine, fiind fondatorul oceanografiei romanesti si al Statiunii de Cercetari Maritime, de la Agigea.
 
Oferta educationala a Colegiului
Colegiul buhusean este format din liceu teoretic, liceu tehnologic, scoala profesionala si Scoala de Arte si Meserii. Aici sunt scolarizati elevi din Buhusi, dar si din localitatile limitrofe: Blagesti, Garleni, Racova, Romani, Costisa… Profilurile de scolarizare si calificare sunt: industrie textila si pielarie (lucrator in tricotaje - confectii, lucrator in filatura - tesatorie), precum si constructii si lucrari publice, comert, mecanica. Invatamantul liceal este cu profil tehnic, in specializarile: tehnician in industria textila si tehnician designer vestimentar.

Profesori si absolventi, daruiti universalitatii
De-a lungul timpului, la aceasta unitate scolara au predat cadre didactice ilustre, ceea ce a condus la pregatirea, la un nivel prestigios, a generatiilor de elevi dintre care multi absolventi au fost sau sunt astazi personalitati de valoare, in cultura, arta, sport, stiinta... Desi sunt sprijinit de catre prof. Ion Fercu, actualul director al Colegiului, care este si publicist si scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, ca de altfel si profesorii Ioan Ivan (Ion Tudor Iovian) si Ion Pascariu (Ion Dinvale), ambii autori de carti si membri USR, este grea incursiunea prin noianul celor 50 de ani de istorie, ai acestei institutii de invatamant, dar e cu atat mai grea ilustrarea evenimentelor si citarea atator nume, preluate din cataloagele arhivei si scrise la catastiful personalitatilor tarii care, la randu-i, i-a incredintat culturii universale, pe unii dintre ei.
Cu toata strangerea de inima, pentru riscul pe care il presupune o prezentare prescurtata, se vor asterne in ultimul fragment al acestei schite de portret, cateva randuri despre ei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu