Spitalul buhusean a pierdut aproape doua miliarde de lei


Sectia de Psihiatrie a Spitalului Buhusi urma sa beneficieze de lucrari de izolare termica a peretilor exteriori, de reparatii la sarpanta, învelitoare si instalatiile sanitare, precum si de reparatii la subsol. Suma alocata era de 168.000 lei. Primele doua licitatii au fost anulate din cauza unor vicii de procedura sau din cauza lipsei unor documente din oferte. La a treia licitatie au concurat, în tandem, S.C. CORETI SERV S.R.L. Buhusi si S.C. SEVRUT CONSTRUCT SRL Racaciuni, precum si S.C. LOGIC CONSTRUCT SRL Bacau. Ultima firma a fost declarata câstigatoare. Primele doua firme au sesizat Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (C.N.S.C.), care a anulat întreaga procedura de atribuire, cu drept de contestatie în zece zile de la comunicare. În esenta, C.N.S.C. îsi argumenteaza decizia evidentiind si urmatoarele: firma câstigatoare nu a fost prezenta la deschiderea ofertelor; oferta câstigatorilor nu continea toate documentele necesare; ofertantul S.C. LOGIC CONSTRUCT SRL nu detine resursele umane necesare realizarii lucrarilor; pretul declarat câstigator a fost sub pragul de 85 la suta, fiind neobisnuit de scazut. Ec. Carmen Pahoncea, contabil sef al Spitalului Buhusi, ne-a precizat ca, de fapt, decizia C.N.S.C. a cauzat pierderea resurselor de finantare pentru lucrarile amintite, întrucât nu mai exista timpul necesar pentru derularea unei noi licitatii pe S.E.A.P. Termenul limita pentru finalizarea unei noi proceduri era începutul lui decembrie. „Obligarea autoritatii contractante la reevaluarea ofertelor conform documentatiei de atribuire” (am citat din decizia C.N.S.C.). reprezinta o exigenta careia nu i se mai poate da curs. „Noi precizasem ca lipsa din oferte a unor documente obligatorii va conduce la descalificarea ofertelor. Pentru ca toate firmele aveau câte ceva lipsa din oferte, am consultat Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Achizitiilor Publice (ANRMAP) si am înteles ca se poate sa le mai solicitam înca aceste documente. Decizia C.N.S.C. a fost însa alta”, ne-a mai spus Carmen Pahoncea.
CORETI SERV SRL si S.C. SEVRUT, convinse de faptul ca au pierdut pe nedrept licitatia, erau constiente ca banii vor fi pierduti de catre spital, dar doi dintre reprezentantii lor ne-au precizat ca demersul acestora nu a mizat pe „efectul capra vecinului”, ci a fost un „exercitiu democratic necesar pentru salubrizarea modului în care sunt organizate uneori licitatiile”, „pentru ca prea erau evidentele aspectele de favorizare a firmei LOGIC CONSTRUCT”.
Primarul Ionel Turcea a adaugat: „Îmi pare rau ca s-a ajuns aici. Vor avea de suferit cetatenii orasului, bolnavii. Cred ca este necesar ca fiecare sa-si faca treaba asa cum trebuie”.
Sursa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu