Spitalul Orăşenesc Buhuşi, în faliment


  • managerul spitalului a demisionat
  • fondurile alocate pentru alimente, medicamente, utilităţi, sunt insuficiente
  • proiectul de buget cuprinde numai salariile, iar, în aceste condiţii, regimul de funcţionare a spitalului este de ,,supravieţuire”
Spitalul Orăşenesc Buhuşi are o datorie la Direcţia de Gospodărie Comunală (DGC) uriaşă. Banii primiţi în avans de la Consiliul Local au fost atribuiţi pentru achitarea salariilor angajaţilor instituţiei însă debitorii nu au nicio facilitate, fapt pentru care spitalul poate fi debranşat de la serviciile DGC Buhuşi. De asemenea, DGC reclamă debite la Apele Române, agenţi economici, populaţie şi Electrica. Tuturor acestor debite li se adaugă penalităţile. Neîncasarea debitelor conduce la lipsa banilor pentru servicii, întreţinere şi reparaţii. Numai utilităţile la Spitalul Oraşenesc Buhuşi înseamnă 7 miliarde lei pe an iar, după menţiunile făcute de către primarul oraşului, Ionel Turcea, Ministerul Sănătăţii pune aceste cheltuieli în sarcina comunităţii, ceea ce nu ar fi corect. Acesta mai spune că spitalul din Buhuşi deserveşte, în afara oraşului şi toată zona limitrofă. De la începutul anului spitalul funcţionează în regim de avarie.
În aceste condiţii tensionate, managerul spitalului, Marcela Mihai şi-a înaintat demisia. Potrivit declaraţiilor sale, motivele sunt acelea de a se dedica profesiei de medic şi, nu în ultimul rând, familiei. “În puţinul timp avut la conducerea spitalului am vrut să fac lucruri care să fie în sprijinul personalului medical, aşa încât să aibă satisfacţia lucrului bine făcut şi a datoriei împlinite. În acest sens am reuşit ca personalul medical să primească prime de stabilitate. Problemele care se referă la serviciile medicale sunt induse în chiar aceste măsuri. Altele n-au depins numai de voinţa mea”, spune fostul manager al spitalului.
La rândul său, consilierul local, Cristian Cojocaru menţionează: “Nu este normal ca atunci când o instituţie cu caracter social nu-şi poate plăti debitele faţă de Direcţia de Gospodărie Comunală, pentru consumul de apă potabilă şi canalizare, să fie somată cu falimentul. Închiderea spitalului este un zvon şi depinde în primul rând de administraţia publică locală. Puterea locală actuală trebuie să întreprindă tot ceea ce depinde de ea, pentru a evita un fapt poate avea consecinţe incalculabile, acela de periclitare a serviciilor medicale oportune şi de calitate, pentru locuitorii oraşului Buhuşi”.
Tot în legătură cu această situaţie, medicul de familie Ioan Miron menţionează cauza şi soluţia: “Am întrebat managerul spitalului buhuşean cum de s-a putut ajunge până aici, iar răspunsul doamnei doctor a fost acela că nu a primit o invitaţie la negocieri din partea medicului şef al Casei de Asigurări Gabriela Grosu. Ori, calitatea de manager conferă dreptul şi obligativitatea interesului personal, pentru funcţionarea instituţiei şi în niciun caz nu e nevoie de o invitaţie politicoasă pentru a-şi îndeplini atribuţiile cuprinse în chiar fişa postului. O soluţie pe care o întrevăd acum, când cu fiecare zi care trece, situaţia devine tot mai precară, ar fi participarea financiară la întreţinerea spitalului şi a comunelor deservite de această unitate medicală”.
Pentru că şi aceasta pare a fi tot o invitaţie politicoasă până acum, la Buhuşi, boala şi disperarea vin pe conductele Direcţiei de Gospodărie Comunală. Iar populaţia oraşului manifestă îngrijorare!  (Aurel V ZGHERAN)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu