Proiectul ,,Cetăţeanul” este o metodă inovativă de a preda educaţia civică în şcoli, care promovează participarea activă a elevilor în procesul de luare a deciziilor la nivelul autorităţilor locale ori chiar naţionale, pe probleme care privesc civismul, atitudinea cetăţeanului în societate. Principiul constituirii acestui proiect este unul de solidarizare a cetăţenilor, pentru a se implica în toate etapele guvernării, astfel încât politicile publice rezultate să reprezinte şi perspectivele intereselor, aspiraţiilor individuale, itinerate pe coordonatele coabitării într-o societate democratică.
„Un asemenea comportament trebuie activat de pe băncile şcolii şi tocmai de aceea proiectul se adresează elevilor”, afirmă prof. Tinca Vârlan, coordonator al activităţilor.
Acest proiect dezvoltă o serie de metode de predare şi activităţi didactice moderne, elaborate prima dată în SUA, de către Florida Law Related Education şi Center for Civic Education. În prezent se derulează în întreaga Americă şi în alte ţări, de pe diferite continente. În România, derularea lui se face prin coordonarea activă a Institutului Intercultural Timişoara, membru al reţelei internaţionale ,,Civitas”. Începând cu anul şcolar 2005/2006 a fost implementat şi la şcoala cu clasele l-Vlll Mihai Eminescu, din Buhuşi, judeţul Bacău, prin iniţiativa profesoarei Tinca Vârlan, cu susţinerea elevilor, părinţilor şi din partea administraţiei locale. „Plăcut impresionaţi de faptul că adulţii, autorităţile locale cu care au venit în contact, în timpul derulării proiectului, i-au tratat cu seriozitate, elevii buhuşeni au primit acest tip de activtate cu entuziasm, cu atât mai mult, cu cât au avut posibiltatea valorificării unui potenţial organizatoric neexplorat”, mai precizează prof. Tinca Vârlan.
Activităţile derulate până acum, în cadrul proiectului „Cetăţeanul” au vizat schimbarea aspectului dezolant, la un moment dat, al Parcului Dendrologic din centrul oraşului Buhuşi, îmbunătăţirea activităţilor Muzeului de Istorie, desfiinţarea unui grup social situat în vecinătatea şcolii care devenise o adevărată „bombă ecologică” şi reabilitarea Sălii de Sport a oraşului.
În acest an, proiectul are genericul „Somnul civic naşte gunoaie”, propunându-şi drept ţintă cetăţenii oraşului, vinovaţi de insalubritatea străzilor, spaţiilor verzi, aleilor… Scopul este de sensibilizare a lor, în privinţa determinării de a acţiona în direcţia transformării Buhuşiului într-un oraş curat şi civilizat; este o iniţiativă dinamică, de orientere civică a cetăţeanului, pentru a decide civilizat unde să arunce o hârtie, un chiştoc de ţigară, cojile de seminţe, un ambalaj etc. Pe această linie se axează toate activităţile întreprinse până acum; de exemplu, colaborarea cu o unitate comercială buhuşeană care a fost solicitată să vândă seminţele însoţite de pungi pentru colectarea cojilor sau curăţarea albiei pârâului Orbic, infestat de resturi menajere, gunoaie, cadavre de animale etc (acţiune desfăşurată chiar în Săptămâna Patimilor din acest an).
Proiectul „Somnul civic naşte gunoaie” a deschis şcolii Mihai Eminescu din Buhuşi calea colaborării cu instituţii interesate de aspectul curat al societăţii buhuşene: Primăria oraşului, televiziunea locală, presa, Colegiul Tehnic Ion Borcea, asociaţii ecologice locale, senatoarea Elena Mitrea, Inspectoratul {colar Judeţean Bacău etc. „Pentru a evidenţia doar o facilitate care rezidă din aceste colaborări m-aş referi, de exemplu, la sprijinul acordat de către primărie, prin Ana Timofte, un sprijin care constă în punerea la dispoziţie a unor materiale necesare activităţilor noastre (mănuşi, pungi, salopete…)”, a mai făcut menţiunea, coordonatoarea proiectului, dintotdeauna susţinătoare a diverselor activităţi cu elevii, o profesoară care are resurse inepuizabile de idei, în sensul acesta, Tinca Vârlan. (Aurel V ZGHERAN)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu