Potrivit analizelor specialistilor de la Directia Apelor, pinza freatica de sub fundatia orasului Buhusi, depaseste, in prezent, la unele izvoare si fintini, parametrii de potabilitate, sau chiar folosinta industriala. Cauzele nu sint numai patrunderea substantelor impurificatoare ale apei de plaoie care spala solul, ci si a apelor de canalizare, infiltrate in straturile permiabile ale solului, din cauza neetanseitatii retelelor conductelor de aductiune. In primul rind, in suprafata de teren depresionara a localitatii se colecteaza toata mizeria de la gunoaiele menajere, dejectii animaliere, vidanjari, ori deversari curente sau accidentale ale apelor reziduale.
Astfel, la intrarea in Buhusi, dinspre Costisa, o cismea e inadusita de gunoaie si brusturi iar firul de apa e strangulat si are un debit mic, fie din cauza infiltrarii lui in sol, prin conducta macinata de rugina, fie pentru ca a fost captat pentru irigare de cei pe care istoria i-a asezat pe cursul lui ; de asemenea, o cismea aflata la iesirea din Buhusi, spre Bacau, la “Bulgarie”, este folosita ca rampa de spalare a masinilor iar izvorul depaseste valoarea maxima admisa a unor parametri care se refera la compozitia normala a apei. “Fata cu ulciorul”, de pe “Radulita”, aduce de la Runc un izvor poluat si fizic, si chimic, si biologic, dupa constatarile continuue ale specialistilor, constatari care au condus la interdictia folosirii apei, pentru consum.
Alte izvoare si fintini din Buhusi si imprejurimi, nu se inscriu in normele de potabilitate, ori nu sint nici chiar corespunzatoare utilizarii industriale, si au si un aport la modificarea echilibrului ecologic. In legatura cu aceasta, prof. Ioan Mihalcea mentioneaza : “geochimia apei se ingemaneaza in istorie, cu civilizatia. Apa este un element primordial al existentei vietii si dezvoltarii comunitatii umane, iar efectele sociale ale poluarii apelor sunt incomensurabile”!…
Sursa: www.ziaruldebacau.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu