Seism de grad nemaiîntâlnit la primaria buhuseana: sapte salariati ai acestei institutii au fost/vor fi trimisi în instanta, fiind acuzati de „însusirea de valori apartinând institutiei (bani publici) si denaturarea de acte si documente importante ale Primariei Buhusi (declaratii lunare de salarii)”, luare de mita sau de încasarea unor sume care n-au fost depuse la casierie. Patru dintre cei sapte sunt angajati ai Serviciului Contabilitate Buget Informatica, ai Compartimentului Resurse Umane si Serviciului Spatii Verzi. Acestia au prejudiciat institutia cu suma de 34.556 de lei. Sesizata de conducerea institutiei cu privire la ilegalitatile constatate, Comisia de Disciplina, care a întocmit Raportul înregistrat cu nr. 1020, din 20.01.2010, a reusit sa dezlege itele, aflând aspecte care contravin grav legislatiei. Faptele sunt apreciate ca fiind penale. Acestea au constat în „încasarea de salarii necuvenite în perioada iunie – noiembrie 2009, prin metode frauduloase, acest fapt rezultând din confruntarea statelor de plata ale institutiei cu borderourile anexate la ordinele de plata catre banci (…) si, de asemenea, din confruntarea situatiilor transmise bancilor cu documentele existente în evidenta contabila a primariei”.
„Am savârsit o fapta infractionala deosebit de grava…“
Sunt interesante si declaratiile pe care cei patru le-au facut în cursul cercetarii disciplinare… „Diferentele provin de la trecerea în plus de ore suplimentare, câte aproximativ 32 sau 40 de ore în lunile iunie-noiembrie 2009 (…) Da, sunt constienta ca faptele comise sunt destul de grave”, zice unul dintre ei.
Un altul adauga: „Împreuna cu colegi de la Compartimentul Salarizare am procedat la întocmirea de borderouri cu sume mai mari fata de statul de plata. Am trecut în plus, fata de pontaj, la ore suplimentare (…), borderourile depuse la banci erau cu sume modificate, dupa cum stabileam împreuna cu colegii de la Serviciul Contabilitate (…) Faceam un stat de plata cu orele suplimentare în plus si cu sporurile modificate, împreuna cu centralizatoarele pentru contabilitate, iar ulterior corectam aceste ore si sporuri pentru a scoate un nou stat de plata cu sumele corecte (…) Mentionez ca am facut aceasta regretabila greseala si datorita faptului ca colega mea de la serviciul contabilitate (…) mi-a spus ca nu o sa afle nimeni niciodata ceea ce am facut”. „Sunt constienta, a spus o alta salariata, de faptul ca am savârsit o fapta infractionala deosebit de grava (…), de diferentele mele de concediu pe cinci luni”. Cei patru recunosc faptul ca au savârsit totul în colaborare cu cel putin unul dintre colegi. Declaratiile lor cu privire la modul în care au savârsit falsurile sunt fara echivoc… „Totalul sumelor din borderou era marit fata de suma reala iar ulterior semnarii se înlocuiau paginile cu persoanele implicate”. „La Trezorerie plecau declaratiile de salarii cu sumele marite, acesta fiind motivul pentru care Trezoreria nu putea sa-si dea seama de modificari. La fel se proceda si cu actele trimise la banci”.Destituiri si sesizari penale
Toti, subliniind faptul ca ordonatorul principal de credite si directorul executiv al institutiei nu aveau cunostinta despre faptele lor, au motivat cam în acelasi mod chemarea catre frauda… „Datorita situatiei financiare grele…” „Aveam multe datorii la banci…” „Lipsa banilor…” Aproape toti au recunoscut… standard: „Nu am nicio proba în apararea mea”. Ei au refuzat sa fie asistati la ancheta de catre un reprezentant al sindicatului, dar au solicitat clementa, întrucât n-au mai avut abateri. A fost recuperata întreaga suma de 34.556 lei. Prin dispozitiile nr. 55, 56, 57, 58, din 25.01.2010, primarul orasului, Ionel Turcea, a hotarât încetarea raportului de munca, prin desfacerea disciplinara a contractului de munca, pentru un salariat care era angajat cu ½ norma, si prin destituire din functiile publice pentru ceilalti trei salariati, începând cu 1 februarie 2010.” Se lucreaza la sesizarile penale.
Intransigenta intârziata
„În ultimele sase luni s-au înmultit infractiunile în cadrul primariei. Acestea sunt destul de grave. Am realizat cercetarea disciplinara, conform legii, am hotarât sanctiunile cuvenite. Pentru patru cazuri vom înainta plângerile penale în ziua de 1 februarie 2010. În afara acestor patru situatii, mai avem însa în instanta si alte trei cazuri. Unul vizeaza luarea de mita la cimitir, salariatul primariei fiind prins în flagrant de catre mine, secretarul orasului si seful Politiei comunitare. A recunoscut fapta, dar acum sustine ca nu am respectat procedura de desfacere a contractului de munca. Împotriva unui fost salariat si a unui actual salariat au fost înaintate plângeri penale, acestia fiind acuzati de însusirea ilegala a unor bani. Este vorba despre însusirea unor resurse financiare care nu au fost depuse la casierie. Nu facem niciun compromis; orice abatere trebuie sanctionata”, a spus primarul orasului Buhusi, Ionel Turcea.
Sursa
Sursa
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu