Duhnea a alcool

Un sofer euforic, a fost oprit la timp, pe str. Republicii din orasul Buhusi. Este vorba despre Florin Z., 46 ani, care conducea nestingherit un autoturism prin oras, avind o alcoolemie de 0,65 mg/l alcool pur in aerul expirat. Soferul a ajuns la spital pentru a i se recolta probe biologice in vederea stabilirii alcolemiei. Florin Z. a ramas fara permisul de conducere pentru urmatoarele trei luni si s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in singe.
Sursa

Un altar ortodox in sarbatoare, la Buhusi

Biserica parohiala Sfintii Trei Ierarhi, din Buhusi, si-a sarbatorit patronii sai spirituali, sfintii ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur.
Flacara credintei, evlavia si cultura ortodoxa a acestor sfinti, invataturile lor pe care le-au lasat lumii crestine, drept un indreptar de ortodoxie, prilejuiesc in fiecare an, praznicul, nu numai in bisericile ale caror hram este ales sa fie ei, ci in toate lacasurile de spiritualitate crestina ortodoxa. Cu atat mai insufletita a fost aceasta slujba de pomenire, cu cat sfinta vatra de pietate din Buhusi se datoreaza unei mari stradanii a preotului paroh Florin Pelin, sprijinit de enoriasi ; biserica a fost zidita nu de prea mult timp si nu cu o mica osteneala !
Sfinta slujba a fost oficiata de catre P S Episcop Ioachim Bacauanul, Episcop vicar al Episcopiei Romanului si Bacaului, impreuna cu un sobor de preoti, format din pr. Florin Pelin, pr. Claudiu Rugina, pr. Constantin Breahna, pr.Adrian Merlusca, diaconi. Au participat Ionel Turcea, primarul orasului, viceprimarul Vasile Zaharia, alte autoritati, credinciosi.
De fiecare data, la astfel de ocazii se intareste viata spirituala a credinciosilor ortodocsi buhuseni, care isi cauta reperele unei mari familii, reunite in semnificatiile credintei, ca o bucurie a comuniunii. 

Sursa

Spectacol de Stand up Comedy, la Buhusi

In acest sfirsit de saptamina, buhusenii s-au amuzat la un spectacol de Stand up Comedy & Parody, “Spitalu’ 9”. Acest spectacol este o comedie, intr-o maniera informala, interactiva, care prezinta povesti amuzante, glume scurte sau care au induse pregatirea si poanta, in interiorul aceleeasi fraze.
Show-ul, pe teme legate de elemente ale vietii spirituale, viata de cuplu, stereotipurile zilnice, superficialitatea societatii comtemporane si a lumii moderne, ii are in distributie pe actorii Cristi Voicu, Marius Gheorghiu si Doru Ivanov. Menegerul trupei este Nicu Dragosin, iar inginer de sunet, este Dj Gogu.
Si cu acest spectacol, buhusenii vadesc reaprinderea scinteii pentru iubirea actului cultural, artistic si, totodata se observa un impuls de vointa al celor implicati in organizarea sI participarea la organizare a unor asemenea momente pe care si le ofera oamenii, pentru amuzamentul si delectarea lor (este vorba de autoritatile locale si de Gheorghe Ferlusca, de la Casa de Cultura a orasului Buhusi).

Sursa

Liceenii buhuseni, clocotitori, din nou la rampa…

Zilele acestea s-a incheiat “vizita pregatitoare”, la Colegiul Tehnic “Ion Borcea” din Buhusi, a unor membri ai parteneriatului in formare, in cadrul proiectului “Comenius”, profesori de colegii sau scoli tehnice din unele tari europene.
“Comenius” cuprinde mai multe activitati, cum ar fi : parteneriate bilaterale, multilaterale, mobilitati individuale, si vizeza motivarea elevilor in initierea unei afaceri (elevi intre 16 si 17 ani – clasa a X-a, din anul scolar 2010-2011).
In cadrul acestei vizite s-a scris un proiect intitulat “Start up Europe!”, care se incadreaza la activitatea “parteneriate multilaterale”. Totodata s-a organizat o excursie in Nordul Moldovei si s-au vizitat scoli din orasul Buhusi. Au fost prezenti profesorii Klaus Beermann-Ibbenburen, Germania – Mark Rossi – Ashington, Marea Britanie – Lise Rasmussen si Lone Staerke-Skive, Danemarca. Colectivul colegiului buhusean, responsabil cu aceasta activitate este format din profesorii Oana Andrei, Andreea Cojocaru, Dana Pascariu, Ion Fercu – directorul acestei institutii de invatamint- si Liliana Radovici – director adjunct – iar dintre elevi, indeosebi Eduard Mariut, de la clasa a lX-a C, la care este diriginta prof. Oana Andrei, cel mai mult implicata in proiect.
Demersurile au inceput prin responsabilul cu proiecte europene, de la Nothumberland College, Stewart Deas, care a facut o invitatie colegiului din Buhusi, prin prof. Adina Calugaru, pe care a cunoscut-o la o alta vizita pregatitoare, la Sofia. A urmat o corespondenta electronica quasi-regulata, intre profesorii care au fost prezenti la Buhusi, carora li s-au alaturat Catherine Peyron, din Bordeaux, Meltem Ceylon, din Turcia, Laima Paceviciene, din Lituania si Oana Andrei, din Buhusi. Granturile pentru intilnirea preliminara le-au primit doar participantii vizitei de la Buhusi, in cadrul careia s-a stabilit titlul, tema, obiectivele si activitatile de proiect.
Urmeaza a se definitiva formularul de candidatura, prin internet, dupa ce si ceilalti parteneri se vor implica.


Buhusean cercetat penal

Mihail A., de 26 de ani, din orasul Buhusi, este cercetat sub aspectul comiterii infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si avand in sange o alcoolemie peste limita legala. Pe data de 21 iunie 2009, in timp ce Mihail A. se deplasa cu un autoturism pe DJ 155, in localitatea Romani, din judetul Neamt, s-a angajat in depasirea unei carute, fara sa tina cont de faptul ca pe sensul opus se deplasa regulamentar un pieton, pe care l-a acrosat, cu partea laterala stanga a vehiculului. Imediat dupa impact, Mihail A. a oprit autoturismul, a ridicat de jos pietonul, l-a dus pe marginea drumului langa o fantana, unde, l-a stropit cu apa, si vazand ca victima nu suferise leziuni grave, s-a urcat la volan si a parasit zona. Pietonul a declarat ca, in urma impactului, nu a suferit leziuni care sa necesite ingrijiri medicale, motiv pentru care, nu doreste sa depuna plangere penala si nu se
constituie parte civila in cadrul procesului penal. Mihail A. a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul indicand o valoare de 0,67 mg/l in aerul expirat. Analizele de laborator au aratat ca acesta avea in sange o alcoolemie de 1,10! Din verificarile efectuate in bazele de date s-a stabilit ca buhuseanul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Sursa

Fals si mita la Primaria Buhusi! Sapte angajati au dat o lovitura de 34.556 lei



Seism de grad nemaiîntâlnit la primaria buhuseana: sapte salariati ai acestei institutii au fost/vor fi trimisi în instanta, fiind acuzati de „însusirea de valori apartinând institutiei (bani publici) si denaturarea de acte si documente importante ale Primariei Buhusi (declaratii lunare de salarii)”, luare de mita sau de încasarea unor sume care n-au fost depuse la casierie. Patru dintre cei sapte sunt angajati ai Serviciului Contabilitate Buget Informatica, ai Compartimentului Resurse Umane si Serviciului Spatii Verzi. Acestia au prejudiciat institutia cu suma de 34.556 de lei. Sesizata de conducerea institutiei cu privire la ilegalitatile constatate, Comisia de Disciplina, care a întocmit Raportul înregistrat cu nr. 1020, din 20.01.2010, a reusit sa dezlege itele, aflând aspecte care contravin grav legislatiei. Faptele sunt apreciate ca fiind penale. Acestea au constat în „încasarea de salarii necuvenite în perioada iunie – noiembrie 2009, prin metode frauduloase, acest fapt rezultând din confruntarea statelor de plata ale institutiei cu borderourile anexate la ordinele de plata catre banci (…) si, de asemenea, din confruntarea situatiilor transmise bancilor cu documentele existente în evidenta contabila a primariei”.
„Am savârsit o fapta infractionala deosebit de grava…“
Sunt interesante si declaratiile pe care cei patru le-au facut în cursul cercetarii disciplinare… „Diferentele provin de la trecerea în plus de ore suplimentare, câte aproximativ 32 sau 40 de ore în lunile iunie-noiembrie 2009 (…) Da, sunt constienta ca faptele comise sunt destul de grave”, zice unul dintre ei.

Amendat pentru ca avea la lucru angajati bolnavi

Proprietarul unui restaurant a fost sanctionat de catre inspectorii sanitari pe motiv ca in rindul salariatilor din unitate se aflau persoane bolnave. In urma unui control de rutina derulat de echipele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau la inceputul acestei luni, acestea au descoperit ca intr-un restaurant din Buhusi, in rindul angajatilor, se aflau la munca persoane bolnave sau convalescente de boli tranmisibile, motiv pentru care angajatorul a fost sanctionat, conform legii, cu nu mai putin de 3.000 lei. In aceeasi perioada, in alte unitati de alimentatie publica din judet, in special din Bacau si Onesti, echipele DSP Bacau au constatat si alte abateri de la normele igienico-sanitare, precum transportul sau depozitarea alimentelor in conditii improprii, neefectuarea si neintretinerea curateniei in spatiile de lucru, neintretinerea igienei instalatiilor sanitare sau organizarea deficitara a procesului de productie. “Printre societatile sanctionate se numara Bilmaxipan -laborator de patiserie din Onesti, Interbrand Marketing Bacau, Pantera Diuma – magazin alimentar din Bacau, Sandinvest SRL Bacau- fast-food sau Sabiex-Com SRL Buhusi”, a precizat Marinela Pascu, purtator de cuvint DSP Bacau. Valoarea totala a amenzilor aplicate in urma verificarilor s-a ridicat la 19.800 lei.

Spectacol de Stand-Up Comedy

Sala: Casa de Cultura
Data: 28-01-2010
Ora: 18:00
Pret bilet: 15 lei
Scurta prezentare:  Show-ul este centrat pe stand-up, ideea de bază, cu o singură persoană pe scenă, însă cuprinde şi inserţii, în care toţi trei sau doar doi dintre comicii de la Spitalu'9, se găsesc în faţa publicului simultan, parodiind diferite personaje politice, istorice sau mondene. 
Temele momentelor de stand-up comedy sunt diverse şi tratează cu mult umor viaţa de cuplu, stereotipurile zinice şi comportamentele nenaturale din peisajul media.
Limbajul folosit este unul liber şi mare atenţie: conţine sinonime ale unor cuvinte din DEX!








Reciclare cu iz buhusean


Singura linie de dezasamblare a deseurilor de echipamente electrice si electronice din Moldova se afla la Buhusi, in judetul Bacau. Peste 15 angajati dezasambleaza manual fiecare placa de calculator pentru a merge la reciclare si refolosire. Milioane de astfel de aparate vechi au fost dezasamblate in cei doi ani de când a fost deschis depozitul. Afacerea pare una promitatoare in conditiile in care, in urma aderarii la Uniunea Europeana, suntem obligati sa colectam selectiv deseurile si sa le reciclam. Aparatele electrice si electronice vechi, uzate sau defecte sunt colectate lunar de la bacauani prin intermediul programului “Marea Debarasare”. Acestea sunt depozitate mai apoi in halele firmei de reciclare: “Noi dezmembram calculatoare si nu numai. De la placa de baza, fiecare componenta ajunge in containere speciale. Timpul de dezasamblare depinde in functie de vechimea aparatului si dexteritatea angajatului”, ne-a spus Vasile Blanaru, administrator. Materialele reciclabile: plastic, metale feroase si neferoase pot fi utilizate ca materie prima în diverse procese industriale. “Am demontat milioane si milioane de piese. M-am obisnuit chiar daca este o munca migaloasa”, ne-a spus Constantin Grigoras, angajat.
Pe lânga colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, la Buhusi se strâng si se prelucreaza si cartoane si materiale textile. Firma urmeaza sa isi suplimenteze forta de munca printr-un proiect de angajare a somerilor. Astfel, cantitatile impresionante de obiecte iesite din uz vor putea fi dezasamblate si reciclate mult mai rapid. In judetul Bacau, in 2009, au fost colectate peste 63 de tone de deseuri.

Mihăiţă mulţumeşte, dar rămâne singur şi nefericit…

Datorită neputinţei acoperirii cerinţelor financiare, pentru tratament specific, la o instituţie specializată, din Bârlad, am fost nevoiţi (mama şi copilul bolnav) să ne retragem acasă, la Buhuşi şi să întrerupem tratamentul specific, singurul care dădea şanse lui Mihăiţă să se îndrepte spre o viaţă pe care acum o consideră adversă sieşi. Suferă de autism infantil şi, într-un chip inimaginabil de nedrept, este detaşat de bucuriile copilăriei, trăieşte adâncit în tristeţe şi singurătate. Mulţumim Asociaţiei Culturale “Renaşterea” din Buhuşi, pentru încercare, dar regretăm să constatăm că stăruinţele ei nu au modificat cifra 0 din contul nostru bancar. De aceea, hotărâm să retragem şi acest anunţ umanitar, pentru că e mai greu să aşteptăm fără speranţă, decât să ne împăcăm cu gândul că nu au ecou rugăminţile noastre de a fi sprijiniţi să putem face un tratament care să ajute la însănătoşirea lui Mihăiţă. 
(Mihaela Bădiţă, tel. 0743363706).
Sursa

Despartire soldata cu o tentativa de suicid


Depresia suferita in urma despartirii de sotul sau, a impins-o pe o femeie la suicid. Dana S., 32 ani, din orasul Buhusi, a inghitit mai multe medicamente cu intentia vadita de a se sinucide. In urma cu doua saptamini, Ciprian S., s-a despartit de Dana S. si se pare ca ruptura i-a produs o mare suferinta femeii. Inainte sa inghita pastilele, tinara si-a sunat fostul sot cerindu-i sa revina la domiciliul conjugal. In caz contrar, aceasta l-a amenintat pe barbat ca se omoara. Dupa alte doua ore de la primul apel, Dana S. l-a sunat din nou pe Ciprian S. spunindu-i ca se simte foarte rau. Barbatul a reusit in cele din urma sa intre in locuinta, gasindu-si fosta sotie in agonie. Femeia a fost transportata la Spitalul Buhusi unde a primit ingrijiri medicale, fiind transferata ulterior la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Medicii au diagnosticat-o cu “intoxicatie acuta cu medicamente si etilism acut”.
Sursa

Benzinarie „arsa“ cu un miliard de lei

O statie de benzina, care desfasura actiuni de comercializare GPL (gaz petrolier lichefiat), din Bacau, dar cu punct de lucru in Buhusi a fost “arsa” de catre inspectorii vamali de la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale (fosta Vama). “Au fost constatate foarte multe abateri. In baza legislatiei pentru aporbarea si coordonarea procedurilor de autorizare a acestor operatori economic care comercializeaza in sistem en-gross si en-detail a produselor energetice, respectiv benzine, acest control s-a soldat cu inchiderea statiei respective si amenda conform legii”, a explicat Valentin Grosu, director. Administratorul statiei a fost amendat cu 20.000 de lei pe Codul Fiscal (fara posibilitatea de a plati jumatate din minimum in 48 de ore), iar toate incasarile rezultate din vanzarea produsului petrolier de la data autorizarii si pana in prezent au fost confiscate. Cuantumul acestor sume este de peste 70.000 lei. Pe total, “tunul” a fost de 100.000 lei, adica circa un miliard de lei vechi. In plus, conform procedurilor fiscale, societatea comerciala a fost obligata sa-si inchida activitatea pentru o perioada de 30 de zile. “Vom continua aceste controale pe activitatea tuturor societatilor care comercializeaza astfel de produse, atat pe partea de autorizari cat pe partea de inspectie fiscala”, a mai spus Grosu.
Sursa

Misterele magiei

Sala: Casa de Cultura
Data: 20.01.2010
Ora: 12:00
Biletele se gasesc la intrarea in Casa de Cultura si in scoli




Magicianul Christianis sau Constantin Cristian Aradei, practică numere de magie și iluzionism de la varsta de 14 ani. De atunci și până în prezent, a organizat și susținut multe spectacole si turnee în țară și strainătate,in fata a mii de spectatori. Christianis este membru “International Brotherhood of Magicians” cea mai mare organizatie a magicienilor din lume.
Pe langa programe diversificate de magie,Christianis practică și numere de fachirism, în care își pune viața în pericol, mergând pe cioburi, înghițind flăcări și multe alte numere ce prezintă un grad ridicat de pericol,dar si programe cu animale exotice,reptile ,scorpioni ,tarantule,papagali si porumbei.Este singurul magician din Romania care foloseste scorpioni imperiali in numerele de magie,intepatura acestora poate fi foarte periculoasa.
Magicianul și-a câștigat admirația și respectul spectatorilor prin calitatea și frumusete numerelor si programelor artistice prezentate,prin seriozitate si respect fata de spectatori si colaboratori.

PROGRAME DE MAGIE -aparitii - disparitii de diferite obiecte si persoane , levitatie , decapitari , evadari din lanturi, cufere si diverse aparate, multiplicari , quik change , numere de magie in care se foloseste echipament scenotehnic complex,efecte speciale si efecte de lumini pentru a crea un show de magie incendiar.

Buhusenii, campionii primei editii a campaniei “Mare Debarasare”


Prima editie din acest an a campaniei nationale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la populatie, desfasurata la finele saptaminii trecute, s-a bucurat de o participare numeroasa din partea bacauanilor. Astfel, din cele cinci orase din judet participante la actiune, respectiv Bacau, Onesti, Moinesti, Comanesti si Buhusi, cantiatea de deseuri colectata de la populatie a fost de aproape doua tone. Potrivit datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau, buhusenii s-au remarcat la aceasta editie cu 658 de kg DEEE. “Rezultatele primei editii ale campaniei din acest an sint comparabile cu cele din ultimele trei editii ale anului 2009. Avem incredere ca cetatenii vor raspunde pozitiv si la umatoarele actiuni si ca operatorii de salubritate si primariile vor asigura toate conditiile pentru colectarea si reciclarea acestor deseuri. Speram ca la finele lui 2010 sa putem raporta o cantitate de DEEE cel putin egala cu cea din 2009″, a apreciat Paul Toderica, director coordonator APM Bacau. In 2009, bacauanii s-au debarasat de 63.403 kg DEEE.
Sursa

Numere utile



Apel de urgenta...............................................................................................................112
Politia Buhusi....................................................................................................0234 261 818
Spitalul Buhusi..................................................................................................0234 262 220
Salvare.............................................................................................................0234 262 521
Pompieri...........................................................................................................0234 261 212
Administratia finantelor.......................................................................................0234 261 461
DGC Casa de Apa.............................................................................................0234 261 872
Dispensar veterinar............................................................................................0234 262 347
Gaze naturale Buhusi........................................................................................0234 261 113
Gospodarie comunala........................................................................................0234 262 849
Jandarmerie......................................................................................................0234 261 884
Judecatorie.......................................................................................................0234 265 744
Primar..............................................................................................................0723 366 817
Primaria Buhusi.................................................................................................0234 261 220
TV Cablu...........................................................................................................0234 262 358

Sondaj

Ati facut vaccinul impotriva virusului A/H1N1 ?
Va invit sa participati la sondaj, raspunzand la intrebarea din dreapta paginii!

A fost deschis centrul de vaccinare impotriva virusului A/H1N1

Buhusenii care vor sa se vaccineze impotriva gripei cu virus A/H1N1 dar care nu au asigurare medicala sau nu sint in evidentele vreunui medic de familie o pot face in centrul de vaccinare infiintat in cadrul sectiei de boli infectioase de la Spitalul din Buhusi. La acesta, au anuntat reprezentantii DSP Bacau, activitatea de vaccinare impotriva gripei noi va incepe miine (13 ianuarie) si se va derula zilnic in intervalul 8.00 – 15.00. “In contextul epidemiologic in care ne aflam, infiintarea acestui centru era absolut necesara. Aici se pot vaccina, la solicitare, persoanele care nu au asigurare medicala sau nu sint in evidenta medicilor de familie. 

Un buhuşean a produs un accident rutier la Roznov

Pe DN 15, în localitatea Roznov, s-a produs un accident rutier, iar în urma primelor verificări efectuate, poliţiştii au stabilit că în timp ce Marian D., de 22 de ani, din oraşul Buhuşi, conducea un autoturism, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile unui carosabil acoperit cu polei, a surprins şi accidentat o minoră de 17 ani, din comuna Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ, care traversa regulamentar strada, pe trecerea pentru pietoni.
Minora a suferit o contuzie lombară uşoară. Cercetările sunt continuate de Poliţia oraşului Roznov.

Sursa

Realitati buhusene


Ori de cate ori, vrand, nevrand, prin forta imprejurarilor, un om cuminte e nevoit sa infatiseze locul in care vietuieste, pe “amfitrionii” lui, de la mai mic, la cel mai suspus, fara a garnisi realitatea, cu mierea vorbei ceremonioase, o face cu sovaiala anestezistului care imbalsameaza traumele. Dar, indeosebi ceea ce omul spune azi, construieste mesajul care urmeaza vietii sale, iesirea din “decorul” vietii, dezlegand uneori ceea ce nu s-a stiut, ceea ce a fost enigmatic in identitatea sa. Asa, incat, pana si acest om, oricat de cuminte, odata si odata, afla ca tacerea te poate face sa ratacesti calea spre “rai”. Iar, daca trebuie ca si orasul Buhusi sa aiba detractorii lui, dupa multe tentative esuate, de a se creiona partea curata si plina cu bunatati a paharului, a devenit izbitor de observabila, pentru mine, partea invaziva, cuprinsa de un gol impurificator, a acestui “pahar”.
Asa se devoaleaza in cadru, Buhusiul carciumaresc, dughenizat, cu multele cosmelii de la blocuri, cohorte de chiloti si ghirlande de plastic in balcoane, tuburi de aerisire de la centrale, tasnite prin pereti, terase comerciale, pe trotuare, tarabe ambulante, cu obiecte de cult, oribile, talciocuri…
Pe alocuri, in decorul stradal al orasului se regasesc unele “glume” ciudate: cu toptanul, nu cu bucata, o puzderie de statui, troite, tasnitori de apa, cruci, au impanzit orasul. Unele sunt construite si zugravite de o factura caricaturizata, zugraveala aratand ca pe carutele de la balci. Despre cei care fauresc acest gen de “iconografie”, pictorul Mihai Chiuaru, vicepresedinte teritorial al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, fiind vorba atunci despre mesterul Constantin Prisecaru, cel care a impresurat toata regiunea cu bazaconii, spunea ca “sunt mesteri ambulatorii, care strica spatiul sacru”. Si, culmea, acest mester excita gustul amatorilor de chilipiruri, care cumpara Kitsch-ul ieftin. Revenind, insa, la Buhusi, gluma se ingroasa cu un grup de busturi, “nu simple, la limita simplismului”, cum le-a apreciat Doina Tudor, artist plastic, profesoara la Liceul de Arta “Octav Bancila” din Iasi. Aceasta “constelatie statuara” buhuseana reprezinta voievozi si scriitori romani, care sunt expusi pe un gard, in sarampoi, cu fata la drum!… Mai jos, in ocnitele gardului sunt basoreliefuri ce ilustreaza scene istorice, de aceeasi factura.
O alta “poanta” este sigla orasului, care apare in mai multe locuri si e reprezentata de simbolul suveicii si al bobinei (ele se refera la fabrica de postav, acum “pe chituci”), precum si al crenelurilor de cetate, semnificand istoria seculara a unei asezari in care ctitoriile intemeietorilor ei scrasnesc morbid (este cazul Ratesului de la Orbic, statie de postalioane fortificata, care dateaza din Evul mediu si al Palatelor Domnesti care au apartinut familiei Buhusestilor). Mai trebuie spus, cu o ironie amara, punand un cristal de zahar intr-o ceasca de matraguna, ca pe portile monumentale ale unuia dintre palate, un basorelief ce reprezinta capul de bour, are in loc de coarne, doua manere de toporaste. Iar, in mijlocul orasului, este Casa de Cultura care asteapta a fi slujita de catre oameni intocmai asa: de cultura.
Cursivitatea banilor e unul dintre cele mai ravnite bunuri spirituale ale imbogatitilor orasului si asta e ceea ce da toata “franchetea” vietii tumultoase, la Buhusi!…
Dea Domnul ca, pana cand se vor mai asterne cuvinte despre orasul care a fost candva “al florilor”, sa se resoarba  armonia, in sufletele de culoare pietrificata, dedate voluptatii fosnetului banilor, mai inainte de orice! Pentru ca, asa, sa se alcatuiasca o pagina de prezentare a orasului, frumos ilustrata, ca sa fie vazut Buhusiul in nimbul in care a randuit Dumnezeu sa dureze, din veacuri!…

Buhusenii vor depozita gunoiul menajer pe plaiuri nemtene


Din prima zi a anului 2010, conform deciziei Garzii de Mediu, buhusenii nu mai au voie sa depoziteze gunoiul menajer pe platforma din cartierul Chebac. Decizia corespunde normelor europene. Statia ecologica de la N. Balcescu, unde se credea ca buhusenii vor putea depune gunoiul, nu va fi inaugurata, la modul optimist, decât în luna mai. Temporar, buhusenii au gasit o solutie de criza. “Am realizat un contract cu edilii de la Roman, pentru depozitarea gunoiului menajer în rampa lor ecologica. Probabil ca operatiunea aceasta se va derula începând cu 15 ianuarie. Vom asigura transportul cu firma Gindany SRL, operatorul local care gestioneaza aceasta problematica”, spune primarul Ionel Turcea. Cândva, unele voci neoficiale spuneau ca târgul Buhusi “a fost repartizat” – cu sensul imperativ… – pentru a depune gunoiul menajer la viitoarea rampa de la N. Balcescu. Edilii buhuseni nu exclud însa permanentizarea variantei nemtene. “Deocamdata, pretul pe un m.c. de gunoi depozitat la Roman este de aproximativ 18 lei. Va fi mai mic pretul la N. Balcescu?
Mai e o problema: pâna la Roman, distanta este de 28 km, în vreme ce varianta bacauana ar presupune o distanta de 35-40 km, diferenta fiind importanta. Totusi, nu putem spune, deocamdata, nimic despre locatia în care vom depozita în viitor gunoiul menajer. Vom lua în calcul mai multe aspecte care tin de costuri si eficienta”, adauga primarul Turcea. Buhusenii vor trebui sa devina mult mai atenti din perspectiva reconsiderarii a ceea ce înseamna gunoiul menajer, întrucât crengile sau vegetalele de tot felul, de pilda, nu vor mai putea fi încadrate în aceasta categorie.

Mai tari ca trenul!

In cursul acestei dimineti, Andrei Rosca s-a trezit din coma. El a fost vizitat la Spitalul Judetean Bacau de catre soferul care era sa-l omoare. Dialogul dintre ei a fost scurt, ceva de genul:
I. Tapalaga: -A crezut trenul ca e mai tare ca noi?
A. Rosca:    -Da!...
dupa care a dorit sa doarma. (din surse aproape sigure)


Decat vechea Dacia, evident a fost mai tare, luandu-i complet "viata", insa nu a reusit sa le-o ia celor 3 persoane, extrem de norocoase.
Ieri si azi, majoritatea ziarelor din judet au relatat despre accident si toate au afirmat ca au avut noroc!

S-a inchis casieria E-ON

De la 1 ianuarie 2010, casieria E-ON din strada George Cosbuc, nr. 2 s-a inchis, deci nu se mai poate face plata furnizorului de gaze si curent fara factura. Totusi, pentru a achita facturile aveti urmatoarele optiuni:

- punctul PayPoint din strada Tineretului, nr 10 (langa liceu, la magazinul cu centrale termice)
- punctul PayPoint din strada Nicolae Balcescu (la magazinul Lacudi)
- punctul PayPoint din strada Chebac, nr. 142



- la BRD, strada Libertatii, nr. 74



- pe site-ul de plati facturi www.e-facturi.ro



Deci, aveti "grija" de postas ca sa va aduca facturile la timp, sau puteti avea surpriza sa ramaneti fara gaz sau curent. Mie inca nu mi le-a adus, asa ca s-ar putea sa nu mai postez un timp :)

I-a lovit trenul! (2)

Update: Doua ziare din Bacau relateaza si ele despre acest accident - Spulberati de tren si Accident feroviar la Buhusi. Este printre cele mai mediatizate cazuri din orasul nostru, dar din pacate unul trist si foarte grav.


Despre accidentul de luni seara s-a spus si de televizor, la cele mai importante programe de stiri, de la ProTV si Antena1. O singura neconcordanta este intre stirile prezentate de cele doua posturi tv, si anume: ProTV spune ca persoana mai grav ranita statea in dreapta soferului, iar Antena1 spune ca statea pe bancheta din spate.
Din ce stiu eu, cel ce se afla acum in coma este Rosca Andrei si statea pe bancheta din spate. Pasagerul din fata, Tapalaga I. (locuieste pe Bradului, langa fostul sediu al Politiei) si soferul, cumnatul sau, au reusit sa sara din masina inainte de impact. 
P.S.Imi place cum spune prima fraza prezentatoarea de la Antena1!


ProTV: La un pas de moarte! Masina in care se aflau 3 persoane, spulberata de tren
Doar norocul i-a salvat de la moarte sigura pe cei trei tineri din Buhusi, judetul Bacau. Masina in care se aflau a fost spulberata luni seara de un tren, la un punct de trecere de cale ferata.







De vina ar fi fost poleiul, spun victimele care sustin ca, desi au oprit la timp, automobilul a patinat pe gheata si a ajuns pe linie. Anchetatorii cred insa ca soferul nu s-a asigurat.
Cei trei se intorceau acasa dupa ce isi vizitasera un prieten intr-un cartier de la marginea orasului Buhusi. La punctul de trecere a caii ferate insa masina lor a fost izbita de trenul personal care venea de la Piatra Neamt.
Din cauza ranilor grave, unul dintre tineri, in vasrta de 20 de ani, a fost spitalizat la Bacau si se afla la terapie intensiva. Se afla pe scaunul din dreapta soferului, atunci cand automobilul a fost lovit de tren.
In schimb, soferul in varsta de 36 de ani si celalalt pasager au scapat cu rani usoare si au fost spitalizati la Buhusi. Starea lor este stabila, anunta doctorii.
Conducatorul auto urmeaza insa sa raspunda intrebarilor politistilor. Daca oamenii legii il vor gasi vinovat pentru accident, el ar putea fi acuzat de vatamare corporala si neasigurare la schimbarea directiei de mers.
Politistii continua cercetarile pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs accidentul.

















Norocoşi sau ghinionişti? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun încontinuu trei tineri din Bacău. Ghinionul i-a lovit sub forma unui tren, după ce maşina în care se aflau a fost surprinsă pe trecerea de cale ferată. Norocul a fost, însă, mai mare. Şi asta pentru că doi dintre ei au reuşit să iasă pe picioarele lor din autoturismul zdrobit. Cel de-al treilea a ajuns la spital.






I-a lovit trenul!


Luni, 04 ianuarie 2010, ora 21.38. Buhusi. Accidentul s-a produs la trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere, semnalizată cu indicatoare rutiere corespunzătoare pe strada Casa de apă. Autoturismul Dacia 1310, înmatriculat în judeţul Bacău, condus de T. I., în vârstă de 30 ani, a fost acroşat la trecerea la nivel cu calea ferată de trenul Personal 5456 Piatra Neamţ – Bacău.
Garnitura de tren era compusă din patru vagoane şi transporta 10 călători. În autoturismul implicat în accident, împreună cu conducătorul auto se mai aflau doi pasageri, R. A., în vârstă de 21 ani şi C. L., în vârstă de 35 ani.
T. I. – plagă deschisă la gamba stângă şi traumatisme în zona toracică; C. L. – traumatism cranio-cerebral; R. A. – traumatism cranio-cerebral, în stare comiţială, a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău de către un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bacău. 













Mecca pensionarilor da cu tifla nenorocitei crize


În urma cu zece ani, C.A.R. Pensionari Buhusi avea mai putin de zece mii de membri; astazi are peste douazeci si una de mii, adica un numar mai mare decât populatia orasului, pentru ca are înca 18 filiale în judetele Neamt si Bacau. „Cu un proiect anti-criza eficient, fara a face rabat împrumuturilor si ajutoarelor sociale, avem datoriile achitate la zi si vom reusi sa achitam pentru fiecare membru o cota procentuala la cotizatia depusa la zi, care, în medie, nu va fi mai mica decât pentru anul anterior”, spune presedintele Nicolae Vamanu. Ajutoarele sociale acordate (pentru deces, calamitati naturale, incendii, subventionare de asistenta medicala, turism, activitati culturale, nevoi urgente si acute) sunt fara precedent la nivel national, institutia fiind perceputa ca reper si în acest sens. Sediul central buhusean este de vis, cu o retea informatica de invidiat, iar sediile filialelor din Zanesti, Roznov sau Clubul din Blagesti au accente de Neckerman. În 2009, în Buhusi si Roznov au fost cumparate noi terenuri pentru amenajarea unor constructii specifice. În plina criza, atelierul de croitorie a devenit functional, asistenta medicala proprie s-a diversificat, reparatiile la cladiri au respectat graficul, inaugurarile de imobile au fost prezente în Buhusi, Podoleni, Zanesti.
2010 are deja certitudini. Este asigurata finantarea pentru un nou car mortuar ultramodern, construirea unui garaj multifunctional (la standarde europene, pentru carele mortuare), linia tehnologica a sicrielor a fost modernizata (scândura de trei centimetri, captuseala… europeana de tabla zincata). În premiera nationala, acest C.A.R. va putea asigura cazarea temporara pentru persoanele aflate în dificultate. „Cu aprobarea adunarii generale, vom construi etajul al doilea al sediului nostru, unde vom amenaja sase camere pentru a-i putea adaposti, temporar, pe cei care au fost aruncati în strada de inechitatile sociale. Dupa stiinta noastra, suntem primul C.A.R. din tara care are asemenea preocupari”, spune presedintele Nicolae Vamanu. La începutul anului trecut, acelasi lider ne spunea: „Vom colabora cu membrii nostri C.A.R. si vom supravietui împreuna. Nu ne ramâne decât sa fim optimisti.

Chiar si cu pensiile acestea amarâte, sprijinindu-ne unii de altii, putem supravietui”. Predictia a fost corecta, pentru ca avea si un temei: „Avem o echipa manageriala si un colectiv de salariati pentru care competenta este principala calitate. Responsabilitatea, corectitudinea, respectul fata de membri, aplecarea catre o dezvoltare rationala a infrastructurii, dar si exigenta fata de termenele de plata sunt principalele noastre atuuri. Noi lucram cu o categorie sociala aflata mereu în criza, chiar si atunci când pentru multi altii criza nu exista. Aceasta experienta ne-a ajutat sa supravietuim ajutându-i mereu unii pe altii”, mai spune ec. Nicolae Vamanu. Anul trecut, unul dintre liderii nationali ai C.A.R.P. ne-a spus: „Noi venim la Buhusi ca la o Mecca a CAR-urilor, pentru a vedea cum Dumnezeu reusesc acesti oameni sa fie atat de performanti".