Marka la noi

Al 3-lea supermarket s-a deschis la Buhusi. Inaugurarea Marka Supermarket a fost sambata dimineata, zeci de persoane asteptand in fata magazinului deschiderea usilor. Acesta se afla amplasat in strada A.I.Cuza, nr. 2, la parterul blocului Elegant
Dupa dechiderea Marka, avem supermarket-uri in 3 zone "strategice" ale orasului, nu mai trebuie sa ne deplasm catre celelalte doua (desi distanta nu era oricum mare), avem de unde alege produsele pe care le dorim la preturi mai avantajoase si, mai ales, putem evita mai usor magazinele mici, carora, pana in urma cu cateva luni, le faceam vanzare, desi aveau preturi mai mari, sau preferam sa ne deplasam la Bacau.
Deci, avem 3 supermarket-uri, putem spune ca s-a dezvoltat orasul?






Trecem pe pasaport electronic

Începând cu data de 21 decembrie, Serviciul Public pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bacau va prelua cereri numai pentru eliberarea pasaportului simplu electronic si a pasaportului simplu temporar.


Tot cu aceeasi data serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor din Buhusi nu va mai primi cereri de pasapoarte in regim de ghiseu unic, intrucât nu detine tehnica necesara. 
Sursa

Spitalul buhusean a pierdut aproape doua miliarde de lei


Sectia de Psihiatrie a Spitalului Buhusi urma sa beneficieze de lucrari de izolare termica a peretilor exteriori, de reparatii la sarpanta, învelitoare si instalatiile sanitare, precum si de reparatii la subsol. Suma alocata era de 168.000 lei. Primele doua licitatii au fost anulate din cauza unor vicii de procedura sau din cauza lipsei unor documente din oferte. La a treia licitatie au concurat, în tandem, S.C. CORETI SERV S.R.L. Buhusi si S.C. SEVRUT CONSTRUCT SRL Racaciuni, precum si S.C. LOGIC CONSTRUCT SRL Bacau. Ultima firma a fost declarata câstigatoare. Primele doua firme au sesizat Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (C.N.S.C.), care a anulat întreaga procedura de atribuire, cu drept de contestatie în zece zile de la comunicare. În esenta, C.N.S.C. îsi argumenteaza decizia evidentiind si urmatoarele: firma câstigatoare nu a fost prezenta la deschiderea ofertelor; oferta câstigatorilor nu continea toate documentele necesare; ofertantul S.C. LOGIC CONSTRUCT SRL nu detine resursele umane necesare realizarii lucrarilor; pretul declarat câstigator a fost sub pragul de 85 la suta, fiind neobisnuit de scazut. Ec. Carmen Pahoncea, contabil sef al Spitalului Buhusi, ne-a precizat ca, de fapt, decizia C.N.S.C. a cauzat pierderea resurselor de finantare pentru lucrarile amintite, întrucât nu mai exista timpul necesar pentru derularea unei noi licitatii pe S.E.A.P. Termenul limita pentru finalizarea unei noi proceduri era începutul lui decembrie. „Obligarea autoritatii contractante la reevaluarea ofertelor conform documentatiei de atribuire” (am citat din decizia C.N.S.C.). reprezinta o exigenta careia nu i se mai poate da curs. „Noi precizasem ca lipsa din oferte a unor documente obligatorii va conduce la descalificarea ofertelor. Pentru ca toate firmele aveau câte ceva lipsa din oferte, am consultat Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Achizitiilor Publice (ANRMAP) si am înteles ca se poate sa le mai solicitam înca aceste documente. Decizia C.N.S.C. a fost însa alta”, ne-a mai spus Carmen Pahoncea.
CORETI SERV SRL si S.C. SEVRUT, convinse de faptul ca au pierdut pe nedrept licitatia, erau constiente ca banii vor fi pierduti de catre spital, dar doi dintre reprezentantii lor ne-au precizat ca demersul acestora nu a mizat pe „efectul capra vecinului”, ci a fost un „exercitiu democratic necesar pentru salubrizarea modului în care sunt organizate uneori licitatiile”, „pentru ca prea erau evidentele aspectele de favorizare a firmei LOGIC CONSTRUCT”.
Primarul Ionel Turcea a adaugat: „Îmi pare rau ca s-a ajuns aici. Vor avea de suferit cetatenii orasului, bolnavii. Cred ca este necesar ca fiecare sa-si faca treaba asa cum trebuie”.
Sursa

Mos Craciun Stranierul e la ananghie


Zilnic, în fata Casei de Cultura, la Buhusi au început sa soseasca, darurile de sarbatori transmise de stranieri; mai ales de catre cei din Italia. Atmosfera este, aproape de fiecare data, precum cea pe care am surprins-o ieri…
Liniste. Fulgii cad de poveste, ca în Fratii Grimm. Deodata, linistea este sparta de un strigat repetat „Vinnnn!” Peste o suta de oameni dau navala catre locul unde va sosi autocarul cu remorca încarcata cu daruri. Se încropeste iute un rând… „Mucosule, eu am venit de dimineata si tu, ca paduchele, în frunte?!” „Vanghelia lu’ ma-ta, ce ai cu copchilu’ meu?” Si tot asa. Autocarul gaseste loc în alta parte. Rândul se recompune în câteva clipe, dar aiurea de tot. E mai mult o gramada organizata, ca la rugby. Arbitrii încearca reglementarea situatiei, dar…
De pe margine, Ion Mrejeru, pensionar, ne zice: „Domnule, asta-i România! Am ajuns sa traim din pomana strainilor, chiar si de sarbatori”. Zarva mare. Oamenii firmei de transport au rabdare infinita. Bulucul de lânga remorca sporeste. Omul din remorca citeste/striga numele de pe pachete… “Ba, baga-mi-as…, zice o doamna, denumind o parte anatomica pe care n-o are, unde-i pachetul meu?…” Ba o roaga respectuos sa-l întrebe pe omul din autocar. Doamna revine si repeta intentia cu partea anatomica lipsa. Un domn cu spirit civic o pune la colt în stil elevat, cotrocenist: „t… împutita!” Aud iar: „Unde mi-i bagajul? Ma porti cu minciuni din om în om, ba îi în remorca, ba îi în autocar, ba…” „Fire-ai al dracului de rapan, da’ taci dracului din fleanca!” Si tot asa. Copiii, mai ales copiii, se bucura enorm. Nu mai au rabdare si ar vrea sa desfaca pachetele în buricul târgului. Bunicii sau rudele îi cearta cu dragoste sau, mioritic, urmând principiile pedagogiei stramosesti, le dau de-a dreptul peste degete. Pachetele unora sunt voluminoase, motiv pentru care sunt aruncate pe spinarile masinilor cu portbagaj aerian. Ale altora au dimensiuni de criza… Aud si despre asta câte ceva… „Cel putin cu 30 la suta s-a redus numarul pachetelor în acest an. si Mos Craciun Strainul a început sa fie mai putin darnic..” „Anul trecut mi-a trimis un sac, anul acesta uite ce plasuca de rafie am în mâna… I-o nenorocit criza si pe-acolo…” Un altul care s-a ales tot cu un pachet liliput încearca, stingher, sa salveze onoarea lui Mos Craciun de peste granita: „Mie mi-a trimis bani. Asta-i asa de…” „Ti-a trimis pe ma-ta”, i-o zice de la obraz o balaoachesa… „Omule, ia mai chioraste-te pe-acolo, chiar nu mai am nimic? Nu se poate…”


Comentatorul Ion Mrejeru ne zice iar: „Tot dam vina pe Basescu, dar credeti ca daca venea Prostanacu’ lui Vântu nu tot asta era?…” Unii n-au parte de nimic. Un tânc da drumul la lacrima: „Dar ne-a dat telefon si a spus ca astazi trimite!” Bunica îl consoleaza: „Lasa, mama, ca mai vin masini astazi. Sau poate mâine. Sigur o sa vina…” Un adolescent întârziat este ceva mai radical: „Astept aici ca prostu’ târgului, de doua zile, si nimic. Sa-mi bag picioarele, daca mai vin!”
Si tot asa. Zilnic. Altfel e frumos. Ninge ca-n Fratii Grimm.
Sursa

Personalitati buhusene – initiative restauratoare

Medicul de familie dr. Ioan Miron a facut catre Consiliul de Administratie al Spitalului Orasenesc Buhusi un demers ce priveste memoria personalitatii dr. Valerian Pintilii, ctitor al institutiei spitalicesti buhusene. In aceasta idee, doctorul Miron sustine atribuirea, in incinta spitalului, a numelui marelui doctor plecat de curind in lumea umbrelor, unui spatiu (salon, sectie, sala de conferinte) sau spitalului insusi. Initiativa se inscrie intr-un ansamblu restaurator de actiuni de cultura, ce au ca obiectiv readucerea in memorie a personalitatilor care au fundamentat evolutia socio-culturala a asezarii, cele mai multe aflate in orizontul Asociatiei “Renasterea” si a Colegiului Tehnic “Ion Borcea”. Sper ca propunerea mea va fi bineprimita si la «Renasterea». Cu atit mai mult cred si in implicarea Asociatiei la aceste demersuri”, a conchis doctorul Ioan Miron.
Sursa

Moarta de doua saptamani

Disparitia unei femei de 84 ani a trecut neobservata pentru locatarii unui bloc de pe str. 9 Mai din orasul Buhusi. Asta pina miercuri, cind administratorul imobilului a fortat usa garsonierei la cererea vecinilor care nu mai puteau suporta mirosul ce razbatea din locuinta Elenei Cojocaru. Femeia a fost gasita decedata, intinsa pe pat, iar la o examinare preliminara a cadavrului nu au fost descoperite urme de violenta. Vecinii le-au declarat politistilor ca nu o mai vazusera pe Elena Cojocaru de aproximativ doua saptamini si au crezut ca este plecata de la domiciliu. 
Sursa

Biblioteca Oraseneasca Buhusi - 60 de ani de istorie

Pulsul viu al bibliotecii orasenesti “G. Bacovia”, din Buhusi, bate in inima spiritualitatii culturale a asezarii din anul 1949. Chemarea febrila pentru lectura a fost dintotdeauna insadita la aceasta institutie si poate sa aiba continuitate, in masura in care este inteleasa de catre cine trebuie, folosinta cartii, ca un bun usor de procurat cu imprumut, acum cind singura abundenta este saracia. Cu un numar de 61.000 de volume, cu 421 de utilizatori din care nouazeci la suta sint elevi, iar zece la suta sint pensionari si alte categorii, cu 12 abonamente la publicatii pe care le consulta cititorii in foaierul bibliotecii, doua calculatoare, doi bibliotecari (Gheorghe Silvas si Eduard Mihaila) si o ingrijitoare, lucrurile sint, neindoielnic, pe calea cea buna. La 60 de ani de existenta, cind se cuvine sa fie felicitata, poate ca ii lipsesc unele publicatii de cultura : Ateneu, Plumb, 13 Plus.
Sursa

Situatia alegerilor

La Buhusi situatia alegerilor a stat astfel:
- 17639 persoane cu drept de vot;
- 7354 persoane s-au prezentat la vot;
- 4302 voturi pentru Mircea Geoana;
- 3052 voturi pentru Traian Basescu.



Masini incendiate


Linistea orasului Buhusi a fost tulburata ieri dimineata de sirenele pompierilor. Initial, pe 6 decembrie, la ora 03.52, Garda de interventie cadrul Detasamentului de Pompieri Bacau a fost solicitata sa intervina in orasul Buhusi, pe str. 1 Mai, la nr. 10, unde fusese anuntat initial un accident rutier. La fata locului, lucrurile stateau cu totul altfel. Trei masini ardeau, insa focul a fost pus de o mina criminala, nefiind vorba de nici un accident rutier. Focul pus intentionat a vizat autoturismele Audi A6, nr. inmatriculare BC-28-SAS, autoturismul marca Mercedes D 160, nr. inmatriculare BC-01-GIA, si autoturismul marca Mercedes Vitto, nr. inmatriculare BC-91-VAS. “Autoturismele se aflau parcate in momentul producerii incendiului. Focul s-a propagat de la autoturismul Audi A6 la autoturismul Mercedes Vitto, datorita folosirii intentionate a unei surse de aprindere de catre o persoana necunoscuta”, declara slt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. In urma incendiului au ars elemente ale partii din fata (capota, aripi fata, masca fata, cauciuc stinga), iar la partea din spate: bara, stopul stinga, aripa stinga, de la autoturismul Audi A6. La Mercedesul D 160 au ars cauciucurile din fata, aripile din fata, masca si capota, iar la autoturismul Mercedes Vitto, elemente din partea din spate (haion, bara spate, lampi de semnalizare). In cauza s-a intocmit dosar penal. Cercetarile continua in vederea stabilirii autorului.
Sursa

Fotbal - Liga a IV-a : ASO Buhusi - AS Inter Caiuti 6-0

Sambata s-a disputat ultima etapa din tur al acestui campionat, in care ASO Buhusi a reusit sa castige spectaculos cu 6-0 contra echipei AS Inter Caiuti. Buhusenii si-au revenit cam tarziu, dupa multe etape in care au pierdut, dar sa speram ca dupa pauza competitionala vor avea o forma mai buna si ca aceasta victorie nu a fost o intamplare.


Celelalte rezultate ale etapei:

Bradul M. Caşin – Aerostar 1-4
ASO Buhuşi – Inter Cãiuţi 6-0
Atheltic Dãrmãneşti – Consart Serbãneşti 2-1
AS Mesagerul Bacău – Sportul Rãcãciuni 4-1
Mondo Sport – AS Negri 2-0
FCM Oneşti – Înfrãţirea Ghimeş 2-0
AS Filipeşti, Viitorul Oituz şi Mãgura Tg. Ocna au stat


Clasamentul dupa aceasta etapa:



S-a impodobit pomul de Craciun





Nu-i spun "bradul de Craciun" deoarece cred ca nu e brad, ci molid. Defapt doar crengi de molid care au fost fixate pe un schelet metalic si ornate nu prea spectaculos, destul de simplu. La fel sunt ornate si strazile (Republicii si Balcescu doar - care nu au mai mult de 2 km impreuna). Se putea si mai frumos...sa fie de vina criza?

Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a VII-a, 05.12.09, ora 13:00, stadion Textila, Buhusi


ASO Buhusi - AS Inter Caiuti


Arbitrii: Emil Voicu
            Ivan Adrian
            Florea Lucian
            Calin Ioan (obs.)

1 Decembrie, sarbatorit la Buhusi

1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei. Ca in fiecare an, la Buhusi s-a sarbatorit prin depunerea de coroane la statuia Eroului Neconoscut, cazut in Primul Razboi Mondial. Pe muzica imnului national, elevi au dus coroanele din partea Consiliului Local, Politiei, Jandarmeriei, liceului, CAR, etc. Evenimentul nu a durat mai mult de 20 de minute si nu a adunat atata lume ca in anii precedenti, cand, parca si coroanele erau mai numeroase.