Toamna cu Bacovia, la Buhusi


In cadrul programului cultural anual al Asociatiei Culturale “Renasterea” Buhusi, condusa de catre prof. Petru Botezatu, inspector scolar la Inspectoratul scolar Bacau, a devenit emblematic de un timp Simpozionul literar “Toamna cu Bacovia”.
Aceasta activitate culturala, desfasurata in Amfiteatrul colegiului si sustinuta impreuna cu liceenii buhuseni, s-a bucurat anul acesta de o prezenta prestigioasa: scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania, cadre didactice, elevi. Astfel, pe langa un “triunghi scriitoricesc”, format din trei profesori de la colegiul buhusean, toti scriitori, membri USR, Ion Tudor Iovian, (prof. Ioan Ivan), Ion Fercu, Ion Dinvale, (prof. Ion Pascariu), au participat scriitorii, publicisti, critici literari: conf. univ. dr. Constantin Calin, Viorel Savin, Petre Isachi, Ion Prajisteanu, Cornel Galben, Grigore Codrescu. Evenimentul a avut `n deschidere un moment muzical cu melodii pe versuri de Bacovia, interpretate de un grup de eleve condus de Eduard Pipa (doua dintre aceste piese sunt compuse de catre prof. Puiu Pipa). A urmat prof. univ. Constantin Calin, cu o disertatie literara despre poezia “Amurg”, scrisa de G. Bacovia, apoi Petre Isachi a facut o recenzie la cartea lui Viorel Savin, “Gresia albastra”. In continuare, Grigore Codrescu, a vorbit despre volumul de versuri scris de Ion Dinvale, “Pseudo tractatus logico philosophicus”. Petru Isachi a prezentat “Personalitati bacauane”, vol. III de Cornel Galben, iar prof. Ion Fercu, directorul Colegiului Tehnic “Ion Borcea” Buhusi, publicist si scriitor, a prezentat cartea lui Grigore Codrescu, “Lecturi neconventionale” si volumul “Autoportret in oglinda” scris de Petru Isachi. Ion Tudor Iovian si Ion Prajisteanu, directorul revistei “Plumb”, au vorbit despre revista “Plumb”, ultimele doua editii in care publica si liceeni buhuseni, iar Petru Isachi a vorbit despre revista “13 Plus”. Simpozionul a fost un eveniment simbol pentru elevii buhuseni care au sadita aspiratia pentru creatia literara la Cenaclul “Floare albastra” al Colegiului, careia ii apartine si revista cu acelasi nume, in care publica elevii buhuseni talentati.
Sursa

Aurel Moldoveanu - in spectacol la Buhusi




Fotbal - Liga a IV-a : AS Filipesti - ASO Buhusi 2-1

ASO Buhusi pierde si in etapa a XVI-a, in confruntarea de la Filipesti, cu echipa locala, scor 2-1. Buhusenii o duc tot mai rau, nereusind sa mai castige de multe etape, si cazand pe un loc retrogadabil in clasament, dupa modificarea acestuia saptamana precedenta, ca urmare a excluderii din competitie a echipelor AS Margineni si Vointa Podul Turcului.


Celelalte rezultate ale etapei:

AS Filipeşti – ASO Buhuşi 2-1
Sportul Rãcãciuni – Atheletic Dãrmãneşti 2-1
Consart Serbãneşti – Viitorul Oituz 3-2
AS Negri – FCM Oneşti 0-2
Înfrãţirea Ghimeş – Bradul M. Caşin 4-0
Aerostar – Mãgura Tg. Ocna 0-0
Inter Cãiuţi – Mesagerul Bacau 1-3
Mondo Sport a stat.


Clasamentul dupa aceasta etapa:





Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a XVI-a, 28.11.09, ora 14:00, Filipesti

AS FIlipesti - ASO Buhusi

Arbitrii: Misca Florin
            Macaru Romeo
            Munteanu Andrei
            Popa Gh. (obs.)

Furt din autoturism esuat

În seara zilei de 22 noiembrie, ora 21.40, Poliţia oraului Buhuşi a fost sesizată de Neculai C., de 47 ani, din localitate, cu privire la faptul că un grup de 5 tineri încearcă să-i spargă autoturismul parcat în zona blocului în care acesta locuiește. La fața locului s-a deplasat o patrulă de ordine publică care a identificat un număr de 5 tineri care încercau să descuie autoturismul. Trecându-se la legitimarea persoanelor s-a constatat că aceștia se numesc: M. Gheorghe, de 16 ani, din or. Buhuși , D. Nicolae, de 16 ani, din Costișa, jud. Neamț, P. Marius-Florin, de 16 ani, M. Constantin, de 14 ani, şi D. Gheorghiță-Claudiu, de 14 ani, din Costișa, jud. Neamț, toţi elevi. Asupra acestora s-au găsit mai multe bunuri, respectiv: lanternă multifuncțională, două pedale bicicletă, un clește și chei de autoturisme Dacia, bunuri pe care aceștia au susținut că le-au sustras dintr-un garaj în aceiași seară. Pe numele lor s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de furt, urmând a se extinde cercetările pentru stabilirea altor fapte săvârșite de acest grup.
Sursa

Voturi platite cu 20 lei!


Un barbat din comuna Racova este inculpat in primul dosar penal intocmit la alegerile de duminica. Acesta a fost surprins in flagrant de politisti in timp ce oferea câte 20 de lei, o patura si 2 litri de vin pentru ca alegatorii sa voteze la o sectie speciala. Este vroba despre Vintila Popa, de 55 de ani, cercetat pentru savârsirea infractiunii de oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze cu un anumit candidat. Cercetarile au demonstrat ca partidul care l-a sustinut in actiunea sa este PNL. “In fapt, s-a stabilit ca barbatul a oferit si dat sume de bani si bunuri catre cinci cetateni cu drept de vot din Buhusi, pentru a vota la o sectie speciala din Racova un anume candidat la alegerile pentru desemnarea presedintelui României”, ne-a declarat procuror Camelia Elisei, de la Parchetul Curtii de Apel Bacau. Vintila Popa a fost prezentat ieri Judecatoriei Buhusi cu propunerea de arestare preventiva, dupa ce a stat in arestul Politiei 24 de ore. Instanta a decis ca acesta poate fi cercetat in stare de libertate.
Om de afaceri
Vintila Popa lucreaza ca fochist la Grupul Scolar Hemeiusi. Personalul administrativ al liceului a confirmat acest lucru, dar a declarat ca nu stie nimic din ce a facut colegul lor in ziua alegerilor. In plus, Popa este administratorul unei firme cu profil de activitate “scoala de soferi amatori”, are un cabinet de psihologie tot pentru cei care urmeaza cursurile scolii de soferi, dar si trei baruri in Girleni, Racova si Lespezi. Este casatorit si are trei copii: un baiat dascal in satul sau din com. Hemeiusi, un altul student la Teologie si o fata, studenta si ea. Sotia este bolnava si inca nu a aflat ca el a stat dupa gratii.
Aparat de avocatul Cojocaru
Dupa ce a iesit de la audieri, Popa a refuzat sa faca o declaratie. S-a limitat in a spune doar “de ce nu ii filmati pe cei care fura?” Ieri, la ora 20.00, i-a expirat si mandatul de retinere emis de procurori. Popa a fost aparat in fata instantei de avocatul Cristian Cojocaru, membru PNL. “Nu l-am aparat in calitate de membru de partid, a declarat avocatul. Nu amestec profesia cu aspecte de acest gen. Am fost contactat de familia sa pentru a-i asigura apararea.” Pentru fapta comisa de Vintila Popa legea prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 4 ani si interzicerea execitarii dreptului de vot.

Buhusiul isi comemoreaza ctitorii

Doctorul pediatru buhusean, Valerian Pintilii, s-a stins dupa o indelungata suferinta fizica si a plecat duminica pe ultimul drum, ca sa regaseasca lumina, in eternitate. Nascut la Horodniceni, in judetul Suceava, pe 10 octombrie 1932, Valerian Pintilii a fost fiul unei familii de tarani instariti. Devenind medic, a fost repartizat mai intii la Comanesti, dupa care s-a stabilit la Buhusi, unde a profesat ca medic pediatru, detinind si functia de director de spital, pina la pensionare. Neavind copii, a considerat intotdeauna spitalul drept un copil al sau. A fost cel care a pus la fundatia acestui spital, prima caramida.
O viata de om a aparat sanatatea copiilor asezarii, pina cind o boala grea l-a facut sa piarda lumina ochilor, iar inainte ca trupul sa-si afle, in cele din urma, odihna, a suferit de o boala care l-a tinut la pat. Duminica, 22 noiembrie 2009, pe un timp insorit, Buhusiul intomnat si-a condus la mormint pe cel pe care istoria il va aseza la fundatia deasupra careia s-a zidit Spitalul fizic si spiritual, slujit si condus de un mare om al asezarii: doctorul Valerian Pintilii.
Sursa

Liceenii buhuseni, in “Week-end cu un Om”

Colegiul Tehnic “Ion Borcea” Buhusi, impreuna cu Asociatia Culturala “Renasterea” a organizat, intr-o succesiune de activitati cuprinse in programul cultural anual, un “Week-end cu un Om”. “Ca o realitate infuzata de mister, astfel de activitati, organizate de liceenii clocotitori, buhuseni, cuprind teme culturale, in continuitate, dar si inedit”, a specificat inspectorul scolar, prof. Petru Botezatu. Anul acesta, activitatea a avut ca motto maxima lui Grigore C. Moisil : “Foarte curind, oamenii se vor imparti in doua categorii: oameni batrini si oameni care stiu sa lucreze la calculator”.
A participat prof. univ. dr. Gheorghe Grigoras, decan la Facultatea de Informatica Iasi. O biografie a sa, oricit de prescurtata, nu poate sa nu releve posturile universitare detinute pina azi: asistent universitar, lector, profesor asociat si profesor universitar, decan prodecan. Este autor de carti si lucrari stiintifice.
“Week-end cu un Om” a fost o activitate pe teme de cultura si stiinta, in general, si de invatamint, sustinuta, in afara de prof. univ. dr. Gheorghe Grigoras, de catre prof. Mihai Pascariu, om de afaceri, prof. Florin Popa, director al C. T. “D. Ghika” din Comanesti, prof. Ion Fercu, director al C.T. “Ion Borcea” Buhusi, prof. Grigore Dospinescu, prof. Petru Botezatu, inspector scolar, prof. Neculai Botezatu, prof. Ionut Andrei, prof. Marian Mariana, prof. Sebastian Andrei, prof. Bogdan Bitire, prof. Mihai Bulete, prof. Mihai Jigau, alte cadre didactice si elevi.

Sursa

PSD a câstigat marile batalii

Candidatul Aliantei PSDAPC, Mircea Geoana a câstigat in cele mai multe localitati din judet. La Buhusi, din cei 7296 de cetateni care s-au prezentat la vot, 2988 au votat cu Mircea Geoana (adica 40,95%) iar 1776 cu Traian Basescu (adica 24,34%). Crin Antonescu a adunat simpatia a 1231 buhuseni (adica 16,87%). 

Gripa porcina loveste la Buhusi

Asediul gripei porcine asupra orasului Buhusi a izbutit, desi autoritatile locale, institutiile luasera toate masurile de aparare. Boala a intrat, se pare, cu ajutorul unui student sosit acasa. Cert este ca, potrivit datelor oferite de dr. Iulia Badita, de la Sectia Contagioase, trei persoane – fiul, mama si sotul acesteia – sunt acum in tratament. Aceste persoane se afla sub supraveghere medicala, izolate la domiciliu. Potrivit aceleiasi surse, in oras nu exista alte cazuri suspecte de gripa porcina. Am colindat si noi scolile, unde am constatat ca, si din acest punct de vedere, elevii nu au probleme de sanatate.
Sursa

Ridichea uriasa de la Buhusi

Maria Vieru, o gospodina din Buhusi a recoltat din propria gradina, o ridiche uriasa, asemenea celei din cunoscutul basm al copilariei, in care se povesteste despre osteneala pisicii, bunicii, bunicului, a catelului, soricelului… ca sa o smulga din pamant.
Aceasta “gluma”, chiar e o gluma adevarata. Ridichea “obeza”, care a crescut in batatura Mariei Vieru, cantareste 7 kg. Este o ridiche neagra ca abanosul si poate o fi iute, dar nu e chip sa o guste careva pentru ca gospodina care a ingrijit-o toata vara a pus-o la pastrare, uitandu-se la ea ca la o minunatie - de fapt, ca la o comedie, pentru ca oamenii rad cu lacrimi vazand-o!...
Sursa

Un versant cultural, in trepte


De la intaile scoli - cea din 1864, apoi cea de la 1886, despre care vorbeste un document gasit intr-un mormant din cimitirul parohial Sf. Inviere - invatamantul buhusean a urcat, in timp, zi cu zi, an de an, treapta cu treapta, pana azi, cand se afla in localitate 5 scoli gimnaziale si un colegiu. Drumul pana aici a fost lung si, poate, abrupt. Inainte de 1945, educatia scolara, la Buhusi, a fost structurata pe trei trepte: scoala primara cu clasele l - lV, obligatorii, scoala profesionala cu durata de 2-3 ani, profil textil, scoala medie, liceu (Liceul Teoretic Mixt Particular Buhusi), cu durata de 5, apoi de 4 ani.

Colegiul Tehnic Ion Borcea de astazi s-a organizat in timp, prin mai multe transformari succesive, in functie, de viata sociala, de profilul profesional al locuitorilor care, in majoritate erau textilisti - de aceea, pe drept cuvant, s-a spus intotdeauna ca Buhusiul a fost al fabricii de postav si nu fabrica, a Buhusiului. Denumirea actuala dateaza din anul scolar 2004-2005 si se datoreaza numelui savantului Ion Borcea, nascut la Buhociu Nou, dar stabilit, impreuna cu familia, in comuna Racova, din apropierea orasului Buhusi (tatal sau fiind preot a primit pentru slujire, aceasta parohie). Ion Borcea a trait intre 1879-1937 si s-a dedicat cunoasterii ecosistemelor marine, fiind fondatorul oceanografiei romanesti si al Statiunii de Cercetari Maritime, de la Agigea.
 
Oferta educationala a Colegiului
Colegiul buhusean este format din liceu teoretic, liceu tehnologic, scoala profesionala si Scoala de Arte si Meserii. Aici sunt scolarizati elevi din Buhusi, dar si din localitatile limitrofe: Blagesti, Garleni, Racova, Romani, Costisa… Profilurile de scolarizare si calificare sunt: industrie textila si pielarie (lucrator in tricotaje - confectii, lucrator in filatura - tesatorie), precum si constructii si lucrari publice, comert, mecanica. Invatamantul liceal este cu profil tehnic, in specializarile: tehnician in industria textila si tehnician designer vestimentar.

Profesori si absolventi, daruiti universalitatii
De-a lungul timpului, la aceasta unitate scolara au predat cadre didactice ilustre, ceea ce a condus la pregatirea, la un nivel prestigios, a generatiilor de elevi dintre care multi absolventi au fost sau sunt astazi personalitati de valoare, in cultura, arta, sport, stiinta... Desi sunt sprijinit de catre prof. Ion Fercu, actualul director al Colegiului, care este si publicist si scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, ca de altfel si profesorii Ioan Ivan (Ion Tudor Iovian) si Ion Pascariu (Ion Dinvale), ambii autori de carti si membri USR, este grea incursiunea prin noianul celor 50 de ani de istorie, ai acestei institutii de invatamant, dar e cu atat mai grea ilustrarea evenimentelor si citarea atator nume, preluate din cataloagele arhivei si scrise la catastiful personalitatilor tarii care, la randu-i, i-a incredintat culturii universale, pe unii dintre ei.
Cu toata strangerea de inima, pentru riscul pe care il presupune o prezentare prescurtata, se vor asterne in ultimul fragment al acestei schite de portret, cateva randuri despre ei.

Gripa porcina a ajuns si la Buhusi

Noi confirmari de gripa noua anuntate Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau, la sfirsitul saptaminii trecute, de catre Institutul Cantacuzino, ridica numarul cazurilor de boala inregistrate in judet de la debutul epidimiei, la peste 80. In continuare, virusul A/H1N1 se raspindeste cu precadere in rindul copiilor si al adolescentilor, spun medicii, nici adultii nefiind insa, ocoliti de boala. “Vineri seara au fost confirmate cinci persoane cu gripa noua, din care patru copii si un adult”, a spus dr. Aura Cretu, director coordonator adjunct Asistenta Medicala, DSP Bacau. Adultul confirmat vineri seara, cu virusul A/H1N1 este din Buhusi, acesta fiind si primul caz de boala din orasul amintit. Persoanele diagnosticate se afla sub supraveghere medicala, starea generala de sanatate fiind buna. Bacauanii care prezinta simptome precum febra peste 37 de grade Celsius, rinoree sau senzatia de nas infundat, dureri in git si tuse iritativa sint sfatuiti sa evite deplasarea in colectivitate si sa contacteze urgent medicii de familie sau sa se prezinte la sectiile de boli infectioase din spitale pentru investigatii amanuntite. La nivel national, numarul total de cazuri de gripa noua a depasit 1900.
Sursa

Turism penal electoral la Racova

80 de persoane au votat la sectia speciala de la Racova. Primarul Toader Vlad spiune ca persoanele respective au fost aduse cu autobuzul de la Buhusi. “A u fost mai multi, insa au fugit de frica sa nu faca puscarie. Mi-au spus ca vor merge la Gârleni sa voteze”, ne-a declarat primarul Vlad. El spune ca a sesizat telefonic la 112 acest aspect si ca il suspecteaza pe presedintele PDL Racova de “turism electoral” si ca va sesiza BEJ. Comisarul Christian Ciocan, purtator de cuvânt IGPR a declarat ca, in localitatea Racova, judetul Bacau, unui bărbat i-a fost intocmit dosar penal dupa ce a transportat mai multe persoane, carora le platise câte 20 de lei pentru a vota si carora urma sa le mai ofere paturi si vin. Politistii bacauani audiau aseara mai multe persoane in cazul barbatului care a oferit la cinci persoane câte 20 de lei, in schimbul votarii unui anume candidat, promitându-le ca le va mai da o cantitate de vin si paturi.
Sursa

Spargatorul de boxe s-a ales cu dosar penal

Vineri, 20 noiembrie, la ora 5:35, Politia orasului Buhusi a fost sesizata de Vasile G. despre faptul ca la subsolul imobilului în care locuieste se afla o persoana care sparge boxele locatarilor. Politistii s-au deplasat la fata locului si l-au identificat pe Romica M., de 38 ani, din judetul Neamt, care avea asupra sa o bicicleta despre care s-a stabilt ca a fost sustrasa din boxa ce apartine lui Vasile F. Cu ocazia extinderii cercetarilor s-a mai stabilit ca Romica M. este autor al altor doua furturi din boxe comise in octombrie 2009, în dauna parților vatamate Elena C. si Elena D. A fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de furt calificat. 
Sursa

Fotbal - Liga a IV-a : ASO Buhusi - Mesagerul Bacau 2-4

ASO Buhusi pierde cu 2-4 impotriva echipei Mesagerul Bacau, meci din cadrul etapei a XV-a a ligii a 4-a de fotbal. Mesagerul pretinde la primele locuri ale clasamentului, in timp ce ASO Buhusi se mentine deasupra liniei de retrogadare, chiar daca la sfarsitul sezonului trecut, oficialii au declarat ca in acest an se va bate pentru prima parte a clasamentului, sau chiar pentru promovare. 

Celelalte rezultate ale etapei:
AS Filipeşti – Siretul Prãjeşti (neprezentare oaspeti)
Bradul M Caşin – AS Negri (meci intrerupt)
Magura Tg. Ocna – Înfrãţirea Ghimeş 4-1
Athletic Dãrmãneşti – Inter Cãiuţi 2-2
Viitorul Oituz – Sportul Rãcãciuni 1-1
Mondo Sport – Consart Serbãneşti 3-0
FCM Oneşti si CS Aerostar II au stat.

Votati un prese-dinte!

Nu sunteti hotarat pe cine o sa votati duminica? Votati un buhusean!


Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a XV-a, 21.11.09, ora 14:00, stadion Textila, Buhusi


ASO Buhusi - Mesagerul Bacau


Arbitrii: Hanga Marian
            Terente Bogdan
            Urzica Sorin
            Solomon (obs.)

Prins la furat de parchet

Spatiile comerciale nefolosite si abandonate au devenit tinta hotilor din orasul Buhusi. Agentii de paza ai unei societati comerciale i-au sesizat pe jandarmii din Bacau despre faptul ca o astfel de societate comerciala a fost sparta. Un tinar de 17 ani a profitat de faptul ca in imobil nu mai era nimeni, a patruns in sediul societatii si s-a apucat sa desfaca parchetul dintr-o incapere. Isprava ii apartine lui Silviu H., domiciliat in Buhusi, prins de agentii de paza cu parchetul in sac. “In urma celor constatate, lui Silviu H. i s-au intocmit actele premergatoare pentru furt calificat. Prejudiciul, a fost recuperat si predat reprezentantului partii vatamate, iar dosarul in cauza intocmit de catre jandarmi urmeaza a fi inaintat Parchetului de pe linga Judecatoria Buhusi”, a declarat mr. Sebastian Cretu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau.

Liceenii buhuseni, cei mai buni vorbitori din tara

Din initiativa ARDOR MOLDOVA, la Slanic Moldova a avut loc, în perioada 12-15a noiembrie, Concursul National Karl Popper. La dezbateri au participat cei mai buni optzeci de juniori din toate liceele si colegiile din tara. Competitia a fost câstigata, pe echipe, de reprezentanta judetului Vâlcea. La individual, primele locuri au fost ocupate de buhusencele Cristina Dochia si Cristina Rusu. „Acestea, ne-a spus prof. Carmen Zaharia, coordonatoarea Clubului NEURON al liceenilor buhuseni, ar putea oferi, deja, lectii de oratorie prezidentiabililor”. Printre cei care au sponsorizat acest concurs national s-au numarat firmele Eficient, Coreti, Intertranscom, Sintrom, Avatar, dar si asociatia Prolyceum Buhusi. „A fost un concurs care ne-a demonstrat ca putem privi cu optimism spre viitorul dezbaterilor, oratoriei si retoricii. Faptul ca din Buhusi sunt cei mai buni vorbitori din tara, nu este o surpriza. Ca fapt divers, unul dintre componentii echipei din Vâlcea, care a câstigat concursul, este tot buhusean, la origine…”, ne-a spus prof. Ciprian Zaharia, presedinte al ARDOR Moldova.

Pentru alegatori

Numerotarea sectiilor de votare pentru alegerile din 26 noiembrie si 6 decembrie este urmatoarea:

Sectia de votare 165 - Primaria Buhusi
     -str. REPUBLICII
     -str. VASILE LUPU
     -str. MIHAI EMINESCU


Sectia de votare 166 - Colegiul Tehnic "Ion Borcea"
     -str. TINERETULUI cu blocurile 1(24), 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 14
     -str. MARGINEA


Sectia de votare 167 - Colegiul Tehnic "Ion Borcea"
     -str. TINERETULUI cu blocurile 8, 10, 12
                                      case: de la 13 la 113 pe stanga
                                               de la 16 la 86 pe dreapta
     -CIOLPANI
     -TUDORENI
     -RUNCU


Sectia de votare 168 - Casa de Cultura
     -str. BRADULUI
     -str. NICOLAE BALCESCU
     -str. 8 MARTIE


Sectia de votare 169 - Scoala Gen. Nr. 4 - Mihai Eminsecu
     -str. BODESTI
     -str. MIHAI VITEAZUL
     -str. GHEORGHE DOJA
     -str. VOIOAGA
     -si cetatenii netransportabili internati in Spitalul Orasenesc Buhusi


Sectia de votare 170 - Directia Gospodarie Comunala
     -str. A. I. CUZA
     -str. SIRETULUI
     -str. UZINEI
     -str. TROTUS
     -str. I. L. DE LA BRAD
     -str. MOCANI


Sectia de votare 171 - Biblioteca G. Bacovia
     -str. DRAGOS VODA
     -str. BUCEGI
     -str. AVANTULUI
     -str. SPIRU HARET
     -str. VASILE ALECSANDRI
     -str. DR. DAVILA
     -str. AL. CEL BUN
     -str. I. BORCEA
     -str. ION CREANGA
     -str. D. CANTEMIR
     -fundatura CANTEMIR
     -str. CARPATI
     -str. CEAHLAU


Sectia de votare 172 - Scoala Gen. Nr. 2 (Florilor)
     -str. PRIMAVERII
     -str. FLORILOR
     -str. TEIULUI


Sectia de votare 173 - Com. Servicii Comunitare (Gara)
     -str. STEFAN CEL MARE
     -str. MIRCEA VOIEVOD
     -str. AUREL VLAICU
     -str. ALEEA SCOLII


Sectia de votare 174 - Scoala Gen. Nr. 5 (Gara)
     -str. CHEBAC
     -str. LIBERTATII cu casele: de la 139 la 401 partea stanga
                                                 de la 72 la 202 partea dreapta


Sectia de votare 175 - Scoala Gen. Nr 1 (Libertatii)
     -str. GEORGE COSBUC
     -str. I. VODA CEL CUMPLIT
     -str. TUDOR VLADIMIRESCU
     -str. 9 MAI
     -str. DECEBAL
     -str. SPLAIUL TRAIAN
     -str. CAMPULUI
     -COLONIA BISTRITEI


Sectia de votare 176 - Sala Polivalenta
     -str. 1 MAI
     -str. CASA DE APA
     -str. PIONIERULUI
     -str. STADIONULUI
     -str. GAZARIEI
     -str. LIBERTATII de la nr. 1 la 137 partea stanga
                                  de la nr. 2 la 70 partea dreapta


Sectia de votare 177 - Scoala de Arte si Meserii Nr. 3 (Orbic)
     -str. ORBIC


Sectia de votare 178/S - Scoala Gen. Nr. 5 (Gara)
     -voteaza alegatorii cu drept de vot aflati in tranzit

Mesaje sentimentale, perpetuate


Interesul constant, pentru insemnarile memorialistice, preocuparea pentru istoria mai veche a unei asezari, elaboreaza amintiri, chiar daca, uneori, personale, dar care surprind esentialul. Interesul calauzeste aceste cateva randuri si ilustratii, spre a asterne intamplari, fizionomii, evenimente, in fata celor ce au pasit  vreodata pragul scolilor din Buhusi, orasul trandafirilor si al arborilor care duc, pe “greabanul” batran si scorburos, numarul multor ani din vremuri plumburii, asfintite!...


“Provocarea” a fost facuta de catre prof. Ion Fercu, director al actualei institutii de invatamant, Colegiul Tehnic “Ion Borcea” , care, impreuna cu alti profesori, a intocmit, in anul 2005, o carte, intitulata “Colegiul Tehnic  Buhusi - 50 de ani de istorie”. Vrand ca sa perpetuam sau, cel putin sa prelungim, cat mai mult timp, aceasta romantica revenire pe coridoarele scolilor de altadata si de azi, din Buhusi, cu inimile arse de dor, a facut sa ajunga si la noi cartea si a fost indeajuns, pentru ca deschizand-o am deschis calea amintirilor.
De aceea, cine va vrea, poate, sa ne multumeasca pentru ca le daruim cu draga inima ziarul, dar sa multumeasca, mai cu seama, profesorilor Ion Fercu, Ioan Ivan, Ionela Bilei, Bogdan - Ioan Bitire, ing Ionut Lupusoru, domnilor Radu Damian, Andrei Boaru, Doru Grigoras, tuturor celorlalte cadre didactice pe care le are si le vrea, pentru cat mai mult timp, de acum inainte, in mijlocul ei, asezarea, fara sa-i uite insa, nici pe cei care nu mai sunt… e atat de mare numarul lor si, din pacate, continuu, cu fiecare fir de nisip ce cade in clepsidra, se stinge, ducandu-se in neant, cate un suflet. Ii amintim doar pe cativa dintre profesorii, de la liceu sau din celelalte scoli buhusene care ne-au parasit fara a avea cum sa-i cuprindem pe toti: Mihai Aciobanitei, Eugen Bartha, Mihail Andrei, Nicolae Bejan, Ion Stan, Nicolae Ploscaru, Gheorghe Ciubotaru, Mihai Drimbe, I. M. Macovei, Carolina Silvas, Constantin Sentea, Emilia Gorcea, Nicolae Laiu, Radu Negru, Maria Siclovan…


Intaile scoli buhusene, sanctuare peste timp

Atestarile documentare care vorbesc despre inceputurile invatamantului institutionalizat, la Buhusi, se refera la o scoala ce functiona prin anul 1864, intr-o cladire foarte mica, pe locul aflat acum in vecinatatea bisericii patrimoniale, Sfanta Inviere, zidita de catre familia intemeietoare a targului, Buhus si a blocului “Elegant”, care are fundatia unde, candva, erau case “tip vagon”, construite de evrei, cele mai multe dintre ele fiind, pe atunci, pravalii cu acareturi.
Recent s-a facut o descoperire arheologica, deosebit de importanta, prin care apare la lumina un document (foto) ce atesta prima scoala de baieti din Buhusi, infiintata la 1886 de catre colonelul Eugen Alcaz, acelasi care a infiintat si fabrica de postav din localitate. Acest document a fost gasit intr-o sticla incastrata in temelia fostei scoli, sub cimitirul parohial Sfanta Inviere, in urma saparii unui mormant. Este semnat de catre colonelul Alcaz, de invatatorii Ghita Dumitrescu - preot si George Nicolau, de primarul localitatii, din vremea aceea, Victor Alecu Podirascu, de consilierii V. Barjoveanu, N. Fartaesu, I. Acatrinei. El se afla acum la cancelaria parohiala a bisericii “Sf. Inviere”, prin grija preotilor Viorel Gavril si Gheorghe Craciunescu, cei care si-au dat seama cat este de important si au determinat sotia groparului care l-a gasit - dupa ce acesta a murit - sa il predea, pentru a putea fi conservat si pastrat peste timp.
Asadar, acestea au fost intaile scoli buhusene, la care s-a inceput cunoasterea buchiilor, in anii de demult.
Intr-un numar viitor vom merge, pe cursul timpului, pentru a ne apropia de prezent, ilustrand drumul invatamantului buhusean, care a dat asezarii, patriei si lumii, oameni luminati, corifei, ce trebuie sa fie asezati la efigia orasului, iar aceasta “este ceea ce staruie sa impineasca azi Asociatia Culturala <> Buhusi”, precizeaza presedintele ei, prof. Petru Botezatu. 

Fotbal - Liga a IV-a : Siretul Prajesti - ASO Buhusi 0-3

In etapa a XIV-a a ligii a 4-a de fotbal, buhusenii au facut doar o plimbare pana la Prajesti, in comuna Traian, deoarece echipa locala nu s-a prezentat la meci. Acest joc este castigat la "masa verde" de ASO Buhusi cu 3-0 si ne aduce 3 puncte, mult asteptate, dupa o perioada nefasta. Astfel, urcam pana pe locul 10 in clasament, cu 14 puncte. 


Celelalte rezultate ale etapei:

Sportul Rãcãciuni –Mondo Sport 0-4
Consart Serbãneşti – FCM Oneşti 1-4
AS Negri – Mãgura Tg. Ocna 5-1
Înfrãţirea Ghimeş – Voinţa P. Turcului (neprezentare oaspeţi)
Inter Cãiuţi – Viitorul Oituz 3-1
Mesagerul – Athletic Dãrmãneşti 3-0
Aerostar – AS Filipeşti (Duminicã, ora 11:00)


Clasamentul dupa aceasta etapa:



Fotbal - Cupa Romaniei : ASO Buhusi - Mondo Sport Bacau 2-3

Dupa rezultatele slabe din campionat, ASO Buhusi este exclusa acum si din Cupa Romaniei, faza pe judet. Buhusenii au pierdut miercuri, pe teren propriu, in fata echipei Mondo Sport Bacau, cu scorul de 2-3, la penalty-uri, dupa ce pe durata celor 90 de minute si a prelungirilor de 30 de minute, scorul s-a mentinut 0-0. 

Fotbal - Cupa Romaniei

Etapa a II-a, 11.11.09, ora 14:00, stadion Textila, Buhusi


ASO Buhusi - Mondo Sport Bacau


Arbitrii: Voicu Emil
            Macaru Romeo
            Munteanu Andrei
            Manase (obs.)

Fotbal - Liga a IV-a : Athletic Darmanesti - ASO Buhusi 3-1

Asa cum ne-am obisnuit in ultima luna, ASO Buhusi pierde! De aceasta data, cu echipa Athletic Darmanesti, scor 3-1, meci din cadrul etapei a XIII-a a ligii a 4-a de fotbal. Momentan, ocupam locul 14, cu 11 puncte.


Celelalte rezultatea ale etapei:

AS Filipeşti – Înfrãţirea Ghimeş 6-1
Voinţa P. Turcului – AS Negri 3-1
Viitorul Oituz – Mesagerul Bacãu 1-1
Mondo Sport – Inter Cãiuţi 2-1
FCM Oneşti – Sportul Rãcãciuni 10-0
Siretul Prãjeşti –Aerostar (Duminicã, ora 11)
Bradul M. Caşin – Consart Serbãneşti (Duminicã, ora 11)


Mãgura Tg. Ocna a stat.


Clasamentul dupa aceasta etapa: