Fotbal - Liga a IV-a : ASO Buhusi - Aerostar II 2-6

Inca o infrangere, de aceasta data rusinoasa, vine in etapa a 12-a a ligii a 4-a de fotbal, contra echipei Aerostar II, scor 2-6. Golurile noastre au fost inscrise de Amala si Anghelut. Este al 4-lea esec consecutiv si al 6-lea al sezonului, datorita caruia cadem pe pozitia 12 a clasamentului. Se pare ca nici chiar schimbarea antrenorului nu a adus o imbunatatire a calitatii jocului, sau macar a rezultatelor. 


Dupa etapa precedenta, Capitanu Andrei-Mihai a fost suspendat 2 etape si amendat cu 80 de lei de catre Comisia de Disciplina, pentru injurii aduse arbitrului dupa terminarea meciului.


Celelalte rezultate ale etapei:

Sportul Rãcãciuni – Bradul M. Caşin 7-2
Consart Serbãneşti – Mãgura Tg. Ocna 1-0
AS Negri – AS Filipeşti 2-2
Înfrãţirea Ghimeş - Siretul Prãjeşti 2-0
ASO Buhuşi – Aerostar II 2-6
Inter Cãiuţi – FCM Oneşti 1-3
Atheltic Dãrmãneşti –Viitorul Oituz 3-0
Mesagerul Bacãu – Mondo Sport 2-1
Voinţa P. Turcului a stat.


Clasamentul dupa aceasta etapa:





Accident in centru

In jurul orei 10:30, un accident a adunat lumea in zona din centru. O Dacia 1100 nu a acordat prioritate unui microbuz de persoane care circula din sensul cornisa-centru, a iesit de pe strada de langa Primarie, si l-a acrosat.  Dacia s-a oprit intr-un copac de pa margine, din zona care desparte trotuarul de carosabil, rupand si gardul, iar microbuzul pe scuarul ce desparte sensurile de circulatie. Cel mai avariat a fost autoturismul, avand portiera, aripa si capota lovite, in timp ce microbuzul s-a ales cu pana, cu aripa si farul zgariate. Conducatorul Daciei (un domn de vreo 70 de ani) sustine ca soferul de pe maxi-taxi avea viteza mare si nu l-a vazut cand s-a apropiat de intersectie. 
P.S. Deoarece, dintr-o intamplare nefericita, pozele de pe cadr s-au sters, pun doar o schema a accidentului.




Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a XII-a, 31.10.09, ora 15:00, stadion Textila, Buhusi


ASO Buhusi - Aerostar


Arbitrii: Harja Dumitru
            Palade Alex
            Barcan Cristi
            Popa Gh. (obs.)

Batran sechestrat in propria casa


Un batrân din Buhusi a fost incuiat in propria sa locuinta de cei carora le-a lasat prin testament casa. Omul traieste fara apa, caldura si intr-o mizerie greu de imaginat de aproape un an. Redactorii “Observator de Bacau” au reusit, impreuna cu lucratori ai Politiei si ai Primariei, sa patrunda in locuinta batrânului. “Cunoastem bine cazul, dar nu avem pârghii legale ca sa facem ceva”, a declarat Vasile Zaharia, viceprimarul Buhusiului.
Herscu Caster, de 76 de ani, traieste de aproape un an incuiat in propria sa locuinta, intr-o mizerie de nedescris. Ca sa nu iasa afara, cei care ar trebui sa-l ingrijesca - si pe numele carora exista un testament prin care le ramâne apartamentul - i-au scos clanta de la usa de la intrare si au pus lacate la bucatarie si la restul camerelor care comunica cu exteriorul. In plus, in toata casa este un miros pestilential de urina deoarece batrânul isi face nevoile pe unde apuca. Omul primeste din când in când câte o strachina de mâncare de la fratele celui pe numele caruia s-a intocmit testamentul si care acum este plecat in Italia. Vecinii afirma ca batrânul este bolnav si ca nu e in deplinatatea facultatilor mintale. Acesta este motivul pentru care locatarii au solicitat oprirea gazului si a apei, pentru ca - spun ei - de câteva ori au fost inundati sau era cât pe ce sa sara blocul in aer. “Centrala lui era stricata si nimeni nu vine s-o repare. Omul lasa aragazul deschis si apa curgea mereu. Inunda toata scara sau puteam oricând sa sarim in aer. Este jale ce e acolo! Ne este mila de el, dar, sincer, ne-am si saturat. Nimeni nu are grija de el”, a afirmat Elena Gâtu(45 de ani), una dintre vecine. Altii sustin ca mereu batrânul bate in usa, in speranta ca il va auzi cineva si il va elibera. “Mereu bate in tevi si in usa. Face galagie de se aude in toata scara. Sta singur toata ziua in mizerie. Din când in când mai vine cineva pe la el si ii aduce câte o strachina de mâncare. Sta ca un animal, nu ca un om”, a afirmat Sofia Alterescu, de 70 de ani, o alta vecina.
Autoritatile au mâinile legate
Asistentii sociali din cadrul Primariei Buhusi sustin ca stiu situatia batrânului, dar nu au pârghiile legale ca sa intervina. De altfel, acestia, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Comunitare si cu redactorii cotidianului nostru, au reusit sa patrunda in cele din urma in casa batrânului pentru a vedea cu exactitate conditiile cumplite in care traieste acesta. “Nu am mai iesit de mult din casa. Am aici niste tocana. E de ieri”, a afirmat batrânul pe un ton incoerent. “Noi am facut mai multe anchete, dar nu avem puterea sa intervenim, deoarece o persoana, acum plecata in Italia, si-a asumat in scris ca ii va purta de grija in schimbul apartamentului”, a declarat Elvira Orac, referent din Primaria Buhusi. “L-am contactat telefonic pe cel care trebuie sa il ingrijeasca si ni s-a spus ca a lasat pe cineva sa ii poarte de grija. Noi, ca Primarie, nu avem in aceasta situatie calitatea sa intervenim. Nu avem pârghiile legale”, a afirmat viceprimarul Zaharia. In replica, Teodor Mihalache, fratele celui care ar fi trebuit sa il ingrijeasca pe batrân si cel care ii incaseaza lunar pensia (1.600 de lei) este convins ca omul este ingrijit la ca carte. “Vine o fata de trei ori pe zi ii face si mâncare si curatenie, pentru ca fratele meu este plecat in Italia. Eu o platesc, cu bani din pensia batrânului. Este ingrijit bine!”, a afirmat fratele viitorului proprietar al locuintei.
Comunitatea evreilor vrea sa-l ajute
Deoarece Herscu Caster este evreu, comunitatea evreilor doreste sa-l ajute, insa batrânul refuza sa colaboreze cu ei. “Noi avem un camin foarte bine dotat la Bucuresti, dar omul refuza colaborarea cu noi. Sunt convins ca acolo ar fi foarte bine ingrijit. Zice ca-l asteapta pe baiatul plecat in Italia. Nici nu vrea sa auda ca va pleca din apartamentul sau”, a declarat Hari Vigdar, presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau.

Balul bobocilor cu neuroni - editorial Ion Fercu


Miss & Mister Boboc ’09  a avut parte la  Buhusi de o conceptie regizorala inspirata –  semnata de prof. Carmen Zaharia –  care a asezat accentul si pe… neuronii concurentilor.  Formulate nonconformist, întrebarile de cultura generala au fost urmate ti de raspunsuri care au provocat explozii de ras ale celor peste sapte sute de spectatori.  Vestimentatia a ramas totusi una dintre vedetele show-ului, motiv pentru care o concurenta a si declarat: „Am plans cateva zile aplecata pe schitele rochiei de bal. Puteam sa croiesc o rochie din lacrimi…” Dansul  – de la vals la sarba autentica –   a contat mult în ochii juriului.  Umorul, teatrul, filmul-surpriza realizat cu tot felul de balbe de la repetitiile „bobocilor” si o parada a modei cu vestimentatie realizata din materiale refolosibile au completat un spectacol în care  „toti  concurentii au fost nu numai cu… neuroni, ci si foarte frumosi”, a spus unul dintre spectatori, primarul Ionel Turcea.   Lidia Pascaru si Alin Panaite  au primit laurii de Miss & Mister. „Sincer, ma a asteptam la locul al doilea. Credeam ca va castiga Cristiana Ciocanel, care are de toate pentru Miss. Curios, n-am vazut-o nici pe podium. Prin ce am impresionat juriul? Scurt, cred ca am meritat coroana, dupa cum si laurii de Mister au fost adjudecati pe bune”, ne-a spus Lidia Pascaru.
 Popa Anca, Rusu Paula, respectiv Vlad Cretu si Adrian Stoian, au urcat pe urmatoarele trepte ale podiumului. Eficient, Avon, Gyndani, Cosmy, S.C. Stofe, D.D.D., Intertranscom, Florian SRL, Coroana, Renasterea, Prolyceum au sponsorizat premierea generoasa a tuturor concurentilor. Restaurantul Ciresica a fost gazda-sponsor pentru o discoteca de vis de la care n-au lipsit nici unii studenti, fotti elevi. Noemy Corbu , doctorita în devenire,  ne-a spus: „ Liceenii borceni nu se dezmint. Au realizat un spectacol de poveste.”




Fotbal - Liga a IV-a: Viitorul Oituz - ASO Buhusi 1-0

In acesta etapa, a XI-a, ASO Buhusi sufera a 5-a infrangere din acest sezon, si a 3-a consecutiva, impotriva echipei Viitorul Oituz. Buhusenii pierd cu 1-0 meciul din deplasare si raman cu 14 puncte adunate din 11 meciuri.  Dupa un start bun de sezon, in care am fost chiar si pe locul 4, se pare ca jucatorii din Buhusi nu mai sunt la fel de motivati, si raman doar pe locul 9.


Celelalte rezultate ale etapei:

Siretul Prãjeşti – AS Negri 1-2
AS Filipeşti – AS Mãrgineni 3-0 (neprezentare oaspeţi)
Voinţa P. Turcului – Consart Serbãneşti 1-3
Aerostar – Înfrãţirea Ghimeş 0-1
Bradul M. Caşin – Inter Cãiuţi 0-0
Mãgura Tg. Ocna- Sportul Rãcãciuni 2-2
Mondo Sport – Athletic Dãrmãneşti 3-0
FCM Oneşti – Mesagerul Bacãu 1-0

Clasamentul dupa aceasta etapa este:


Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a XI-a, 24.10.09, ora 15:00, Oituz


Viitorul Oituz - ASO Buhusi


Arbitrii: Movileanu Marius
            Dragoi Vlad
            Melinte Costel
            Oancea Traian (obs.)

Fotbal - Liga a IV-a

In sedinta comisiei de disciplina din data de 21.10.09, s-a decis suspendarea pentru doua etape si amenda de 100 lei, pentru jucatorul echipei buhusene, Ciubotaru Onoriu, pentru injurii si scuiparea arbitrului de centru. Presedintele echipei ASO Buhusi, Butuc Gheorghe, a primit si el suspendare de doua etape si amenda de 150 lei, pentru lovirea cu un bidon de suc a asistentului si pentru injurii grosolane la adresa arbitrului de centru. Pentru lovirea arbitrului de centru cu pumnul de catre un spectator, clubul gazda, ASO Buhusi, fiind la prima abatere, se sanctioneaza cu "Avertisment" si o penalitate de 100 lei.

Balul bobocilor...cu neuroni 2009!


Vineri dupa-amiaza a avut loc editia din acest an a Balului Bococilor Colegiului Tehnic "Ion Borcea". Spectacolul a inceput la ora 16 si a fost prezentat de Alina Boboc si Bogdan Caba, iar in juriu au fost Rugina M., Sava M., Pascariu D., Macovei M., Gartu A. si Andrei I. 


La inceput, au fost interpretate o melodie din folclor, de catre Andreea Malinici si doua melodii lente, de catre Ioana Munteanu si Claudiu Ioan, respectiv, Stefania Georgescu.


Apoi, au intrat in scena perechile formate din:
-Lucian Lungu si Madalina Moraras
-Daniel Bucur si Larisa Prisecaru
-Cosmin Babiu si Doina Taranu
-Adrian Stoian si Anca Popa
-Paul Zedea si Laura Nedea
-Marius Vlad si Bianca Huzum
-Alex Mariut si Adelina Olaru
-Vlad Cretu si Paula Rusu
-Andrei Pletosu si Cristina Ciocanel
-Alin Panait si Lidia Pascaru
-Adrian Popa si Galer Irina
Cuplul surpriza: State Potcovarul si Flacarica 


Dupa ce bobocii s-au prezentat, a urmat o sceneta, "Bacalaureat" de I.L.Caragiale, interpretata de Livia si Cosmin Bruma.
Proba de inteligenta a adus si momente ilare, concurentii fiind pusi in mare dificultate.Dintre toate perlele, cred ca cea mai tare a fost: capitala Japoniei este China!
Intre proba de inteligenta si cea de dans, unde bobocii si-au aratat talentul de a dansa, a fost proiectat filmuletul "Making Of Balul Bobocilor".
Un alt moment interesant a fost sceneta "Justitia" de I.L.Caragiale, dar si defilarea eco a elevelor din clasa a XII-a. 


In final s-au decernat si premiile:
-Premiul de Popularitate: Doina Taranu
-Locul 3: Paula Rusu si Adrian Stoian
-Locul 2: Anca Popa si Vlad Cretu
-Locul 1: Miss Boboc Lidia Pascaru si Mister Boboc Alin Panaite.


Dupa terminarea festivitatii, elevii Colegiului Tehnic "Ion Borcea" au fost invitati la discoteca, organizata la restaurantul Ciresica.

Bacau-orasul privat de respect:Topul monumentelor lasate in ruina

Timpul implacabil, istoria ingrata si, mai ales, retrocedarile de dupa 1990 au dus la degradarea unor importante monumente de patrimoniu din municipiul, dar si judetul Bacau. Oferim cititorilor un top trist al ruinei la care au ajuns o serie de cladiri istorice pentru luarea aminte.
Ierburile, pet-urile si gunoaiele sunt cele cateva elemente care demonstreaza degradarea accelerata a majoritatii monumenteleor de patrimoniu, atat din municipiul Bacau cat si din judet. Cladirile istorice de pe lista Directiei Judetene pentru Cultura Bacau devin, pe masura ce trec anii, mai putine, mai „furate“ (pentru caramida, fier), mai nebagate in seama de catre primari. Statistic, dintre monumentele din listã detinute de primarii, doar unul este în stare foarte buna, 19 au o stare buna, 25 - mediocra, 9 - rea, 1- foarte rea si 3 au intrat deja în stare de colaps. Situatia este si mai grava la nivelul parohiilor. Sunt, insa, monumente de patrimoniu importante care aproape ca se prabusesc fara sa miscam un deget. Si daca unele sunt situate la margine de sat sau aflate in singuratati de padure, alte monumente sunt chiar in centrul municipiul Bacau fara ca acest lucru sa schimbe ceva. De ce se degradeaza monumentele de patrimoniu? Ne raspunde Gheorghe Barbu, consilier la Directia judeteana de Cultura: „Revendicarile de dupa 1990 sunt marea pacoste pentru monumente. Proprietarii au luat cladirile, nu le-au restaurat pentru ca nu erau interesati de asa ceva. Daca erau bine intentionati puteai fi ajutati“. Alte motive - nepasarea generala a administratiilor, putini specialisti in patrimoniu, fonduri inexistente. Prilej pentru directorul Directiei de Cultura, Petre Cimpoesu sa sublinieze ca: „vom încerca un program de educatie în scoli pentru ca sansa noastra este ca, macar cei tineri sa aiba o atitudine pozitiva fata de patrimoniu“. (Gabriel Pop)
„Top 5“ delasare in municipiul Bacau
1. Casa Alecsandri - construita la sfarsitul secolului XVIII. Aceasta casa facea parte dintr-un ansamblu de case si acareturi ce au aprtinut vornicului Alecsandri. In prezent, se gaseste in tr-o stare avansata de degradare. Propietar este un cetatean italian. De ani intregi primarul municipiului Bacau declara ca se va implica in cumpararea casei, dar acest lucru pare sa fie doar un slogan electoral.
2. Casa Sterian - construita in 1921 de cel mai mare arhitect al Bacaului, George Sterian si se remarca printr-o arhitectura originala, cu ornamentatii de o plastica deosebita. Practic, e ce ami impozanta cladire, dupa cea care gazduieste Consilul Judetean si prefectura. Din pacate, la Casa Sterian structura de rezistenta este grav afectata. Nu exista nici un proiect de consolidare. Casa apartine firmei TERMLOC.
3. Casa Rafaila - una dintre cele mai vechi case din oras, construita in 1820. Se spune ca in aceasta casa ar fi stat si domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Se afla intr-o avansata stare de degradare. Nu exista proiect de consolidare si nici proprietarul nu este interesat de consolodare.
4. Fatada Hotelului de la Teatrul Bacovia - Cladirea hotelului istoric al Bacaului se degradeaza continuu. A fost construita in anii 1927 si 1928 si inaugurata in 1929. Denumita Palatul Marasti, cladirea gazduia un hotel, un teatru si un cinema. Acum apartine unei firme particulare care refuza sa se implice in reconsolidare.
5. Casa Anania - cladirea aflata in str. George Bacovia nr. 49 aflatã într-o stare mediocra de conservare. În aceasta cladire a functionat în 1917 comandamentul armatei a II-a. Operatiunile au fost conduse din Casa Anania de maresalul Ion Antonescu. În acest moment în casa locuiesc sapte famili de chiriasi.
Clasamentul degradarii culturale in judet
1. Hanul de la Gura Orbicului - este singurul han din Moldova care mai pastreaza forma initiala din perioada sec. XVIII prin zidurile groase de piatra nefasonata, prin dispunerea incaperilor etc. Retrocedarea a facut ca frumosul han sa devina o ruina in doar cativa ani. S-a discutat cu Primaria Buhusi pentru inceperea demersurilor de cumparare a hanului. Care, fireste, spune ca nu are bani.
2. Conacul Gheorghe Buzdugan - citam dintr-un referat realizat de Directia de Cultura Bacau: „Din cauza inflitratiilor, caramida peretilor a început sa se erodeze, fundatiile au crapat, coloanele în stil grecesc si frontoanele cu ornament geometric se naruie încet-încet. Tamplaria cu elemente decorative la nivelul montantilor, al tabliilor si al sprosurilor aroape ca au disparut“. Conacul lui Gheorghe Buzdugan a fost revendicat si castigat de urmasi.
3. Conacul „Secara“ - construit in 1891 in satul Versesti, comuna Sanduleni. Monumentul este izolat de sat, prilej pentru oameni de a fura caramida din cladirea aflata in stare de ruina. Nu exista proiect de consolidare. Si primaria din localitate si chiar propietarul refuza sa faca ceva la cladire.
4. Biserica de lemn lipoveneasca din Plopana - biserica avand hramul „Acoperamantul Maicii Domnului“ este construita in 1790 si este cunoscuta ca „biserica la care nu s-a batut nici un cui din fier“. Se afla intr-o stare avansata de degradare-colaps. Este singura biserica lipoveneasca din judetul Bacau - pana in judetul Braila nu se mai gaseste nici o comunitate de lipoveni si implicit, nici o alta biserica. Nu exista proiect de restructurare.
5. Complexul de instalatii tehnice hidraulice - ansamblu construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, functional aproape o suta de ani, ajuns in colaps dupa inundatiile din 2005. Propietarul nu este interesat de refacerea lui.

Porti deschise la ISU Bacau

Timp de trei zile, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “maior Constantin Ene” al judetului Bacau a organizat “Ziua Portilor deschise”. Evenimentul s-a desfasurat in perioada 12 - 14 octombrie, cu ocazia “Zilei Internationale pentru reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Activitatile specifice au avut ca tematica constientizarea populatiei cu privire la riscurile specifice judetului Bacau, precum si la modul de comportare in diferite situatii de urgenta. “Pe parcursul celor trei zile, 200 de elevi de la unitatile de invatamint din orasele Bacau si Buhusi, respectiv, comunele Parincea, Racaciuni, Hemeiusi, Letea Veche, Sarata si Garleni, au aflat o multitudine de lucruri noi despre cunoasterea modului de apelare a serviciului unic pentru situatii de urgenta 112, cunoasterea si exersarea modului de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta (incendiu, cutremur, inundatii, descoperirea elementelor de munitie ramase neexplodate din timpul conflictelor militare)”, a declarat slt. Andrei Grecu, ofiter relatii publice in cadrul ISU Bacau. Copiii antrenati in astfel de activitati, au avut ocazia de a urca intr-o masina de pompieri, de a urca pe scara autoscarii mecanice si sa se joace cu furtunurile cu apa. Totodata, pompierii le-au prezentat celor mici tehnica de interventie din dotarea inspectoratului, cit si exercitii demonstrative de stingere a unui incendiu si de salvare a unei victime aflata la inaltime.

Fotbal - Liga a IV-a : Mondo Sport - ASO Buhusi 2-0

A treia infrangere a echipei buhusene vine in cea de-a IX-a etapa a acestui sezon, pe terenul celor de la Mondo Sport Bacau, scor 2-0. ASO Buhusi ramane cu 14 puncte si este pe pozitia a 7-a a clasamentului cu 4 victorii, 2 egaluri si 3 infrangeri si golaveraj 17-11.

Fotbal - Liga a IV-a

Etapa a IX-a, 10.10.09, ora 15:00, Bacau


Mondo Sport - ASO Buhusi


Arbitrii: Vasilache Dragos
            Oancea Traian
            Cambei Iulian
            Munteanu Aurel (obs.)

A decedat pe trecerea de pietoni

Politia orasului Buhusi a fost sesizata miercuri, 7 octombrie, în jurul orei 19.13, ca în zona garii a avut loc un eveniment rutier soldat cu victime omenesti. Echipa operativa, care s-a deplasat la fata locului, a stabilit ca Silviu T., de 55 de ani, care conducea un autoturism pe directia Bacau – Piatra Neamt, a accidentat-o mortal pe Ana F., de 71 ani, care traversa strada în raza de actiune a indicatorului „Trecere de pietoni”. Conducatorului auto i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de ucidere din culpa.
Sursa

Acuzat de fals in documente si inselaciune


Constantin Negulescu, fostul director al Clubului Copiilor din Buhusi, este cercetat de Politia Bacau in urma unei plângeri penale formulate de conducerea Palatului Copiilor. El este acuzat ca a falsificat date din cartea sa de munca pentru a primi bani necuveniti. In replica, Negulescu afirma ca este nevinovat si ca “directorul de la Palatul Copiilor se tine de prostii”.
Conducerea Palatului Copiilor din Bacau il acuza pe Constantin Negulescu, fostul director al Clubul Copiilor din Buhusi, de fals in inscrisurile oficiale si inselaciune. El este banuit ca si-a “masluit” propria cartea de munca, pentru a primi bani necuveniti. Acesta este motivul pentru care Dorina Daba, directorul Palatului Copiilor din Bacau a formulat o plângere penala care a inaintat-o Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ). “Zilele acestea am gasit neregulile in cartea de munca. Practic, el s-a titularizat fara sa dea vreun examen. Pur si simplu a trecut in cartea de munca faptul ca e profesor titular, dar nu era asa. A considera actul de numire in functia de director, ca act de titularizare in invatamânt. Asa ceva nu s-a mai pomenit!”, a explicat directorul Daba. “Daca ne uitam cu atentie vedem ca nici numirea in functia de director nu este semnata de inspectorul scolar general din acel moment. Apoi, el singur si-a scris in cartea de munca faptul ca este «profesor director» pe o perioada nedeterminata. Nu se poate asa ceva!”, a mai adaugat Dorina Daba.
Indexari din burta
Reprezentantii Palatului Copiilor mai afirma ca Negulescu si-a indexat de doua ori salariul in baza aceluiasi ordin si ca in doar câteva luni a ajuns de la un salariu de 2.725 de lei, la unul de 11.773 de lei. Pe lânga toate acestea, conducerea Palatului Copiilor mai afirma ca el singur si-a intocmit o decizie de a trece de la profesor II (n.r. - absolvent de Institut), la profesor I (n.r. - absolvent de Universitate), desi facultatea pe care a terminat-o anul trecut nu este in conformitate cu specialitatea sa de cadru didactic.
“Directoarea se tine de prostii”
Contactat telefonic, Constantin Negulescu afirma ca este nevinovat. Ba mai mult, o acuza pe Dorina Daba ca “se tine de prostii”. “Eu inainte sa fiu profesor, am lucrat in alta parte. Vechimea in specialitate este considerata vechime in invatamânt. Toti au facut asa. Stiu ca sunt cercetat de politie, dar in curând se va inchide dosarul. Stiu asta”, a declarat Negulescu. “Eu m-am titularizat printr-un ordin al ministrului. Si am dat si examen greu la facultate”, a mai adaugat sigur pe el fostul director al Clubului Copiilor din Buhusi. Acest caz se afla si atentia unei comisii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

Radare in cascada

Crred ca va intereseaza, daca circulati cu masina prin judet.


Serviciul de Politie Rutiera Bacau a impinzit judetul cu aparate radar. Acestea sint amplasate pe DN 2, intre Racaciuni - Sascut; Nicolae Balcescu - Racaciuni; Bacau - Filipesti; DN 2 G, Bacau - Moinesti; DN 2 F, Bacau - Plopana; DN 11, Bacau - Oituz; DN 12 A, Bacau - Buhusi. “Aparatele radar vor fi prezente si pe principalele artere ale municipiului Bacau, in special dupa orele 18″, a spus comisar Dorin Roman, seful Serviciului Politiei Rutiere Bacau. Amplasarea radarelor se face in functie de situatia operativa, conditiile meteo-rutiere sau alte cazuri de forta majora. In sprijinul politistilor din cadrul Serviciului Rutier Bacau vin si colegii din judetele limitrofe. In conditiile in care se lucreaza cu efective marite, radarele vor functiona in sistem “cascada”.
Sursa

SC Stofe, ultimul mohican veritabil al industriei textile


„Oamenii de afaceri din Italia care au acelasi obiect de activitate mi-au spus ca în acest an au o cifra de afaceri mai mica decat în anul trecut cu 40 si chiar60 la suta.” Ing. Stefan Campanu, manager SC Stofe BuhusI
Fostul colos textilist buhusean, SC STOFE, mai are 120 de salariati, dar supravietuieste frumos. „Suntem, spune managerul firmei, ing. Stefan Campanu, singura firma de profil din tara care a pastrat integral procesul tehnologic de la spalatul lanii pana la realizarea produsului finit: stofa”. Astfel, SC STOFE ramane ultimul mohican veritabil al industriei noastre textile. În balamucul crizei mondiale, managerii acestei firme au gasit si o nisa interesanta prin care pot valorifica suplimentar competenta si renumele inginerilor textilisti buhuseni. „De doi ani, avem încheiate contracte de cercetare în domeniul textil cu firme din strainatate. Avem ingineri autorizati în aceasta activitate, care reprezinta o foarte buna oportunitate pentru a traversa mai usor criza”, a adaugat managerul firmei. Pentru postavarii romani, practic, piata interna aproape lipseste: „Nu mai absoarbe nimic aceasta piata prin comenzile de la stat. Statul nu-i mai îmbraca pe politisti, pe jandarmi, pe cei din Justitie sau penitenciare. Institutiile statului nu mai scot aproape nimic la licitatie, iar atunci cand este o exceptie te pomenesti ca licitatia castigata este anulata, din lipsa de resurse financiare. Lupta-te cu statul, daca poti…” (S.C.). Piata externa, afectata si ea de criza, este mai tot mai putin primitoare pentru romani: „În China, de pilda, cu pretul de vanzare pe care-l practica ei nu acoperim nici macar costul materiei noastre prime pe care o cumparam doar din strainatate”. Fata de anul trecut, daca luam ca reper cifra de afaceri pe primele sase luni ale acestui an, constatam ca la firma buhuseana aceasta este cu aproximativ 30 la suta mai mica. Insa nici altii n-o duc mai bine. Viitorul? „Suntem optimisti cu viitorul firmei noastre, dar costurile crizei, eforturile sunt foarte mari. Pe termen scurt, anticipam însa ca ultima parte a anului va fi si mai proasta”. (S.C.). Optimismul firmei buhusene este vizibil si atunci cand privesti si catre strategia de asigurare a fortei de munca. S.C. STOFE pastreaza înca o legatura foarte buna cu liceul din localitate, cunoscut prin traditia si valoarea actului educational.
În vreme ce foarte multe firme care au acelasi profil si-au încetat activitatea, specialistii de la SC STOFE se încapataneaza frumos, purtati de speranta fireasca a reînvierii cererii pentru stofele ei renumite. A mentine în viata, în vremuri de restriste, o traditie atat de valoroasa reprezinta deja un motiv pentru a aplauda. Chiar si faptul, aparent banal, ca firma este singura din tara care a pastrat procesul tehnologic de la A la Z reprezinta pentru specialisti un fel de gest eroic despre care se crede ca va culege si roadele.

Cercetati pentru furt calificat

Poliţia orasului Buhusi a fost sesizata sâmbata, 3 octombrie, .10.2009, la ora 23.00, de Maria P., de 48 ani, ca persoane necunoscute i-au sustras o canapea, o usa din lemn si o lustra, cu ajutorul a doua carucioare, din locuinta lui Vasile C., aflata în grija reclamantei. Doua echipe de siguranta publica s-au deplasat la fata locului si au procedat la scotocirea zonei. În scurt timp, au fost depistate trei persoane care, dupa ce au abandonat bunurile, au încercat sa fuga, fiind prinsi, imobilizati, încatusati si condusi la sediul politiei. Prejudiciul, în valoare de 1.800 lei, a fost recuperat în integralitate si predat proprietarei. Din primele cercetari s-a stabilit ca Valentin L., de 26 de ani, V. L., de 17 ani si B.C., de 15 ani, au patruns în locuinta lui Vasile C., prin fortarea sistemului de închidere a usii principale de acces în imobil, de unde au sustras bunurile mentionate.
Extinzându-se cercetarile, s-a constatat ca cele doua carucioare, cu care au transportate bunurile, au fost sustrase în aceeasi noapte din scara unui bloc din orasul Buhusi. S-a întocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de furt calificat.
Sursa

Angajati fictiv la Clubul Elevilor din Buhusi

Doi angajati ai Clubului Copiilor din Buhusi si-au primit salariile timp de câteva luni desi, conform documentelor, nu au dat pe la serviciu. In plus, conducerea Palatului Copiilor a descoperit ca unul dintre lucratori nu avea nici macar contract de munca, iar la altul a depus la dosar actele de studiu si cazierul tatalui sau. “Acum am aflat si noi. Deja s-a intocmit o comisie care cerceteaza cazul”, a declarat Adrian Fuioaga, inspector scolar general.


Doi lucratori ai Clubului Copiilor din Buhusi, Ion Judinschi si Adrian Cojocaru si-au primit salariile desi, conform condicii de prezenta, ei nu au fost la serviciu, primul de pe 23 martie, iar al doilea de pe 11iunie. Ba mai mult, acestia figureaza ca au efectuat chiar si ore suplimentare. In plus, Adrian Cojocaru este plecat la munca in Italia, inca de acum câteva luni, iar el a primit ultima leafa pe 13 septembrie. Suma totala pe care ei au ridicat-o in toata aceasta perioada se ridica la aproximativ 5.000 de lei. “Eu nu i-am vazut la serviciu. Cel putin pe Cojocaru nici nu-l cunosc. Nu l-am vazut in viata mea. Eu conduc acest Club al Copiilor de la 1 septembrie. Fostul director trebuie sa stie mai multe amanunte despre cum au fost pontati acesti oameni”, a declarat Monica Bortos, profesor coordonator al Clubului Copiilor din Buhusi. Eugen Durac, contabilul sef al Palatului Copiilor Bacau afirma ca au fost platiti pâna in prezent, fiindca statele de plata au fost semnate de fostul director al Clubului Copiilor din Buhusi, Constantin Negulescu. “Eu nu stiu daca acestia au fost sau nu la serviciu. Eu i-am platit, fiindca Negulescu si-a asumat raspunderea pentru tot. Doar el a semnat statele de plata”, a declarat Durac. Dorina Daba, directorul Palatului Copiilor, spune ca abia de câteva zile a aflat despre neregulile de la Clubul Copiilor din Buhusi. “Toate aceste pontaje au fost semnate de catre fostul director Negulescu. El asigura legalitatea si corectitudinea lor. Practic, el este raspunzator. Eu abia acum, dupa plecarea sa am aflat despre faptul ca acesti oameni au primit drepturi salariale necuvenite”, a declarat directorul Palatului Copiilor.


Acte lipsa in dosarele personale


Si ca si cum toate aceste nereguli nu ar fi suficiente, in dosarele personale ale angajatilor de la Clubul Copiilor din Buhusi este un talmes-balmes. Adrian Cojocaru este angajat ca ingrijitor, insa toate actele de studii, CV-ul si cazierul judiciar sunt ale tatalui sau. “Nici nu stiu cine este de fapt angajat. El sau tatal sau. O parte dintre acte sunt ale fiului, iar o parte ale tatalui”, a afirmat directorul Palatului Copiilor. In schimb, Ion Judinschi are la dosar un contract de munca, dar fara numar de inregistrare si data când incepe acest contract de munca. “Aceasta nu este singura neregula. El nu are la dosar nicio diploma, niciun act de studiu”, a mai spus Dorina Daba. “Eu am cerut toate aceste dosare de curând, dupa ce am primit ordinul ministrului ca trebuie sa restrângem cinci posturi. Au fost luate la verificat si am ramas stupefiata când am gasit toata aceasta nebunie din acte”, a mai adaugat directorul Daba.


Negulescu: “Sunt niste tâmpiti!”


Constantin Negulescu, fostul director al Clubului Copiilor din Buhusi, afirma ca in momentul plecarii sale din functie a lasat toate lucrurile in regula. “Nu exista asa ceva. Toţi angajatii au fost la serviciu. Problema lor este ca nu au semnat statele de plata. Sunt niste tâmpiti! Ce sa le fac eu? Da, intr-adevar, Cojocaru a plecat din tara, dar dupa ce a fost disponibilizat. Eu am facut o adresa prin care am instiintat ca s-a strecurat o eroare si ca acest om a fost pontat in plus”, a declarat fostul director al Clubului Copiilor din Buhusi. In replica, Ion Judinschi sustine ca a fost la serviciu, dar nu a semnat condica de prezenta, deoarece era incuiata la secretariat. “Noi lucram noaptea si ziua nu mai apucam sa ajungem la condica. Dar, de lucrat am lucrat”, a afirmat cu tarie el. Mariana Mihai, secretara Palatului Copiilor, cea care se ocupa de completarea cartilor de munca si a dosarelor personale spune ca acestea au fost complete, dar cineva a sustras din acte. “Cine v-a spus ca lipsesc acte? Cine v-a dat aceste informatii? In primul rând ziaristii nu au acces la aceste date din dosar. Ele sunt confidentiale!”, crede secretara Mihai. “Eu stiu ca dosarele au fost complete. Cineva a sustras din acte. Eu nu am nicio vina. Clar!”, a afirmat pe un ton categoric ea.


ISJ a inceput o ancheta


Adrian Fuioaga, inspectorul scolar general, a declarat ca azi a aflat despre neregulile de la Clubul Copiilor din Buhusi si ca s-a intocmit deja o comisie care sa cerceteze cazul. Si reprezentantii Politiei din Buhusi vor incepe de azi o ancheta.
Sursa

S-a redeschis Clubul Elevilor Buhusi

Simbata, 3 octombrie, a.c., la Clubul Elevilor Buhusi, intr-o ambianta festiva, s-a redeschis activitatea cercurilor, pentru anul scolar 2009-2010. Oferta educationala, care nu poate fi denumita deplin extrascolara, deoarece se situeaza, parte cu parte, in procesul integral de aprofundare si de slefuire a cunostintelor, indeminarii si talentului copiilor, este urmatoarea: arte plastice, muzica, protectia mediului, electrotehnica. Cercurile sint coordonate de profesorii Nicolae Livada, Mariana Barcan, Mihai Gheorghiu, Monica Bortos (directoarea institutiei). Au fost prezenti elevi de la toate unitatile de invatamint, locale, cadre didactice, parinti, primarul Ionel Turcea, care a adresat copiilor cuvintul sau si al Consiliului Local. Au vorbit, de asemenea, prof. Monica Bortos si inv. Mihaela Pilat, iar preotul Gheorghe Craciunescu a oficiat un serviciu religios de binecuvintare.
Sursa

Fotbal - Liga a IV-a

Rezultatele etapei a VIII-a a ligii a IV-a de fotbal sunt:



Sportul Rãcãciuni – Siretul Prãjeşti 2-1
AS Margineni- Înfrãţirea Ghimeş 2-4
Consart Serbãneşti – Aerostar 1-4
ASO Buhuşi –AS Negri 3-1 
Inter Cãiuţi – AS Filipeşti 2-2
Athletic Dãrmãneşti – Mãgura Tg. Ocna 0-0
Mesagerul Bacãu – Voinţa P. Turcului (amanat)
Viitorul Oituz – Bradul M. Caşin  3-3
Mondo Sport – FCM Oneşti 1-1

Clasametul dupa aceasta etapa este:


Fotbal - Liga a IV-a : ASO Buhusi - AS Negri 3-1

Meciul de pe teren propriu, disputat in compania echipei AS Negri,  a fost castigat de echipa buhuseana cu scorul de 3-1. Pana la pauza aveam deja doua goluri, inscrise si cu ajutorul portarului advers, care a gresit decisiv. Golurile inscrise in repriza a doua au fost ambele din penalty, cate unul pentru fiecare echipa. In rest, au fost si cateva faze spectaculoase, in care s-au legat bine pasele, destule cartonase galbene, injuraturi din tribuna la adrsa arbitrilor, si multe seminte sparte. 
Meciul va fi oferit si pe DVD, luni, impreuna cu Gazeta Sporturilor! :)

Marea Debarasare

O noua campanie Marea Debarasare are loc sambata, 3 octombrie. Scoate in strada, in fata casei, obiectele electrice si electrocasnice vechi, ce nu-ti mai folosesc, pentru a fi ridicate de operatorul de salubritate in vederea reciclarii.


Recicleaza!


Este important de stiut ca de la calculatoare la frigidere, de la cuptoare cu microunde la televizoare, echipamente electrice si electronice aflate la sfarsitul ciclului de viata devin deseuri (DEEE). In aceasta categorie intra si telefoanele mobile, componentele electronice, sursele de iluminat (tuburi fluorescente de tip neon, "becuri economice" si sursele de iluminat cu descarcare in gaz etc.).


Ce impact au DEEE asupra mediului ?



DEEE au in compozitie substante deosebit de periculoase pentru mediu si sanatate: mercur, plumb, crom, brom, substante halogene precum CFC (cloro-fluoro-carbon, responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).
Cateva date legate de efectele pe care aceste DEEE-uri le pot genera:
un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani;
sistemul electronic al ceasului desteptator contine mercur;
frigiderele contin cloro-fluoro-carbon;
telefoanele celulare, calculatoarele contin metale grele si metale rare;
daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu.
Fiind atat de periculoase, aceste deseuri nu mai trebuie sa ia calea gropilor de gunoi. Ele trebuie colectate separat si reciclate.


De ce ar trebui companiile sa se implice in reciclarea DEEE ?




Inainte de a vorbi de implicare, ar trebui sa privim fenomenul reciclarii din perspectiva beneficiilor economice si de mediu. Printre acestea se numara:
reducerea cantitatii de energie si de materii prime necesare fabricarii de noi produse;
reintrarea in circuitul economic a unor importante cantitati de materie prima;
reducerea cantitatilor de deseuri depozitate la rampele de gunoaie sau la incineratoare;
reducerea riscurilor asupra sanatatii noastre si a mediului;
reducerea poluarii aerului si a apei.