Cel mai ambitios proiect buhusean a luat startul

Primaria Buhusi a prezentat intr-o conferinta de presa - prin primarul Ionel Turcea, viceprimarul Vasile Zaharia si ing. Oana Timofte - proiectul „Reabilitarea arterei principale: drum catre accelerarea pulsului economic buhusean”, finantat din fonduri europene prin Programul Operational Regional 2007-2013, proiect derulat de catre Primaria Buhusi si Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, prin Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est. Obiectivul proiectului il constituie reabilitarea si modernizarea a 2,12 km din reteaua stradala, in vederea preluarii fluxurilor majore ale orasului pe directia drumului national DN 15 (b-dul Libertatii), precum si modernizarea/reabilitarea retelelor de utilitati incluse in corpul drumului. Tintele proiectului vor fi strazile Republicii, Tineretului, Voioaga si Siretului, care constituie arterele principale ale urbei. Vor fi aduse imbunatatiri retelelor de utilitati prin inlocuirea a 1,6 km de conducta de distributie apa potabila pe strazile Republicii si Tineretului si refacerea sistemului de canalizare a apelor pluviale, care va fi separat de cel al apelor menajere, pe strazile... Tineretului, Republicii, Siretului. Intre altele, buhusenii vor avea si 42,43 sute mp trotuare noi, vreo sapte semafoare, noi spatii verzi. Ambitiosul proiect - cel mai mare din istoria postdecembrista a târgului - are o valoare de 8.889.715,57 lei, din care asistenta financiara nerambursata este de 7.310.222,89 lei, TVA de 1.404.849,71 lei, iar contributia orasului de 174.642,97 lei. In argumentarea necesitatii implementarii acestui proiect, cei din administratia locala au folosit si niste fotografii in care vedetele erau gropile de pe strazile care urmeaza a fi reabilitate. Termenul de finalizare a proiectului este octombrie 2010. Contractul a fost deja semnat, urmând ca in ziua de 1 iulie sa aiba loc predarea amplasamentului. Reprezentantii firmelor CORETI SERV, SERVUT si ROMCONSTRUCTOR, care vor executa lucrarile, au promis ca „totul va fi la standarde europene”. Primarul Ionel Turcea a evidentiat rolul ADR N-E si al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, evidentiind faptul ca „acestea, prin directorul general Constantin Apostol si ministrul Blaga au sprijinit/consiliat admirabil finalizarea proiectului, finantarea acestuia. Pot sa-i asigur pe buhuseni ca in doi, trei ani vom schimba complet fata orasului”.

“In doi ani, in Buhusi se vor investi in infrastructura 20 milioane de euro”

Dupa aproape 18 ani de “seceta”, la Buhusi incep sa vina bani europeni pentru investitii majore. Primarul Ionel Turcea estimeaza ca in urmatorii doi ani, la bugetul local vor ajunge 20 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru reabilitarea infrastructurii. “Avem depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Est un proiect de 4,2 milioane de euro pentru dezvoltarea cartierului de vest. Un alt proiect pe care il consideram eligibil se refera la reabilitarea retelei de apa-canal, extinderea retelei si construirea unei statii de transfer deseuri”, afirma Ionel Turcea. In plus, la Buhusi se vor construi primele locuinte ANL iar modernizarea fatadelor la blocurile mai vechi de 20 de ani este in pli na desfasurare. “Si locuitorii urbei au inteles ca trebuie sa schimbam in bine fata orasului”, mai spune primarul... de Buhusi. Inceputul a fost “semnat” ieri când s-a anuntat oficial inceperea lucrarilor la proiectul “Reabilitarea arterei principale: drum catre accelerarea pulsului economic buhusean”, a carui obiectiv principal consta in reabilitarea a 2,12 kilometri de strazi. Arterele care vor intra in reparatii capitale sunt Republicii, Tineretului, Voiaga si Siretului. Se vor construi 1300 mp de trotuar, vor fi instalate 210 indicatoare rutiere si sapte semafoare dar, ce este mai important, se va realiza separat reteaua de colectare a apei pluviale. “Reteaua de canalizare si alimentare cu apa se va construi in afara carosabilului astfel incât cetateanul care va dori sa se racordeze la retea sa nu afecteze prin lucrari drumul”, afirma Vasile Zaharia, viceprimarul orasului Buhusi. Termenul limita de executie a fost fixat la opt luni, cu o intrerupere pe perioada sezonului rece, iar constructorul SC Coreti Serv SRL promite ca lucrarea va fi impecabila.

Investitii in infrastructura cu bani europeni

Doua evenimente importante se vor derula astazi la Buhusi si Faraoani. In ambele cazuri vor fi prezentate aspecte privind stadiul de executie la doua investitii cu finantare nerambursabila. In luna martie a.c., Primaria orasului Buhusi a reusit sa câstige prin Programul Operational Regional 2007-2013, finantare pentru proiectul “Reabilitarea arterei principale: drum catre accelerarea pulsului economic buhusean”. “Valoarea investitiei este de 8.889.715,57 lei si estimam ca in 16 luni sa-l realizam. Obiectivul specifiv al proiectului îl reprezinta reabilitarea/ modernizarea a 2,12 km din reteaua stradala a orasului Buhusi, inclusiv interventii asupra retelei de utilitati, în vederea preluarii fluxurilor majore ale orasului pe directia drumului national DN 15, catre zona industriala. Artera va asigura legatura între zonele rezidentiale... si functionale. Ne-am propus prin implementarea acestui proiect, reducerea timpului de calatorie prin fluidizarea traficului în orasul Buhusi, cresterea gradului de siguranta a circulatiei, îmbunatatirea calitatii mediului înconjurator, dar si asigurarea conditiilor pentru dezvoltarea economica a orasului Buhusi”, ne-a declarat Ionel Turcea (PSD), primarul orasului Buhusi. La Faraoani, primarul Adrian Solomon (PSD) organizeaza o actiune cu tema “Apa sigura pentru sanatatea locuitorilor comunei Faraoani”. Este de fapt si denumirea unui proiect care a obtinut finantare nerambursabila prin Programul PHARE 2006. “Extinderea retelei de distributie alimentare cu apa in comuna Faraoani este considerata deosebit de importanta datorita beneficiilor aduse. Proiectul este binevenit pentru localnici, constituind un exemplu de urmat pentru autoritatile locale din comunele invecinate. De asemenea, consideram ca reusita implementarii unui proiect in domeniul mediului, cu finantare europeana, este o tema de actualitate”, sustine primarul Adrian Solomon. Pe 30 iunie 2005, la Faraoani a fost inaugurata oficial investitia “Alimentare cu apa a comunei Faraoani”, investitie finatata cu bani guvernamentali dar si cu o contributie semnificativa a Consiliului Judetean. Valoarea totala a fost de 1,8 milioane de euro. Investitia consta in 12 km. retea de aductiune si distributie si a avut drept scop alimentarea cu apa a 1.500 de locuinte, doua scoli, doua gradinite, doua dispensare, doua case parohiale, o mânastire si societatile din localitate.Au fost executate si patru puturi de captare.

Grindina si precipitatiile au lasat urme adanci

Miercuri dupa-amiaza, un front atmosferic a traversat judetul Bacau, pe axa nord-sud, afectând serios localitatile Buhusi, Margineni si Hemeius. Cantitatile de ploaie au depasit pe alocuri 14l/mp si s-au inregistrat intensificari ale vântului si caderi de grindina care au ajuns si la marimea oului de gaina in comunele Hemeius si Margineni. “Au fost semnalate probleme deosebite in localitatile Buhusi, Margineni si Hemeius si o comisie formata din specialisti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau s-au deplasat imediat la fata locului, unde impreuna cu membrii comitetelor locale si specialisti de la Directia Agricola inventariaza pagubele. Functie de constatarile specialistilor de la IJSU vom decide daca vom solicita sprijin de la Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului sau de la Administratia Nationala a Rezervelor Statului pentru ajutorarea familiilor afectate de grindina”, ne-a declarat... Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau. In comuna Hemeius au fost afectate acoperisurile de azbociment la 20 de case si au fost afectate in proportie de 70 la suta, 100 de hectare de culturi agricole. La Margineni, 10 case au ramas fara acoperis iar la sase sere invelitorile din sticla au fost grav afectate. In orasul Buhusi, a fost afectat sistemul de electrificare de pe strada Republicii ca urmare a ruperii firelor de la trei stâlpi de iluminat public. Infrastructura din cele trei localitati a fost afectata serios de ploaie si grindina. Drumul judetean care leaga Margineni de Hemeius a fost acoperit de aluviuni pe o portiune de aproximativ 150 metri. O situatie similara s-a inregistrat si pe alte drumuri comunale din Hemeius si Margineni. Inca de miercuri seara, s-au luat masuri de degajare a aluviunilor de pe drumul judetean DJ119B si drumurile comunale afectate pentru redarea lor in circulatie. Functie de constatarile si evaluarile de la fata locului, daca va fi cazul, prefectul Pocovnicu va convoca o sedinta extraordinara a CJSU.

Ajutoarele de stat la vreme de criza economica

Inspectoratul de Concurenta Bacau organizeaza, pe 26 iunie, la Buhusi, seminarul “Rolul ajutoarelor de stat in perioada de criza”. Seminarul - ne-a informat inspectorul de concurenta coordonator Gheorghe Pascanu - face parte din Programul 2009 “Promovarea culturii concurentei - Componenta a politicii concurentei”. Tema intilnirii o reprezinta strategiile de dezvoltare locala pe termen scurt, mediu si lung, precum si prioritatile in plan economic, investitional si social, in care sint implicate atit fonduri provenind din bugetele locale, cit si din fonduri comunitare. “Seminarul - a precizat Gheorghe Pascanu - va avea loc in sala de sedinte... a Primariei si se inscrie in cadrul actiunilor care au drept obiectiv implementarea legislatiei romanesti la principiile si regulile Uniunii Europene in domeniul ajutorului de stat. Sint invitati si furnizori de ajutor de stat, beneficiari ai acestora, organe ale administratiei publice locale, inspectori de concurenta din judetele Moldovei (Iasi, Suceava, Botosani, Neamt, Vaslui si Vrancea)”. Vor fi prezentate principalele directii pe linia ajutoarelor de stat: fondurile structurale, tipurile de ajutor de stat, ajutoarele de stat exceptate de la notificare, ajutorul de minimis si ajutoarele de stat pentru IMM-uri. Actiunea incepe la ora 10,00, iar coorganizator al seminarului este Primaria Buhusi.(www.ziaruldebacau.ro)

Incendiu la Avicola International

Avicola International a scapat “dintr-un foc” de 1,5 tone de reziduuri. La groapa pentru colectarea gunoiului rezultat in urma procesului tehnologic al societatii a izbucnit un incendiu. Pompierii din cadrul Detasamentului de Pompieri Bacau a intervenit in localitatea Racova, la punctul de lucru al SC Avicola International SA, ocazie cu care au consemnat ca una din cauzele care au condus la izbucnirea incendiului a fost utilizarea focului in spatii deschise. In sprijinul pompierilor bacauani au venit si colegii de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al orasului Buhusi.

Atac la banca

O spargere simulata la o banca din orasul Buhusi i-a prins nepregatiti pe agentii de paza aflati in contract cu unitatile bancare, casele de schimb valutar si casele de amanet. Prin actiunea de luni, politistii bacauani au urmarit respectarea masurilor la controalele anterioare, instruirea personalului si verificarea mijloacelor antiefractie. “La una dintre unitatile in care s-a efectuat simularea, de la declansarea butonului de panica, agentii de paza si-au facut aparitia in trei minute. Agentul de paza nu avea asupra sa ecusonul de identificare, nu purta vesta din dotare si nici un mijloc de interventie. Interventia agentului de paza s-a efectuat in mod defectuos, iar raspunsurile date politistilor au fost necuviincioase”, a spus subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente neplacute pe viitor, s-a recurs la informarea scrisa catre firma de paza, iar agentul in cauza a fost sanctionat conform Legii nr. 333, art. 48. (ziaruldebacau.ro)

Personalitati - Constantin Dumbrava

Dumbravă Constantin (n. 13 aprilie 1898, Buhuşi – d. 22 septembrie 1935, Cannes) a fost un naturalist, glaceolog şi cercetător polar român.

Fiul unor oameni modeşti; tatăl factor poştal, mama-lucrătoare la C F.R.

Şcoala primară la Buhuşi, liceul la Botoşani, studii superioare în Franţa şi Belgia. Doctor în ştiinţe. Căsătorindu-se cu Estelle Heigs, o americancă, s-a stabilit la New York, unde şi-a pregătit cele trei expediţii: 1925, timp de patru luni, în perimetrul ţărmului groenlandez; 1927, cu durata totală de 14 luni;1934, „cînd balonul în care se afla s-a prăbuşit în Oceanul îngheţat de Nord, aproape de Angmasalik din Ţara regelui Christian" (Cf. Constantin Dumbravă).

Expediţia românească din Groenlanda (1927—1928), cea mai mare insulă a Pămîntului (2 175 600 km2), descoperită de Eric cel Roşu în anul 986, s-a desfăşurat sub auspiciile Societăţii de Geografie a Franţei şi a Societăţii Regale Belgiene de Geografie, cu fonduri puse la dispoziţie de Societatea de Geografie din Philadelphia, de Clubul Exploratorilor din New York şi de Universitatea din Michigan (S.U.A.).

Şi-a propus să facă observaţii meteorologice (mişcarea ciclonilor şi anticiclonilor, proprietăţile gheţii marine şi ale celei de creastă, temperatura apei mării, mareele, curenţii marini), botanice, zoologice, etnografice, geomorfologice etc.

C. D. şi-a asociat în acţiunea sa pe inginerul belgian Freddy Bernard, specialist în meteorologie. A părăsit Copenhaga în ziua de 26 iulie 1927 la bordul vasului „Gertrude Rask". A ocolit Danemarca, a pătruns în apele Mării Nordului, a lăsat în urmă Islanda şi, după zece zile de la plecare, traversînd Atlanticul, a ajuns la Angmasalik. Cercetările efectuate pe coasta estică a insulei n-au fost oprite nici în timpul nopţii polare. Cu sprijinul băştinaşilor, a reuşit să străbată o zonă întinsă în raport cu locul în care îşi stabilise tabăra şi să fie oaspetele unui număr de 22 aşezări ale eschimoşilor. Intenţiona chiar o traversare a Antarcticii pînă la Holstensborg, locul unde îşi desfăşura munca în acelaşi timp profesorul H.W. Hobbs de la Universitatea din Michigan. La revenirea în Europa a ţinut conferinţe despre expediţia lui ştiinţifică. Relatînd despre rezultatele ei, glaciologul afirma în rezumat: „Timp de 12 luni am recoltat colecţii etnografice, documente asupra obiceiurilor micului popor eschimos, am făcut un film de 3 500 m, am capturat o vulpe şi alte animale, pe care le-am oferit Grădinii zoologice din Anvers, un fetus de focă, pe care l-am conservat în formol, un urs alb, o focă, al cărei corp l-am împăiat şi multe cranii umane şi de mamifere şi am adunat un mare număr de observaţii meteorologice".

Buhusenii au uitat gustul teatrului

Comedia “O noapte furtunoasa” de I.L.Caragiale, regizata de Toma Enache si în care sînt distribuiti mari actori ai Teatrului National Bucuresti, Maria Teslaru, Claudiu Bleont, Eugen Cristea, nu s-a mai jucat la Buhusi, în prima decada a lui iunie, cum fusese programat, din cauza lipsei de spectatori. Buhusenii au asteptat teatrul de un deceniu, sau parca dintotdeauna, deoarece actrita Maria Teslaru e fiica a orasului, monumentalizata pe efigia culturala a asezarii. Cei mai multi dintre ei acuza o activitate defectuoasa la nivel de organizare: lipsa afiselor si a publicitatii postului local de televiziune, un aport pasiv, daca nu contrapublicitar, la Casa de Cultura care este în prezent administrata interimar. Elisabeta Elena Burca, profesoara de Educatie muzicala la Colegiul “Matei Basarab” din Bucuresti, fosta componenta a celebrului grup vocal “Acapella”, care a a concertat pretutindeni pe mapamond, inclusiv la Viena si la Casa Alba, avînd legaturi de familie la Buhusi si venita pentru a vedea piesa care nu s-a mai jucat, a spus: “O minima implicare într-un act cultural a unui novice face sa fie... damnata definitiv cultura. O cauza vinovata a ceea ce s-a întîmplat la Buhusi este tocmai acest fapt. Frîiele culturii nu trebuie sa fie niciodata decît în mîinile celui care o întelege si faureste, de aceea, un om pentru cultura, trebuie sa fie desemnat de catre oameni de cultura, nu de catre unii care se baga mereu peste tot si rateaza mai mereu ocazia de a tacea atunci cînd soarta culturii unei asezari se îndreapta spre precaritate”. (ziaruldebacau.ro)

Un templu la trei oameni

Comunitatea Evreilor din Bacau a reinaugurat marti sinagoga din Buhusi, renovata cu fonduri adunate de la evrei originari din România care au emigrat in Israel. La eveniment au fost prezenti oameni importanti, precum vicepresedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România sau prim-rabinul României. Dincolo de functia “turistica” a lacasului sfânt din Buhusi, acesta mai are in zona doar trei enoriasi, astfel ca e firesc sa ne intrebam de ce atâta efort pentru o sinagoga din 107 câte mai sunt in tara - si inca una dintr-un oras amarât. “Pentru generatiile viitoare”, a explicat unul dintre participantii la ceremonia de marti. Un popor atât de prigonit vreme de veacuri (aversiunea viscerala a multor... natii fata de evrei trimitând cu gândul la vina de a-l fi crucificat pe Isus), mic si aruncat in toata lumea, vine sa ne dea o lectie de solidaritate, patriotism si cucernicie - valori care la noi s-au diluat in mod periculos. Unde ne e patriotismul când ne e rusine ca suntem români, intr-o tara in care tranzitia (controlata de stim noi cine) nu se mai termina?! Unde e solidaritatea când suntem in stare sa ucidem pentru un pumn de bani?! (”mai lesne este a trece camila prin urechile acului decât sa intre bogatul in Imparatia lui Dumnezeu”) Unde e cucernicia când interesul pentru cele sfinte a ajuns sa fie folosit pentru marketing monden?! In loc sa ne amintim subit de apetenta traditionala pentru bani a evreului, mai bine am privi in ograda noastra - plina de monumente istorice mult mai importante decât o sinagoga (si pentru mai multi oameni) si totusi abandonate cu dispret. (observatordebacau.ro)

Buhusenii nu mai platesc nici apa potabila

Directia de Gospodarie Comunala Buhusi se afla intr-o situatie delicata: nu mai poate achita la timp salariile. Intirzierile de trei/patru zile au devenit firesti. Cauza o constituie debitele foarte mari pe care le au abonatii, la serviciul de apa potabila si canal. Numai persoanele fizice au un debit de peste patru miliarde de lei vechi. Exista personae – precum Doroftei Alexandru (str. Dragos Voda) sau Pricop Elena (str. 9 Mai) care au debite de peste o suta de milioane de lei vechi. Numarul debitorilor cu peste douazeci de milioane de lei este mai mare de o suta. „Pentru acestia, ne-a spus ing. Alexandru Maxim, directorul firmei, avem in derulare actiuni in instantta aflate in diferite stadii: de la instrumentarea cazului, pina la sesizarea executorului judecatoresc. Pentru ca trebuie... urmate toate procedurile, in cel mai fericit caz putem spera ca dupa un an de zile sa recuperam un asemenea debit”. Exista debite si la institutii: „Spitalul, zice acelasi interlocutor, are de achitat 200 de milioane de lei vechi, dar nu are bani. Practic, statul nu are bani. Ce facem? Oprim apa la spital? Inchidem spitalul? Este posibil asa ceva? Dar noi, ce facem cu salariile, cheltuielile de intretinere si reparatii, cu investitiile? Vorbim despre debite, in conditiile in care pretul la apa potabila nu a fost majorat de doi ani.” Masurile punitive – precum sistarea livrarii apei potabile pe o scara de bloc – nu sunt posibile, intrucât in Buhusi nu sunt constituite asocialtiile de proprietari. Contractele de servicii sunt individuale, nu colective. Sistarea livrarii apei potabile la un singur debitor este, din punct de vedere tehnic, dificil de realizat. Directia de Gospodarie Comunala Buhusi se mai confrunta cu o problema delicata: intre ceea ce inregistreaza contorul de scara si valoarea totala a inregistrarilor din contoarele de apartament sunt si diferente de 30 la suta! Care este explicatia? Zice ing. Alexandru Maxim: „Pierderile de apa si furturile reprezinta probleme foarte delicate. Pare de necrezut, dar unii fura si apa; atât in gospodariile individuale, cât si in apartamente”. (Ion Fercu @ desteptarea)

Pelerinaj evreiesc la Buhusi

Comunitatea Evreilor bacauani a reinaugurat ieri sinagoga din Buhusi, renovata, impreuna cu cimitirul evreiesc din oras, cu ajutorul evreilor de origine româna emigrati in Israel. Evenimentul - destul de inedit pentru spatiul nostru cultural - a adus in Buhusi nume importante ale lumii ebraice legate de România: Paul Schwartz, vicepresedinte al Federatiei Comunitatilor Evreilor din România, Sorin Shlomo Rosen, prim rabin al României, Hary Culer, istoric, Baruch Tercatin, om de cultura, Asher Kenig, reprezentant al Curtii Rabinice originare din Buhusi - care astazi functioneaza in Israel.
Programul special a inceput la orele 13, când evreii s-au intâlnit la sinagoga cu viceprimarul Vasile Zaharia. Intr-o tacere solemna, Paul Schwartz a prezentat pe scurt istoria evreilor din oras. Potrivit spuselor sale, prima asezare evreiasca din Buhusi dateaza din jurul anului 1823. In 1831, aici traiau 32 de evrei, numarul lor crescând pâna in 1942 la 1705 suflete (aproape 20 la suta din populatia localitatii). Erau investitori in industria usoara, muncitori, tehnicieni, meseriasi sau negustori. In 1860, in Buhusi a aparut o Curte Hasidica (Rabinica) importanta, in cadrul careia o faima deosebita a avut rabinul Itele Friedman.In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cladirile comunitare au fost confiscate, iar casa rabinului si sinagoga... au fost ocupate de armata, apoi ruinate. Ultimul rabin din familia Friedman a emigrat in 1951 in Israel, transferând Curtea Rabinica in Bnei Brak. Daca in 1947 (momentul instalarii regimului comunist in România) in Buhusi mai erau 2000 de evrei, la ora actuala aici mai traiesc doar trei. Paul Schwartz ne-a vorbit si despre renovarea sinagogii si cimitirului. “In România, din peste 1500 de sinagogi existente inainte de 1940, au mai ramas in picioare doar 107, multe fiind distruse de regimul comunist. De asemenea, din peste 800 de cimitire inregistrate in tara, mai sunt active in jur de 100. In colaborare cu noi si cu domnul Baruch Tercatin, Curtea Rabinica originara din Buhusi - condusa astazi, in Israel, de marele rabin David Friedman - a demarat anul trecut renovarea sfântului locas si a cimitirului”, a mai explicat oficialul. In incheiere, el a cerut autoritatilor locale sprijin pentru paza sinagogii si cimitirului.
La orele 14:30, grupul a vizitat cimitirul evreiesc, unde s-a rostit o rugaciune impresionanta pentru victimele Holocaustului nazist. (observatordebacau.ro)

Liceenii buhuseni, criticii lui Versace

Ieri, la Colegiul „Ion Borcea” Buhusi, 40 de absolventi ai claselor a XII-a si a XIII-a au sustinut, cu o comisie din care au facut parte si profesori de la licee bacauane, examenele de competenta, nivel 3, pentru specializarile tehnician designer vestimentar si tehnician in industria textila. Proiectele, sustinute si cu argumente vizuale, au incântat prin inventivitate, spirit critic, dar si prin pragmatism. Candidatii si-au centrat discursurile mai ales pe moda feminina, in vreme ce candidatele au abordat si problematica modei barbatilor. Creatiile vestimentare ale casele de moda Chanel, Dior, Gaultier, Givenchy, Lacroix sau Versace au fost asezate sub lupa spiritului critic… admirativ al candidatilor, care au propus si solutii proprii... Comisiile de examen au fost incântate de cunostintele elevilor. „Colegiul «Ion Borcea», ne-a spus. prof. Liliana Radovici, presedinte de comisie, ramâne in topul institutiilor nationale care pregatesc elevii in aceste profesii. Absolventii de aici se pot integra cu success in orice firma din tara si Europa”. Am vorbit si cu elevii care si-au sustinut examenele competentente profesionale. Multi vor urma cursurile unor facultati si scoli postliceale, altii se vor angaja, dar nu lipsesc nici cei care vor pleca in strainatate, unde stiu ca meseriile lor sunt cautate. (Ion Fercu @ desteptarea.ro)

A disparut de la domiciliu

Poliţia Oraşului Buhusi a fost sesizată la data de 10.06.2009 de T. Mihaela, despre faptul că fiica sa Pavel Elena Lacramioara de 20 ani a plecat din com. Blăgeşti, la data de 21.04.2009 şi până in prezent nu a revenit la domiciliu.

Poliţiştii au stabilit în urma verificărilor că Pavel Elena- Lacramioara a plecat de la domiciliu in ziua de 21.04.2009, in jurul orelor 11, 00, spunandu-i mamei sale că se deplasaza in oraşul Buhuşi pentru a cumpara un incărcător de telefon şi nu a mai revenit la domiciliu. Tânăra a mai fost plecată in mai multe randuri in mod voluntar, dar după citeva zile revenea la domiciliu.

SEMNALMENTE: inaltime 1,60 m, greutate 40 kg, ten masliniu, parul lung negru, ochi negri mari, fata ovală.

La data dispariţiei, era imbracată cu pantaloni tip jeans albaştri, o bluză de culoare neagră şi pantofi sport albi.

Persoana in cauză spune despre ea că se numeste Simona.
Oricine poate furniza relaţii cu privire la această persoană este rugat să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul gratuit 112.

Italian prins baut la volan

In timpul unui control efectuat de politisti in comuna Blagesti, acestia l-au depistat in flagrant pe un cetatean italian, in vârsta de 41 de ani, care conducea un autoturism Renault, fiind sub influenta bauturilor alcoolice. Aparatul etilotest a iundicat o concentratie alcoolica de 0, 49 mg/l alcool pur in aer expirat. A fost condus la Spitalul din Buhusi unde i s-au recoltat probe biologice de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei. Italianul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui autovehicul având o imbibatie alcoolica peste limita legala. (observatordebacau.ro)

La revedere, 2019!

Promotia 2009 a Colegiului Tehnic “Ion Borcea” Buhusi, “cea mai frumoasa scoala, nu din tara, din lume”, asa cum o denumise directorul Ion Fercu, a organizat o despartire ceremonioasa, desi emotionala, la Casa de Cultura din localitate. A fost un spectacol care a cuprins programe artistice realizate de liceeni, vizionari de videoclipuri cu instantanee scolare, inminarea “Cheii Succesului”, premierea olimpicilor (opt premii). Sefi de promotie au fost desemnate si premiate elevele: Ana Maria Bujor - clasa a XII-a A si Simona Nistor, clasa a XII-a C. Festivitatea a coincis cu Ziua Internationala a Invatatorului, prilejuind elevilor oferirea unor buchete de flori cadrelor didactice prezente. Activitatea organizatorica a fost asumata, impreuna cu directorul colegiului, de dirigintii de clase, indeosebi de prof. Andreea Cojocaru, diriginta la clasa a XII-a A, care a decernat si citeva premii hazoase: “Eu nu tip, eu vorbesc cu intonatie”, “Eu nu mai pot de somn”, “Adio, dar ramin cu voi”… Scoala si calea vietii au ajuns raspintii pentru liceenii buhuseni, 2009. Cu lacrimi in ochi si surisuri, ei si-au rostit “La revedere, 2019!”.

Doua tentative . Reusite doar pe jumatate!

Politia orasului Buhusi a fost sesizata ca un barbat de 23 de ani, Catalin V., a incercat sa se spânzure. A fost observat insa imediat de tatal sau, Gheorghe V., care a taiat funia legata de gâtul fiului, impiedicându-l sa se sinucida. A fost transportat la Spitalul din Buhusi si apoi la cel din Bacau, unde a fost internat la Sectia ATI, in stare de coma profunda. Din afirmatiile medicilor a reiesit ca starea sanatatii lui Catalin V. este destul de critica, iar pronosticul retinut. Se pare ca, deocamdata, cele doua tentative au reusit doar pe jumatate. (observatordebacau.ro)

O adolescenta indragostita de frumusete

Cosmina-Ioana Teslaru este eleva in clasa a VII-a, la scoala „Mihai Eminescu” Buhusi. Fosta invatatoare, dar si multi dintre profesorii ei o caracterizeaza, la unison, ca fiind foarte ambitioasa, responsabila, inteligenta, frumoasa si cu un bun simt ireprosabil. Este o competitoare de exceptie. Are gustul victoriei si al performantei. In clasele primare a avut numai calificative de foarte bine. La gimnaziu, mediile au fost numai de zece. Nu vede nimic deosebit in toata povestea asta. Crede ca-si face doar treaba, asa cum si parintii ei muncesc. Deosebirea o constituie faptul ca parintii nu primesc note, pentru ca, daca ar primi, „ar avea si ei numai de zece”. Este altruista. A participat la derularea unor proiecte care au vizat ocrotirea naturii. Pentru fosta gradina zoologica din oras a investit zeci si zeci de ore, dar si sperante. A participat la foarte multe concursuri judetene, nationale si internationale. Are o colectie de zeci de premii la matematica, geografie, engleza, educatie civica, limba româna, creatie literara, religie sau design vestimentar. Prietenii spun ca are si un grozav simt al esteticului. Daca toti adolescentii si preadolescentii s-ar imbraca precum ea… Este indragostita de turism. A fost in Franta, Germania, Ungaria, Italia, Slovenia, Grecia, Bulgaria, dar zice: „Nicaieri nu este mai frumos ca la noi. Aici simti si prietenia oamenilor. Acolo esti singur. Pacat insa ca in România multi oameni nu acorda importanta lucrurilor frumoase. Pentru mine, frumusetea are o mare importanta de la frumusetea sufletului, pâna la frumusetea naturii si faptelor noastre”. Ii spun ca remarca aceasta imi aduce aminte despre vorbele suedezului acela care a spus ca România este o tara frumoasa, dar … pacat ca este locuita. Imi zice fara menajamente: „Sunteti rautacios. Nu asta am vrut sa spun”. A fost, la Paris, in Disneyland. Zice tatal Cosminei: „I-a placut foarte mult, dar când am venit acasa ne-a rugat sa mergem cu ea in bâlci. Ne-a spus ca bâlciul de la noi are si… suflet, chiar daca nu poate fi comparat cu spectacolul din Disneyland…” Privind notele din catalog, ti-ai putea imagina ca este o prizoniera a studiului. Nu este chiar asa. Este indragostita de role si patine, navigheaza pe internet, citeste si altceva decât „lectura suplimentara”, isi ajuta parintii in treburile casnice. Acum a mai obtinut o coronita. Zice ca este o norocoasa.: „Am parinti grozavi, am avut o invatatoare grozava, am profesori la fel si sunt sanatoasa…” (desteptarea.ro)

Medicii dentisti, sanctionati de inspectorii sanitari

Cabinetele medicale dentare au fost recent calcate de inspectorii de la Directia de Sanatate Publica (DSP), cu scopul verificarii modului de functionare a acestora. In urma raidului, proprietarii a doua cabinete au fost sanctionati cu cite 600 lei, fiind gasiti cu nereguli precum neluarea masurilor privind programarea salariatilor la controlul medical periodic. Alte doua unitati s-au ales, fiecare, cu cite o amenda de 1.500 lei pe motiv de neefectuare a controlului eficientei sterilizarii si neîntocmirea documentatiei necesare evidentei sterilizarii, conform legii. “Sanctiunile s-au aplicat cabinetelor medicale dr. Bostan Doinita, dr. Boatca Gabriela Doinita si dr. Pop Mariana Oltica din Buhusi si cel al dr. Padureanu Corina din Bacau”, a precizat Marinela Pascu, consilier Biroul Relatii Publice si Comunicare, DSP Bacau (ziaruldebacau.ro)

"Cetateanul" incearca salvarea salii de sport

Grozavii elevi ai clasei a VII-a A de la „Mihai Eminescu” Buhusi monitorizeaza, de patru ani, viata târgului. Acum au pus ochii, cu proiectul Cetateanul, „In ritmul melcului”, pe sala polivalenta a orasului aflata, de ani de zile, in cronica suferinta. Au fotografiat de zeci de ori sala in interior si exterior, au luat interviuri cetatenilor – inclusiv primarului – au popularizat concluziile lor. „Dl primar ne-a spus ca este constient de faptul ca aceasta sala de sport este necesara orasului. A inceput sa faca niste investitii, dar ritmul nu este cel dorit de noi, de comunitate. Dumnealui cunoaste si asta. Spune ca nu exista resursele financiare necesare. Il credem, dar rolul nostru este acela de a mentine presiunea pe obiectiv”, ne-a spus prof. Tinca Vârlan, coordonatoarea acestora. Bianca Bejan, Ramona Mihaila, Varvara Eduard, Adrian Bejan, Robert Bunduc, Georgiana Astanoaie, Ana Radu, Alexandru Corocea, sau Leonard Corocea sunt, pentru implicarea lor sincera, dezinteresata si eficienta, colaboratorii foarte buni ai primarului. De unde aceasta chemare a copiilor catre participarea la viata sociala a orasului? „Ne place sa credem ca educam o generatie careia ii pasa, ne-a spus prof. Tinca Varlan. In plus, ei evadeaza din prizonieratul autoimpus din fata calculatorului si dau cu tifla si obezitatii”.


Personalitati - Elisabeta Bostan

Elisabeta Bostan, cel mai important autor de film pentru copii din istoria filmului romanesc, atat in ceea ce priveste numarul de productii si longevitatea carierei, cat si in ceea ce priveste popularitatea-record a filmelor sale in cadrul publicului larg romanesc este laureata Premiului Gopo pentru intreaga Activitate, care a fost decernat in cadrul Galei de pe 2 martie de la Fratelli Studio din Bucuresti.

Regizoarea si scenarista Elisabeta Bostan este si mentorul catorva zeci de generatii de regizori romani, printre ai caror reprezentanti se numara Constantin Vaeni, Nae Caranfil, Radu Nicoara, Laurentiu Damian, Ovidiu Bose Pastina sau Marius Sopterean. Lungmetrajele Veronica, Veronica se intoarce, Mama si Campioana, serialului TVFram si scurtmetrajele Amintiri din copilarie si Pupaza din tei au marcat copilaria catorva milioane de romani. Elisabeta Bostan va fi rasplatita pentru contributia adusa la dezvoltarea cinematografului romanesc, materializata in 12 lungmetraje, 11 scurtmetraje, 1 serial TV de succes si 11 filme documentare, pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare si la catedra, in calitate de profesor de Regie si, mai apoi, decan al Facultatii de Film din cadrul UNATC Bucuresti.

Nascuta pe 1 martie 1931 la Buhusi, regizoarea a absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Teatrala din Bucuresti in 1954. Si-a inceput cariera de cineast realizand documentare etnografice, cele care i-au adus si primele distinctii. Avea sa fie inceputul unui sir de peste 40 de premii internationale, printre care se numara trofee obtinute la prestigioasele festivaluri de la Cannes, Venetia, Namur, Moscova, Teheran sau Milano. Din distributia filmelor sale au facut parte actori precum Stefan Ciubotarasu, Dem Radulescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Vasilica Tastaman, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihaita sau Luminita Gheorghiu, multi dintre ei aflandu-se la inceput de drum in cinematografie in momentul intalnirii cu Elisabeta Bostan. In 1996, Elisabeta Bostan a fondat CineMAiubit, festivalul international de film studentesc pe care il patroneaza si astazi, primul si cel mai important festival romanesc de acest gen, care a devenit, intre timp, o adevarata "rampa de lansare" pentru tineri cineasti romani precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu sau Cristian Nemescu.

Ca regizor:

  • Culegere de dansuri româneşti (1956)
  • Trei jocuri româneşti (1958)
  • Dansul 'Cloşca cu puii de aur' (1958)
  • Cloşca cu pui (1958)
  • Hora (1959)
  • Puştiul (1962)
  • Năică şi peştişorul (1963)
  • Amintiri din copilărie (1964)
  • Pupăza din tei (1965)
  • Năică şi barza (1966)
  • Năică şi veveriţa (1967)
  • Năică pleacă la Bucureşti (1967)
  • Tinereţe fără bătrâneţe (1969)
  • Veronica (1972)
  • Veronica se întoarce (1973)
  • Mama (1976)
  • Saltimbancii (1981)
  • Un Saltimbanc la Polul Nord (1982)
  • Fram (1983) - serial TV
  • Promisiuni (1985)
  • Zâmbet de soare (1987)
  • Unde eşti copilărie? (1988)
  • Desene pe asfalt (1989)
  • Campioana (1990)
  • Telefonul (1991)
  • Iza-Bella (2007)

Ca scenarist:

  • Tinereţe fără bătrâneţe (1969)
  • Veronica se întoarce (1973)
  • Saltimbancii (1981)
  • Campioana (1990)

Ca actrita:

  • Telefonul (1991)

Romania trebuie sa inchida gropile de gunoi neecologice

România trebuie sa închida înca 65 de gropi de gunoi neecologice pâna la 16 iulie, pentru a evita declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana. In judetul Bacau, cele doua gropi ecologice, de la Bacau si Onesti, se afla doar pe hârtie.

La Buhusi, primarul Ionel Turcea spune ca ar trebui ca si Guvernul sa vina si cu solutii. „O sa vedem ce-om face cu gunoiul doar n-o sa-l lasam in strada, daca inchidem groapa”

Potrivit unei statistici întocmite recent de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, un român a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape în întregime depozitat, doar unu la suta din întreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza România pe ultimele locuri din zona Uniunii. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate în gropi de gunoi au fost Bulgaria, 100 la suta, România, 99 la suta, Lituania, 96 la suta, Malta, 93 la suta, si Polonia, 90 la suta.

Nu mai e stofa, se fura fierul vechi!

O patrula de siguranta publica din cadrul Politiei orasului Buhusi, in timp ce se afla intr-o misiune de patrulare pe strada Stadionului din oras, a observat in dreptul SC Stofe, doi indivizi care aruncau fier vechi peste gardul societatii. Politistii i-au identificat pe Remus Razvan C., de 14 ani, si Daniel S., de 18, care incercau sa sustraga din curtea societatii o cantitate de 50 kg fier vechi, in valoare de 25 lei. Prejudiciul a fost recuperat iar celor doi li s-au intocmit dosare penale pentru savârsirea infractiunii de furt calificat.

Au fost alesi "Sanitarii Priceputi"

“Sanitarii Priceputi” ai judetului Bacau sunt elevii de la Scoala “Mihai Eminescu”Buhusi si de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau, asa a decis in weekend juriul concursului scolar de prim ajutor si sanatate al Crucii Rosii (CR) “Sanitarii Priceputi”, competitie la care s-au inscris nu mai putin de 40 de unitati de invatamânt. “Fiecare membru al echipajelor clasate pe locul I va fi premiat cu 100 de lei, festivitatea de decernare a premiilor fiind programata pentru 4 iulie - Ziua CR Române. Echipajul din Buhusi va merge mai departe la etapa nationala a concursului, care va avea loc in Buzau luna viitoare”, a declarat directorul CR Bacau Dan Babliuc.








Dezamagiri si bucurii buhusene

La Buhusi, pronosticurile electorale s-au adeverit. Potrivit informatiilor oficiale, PSD a obtinut 42 la suta din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat PDL, partid al carui lider local, Cristian Cojocaru, ne-a spus: „Am obtinut 21 la suta pentru partid si 8 la suta pentru EBA. Acesta este bazinul nostru electoral. Eu cunosc foarte bine orasul. A fost un vot politic. Unii sunt nemultumiti de scor, dar mai mult nu se putea obtine. Acesta este scorul maxim pe care-l poate obtine Basescu la Buhusi: de aproximativ 30 la suta”. Liderul filialei PNL Buhusi, Dan Teslaru, zice cu amaraciune in glas: „Am muncit cu o echipa foarte buna, dar n-am obtinut decât 11 la suta. Ne-a intrecut si PRM, in coalitie cu PNG. Tineretul nu a iesit la vot. Au votat doar pensionarii. Asta e.” Ma asteptam ca Ion Blanaru, liderul PNG, sa fie bucuros pentru ca, in colaborare cu PRM, a obtinut 13 la suta din voturi, iar Gigi Becali a devenit european cu staif si patalama. Surpriza, insa: „Sunt inca liderul filialei, dar de la alegerile parlamentare nu mai fac politica. Astept sa vina, ca sa ma schimbe. M-am saturat de politica”. (Ion Fercu @ desteptarea.ro)

Neatentia la volan face victime

Un pieton din orasul Buhusi a ajuns pe patul de spital, dupa ce a fost accidentat grav de un conducator auto. Constantin D., 29 ani, aflat la volanul unui autoturism, l-a acrosat pe Gheorghe Ionita, 36 ani, in timp ce acesta se deplasa pe strada Siretului din Buhusi. In urma accidentului a rezultat vatamarea corporala a pietonului Gheorghe Ionita, care a fost internat la Spitalul Buhusi cu diagnosticul “fractura si luxatie glezna stinga”. In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savirsirii infractiunii de vatamare corporală din culpa. (ziaruldebacau.ro)

Program M-Bit

In programul de stiri de la televiziunea locala M-Bit, de sambata si duminica (6 si 7 iunie) au fost prezentate urmatoarele subiecte:

-Final de campionat;
-Tristete intr-o inima de copil.

Sssst! Se odihneste Italianu'


Cine are grija de parculet?

In mod normal, nu ar trebui sa aiba nimeni grija special de parculet sau sa-l pazeasca. Insa, in acest minunat oras, cu siguranta trebuie. Printre copilasii care se joaca si parintii lor, mai sunt si cativa golanei, tiganei, pe care nu-i intereseaza deloc ca cei mici nu vor mai avea unde sa se joace sau ca primaria va trebui sa le repare. De cele mai multe ori am gasit toboganele foarte murdare, prafuite, cu urme de picioare. Zilele trecute am vazut balansoarul rupt, pentru a doua oara de cand a fost instalat. Totusi, este o camera de supravegheat chiar langa parc. Nu stiu daca vinovatii pentru stricarea balansoarului au fost amendati sau trasi la raspundere.


Ne civilizam?

Astazi s-a amenajat, langa lada de gunoi din preajma blocului meu, un loc special pentru aruncat sticle de plastic. Ar trebui amenajate cat mai multe astfel de locuri, pentru ca locatarii sa poata arunca pet-urile acolo, iar acestea sa fie reciclate. Este o dovada de civilizatie.


Clasament final

Rezultatele ultimei etape a ligii a IV-a:

Athletic Dãrmãneşti - AS Oneşti 2-0
Clipa Vio - Aerostar II 0-5
Mesagerul - Flamura Sascut 2-0
AS Hemeiuşi - AS Negri 4-0
Sportul Rãcãciuni - AS Mãrgineni 0-2 (întrerupt în min. 12)
ASO Buhuşi - Inter Oneşti 7-1
Înfrãţirea Ghimeş - Siretul Prãjeşti (amânat)
Magura Tg. Ocna - Recolta Ardeoani 3-0
Voinţa P. Turcului - FC II Willy 4-3

Clasamentul final al ligii a IV-a:

1. Mesagerul Bacãu 34 27 3 4 107-22 84
2. AS Mãrgineni 34 23 3 8 100-42 72
3. Aerostar II Bacãu 34 21 4 9 89-42 67
4. Siretul Prãjeşti 33 21 1 11 89-48 64
5. AS Clipa VIO 34 17 6 11 62-64 57
6. Athletic Dãrmãneşti 34 16 4 14 84-66 52
7. Înfrãţirea Ghimeş 33 16 4 13 79-63 52
8. AS Oneşti 34 16 4 14 82-79 52
9. Sportul Rãcãciuni 34 14 10 11 67-61 50
10. FC II Willy Bacãu 34 14 4 16 87-83 46
11. AS Negri 34 13 7 14 70-73 46
12. ASO Buhuşi 34 14 4 16 58-71 46
13. Mãgura Tg. Ocna 34 13 3 18 51-66 42
14. Inter Oneşti 34 13 1 20 78-101 40
—————————————————
15. Voinţa P. Turcului 34 12 3 19 54-86 39
—————————————————
16. Flamura Sascut 34 9 4 21 41-75 31
—————————————————
17. AS Hemeiuşi 34 8 4 22 51-96 28
18. Recolta Ardeoani 34 4 1 29 38-154 13